Môže piť malé dieťa zelený a biely čaj?

katrinka8
27. nov 2011

Ahojte, chcela by som sa poradit, v akom veku mozu deti zacat pit zeleny a biely caj. Dcerka ma takmer 18 mesiacov a je stale kojena. Avsak obcas v ramci pitneho rezimu pije aj caj - nevypije ho vela, malokedy sa dostane na 100 ml za den, obvykle je to tak 50, casto ani to nie. Ona si len tak obcas cucne - cajik si pyta aj jej ho nukame. Niekedy si pyta aj vodu, ale vonku v tejto zime jej vodu davat nechcem. Problem je, ze nevypije napr. ovocny caj - chuti jej len taky detsky bylinkovy (napr. Teekanee - v zelenej krabicke), obcas vezme na milost aj roiboos. Pocula som, ze caje by sa mali striedat, no striedat znacky sa mi zda zbytocne, ak zlozenie je rovnake 😉 Dakujem za akukolvek radu.

ichbinich
28. nov 2011

@katrinka8:
Zeleny a biely caj urcite nie! Obsahuje kofein! Pricom biely caj=najjemnejsie listky a najjemnejsia chut, zeleny caj= ostatne listky a jemna az silna chut (podla druhu) a cierny caj (v Cine cerveny caj) su tie iste listky, ale fermentovane. A vo vsetkych je kofein.
Roibos urcite moze, tam nie je ziaden kofein. Mozes striedat roibos s vanilkou, s pomarancom, atd. byvaju s roznymi (prirodnymi!!!) prichutami.
Ved tie caje nemusis striedat denne. Ked jej chuti ten detsky bylinkovy, tak jej ho rob. A striedaj ho s vodou 😉

zhrkz
29. nov 2011

@katrinka8 Suhlasim s @ichbinich, ze cierny/zeleny/biely a iny teinovy/inak povzbudivy caj (mate, lapacho) by dieta nemalo pit. Jedine, ak chces mat z neho nadopovaneho speedyho ;))
U nas doma som vo veku ZS uz bezne pila cierny caj doma (zarobeny do cajnika, takze redsi), ale aj to sa divili mojim rodicom, ze mi to davaju pit...

Roibos a ovocny caj je podla mna bezpecny, na bylinkove pozor - len detske. Dospelacke mozu obsahovat bylinky s roznymi ucinkami pre dieta nevhodnymi. To striedanie je myslene z dlhodobeho hladiska...

My mame 17m syna, tiez si este cucne z prsnika, ale snazim sa donho naliat aj ine tekutiny (lebo mi dr. v lete povedala, ze aspon liter by mal vypit denne...). Uz nie je leto, no dari sa mi max 300-400ml denne. Niekedy to je ledva dva deci. Aby daco vypil davamu to, co ma rad:
Velmi rad ma 100% hruskovu stavu (nedosladzovanu, za studena lisovanu) zriedenu vodou v pomere asi 1:2 az 3;
ovocny nesladeny caj striedame prichute a znacky a tiez feniklovy detsky caj nesladeny z prasku mu chuti (Hipp).
A toto pije de facto kazdy den.

Prilezitostne, ked ho zachvatil smad v obchode (stalo sa mi 2x), kupila som mu daco z tych nesytenych ovocnych riedenych a sladenych stiav - kukam zlozenie, kde je najmenej cukrov, najviac ovocia a nie su umele sladidla - takze nazov neviem (ale je to nieco z tych Kubikov/Jupikov a neviem akych -ikov)

Cistu vodu som uz dlho neskusala, musim skusit, ci bude chciet... (pochybujem, ale je to pre dieta to najlepsie ;) )

Zo zufalosti, ked mi dr. povedala, ze malo pije, som skusala aj tie detske granulovane napoje, ale to nechce vobec. A som rada, lebo su sladene a bohvieco este obsahuju...

A este DOLEZITA vec - ked nechcel pit, skusala som aj rozne typy nadob, z ktorych som mu ponukala napoj. Aj to u nas do velkej miery rozhodovalo.
Flasku s cumlom nechcel ani do ust dat. Potom som skusila Avent kuzelny hrncek - ani to nam "nechutilo", potom som mu skusila dat junior flasku Nuby so silikonovym sosakom - to zase nevedel pit, lebo to bolo treba obratit... takze nakoniec sme skoncili pri flaske Canpol babies - junior flaska so slamkou. A aj zo salky pije so slamkou, aj acidko pije so slamkou.
Aj z bezneho pohara sa napil, kym neobjavil, ze sa da do tekutiny fukat a pekne to buble 🙂)) Teraz namiesto pitia z pohara buble a pusta tam krokodilov 🙂 Obcas si aj cucne, ale inak ma z toho enormnu zabavu.

kaja73
29. nov 2011

Moj bude mat 2 roky striedame sipkovy caj a caj roibois-to je maly zazrak svojimi ucinkami.
Rooibois pije už od 6m-denne. Striedam rozne prichute,najskor pil len natur.
Povzbudive caje by som určite babenu nedavala-tein aj zhorsuje vstrebavanie napr zeleza.

katrinka8
autor
29. nov 2011

@ichbinich - dakujem za infosky 😉 Hoci o bielom som citala, ze neobsahuje tein - juuj, tak som z toho... ale ten roiboos dnes vzala na milost 😉 Minule totiz boli v TV taki manzelia a ti hovorili, ze zeleny je Ok pre deti, lebo ze aj v Japonsku, ci kde to oni chodia po caj, ho piju a je to vraj OK. Ale tato info sa mi celkom nezdala prave kvoli tomu kofeinu... 😉

katrinka8
autor
29. nov 2011

@zhrkz - no mne nechce vypit ani ziadne stavy z ovocia, 100% riedene... tie napoje (-ikov 😀 ) jej ani nechcem davat, prave kvoli tym cukrom. V lete pije cistu vodu, takze to je v pohode. Ja len teraz, v zime, napr. von ked ideme, ze davat jej vodu sa mi zda take... no, zima je a este chladnu vodu pit. Preto som sa na tie caje pytala, o zelenom som vedela celkom OK, ze to asi nie. Ale o bielom som nenasla na nete nic v suvislosti s detmi, tak som rada, ze ste mi to objasnili, ze je to vlastne podobne ako biely 😉 Ovocne mi akosi nechce, neviem preco 🙂 Ale skusila som dnes cisty roiboos asi druhykrat (predtym ho moc nechcela), tak ho dnes vypila skoro celu flasku - resp. pije z toho "nuk" uciaceho pohara.
@kaja73 - sipkovy som neskusala, lebo som si nebola ista, ci take deti mozu, dakujem za radu, vyskusam, sipkovy je fajn zdravy 😉

sweetsuzi
29. nov 2011

Ako pisali dievcata vyssie - zeleny a biely caj urcite nie. Zeleny caj obsahuje pomerne velke mnozstvo kofeinu a pre dieta nie je vobec vhodny. Nas maly ma najradsej vodu, ziadny caj sa mi zatial donho nepodarilo dostat - skusala som rozne detske bylinkove, ovocne ... vypije mi vodu a dzusik si uz tiez zvykol, riedim mu 100percentny vodou, alebo Cappy junior ma rad. Inak este stale pije 2 x denne Bebu. Myslim ze je dost moznosti okrem zeleneho a bieleho caju, ktore mas - tak len skusaj co jej bude chutit a ked si uz nasla, tak ostan pri nom ak jej vyhovuje 😉