Može zelenina spôsobiť nervozitu u dieťaťa?
Ahojte, dávame malému prve prikrmy najskor mrkva, potom sme pridali zemiak a už aj petržlen. Pár dni je nervozny, placlivy…môže to byt nejakou zeleninou? Mozem to vysadiť alebo mi dat napríklad len batat alebo kasu skusit? Nezda sa mi,že brusko boli, ale mozno som len nezbadala
@barka1 a mozem samotnú cuketu skusit? Alebo len Batat? Že nemusim kombinovať?
Urcite.
na zaciatok je lepsie davat samostatne (ma to vyhodu, ze odsledujes pripadnu reakciu), alebo k niecomu co uz mate vyskusane pridat nieco nove (to zas je bonus, ze nejaku chut uz dieta pozna a akceptuje ju).
Petržlen je drevnaty ….mize ho nafukovat. Za mna dosť nešťastná voľba
Vhodnejšia je cuketa batat tekvica mladý špenát ruzicky brokolice a karfiolu
Dávaš aj olej? Ci ghee maslo?
A napr môjmu malému robila strašne zle Brokolica a karfiol. Nafukovala ho. Dala som trocha feniklu alebo rasci do prikrmu a už bolo ok. Ale teda to bolo vidno, že ide o brusko
keď zacne dieta jest stravu, musi aj zacat viac piť, kolko pije? lebo ho zacne naduvat a zhorsi sa travenie.
nepocitaj mlieko, normalne tekutiny, voda
@lucik194 vodu som dala len raz:( od soboty ma prikrmy a to už mohlo spôsobiť? Inak pije kazdych 2,5-3 hod um 120ml
@lucia13022023 dávam olej olivovy
Inak, mrkva zapeka, tak na to pozor. Moje obe deti s ňou mali problém.
Vodou to podľa mňa nebude. Moje dieťa nepilo žiadnu vodu do roka, proste ju odmietal a keď som mu ju dala nasilu tak ju vyvracal.. Ale napr som dávala také prikrmy ze cuketa je vodnata tak k mrkve, a robila som ich redšie.
no u nas to bolo nedostatkom tekutin, ak malo pili, mali zacpate creva....
rob vsetko viac vodnate, nie huste.
Moj ako zacal s prikrmami, tak tiez bol taky vselijaky, je mozne, ze to bol nezvyk v bruchu. Ale v tomto veku uz vedia potrapit aj zuby, je to asi jedno s druhym. Casto sa pridava aj taka mrzutost deti z toho, ze uz by sa chceli pohnut a este im to nejde.
Na začiatok s a prikrmi rodina jedno zlozkove ( jeden druh zeleniny)a zavádza sa nová potravyna 3 dní po sebe .
Keď budete mať zavedených 4druhy zelený môžete kombináciu 2 zložiek ( dva druhy zeleniny ) a keď budete mať čo najviac zelený zavedej pridáte mäso .
A dôležité je pridávať kvalitný olej do prikrmov .
Plus ponúkať dieťaťu vodu na pitie
Začať neutrálnou zeleninou nie sladko ako je mrkva a babat
Napríklad
Pondelok až streda : cuketa .
Štvrtok až sobota :tekvicu maslovú
Nedeľa až utorok:zemiak .
Streda až piatok :batat
skombinovať:2 zložky toho čo už dieťa má zavedené zemiak a tekvica ,batat zemiak.
A zase to čo už sa zaviedlo a nerobilo problém môžete skombinovať z novou zeleninou
Pondelok : zemiaky a mrkva
Atď
Petrzlen je v pohode moje dieta na petrzlen ako jedinu zeleninu otvaralo usta v 5mesiaci spolu s brokolicou inak nejedlik
Moze ho boliet predsa si musi zvykat na tuhu stravu, daj aj probiotika do istoty

Nezdá sa mi ten petržlen. Nie je to alergen? Já som ho dávala až do vývaru okolo roka.
Dala by som nieco neutralnejsie, menej vyrazne - cuketu, tekvicu, červenu repu, kludne aj batat.