Musím dokrmovať 6 týždňovú dcérku?
Mám 6. týždňovú dcérku a casto place a dost malo spinka. Myslim si ze je hladna, aj ked pribera a stiahne obydva prsniky niekedy este pyta a neviem ci chce len dudkat alebo je hladna, mala by som dokrmovat??? Skusala som jej dat Nutrilon ale nechce mi pit z flasky vobec si ani nepotiahne a ked jej dam prsnik tak hned saje. Cez den ale papa menej a potom casto pyta tak neviem ci moze byt hladna.
Ahoj, moja malá bola tak isto dosť plačlivé dieťa, v nemocnici ju naučili na Bebu, lebo som bola po cisárovi a kým som sa prebrala, malú už stihli naučiť na fľašu. Napriek tomu, že začiatky boli na figu, dosť ťažko sa mi rozbiehala laktácia, keď som prišla domov z pôrodnice mala som síce Bebu "pre istotu" ale nikdy som ju nepoužila. Ako vravím, malá bola plačlivá, ale vydržala som to. Nemyslím, že jej chýba mlieko, ak priberá tak je všetko v poriadku, možno je len trošku nepokojnejšie dieťa. Lebo ak raz začneš s príkrmom, tak sa môže stať, že rýchlo skončíš s dojčením. Ja som kojila cca 2,5 roka - výhradne - okrem teda pobytu v pôrodnici a viem, že keby som jej ponúkla umelé mlieko tak by som "skončila" lebo malá vedela už ako sa pije s fľaše. S umelým mliekom som to skúšala po dvoch rokoch..ale to už malá nechcela. Nechutilo jej 🙂. Držím palce. Určite to zvládneš.
@vavrenka ja nekomentujem, co je dobre a co zle, tu sa proste nekoji z roznych pricin, aj z tych akoze sebeckych a nikto to tu neriesi, neposudzuje, neodsudzuje.... ja by som si nedovolila tvrdit, ze je nieco 'zle'... je to take, ako to danym ludom v danej chvili vyhovuje, ako to oni sami vyhodnotia, co je pre nich dobre a co nie...a na to maju pravo. Ano, kojenie je prirodzene a zdrave, suhlasim, ale to neznamena, ze budem teraz vytvarat tlak na ostatne matky a prehovarat im do svedomia., nedajboze z nich robit sebecke a lenive matere, ktore sa nevedia obetovat. Ja som si takuto 'obetu' vyskusala na vlastnej kozi pri dcere, bolo to utrpenie, nocna mora, ale kojila som aj za cenu velkeho trapenia mojho aj dcerkineho a to len vdaka tlaku okolia. Lutujem to doteraz. A co sa tyka vztahu, nevidim ziaden rozdiel, obe deti lubim rovnako, obe su uzasne, nevidno ziaden rozdiel v tom, ze jeden bol kojeny a druhy nie. Najviac, co na deti vplyva, je psychika matky a atmosfera v rodine. Ak su v rodine nezhody, hadky, nestastni ludia....deti budu aj tak chore, ci su kojene alebo nie. Strava nie je vsetko. Dnes uz sa berie dojcenie ako liek na vsetko, ale nie je to tak, je to len vyziva a ta sa da naozaj hodnotne nahradit. Inak nerozumiem tomu, preco 90% vsetkych skolkarov je nonstop chora, ved tak vela a dlho, ako sa dojci u nas, sa nedojci nikde inde. Ja som za tych 5 rokov, co zijem tu, v zahranici, nezazila jedine dieta, ktore by bolo kazdy mesiac 2-3 tyzdne doma chore na ATB a to som v skolke aj ucila.
@amouramour reagovala si na mna? nerozoberala som ani zdravie, ani alergie ani nepodporujem tlak na matky- vcom so mnou absolutne nesuhlasis?
@strapco13 vsak ja netvrdim, ze kojenie bolo na 100% spravne, ale v danej chvili som ho za take povazovala, aj ludia, co boli okolo mna. Ja som vobec neratala s tym, ze kojit nebudem, ani som nad tym neuvazovala a problemy, ktore sa vtedy naskytli, som riesila najlepsie, ako som len vedela. Nic som si nechcela ulahcit, ani som nebola pohodlna....ale citila som, ze maly bol hladny, tak som pristupila aj na to UM.
@janulienuska ahoj, skocim uplne prec od jedenia- ked malicka place - zavinujes? nosis babatko v satke alebo ergonomickom nosici? Ked zacne plakat natesno ju zavin a pochovaj. Alebo si ju daj do satky a poprechadzaj sa s nou. Tieto dve veci ukludnuju vacsinu deti. na toutube si zadaj burrito baby. podla toho navodu babatko zabal do hocijakej plienky, ci satky.
@aliza no, hej, v tom mas pravdu, asi som nevyjadrila vhodne svoj nazor- myslim to, ze som povedala, ze je to zlé, pod tym si moze kazdy kadeco predstavit a dosadit. beriem spat, asi- no fakt mi to je luto.. ja to dojcenie neberiem uplne ako vyzivu - dojcim, mala ma 10,5m a vyzera to, ze ma alergiu 😝 😒 , nic moc.. ale vidim v tom vela psychologickych aspektov- ale pozor nie ten, ze kojacie matky viac miluju svoje deti. to je blbost! a kojit za cenu straty vztahu s dietatom (zufala unavena vystresovana matka kojacia nie z vnutorneho presvedcenia) je , pouzijem svoje slovo-zlé, velmi velmi
@amouramour 😀 😀 😀 co je blbost na mraky?
@strapco13 Ďakujem za odpoveď, áno, súhlasím, tiež mám pocit, že zdravotnícky personál, od lekárov počnúc, po nemocničné laktačné poradkyne končiac, nie sú veľmi dobre informovaní. Často majú protichodné názory, tvrdenia.Bohužiaľ, často skĺznu do profi rutiny....alebo sú jednoducho unavení, či frustrovaní zo situácie, v akej pracujú.Možno by bolo zaujímave u laktačných poradkýň to nejak rozdeliť - napríklad k tým komplikovnejším prípadom (vzhľadom na anamnézu) by išla laktačná s medicínskym alebo biologickým vzdelaním - predsa len lepšie rozumie niektorým súvislostiam.A tiež by bolo super to školenie , čo sa dojčenia týka, aj u lekárov (ale priznajme si, u niektorých, hlavne starších, je kopec ješitnosti).
Môj pôrod bola kombinácia rôznych komplikácií na záver - 1 doba pôrodná super, žiadne zásahy, jedine klystír - ale ten som ja osobne uvítala vzhľadom na problém so zápchou počas tehu...mala som po ňom taký lepší pocit). Áno, mala som epi, dosť neskoro, až pri stave otvorenia 7-8cm. čo sa týka epi mám rozporuplné pocity - na jeden strane som vzhľadom na väčšie popôrodné poranenia hrozne epi vďačná (aj keď uznávam, že neviem posúdiť, ako by šitie, resp. rozťahovanie por. kliešťami pri šití bolelo bez epi, lebo aj tak bolelo riadne 😀 )
Môj osobný pocit z epi bol kladný..pocitovo.Ale aj tak často rozmýšľam, či si pri druhom dieťati epi dať, či nedať.
čo mi však vadilo, necítila som to ako prirodzené - počas 1 doby som chodila, robilo mi to dobre, kontrakcie som lepšie počas chôdze znášala. Ale po tom, ako mi pichli epi, ma nechali ležať na chrbte...to sa mi nepáčilo, akoby celý proces tým zastavili, mala som chuť a potrebu ďalej chodiť a prechádzať sa. Bolo to pre mňa neprirodzené. Také väčšie komplikácie nastali až pri tlačení, nevedela som malú vytlačiť, dr tlačili na brucho, ja som tlačila...atď. Extrémne nepríjemné a extrémne bolestivé bolo pre mňa ručné rozťahovanie pôrodníkom (doteraz neviem čo presne oboma rukami rozťahoval, či krčok, či mäkké pôrodné cesty)..bola som otvorená už na 10cm, ale malá sa narodila veľká...a doteraz neviem, či mi poranenie nespôsobilo práve toto ručné rozťahovanie (ruptura pošvovej klenby od krčku až von) - udalosti sa mi zlievajú, niektoré veci si nepamätám, niečo mi povedal len manžel.
čo sa týka prvého prisatia - malú odniesli na kontrolu, o 2-3 minútky priniesli späť, že či chcem ju priložiť.Bola som hotová a nevládala som malú držať (škoda, že sestra malú nerozbalila, nepriložila mi ju na hruď, nepridržala ona...to je asi o tom prístupe personálu). Samotné obdobie v pôrodke potom bolo už len o negatívnych pocitoch (z pôrodky som volala aj laktačnej, telefonicky čo to poradila - najlepšia rada, dojčiť bez perinky, išlo to oveľa lepšie)...hrozne mi chýbal pocit , že to dojčenie spĺňa ten základný význam - nakŕmiť...keby malá aspoň raz počas dojčenia zaspala, to by ma hrozne ukľudnilo...keby normálne močila, spinkala, aspoň chvíľku...ale takto sa človek snaží a efekt bol nulový. Keďže malá vkuse plakala, som ju dojčila tak, že som sa prechádzala po izbe, hojdala, mala na prsníku....takto vydržala aspoň 5 minút..lenže som pochodovala celý deň, bolo to fakt nad moje sily. Úprimne som nikdy v svojom živote, ani po samotnom pôrode, nebola tak na dne, čo sa fyzických síl týka. Bolo mi zle, točila sa mi hlava, bola som malátna...keď som nevládala už, opierala som malú o prebaľovací pultík a tak som bola nad ňou sklonená..a postojačky som pospávala 😅
PS: Ver mi, že matka intuitívne vycíti, či je dieťa hladné...fakt. Neviem to vysvetliť, ani vedecky zdôvodniť - ale proste ja som tiež vedela, že moje dieťa má jediný dôvod plaču v pôrodnici a to je hlad. Aj napriek tomu, že ma všetci presviedčali, že neexistuje, že je hladné, že mám mlieko a mám prikladať. Boli hluchí a slepí voči akýmkoľvek argumentom. Ale moje dieťa skutočne sa prisalo, salo a pustilo sa s neskutočným revom , ja som fyzicky cítila, že mlieko nemám (teraz sa prosím nebavíme o tom, že mám mlieko, ale nie je ho dosť - mne sa to mlieko proste netvorilo) - skutočne ma nikto nepresvedčí, že si priemerne inteligentná žena nespozoruje na svojich prsníkoch zmeny a nepocíti, že prsia sa nalievajú. Vedela som presne, kedy prišiel ten moment. A ver či never - to nechcem písať ako nejakú obranu či chválospev na UM - v momente, keď priniesli fľašu (áno, bola to chyba, mala to byť cievka, alebo striekačka alebo lyžička), skutočne to nebolo o tom, že by sa malá dusila, lebo jej niečo lejú do hrdla a musí to prehltnúť...ona normálne krásne pila...ja fakt nezabudnem na ten údiv, proste výraz jej tváričky, že potiahla a niečo tieklo...je to nevedecké a subjektívne...ale tak to bolo a tak som to vnímala ja (predpokladám, že rovnaký výraz spokojnosti by mala aj po pití materského mlieka s prsníka, keby sa všetko rozbehlo tak, ako malo)
A s tým nádorom som to myslela skôr tak, resp. to ma zaujíma - či nádor z endokrinného tkaniva nespôsobuje hormonálne zmeny a medzi iným aj práve problém s nedostatočnou tvorbou mlieka a oneskorením spusteným laktácie...
A vieš čo ma úplne že najviac ale najviac štve? Že stačilo dať cievku k prsníku, s UM, dieťa by salo, najedlo sa, stimulovalo tvorbu mlieka, ja by som mala dobrý pocit, že som uspokojila jednu zo základných potrieb novorodenca - najesť sa. Stačilo tak málo.
Na záver sa priznám, že mi po príchode domov, resp. zhruba v období, keĎ mala dcérka asi 4 týždne, radili baby skúsiť cievku - ale úprimne a čestne sa priznávam, že som mala vypestovaný odpor voči tomu celému, proste blok..nemala som záujem už to nejak riešiť...uznávam, že ako malé decko, ale mala som hrozný hnev na všetko okolo...a na ďalší tlak okolia kôli tomu, že nedojčím - ženy to v tomto období 600 nedelia hrozne ťažko zvládajú.
@aliza Dakujem Alize za prispevok o prirodzenom porode. Myslela som ze zena ktora rodi takto, NEMOZE mat problem s dojcenim, vidim, ze to skutocne nezavisi ani od toho.
@strapco13 Dojcenie sa asi neda pausalizovat, nechcem hadzat vinu ani na personal, hoci nezachovali sa, ako deklaruju. Rodila som na Kramaroch, vraj BFH. Pocas mojho porodu a pobytu sa nedodrzalo niekolko bodov, ktore by ako BFH mali. Rodit som sla poucena, aj o dojceni, bohuzial porod bol dlhy a vycerpavajuci, akosi som nemala energiu si presadit veci, ktore som povazovala za dolezite a sami sa k nicomu "nadstandardnemu" nemali. Mimochodom, na izbe som bola s mamickou, stvrtorodickou, vsetky porody s EPI, kazde babo dojcila min. 2 roky, do dalsieho otehotnenia.
@minewka Nejake vyskumy sa v dojceni robia, ale je to slabota, su to skor prieskumy. Na nedojcenie sa neumiera a nie je ani nakazlive, takze "naco" vyhadzovat peniaze na jeho riesenie, ked je k dispozicii UM.
Mne najviac vadi ten tlak, odvsadial. Asi som uz na to precitlivela. 🙂 A este by sa mal zamenit oblubeny vyraz: "Dojcenie je to najlepsie pre dietatko" za "najprirodzenejsie".
@lilitela no to je pekný nápad - zmeniť to za "najprirodzenejšie"...nie je to také nátlakové 🙂
A veru, výskumy žiadne - to ma veľmi prekvapilo... 😖 viaceré info som si potom našla na zahraničných stránkach..
Je to inak enormná snaha, čo všetko dokázala laktačná liga, strašne veľa času je za tým, úsilia, veľa článkov, príspevkom, videií...
Mne kopec vecí od nich na jednej strane veľmi pomohlo - manželovi som v pôrodnici pustila videjko v mobile, ako vyzerá správne prisatie, spolu sme si čítali návod, presný postup správneho priloženia, on mi pomáhal a spolu sme to krok za krokom tak robili 😀 😀 malo to úspech, prisatie bolo fajn, vyhla som sa ragádam, trhlinám, bolesti. 🙂 tiež vynikajúca rada bola ako formovať ručne ploché bradavky, taká jednoduchá somarinka, ale super zabrala... 🙂
Na druhej strane to bol ale aj enormný nátlak - možno by to človek nevnímal tak dramaticky, možno prehnane, keby sa to netýkalo toho najcennejšieho, čo máme, keby sa to bytostne netýkalo prirodzenej ženskej vlastnosti čo najlepšie sa postarať o svoje dieťa...
Všetko toto hore robíš, snažíš sa a potom si prečítaš od múdrych báb na koníku, že si "negatívne naladená voči dojčeniu a si v každej téme - fakt krásna ukážka pozitívneho prístupu", vypočuješ si svoje od lekárov, príbuzných a ide ťa poraziť. 😠 😠 😠
Nemyslim si, ze ked ti babatko tak dobre pribera, ze ma problem s jedenim.
To ze stale zacne dudkat pusinkou je prirodzeny novorodenecky refelx. Podla mna sa dozaduje komfortu a ukludnenia, nie jedla. Preto som spominala vyssie zavinovanie.
@angellinka ze kazda zdrava zena moze kojit🙂je milion prekazok...ale tak skoda vysvetlovat ze🙂
@amouramour s tebou maximalne suhlasim. 🙂 prva blbost: kazda zdrava zena moze dojcit, a druha blbost - veta dojcene deti byvaju menej casto chore mi uz neskutocne lezie na nervy. ja som dojcila 6 tyzdnov a moje dieta nebolo este nikdy chore. 🙂 (dufam ze sople zo zubov nieje choroba. 😀 )
@amouramour toto je trochu odbocka ken som chcela povedat, ze mlieko je rovnako kvalitne nezavisiac od stravovacich navykov. takze dnesne zeny dojcia takym istym mliekom ako pred sto rokmi.🙂
@briketa myslis skutocne, ze kvalita mlieka nezavisi od toho co matka do seba da?
@janulienuska odporucam, neprikrmovat ked pekne pribera ....malinka ma len take obdobie, ze chce byt pricucnuta , tak jej daj co chce ...ma rastovy spurt, trva to par dni ...neboj, to prejde ...drzte sa, pa
@amouramour nemyslim, viem. Robil sa na to nie jeden vyskum. Celosvetovo su stravovacie navyky a moznosti extremne rozdielne a aj napriek tomu su matky schopne produkovat priblizne rovnaku kvalitu mlieka. Ci je to v indickom pralese, kde jedinou obzivou je ryza a bielkoviny z mravcov (nezartujem) alebo europska stravia so super rozlisenim a mnozsstvom, alebo strava nejakej ostrovnej domorodkyne uprostred oceanu pozostavajuca z fazulovej kase a ryb. Mlieko je stavane na prisune tekutin v tele a hormonoch.
@amouramour ja som o tom tiez citala a teda fakt ma to prekvapilo.
@amouramour neviem ake prekazky mas na mysli,ak su to zdravotne, o tych sa nebavme...nic konkretne si nenapisala 😉 obidve deti som kojila,a mladsiu kojim dalej,zatial som nemala ziadnu prekazku 😕 ale rada by som sa dozvedela,comu napr,tebe branilo kojit 🙂
@angellinka prepac ale myslim, ze ti to tu nemusim vysvetlovat....proste som skutocne z objektivnych pricin nemohla...nemala som takmer ziadne mlieko a ja nenecham svoje dieta kricat hladom lebo laktacna liga je proti UM🙂materske mlieko je prirodzene...je fajn, ze kojis, nie kadzdy ma take stastie. ale ked to nejde clovek sa nerozkraja a prepac lezu mi na nervy primitivne nazory typu ze kazda zena moze dojcit...pojem kazdy, kazda v realnom svete je utopia, vzdy su vynimky...takze ti co toto tvrdia nanajvys urazaju svoju inteligenciu...a nemyslim si, ze preto moje dieta bude viac chore alebo som horsia matka🙂kojenie zenu matkou nerobi...
@amouramour ale nechapem co sa obranujes,ja som ta z nocoho neobvinila,ze si zla matka,ani som sa nezmienila ci su kojene deti zdravsie,alebo nie.Ja si nemyslim,ze kojim,lebo mam stastie 😕 islo to prirodzene po porode,aj moje deti kricali-alebo plakali,starsi syn ani nehovorim,a nikdy mi nenapadlo,ze hladom 😉 ano ,pretoze vsetci si myslia,ked 5 tyzdnove babatko placo,musi byt JEDINE hladne.neber to osobne,nehovorim o tebe.A ked nema zena velke prsia,tak nema mlieko alebo ho malo 😀 ja mam kozy jednotky momentalne,ale mlieko mam 😉
a svoju inteligenciu neurazam,lebo som nadalej toho nazoru,ze kazda zdrava zena ktorra porodi svoje dieta ,ma tu moznost svoje dieta dojcit 😉 😉
@angellinka prečo zase to zovšeobecňovanie..všetci si myslia, že dieťa musí byť hladné... 😕
Občas sa nájde výnimka...žena ojedinelá...matka...ktorá predsa len odhadne, že za plačom dieťaťa sa skrýva hlad....viem, že je to pre mnohé mamičky, ktoré dojčili, superžienky, ktoré prekonali všetky neduhy (a nikdy nezabudnú pripomenúť, že AJ ICH deti plakali, ale oni to zvládli, však áno...) , že je to pre nich fakt neuveriteľné...ten hlad... 😅 😅 😀
@minewka k tym nadorom..pokial su hormonalne aktivne a produkuju hormony blokujuce laktaciu, tak samozrejme tvorba mliecka klesa az sa stopne
ako pises EPI spomaluje porod..ale nechapem preco ta nutili lezat?? ..pokial nie je nieco zavazne, tak zena s EPI sa moze pohybovat, vyuzivat gravitaciu a teda sa porodne cesty lahsie otvoria, dieta klesne lahsie a teda netreba zenu rucne otvarat..samozrejme neda sa to pausalizovat..pisem o vacsine, alebo ake je pravidlo..ale to sme sa uz baviuli, ze vsade existuju vynimky
samozrejme matka vyciti hlad dietata...pokial nema nejaky sposobom potlacene materstvo /lieky, choroba, pristup zdrav. personalu/ tak to citi. Vacsinou matka ktora sa pyta, ci moze byt dieta hladne, tak to fdieta hladne nie je. Dieta ktore hladne je, tam sa to matka nepyta, vie to
no a ako pises..stacila cievka, mozno by si sa rozkojila, a keby aj nie..urcite by si bola kludnejsia
co sa tyka to ako "laktacna liga" presadzuje dojcenie..ano musi ho presadzoivat a sposobom akym ho presadzuje..a to aj preto aby matky s podobnymi tazkostami ako ty nedostali v porodnici floasku ale cievku, aby neboli mamicky stresovane
aby sa dojcenie stalo normalne
lebo nie my zasahujeme do niecoho najcennejsieho..ale komunizmus tu zasiahol..ked vsetko muselo byt nalinajkovane, tabulkove, kto vytrcal z davu bol potrestany ..a kedze dojcenie a dojcene deti su strasne rozdielne, tak tu bol taky natlak na zavedenie neicoho co je tabulkove, ze sa dojcenie dostalo do uzadia, lebo sa vymyka tabulkam
komunizmus a era co tu bola pred nami hlboko zasiahla do materstva..minimalne 2 generacie pred nami boli takmer uplne zbavene svojpravnposti o rozhodovani o svojom tele, porode a vychove deti, a vlastne o vsetkom rozhodovala stat, kam ist na dovolenkiu, koho volit a pod
proste zena otehotenela, prisla rodit, polozili ju na chrbat a odrodili za nu, ked dieta plakalo, urcili intervali v akom kojit, lepsie dat flasku a cumel..aby vsetky deti papali naraz, prebalovali sa naraz ..ako stroje..takto z nas mohli od narodenia vychovat jedincov, ktory slepo posluchali rezim ..to bol ciel...aby sa potom nikto neozval, ked sa mu nieco v spolocnosti nepacilo, a ak nasiel odvahu bol potrestany
lebo ako inak si moze rezim tak podmanit ludi..ak zasiahne do vychovy od narodenia, ak nalinkuje vsetko
a dojcnie sa vymyka "normam" ..lebo kazde dojcenie dieta je ine, kazda matka je ina,
a mozno by si ten tlak nevnimala tak osobne /co chapem/ keby bolo dojcenie normalne a prirodzene, lebo vtedy by tu ten tlak nebol
ale zatial je tu skor tlak firiem na UM..odvsadial sa tlaci reklama UM, takmer v kazdiom reklamnom blogu je
proste Mamila chce dosiahnut stav kedy by bola reklama na UM a ostatne vyrobky ohrozujuce dojcenie pod kontolou, najlepsie aby nebola vobec....ked si to zoberies tak aj na cigaretyx a alkohol nie su reklamy a napriek tomu ich dostanes vsade..teda skoro vsade...cize naozaj nejde o to aby sa nevyrabalo UM..ale aby reklama nan nebola ..lebo mamicka ma problem s dojcenim..je pod tlakom, unavena, vystresovana..kukne do telky, casposu..a tam vysmiata mamicka s flaskou v ruke..no co ju napadne..zbehne do obchodu a kupi
ale keby nebola reklama na UM, ale mamicka vedela ze existuju laktacne poradkyne, zavola, úproblem sa opravi, resp by uz isla rodit s vedomostami o dojceni..co by bolo idealne
ja to vidim na sebe ..prvy porod, nemala som ani sajnu a hanbim sa ale netusila som ze laktacne poradkyne existuju, dokonca ze jednu mam priamo pod nosom /kolegova manzelka/, myslela som si ze staci chciet...samoprisatie sa nekonalo, maly vyfasoval dudel, samozrejme som vazila pred a po nadojceni, co ma vystresovalo /lebo kolostra je objemovo malo a tie vahy nemusia zaznamenat rozdiel, poznam pripady ked vaha po nadojceni, kde dieta evidentne pilo bola vaha menej ako pred nadojcenim/, dodrziavala som presne 3 hodky ako mi povedali, ak plakal skor, tak som mu strcila do pusy dudel a pochodovala s nim, len aby bol ticho /pricom stacilo sediet a dojcit, cize neunavovat sa/.. vysledok take bolesti a ragady uz v nemocke, trapila som sa polroka, v bolestiach ake som si dovtedy ani nevedela predstavit /kojila som s pllienkou napchatou v ustach aby som nezjapala od bolesti/, mala paniku z kojenia ..a stacilo tak malo, zavolat laktacnej...ked som dostala odporucanie na aang, co tu posobila /do konca zivota jej budem dakovat/..ale nezavola som jej hned ..neviem z hanby ze ako zdravotnik si neviem pomoct, ci jesitnost..ale mozno aj kombinacia oboch...ale ked maly zacal grckat krv /moju/ tak som jej proste s malickou dusiscko napisala...a ona mi pomohla, ukazala mi ako dojcit, ako sa preliecit ..jednosuche veci, logicke a ono to fungovalo priam zazracne, bolesti ustupili a ja som si dojcenie uzivala..naucila ma o dojceni vela, tolko ma medicina nenaucila, a ja som citila potrebu, ze chcem pomoct dalsim mamam z bolesti a trapenia, ale hlavne predist im ..a tak je zo mna laktacna poradkyna
pri druhom dietatku som vyuzila vsetko co ma naucili, mala mi v porodnici neschudla, nemam bolesti pri dojceni, a to dojcim dve deti
proste zena ktora je prisposobena na dojcenie /myslim tym bez anatomickych odchyliek mliecnych zliaz chorob ovplyvnujucich dojcenie/ a tych je vacsina...ma pravo dojcit bez tazkosti a bolesti ..a toto chce dosiahnut laktacna liga
a tie zeny ktorym sa vyskytne problem maju zas pravo vediet kde zozenu pomoc
k porovnavaniu zdravia kojenych a nekojenych ...statisticky su zdravsie kojene...ale statistika nikdy neplati na konkretneho jedinca
navyse ak sa niekto narodi s poruchou imunity, tak bude chorlavy ci bude kojeny alebo nie
nikto nevie povedat ci dane dieta ked je chore a je dojcene, ci by nebolo bez dojcenia chore este viac
jedno je dokazane..materske mlieko pomaha dietatu bojovat s ochorenim, moze pomoct lahsie zvladnut infekt, ci pokonca ochranit dieta pred ochorenim ..to UM nedokaze, neobsahuje protilatky
lenze na to ci dieta ochorie alebo nie vplyva ovela viac veci ako je dojcenie..hygiena, bacilonosic v rodine, ine ochorenia a pod
cize veta dojcene dieta je zdravsie je statisticky pravdiva, ale nemusi sediet na konkretneho jedinca
@strapco13 😉 obiedve deti dojcene,starsi syn celiakia,a byval castooooo chory,kym nesiel este do skolky 😖
mladsia dojcena doteraz,sme skoncili ako 4.mes pyelonefritida v nemocnici ☹ takze tak,a vobec to nerieisim,ci je chora casto a ci nie.
@angellinka coeliakia...je casto vrodena..cize to dojcenie nemusi ovplyvniit..pomaha predist sekundarne vzniknutej ale pokial sa lepok nezavedie ani prilis skoro ale ani neskoro..cca medtzi 6-7 mesiacom sa ukazuje najidealnejsie
ale pokial sa s coleiakiou dieta uz narodi, tak s tym dojcenie nepomoze ..skoda, keby to tak bolo, bolo by po chorobe 😔
pyelonefritida...treba vylucit aj vrodenu chybu oblicky /teraz pisem bez ohladu na dojcenie/ aby sa to neopakovalo, kazdy infekt preliecit a pri kazdej teplote vysetrit moc
pyelonefritida vznika casto aj ako nasledok streptokokovej infekcie /angina a pod/..cize vyter aj u rodiny, ci nahodou toho streptokoka nema niekto
dalej moze byt aj od plienok, ci precikania /teraz len menujem priciny vseobec, nie konkretne ze to tak bolo u vas/
ja dojcim dve deti..a tiez uz zacinam tusit, ze mladsia nema taku imunitu ako starsi ..ono to totiz moze byt aj tym, ze starsie dieta uz vselico chyta a nosi domov zvieratka 😝 ..cize aj toto je vplyv
ale dojcenie a pyelonefritida..ak je dieta nedostatocne dojce, cize pije celkovo malo tekutin / tu ratam aj pripadne dokrmovanie Um ak sa neodhane mnozstvo, teda ide hlavne o mnozstvo tekutina ako o to co konkretne dieta pije/ tak to moze mat tiez vplyv na zapal mocovych ciest
bohuzial nie vzdy pediater urci dg zapal mocovych ciest a nelici ho a tak sa moze infekcia preniest na oblicky
dojcenie nie je ochranny obal cez ktory neprenikne nic k dietatu

@janulienuska my sme s nasou malickou uzili svoje do 6m 😝 , mala silne koliky, nepomahalo nic.. tak sme ju nosili, cicikali a poviem ti, ze sme sa s amnzelom vyslovene striedali (dokazala plakat aj 3-4h), ked uz nosiacemu/nosiacej praskli nervy a hrozilo, ze na malu nakrici, nedajboze aj ine.. fakt tazke.. vtedy nastupil akotak odpocinuty druhy rodic a nosil a spieval... boli sme zufali.. potom sme jej pred kazdym jedlom davali kvapky sabsimplex. to trosku pomahalo, ale nie velmi.ja som alu kojila kazdu hodinu do jej 6m, bolo tonarocne, ael ona prose nevedela zjest vela, ale zato chcela papat casto. a vlea krat , ked plakala, tak ju prsnik upokojil, len tak dudalala. prsnik je aj o tom- o upokojeni. myslim, ze tvoja malicka nepotrebuje UM, mozno ma fakt koliky, ktore trvaju zvycajne do 3m, alebo potrebuje castejsei papat alebo byt len-tak na prsniku, alebo rozne kombinacie toho,c o som napisala 😀 😉