Muž dal štvormesačnému synovi hruškový príkrm
Ahojte mamicky moj muz dal nasmu synovi kym som ja bola v kuchyni hruskovu kapsicku na ktorej je napisane od ukoncenia 6.teho mesiaca. Maly je plne kojeny a predtym este nikdy nic nepapal, okrem toho ze sem tam dostal na dudlik kvapku mediku. Doktorka povedala ze po 4tom mesiaci mozeme zacat prikrmovat ale chcela som zacat trosku neskor a vecami ako varena mrkvicka a tak postupne.. no on mu dnes dal tuto kupovanu hnusnu kapsicku a este aj ako jeho uplne prve jedlo. Taka som nahnevana ze az! Zatial mi maly zaspal ale moze mu nieco byt?
@marryem nedavaj mu ten med!!! Sestrina mala tak skoncila ako 1,5 rocna so SIEDMYMI kazmi na zubkoch. Fakt to nedavaj,je to cisty cukor, velky alergen a uplna zbytocnost.
@marryem tak ako viacere tu, som sa skor pozastavila nad tym medom. Ten sa odporuca po 1 roku, niektore zdroje odporucaju az po 3 rokoch. JE to alergen, nebezpecny, plus kopa cukru, najma ak ho mas z obchodu. Nic mu z pyre nebude, moze ti klesnut tvorba mliecka, kedze je najedeny z niecoho iného, tak sa mozno nebude pytat na dojcenie. Tak to si ustraz a med mu uz nedavaj. Lebo coskoro das otazku, "ako k zubarovi s rocnym dietatom...."
Nic mu nebude. Med by som nedavala, moze dostat alergiu. Ja ked davam maleho spat a nevie sa upokojit tak na sucho otlacim dudku do hroznoveho cukru. Cca na treti raz spokojne zavrie oci a zaspi. Zije. Nie je obezny ani chory. V 6 mesiacoch je schopnostami na urovni 8 mesacneho, nema vyrazky ani ekzemy. Nie je ani ukricany, venujem sa mu ked je hore podla jeho potreby, aktivne, vychadzkami, hrame sa, "spievame" si a podobne. Stopove prvky cukru na cumli sste nikoho nezabili, navyse cukor upokojuje. Dokonca zeleninkovo maskovy prikrm symbolicky osolim. Nech mu to aj chuti, resp. Ma nejaku urcitu chut, t.j. Aspon naznak- toto je slane, hlavne jedlo. A potom ze deti nechcu jest. Take dive prikrmy s chutou ako rozmoceny papier. Nazory biomatiek mam celkom u prdele. Len ten med je naozaj nebezpecny, je to alergen.
@marryem nič mu nebude nebojte sa 🙂 možno horšie med na cumliku ako hrušková výživa 🙂 takže ak dávate med viac sa hnevajte na seba ako na muža ktorý dal ovocie aj keď aké také 🙂
@ebi88 ja som nesolila do roka a pol a vzdy som musela varit dve porcie lebo moj muz miloval synove prikrmy :D nie som biomatka (som ta zla a leniva co kupuje kubikove kapsicky) proste viem varit aj bez soli a chutne. potom som mu zacala davat jedlo ktore varim pre "velkacov" len s tym ze som solila trosku menej ako standardne a odvtedy mame problem s jedenim. takze nie problem s jedlom nesuvisi s rozmocenym papierom... to dieta pokiel neochutna nevie ze existuje aj nieco lepsie
@marryem doktorku nepocuvaj, je to "stara baba" co zrejme informacne nestiha. Nedavaj mu cukor. Med, aj ked je prirodny, je stale fruktoza...na to ma este cas. Vela casu. A kapsicku neries - neplac nad rozliatym mliekom, zjedol, zjedol,... len sa uisti nech muz take uz nerobi. Neumrie ti z toho, neboj.
@hors vypni si automatické doplňanie slov, lebo ti MT potom píše blbiny 😀 ... ja som si to vypla, liezlo mi to na nervy...
@dominika6 tak vsade sa presnedavky robia asi inak... u nas sa koli trvanlivosti jablka supu a potom varia. ked su rozvarene tak sa domixuju. nikdy som nenahradzovala cerstve ovocie presnedavkami... tie dostava ked sme mimo domu. casto chodievame na vikendy prec. a jasne ved tie postreky sa cez supku do jabblka nedostanu... uz budem vediet ked sa mi narodia dalsie deticky vyuzijem tuto info 🙂
ale téme - no chudák chlap, otec dieťaťa... chcel pomôcť... nasýtiť dieťa. no a čo? ved mu nedal kyselinu. ach... ženy... dieťa hrušku prežije i prežuje, lenže čo chlap? musí si "vychutnať" hubovú" polievku..
@ebi88 med je nebezpecny z inych dovodov, nieco tu uz napisala lenadka , to je pravda.. to , ze je alergen je nebezpecne len pre ALERGIKA, inak sa ti nestane nic..... ani dietatu... zato hroznovy cukor - fruktoza, to je pekny grc.. preto by sa to nemalo prehanat ani s medom, ani s ovocim ako takym u malych deti
@dominika6 ja mu aj budem davat co chcem 🙂 len nechapes na co som sa snazila poukazat... ty tvrdis ze kubik su sracky... no bohuzial v dnesnej dobe to nie su o nic vacsie sracky ako cerstve ovocie v obchodoch. ci mu ho budem hodinu chystat po veceroch (ano hodinu lebo by mi to hutal aj manzel a z kila jablk sa mi to ani neoplati ist robit lebo sa to synovi neujde) alebo mu ho kupim s obsahom obdobnych sraciek je uplne za par akurat co tu hodinu stravim s manzelom v naruci...
@ebi88 vytahujes z kontextu to co nebolo podstatne :D slovač... typicke neprekvapuje ma to :D tvoje tvrdenie v skrate... synovi solim aby mu to chutilo lebo tie co nesolia davaju detom jedlo ktore chuti ako papier a potom sa cuduju ze maju problem s jedenim. ja som na to reagovala ze som synovi nesolila pretoze viem varit chutne aj bez soli spravnymi kombinaciami. syn bol nenormalny zrut. odkedy mu nevarim zvlast ale varim jedno jedlo pre vsetkych kedze uz bude mat dva roky, odvtedy mi nechce jest. a naozaj to nie je papierovym jedlom... su to proste deti
@osky no ja len zopakujem, na sucho otlaceny cumelcek, so stopovymi prvkami cukru, aby mu trosku zachutil cumel a zaspal, nienje pre mna dovod studovat, o nebezpecenstve hroznoveho cukru, totiz sa domnievam, ze to nie je jedovate. Tiez nic v zlom. Ja som jedla od mala vsetko; mama sa nebabrala, ani mamky mojich rovesnikov, a tu sme, co sa mna tyka, bez alergii, bez nadvahy a podobne. Ano, je viac chemie dnes vo vsetkom, tak pr. S lepkom a obylninami a mliecnymi vyrobkami budem zacinat opatrne a pomaly zvykat, prikrmy varim doma, aj ovocne mixujem z domaceho ovocia.. ale skutocne si myslim ze stipka soli a jemny otlacok cukru mu neuskodi. Preto studovat chemicke reakcie tychto dochucovadiel mi pride ako mirerna paranoja. Takze tak.
@ajush5 ale ved ja som ťa rozumela....tie príkrmy som robila ked sme niekam šli..ako ty píšeš na víkend..ked sme boli doma,tak som prikrmovala normálne..varila polievky,mäsko,zelenina,ovocie.. atd atd..to nieže som denne strávila hodinu večer čistením ovocia a zaváraním do pohárov..tu sa bavíme o náhrade na cesty..hádam to nikto nekupuje denne aby nič doma nevaril...to by sme už kde boli..chapenzi dojč?
Med 4. mesačnému dieťaťu??? To sme sa vrátili do roku 1940? Poznatky o vhodných prvých pokrmoch pre správny rozvoj trávenia u dieťaťa a správne chuťový návyk sa dajú v dnešnej dobe nájsť aj na letákoch v lekárni a prakticky všade. Okrem toho, že med je ukážkový alergén a keď aj organizmus naň nezareaguje hneď, tak si postupne tú histamínovú reakciu môže vybudovať. Nie je pravda, že na med reagujú len alergici, treba si niečo naštudovať o jeho zložení....a potom už aj na iné ako med, ale dieťaťu dávať sladké ako prvú chuťovú skúsenosť po mlieku? Potom ako chceš, aby ti po tomto bez problémov jedlo napr. zeleninu? A o bakteriálnom prostredí v ústach a o jeho vplyve na zúbky ani nepíšem. Veď keď mi aj lekárka niečo odporučí /lebo nútiť nenúti, len odporučí/ tak sadnem ku knihe, na net a študujem. Aby som si vedela spraviť vlastný názor. Myslím, že pri tom mede tá hrušková gebuzina v tých taštičkách je menší problém.
@ajush5 pre mna to bolo podstatne. :D kym som robila bez masa tak
Som neochucovala ale s maskom , no mi to maso pride proste uplne divokej neurcitej chuti. Ale urcitr neosolim akon riadne jedlo pre dospelaka. A varit chutne, no sak co, moj prikrm bez soli je menej chutny ako tvoj bez soli, ci ako :D sakntiez len zeleninku povarim, sem tam zltko, trocha ryze, asi tak ako ty, ci nie? Mas tajnu ingredienciu zvysenej chutnosti? :D

@dominika6 ako som povedala jednoznacne kupovane jablka su top 🙂 hlavne ked ich ides umyt a su take mastne od postrekov ze ich musis najskor umyt v jarovej vode :D ale isteze ta presnedavka je supis lebo sme si ju same doma uvarili a pomixovali. ale ja radsej travim vecere s manzelom a nie opat v kuchyni... kazdy ma ine priority 🙂