Nechuť do jedla

miskaa289
29. dec 2016

Zienky mam taky problem s nasou malou. NIKDY nebola velka jedacka ale teraz od septemra /oktober papa stale malo. Uz stvry den papa velmi malo.DNES ranajky vajicko asi3x do ust k tomu chlebik 1x zahrizla.A to bolo cele povedala mami staci o chvilku vypytat mlieko asi 2dc vypila. A na obed max 10x do ust polievku. Ked isla spat tak mlieko vypila (zaspava s flaskou) a od vtedy nic. Som uz zufala co jej dat ponuknut aby aspon nieco zjedla. Aktivna je dast stale beha hra sa. Vsimla som si ze si dava prsty do ust tak jej mozu ist stolicky.Poradte mi co jej dat aby mala chut do jedla. Ma 2r a2m 12,5kg.
Pridavam aj aktualnu foto.

Neviem ci to moze mat nieco spolocne no ja som bola takato ked som bola mala a trvalo to az pokial som nezacala do skolky chodit.

timea7
29. dec 2016

@miskaa289 pred spaním vypila celú fľašu? Teda 250 ml? Spolu s tými 2 dcl je to dosť, zruš fľašu, v jej veku ju nepotrebuje, dokrmuje sa mliekom. Inak môžu jej ísť posledné stoličky a vtedy deti odmietajú stravu. Počkaj, kým budú zúbky vonku, potom vyhoď fľašu, snaž sa, aby bola denne na čerstvom vzduchu čo najdlhšie, aby mala dostatok pohybu. Ak je inak zdravá, tak sa neznepokojuj, ja som bola tiež taký jedák-nejedák a tu som 😉

pribinak
29. dec 2016

Naco by jedla normálnu stravu, ked si naplní mliekom brusko?

siska53
29. dec 2016

@miskaa289 Nasa tiez nie je bohvieaky jedak doteraz.. Neriesim..
Su uz dni,kedy je to super... Ale do tych skoro 3rokoch to bolo tazsie - na dovolenkach vsrtko dolezitejsie nez jedlo, stacil soplik,detto,sli zuby- nechcela jest,skor tekutiny - a ano,aj mlieko... Ona doteraz v skolke zvacsa odmieta jest a dom dohana.

Tvoja vyzera normalne ako vacsina deti v jej veku. Ak chces,aby lepsie papala,treba ale obmedzit mlieko.ono totiz dost zasyti..no kym jej sli zuby,tak som ju neobmedzovala v mlieku vobec. Do 3.rokoch mala vsetky mliecne uz vonku,tak az vtedy som jej obmedzila mlieko. Ono ich to totiz boli,tak je normalne,ze uorednostnia tekutiny pred niecim,co treba hryzt.
P. S. Nasa sa dostala na vahu 12,1,ked mala 3roky. Resp. Raz v 2r.uz mala 12,4,ake schudla kvoli tymto -zuby-mala aj uraz,dovolenka,sopel..a nabrala to spat az v tom 3.roku.. Vysku mala primeranu jej veku.

miskaa289
autor
29. dec 2016

@timea7 hej tie zubky mozu. Pred casom som s nou bola u zubarky a bolo nam povedane ze posledne stolicky este nema. Mlieko mavala iba na vecer no teraz ked ine nechce a pyta to tak jej ho dam.Vonku sme kazdy den a pohybu ma dost si myslim je taka neposedna vymyselnicka 🙂.

timea7
29. dec 2016

@miskaa289 počkaj,kým jej tie zúbky vyjdú a potom vyhoď fľašu

miskaa289
autor
29. dec 2016

@siska53 cez Leto bol najmensi problem s jedlom.Aj ma dovolenke jedla nie vela,ale jedla.Ovocie,hrasok zo zahrady jahody maliny vselico. Teraz v poslednych dnoch vymysla dost.

miskaa289
autor
29. dec 2016

@pribinak mlieko som jej dala preto lebo ine nechce. Inak mlieko mala iba vecer na spanok.

pribinak
29. dec 2016

@miskaa289 dostanes sa do začarovaného kruhu, ze bude pit iba mlieko, lebo ine do nej nedostaneš a to uz potom aj z toho dôvodu, ze brusko bude plne mlieka

timea7
29. dec 2016

@miskaa289 je vo veku, keď deti s jedlom vymýšľajú. Skús tú fľašu zrušiť hneď a hneď budeš vedieť na čom si. Z pohára piť mlieko už také zaujímavé nebude. Inak nezje, nevadí, nedáš ani mlieko a nič iné jej nezostane, ako začať jesť normálne. Dieťa skúša kam až môže zájsť, robí iba to, čo jej ty umožníš. Poznáš ju lepšie ako my tu cez pár písmeniek, ty vieš najlepšie, či už sú stoličky vonku, alebo iba vymýšľa, tak sa podľa toho zariaď. Uprednostňuje tekutú a kašovitú stravu? Alebo piškótu, keksík pohryzie? Ak pohryzie, potom iba s tebou cvičí.

simsalabim
29. dec 2016

@miskaa289 moja mladsia vzdy jedla malinko, v 2 rokoch mala 9kg - to len aby som ta utesila. Nedalo sa o nej povedat, ze ma oblubene jedlo - v jeden den zjedla celkom pekne, na druhy den z toho isteho jedla 2 lyzicky. Nepila ani mlieko. Snazila som sa jej jedlo pravidelne ponukat a nerobit dramu, ak nejedla. Casom zacala jest trosku viac, ale stale zije zo vzduchu. Ma 11 a meria 132cm a vazi tusim 24kg. Krvny obraz mala vzdy dobry, napriek nejedeniu. Lekarka mi vzdy vravela, ze jedlo ponukat, ale nestresovat, aby sa nevytvoril blok. Ze staci, ak zje jedno poriadne jedlo za den. Zaujimave je, ze ak jej nieco chuti, vie zjest velmi vela. Ak tvoja dcera pije vela mlieka, asi to sa rata za "poriadne jedlo". Neverila by si, ake triky sme v utlom veku museli vymyslat, aby jedla. Paprikas - museli sme maso s omackou zmixovat na omacku a tak podat s cestovinami - inak maso nezjedla. Z rozka sme vydlabali dno a naplnili nakrajanym masom s kapustou ( knedlo vepro zelo). Jogurt zjedla iba ak som urobila taky dezert - piskoty, jogurt, drobne ovocie....Hrozno iba bez jadierok, jablka iba cervene....A tak podobne.... myslim, ze u vas je to len faza a prejde to, hladna nie je, lebo pije mlieko.

timea7
29. dec 2016

@simsalabim ani náhodou by som nerobila s jedlom podobné cirkusy. Ak dokáže zjesť jeden deň, dokáže aj druhý, ak nie, bude hladná, dostane jedine vodu, inak nič, ani ovocie. Inak dieťa získa pocit výnimočnosti, jedlo sa stane stredom vesmíru a nie niečím prirodzeným. Pri mne by sa načakala na mäso napchané do rožka, alebo na červené jablká...

simsalabim
29. dec 2016

@timea7 nuz, asi by si robila, keby ti dieya 4 dni zjedlo 10 hltov za cely den a vazilo 8 kg v 2 rokoch. Ci?

timea7
29. dec 2016

@simsalabim nie, nerobila, lebo dlhoročné skúsenosti ma naučili, že žiadne dieťa (píšem o zdravom dieťati) dobrovolne od hladu nezomrelo a že žiadne problémy s jedlom nemajú deti, kde sa o jedle zbytočne nehovorí, jedlo sa dá na stôl, nerobia sa komentáre, aké je to zdravé a dobré, zješ, zješ, nezješ, nevadí, nič náhradné sa nejde pripraviť a do ďalšieho jedla iba voda. Naopak, ak dieťa zistí, že je matka nervózna, lebo neje, je to preň voda na mlyn. inak ja som vážila 32 kg v ôsmej triede.

simsalabim
29. dec 2016

@timea7 no to by som rada videla, fakt. Tiez som bola taka zasadova pri starsej, co nezjedla na obed, dostala na veceru. Pri mladsej to ale neslo. Ona bola totiz schopna niekolko dni za sebou nejest. A este raz si pozri vahu a vek - vies, ze jest musi, ale neje, vazi menej, ako niektore 8 mesacne dieta a nemas vobec paky, ktore ju jest prinutia. Takze radsej ju nechas tak 2 tyzdne nejest, aby pripadne este schudla a sla do nemocnice, alebo pouzijes finty, aby si ju naucila na rozne chute a texturu jedla? Ok, kzdy koname, ako vieme najlepsie.

timea7
29. dec 2016

@simsalabim ja ťa chápem, že si sa snažila, aby tvoje dieťa prospievalo, veď to je normálne u každej matky. Ak je tvoje dieťa zdravotne OK, tak len vymýšľa a je slabý jedák. Inak si myslím, že ten blok k jedlu sa dá aj vypestovať a to ponúkaním, rozprávaním o jedle, dieťa vníma, čo sa okolo neho deje, aj keď sa hrá a myslíme si, že nepočúva. Dva týždne by určite nehladovala, nehladovala by ani týždeň, ak áno, tak je problém zdravotný, alebo psychický, ja som písala o zdravom dieťati.

mirkakab
29. dec 2016

@miskaa289 Viem že ťa to trápi, mam tiež problemy s dcerou, tiež dosť pila mlieko, rozhodla som sa to ukončiť, tak som vyhodila flašu, no žial problem to nevyriešilo. už je to 7 rokov čo mlieko nevypila. Dokáže aj dva dni nejesť a tiež nemám páky, ktoré by boli účinné. Tento rok skončila v nemocnici na infúzkach, no aj tak ju to nepohlo. Často sa snažím variť čo jej chutí aby sa najedla.

siska53
29. dec 2016

@miskaa289 ja by dom.povedala potom,ze to tie zuby..

siska53
29. dec 2016

@miskaa289 alebo nema.afty? Nasa si toez tersz strkala,lenze je starsia,tak aj ukazala,kde ju boli. Dali sme florsalmin,kedze to afta bola..tiez vtedy mala taku nechut do jedla..par dni kvoli nej.

miskaa289
autor
29. dec 2016

Rozhodla som sa ze rano zavolam obvodnej lekarke a poviem jej ako je situacia. Verim ze to nebude nic vazne a ze nas neposle do nemocnice.

janickadr
29. dec 2016

@miskaa289 Dcerka evidentne preferuje tekutu stravu, mozno to budu ozaj zuby ci nejaka afta. Skus jej ponukat radsej tekute ci kasovite jedla, aspon prechodne. A nemusis sa bat, ze by vas s tymito tazkostami hnala dr.do nemocnice, posledny pracovny den v roku, ked vsade zuria hnacky, grcacky, laryngitidy, zapaly priedusiek a pluc ci kiahne...

miskaa289
autor
29. dec 2016

@janickadr dakujem za povzbudive slova o tej nemocnici. Snad to budu zuby a rychlo ju to prejde.

miskaa289
autor
29. dec 2016

@janickadr 90cm a 12,5 kg snad to nebude malo.

janickadr
29. dec 2016

@miskaa289 Moja ma 2,5 roka a 89cm a 12,3kg... 🙂 Ak mas moznost ju vazit, tak ju priebezne vaz, tak mozno 1x tyzdenne (max.2x tyzdenne, aby si zas nemala velky stres) a uvidis, ako sa to bude vyvijat. Ked je hrava, vesela tak, ako pises, urcite jej nic vaznejsie nie je... 🙂

miskaa289
autor
29. dec 2016

@janickadr je dost aktivna,vymyslala skace. Ziadne znamky ze by bola malatna alebo ze by unavena to vobec nie.

janickadr
29. dec 2016

@miskaa289 Tak to naozaj ani dr.zajtra nemusis volat, odsleduj tu hmotnost nejake 2-3 tyzdne, malej ponukaj tu tekutejsiu ci kasovitejsiu stravu a uvidis, ze sa to urcite upravi aspon do takej miery, ako to bolo pred tymito (asi) zubkami... 🙂