icon

Nechuť ročného dievčatka do jedla

miskaa289
19. okt 2015

Maminy poraďte ako malú presvedčiť aby jedla má rok no keby jej cez deň "nenútim" jesť tak by cely deň ani nedala najavo keď že je hladná.Už som s nervami aj fantáziou ako ju donútiť/inšpirovať aby jedla každý deň ten istý kolobeh. Jediné čo nemá problém zjesť sú polievky. NEZNÁŠA jogurt ani výživu ako náhle jej to dám do úst tak ju napina. Mali ste taký problém aj Vy?boli aj vaše deti taký nepapaci ako moja? Dávali ste im niečo na podporu chuti do jedla. Ďakujem za každú vašu odpoveď,radu.

Strana
z2
timea7
21. okt 2015

@miskaa289 aj to stačí, keď idete na polhodinku. Skús jej upraviť ten denný režim na pravidelnejší, jej organizmus si na to postupne zvykne. Niekde som čítala štúdiu (neviem ju nájsť 😠 ), že deti sa v škôlke rozjedia z viacerých dôvodov - jedným z nich bol aj pravidelný režim, ďalej dieťa zistí, že ak sa nenaje, bude hladné, nik mu nepôjde pripraviť niečo iné, no tvoje je ešte maličké, ale to už vníma, že ak nechce jedno, môže dostať iné. Samozrejme aj príklad iných detí je fajn. Keď to nájdem, hodím sem link. Ale môže to súvisieť aj so zúbkami a niektoré deti sú celkovo veľmi slabí jedáci, nemá to žiaden vplyv na ich zdravie, kým jedia zo všetkého, aj keď len po troške.

katrin21
21. okt 2015

aj moja dcera bola dieta " nejedlik"..
ranajky ako tak zjedla jogurt s rozkom, ktory som do toho nalamala... trochu....
na obed sme behali po celom dome, pozerali z okna, na telku, kade tade, len aby sa zabudla a otvorila usta a sup tam s jedlom.... inak by si nedala nic..
kazdy mi radit, nech ju necham vyhladovať, ze potom sa naje... prd makovy... nejedla aj tak.... proste ona mala take obdobia...
raz chcela jest len suche cestoviny, s nicim.. potom len zemiaky. potom len masko.... ked bola potom vacsia.... ale ten prvy rok - rok a a pol bol desny ! zabavala som ju, aby ani nevedela, ze keddy jej nieco do ust dam...
ale prospievala dobre,,,
jedine, co zjedla bez reptania bol banan... ked mala asi 8 mesiacov, tak si pamatam, ze mi nechcela ani polievocky , lebo ved bez soli, necudujem sa 😀, ale proste nic, vypluvala to.. bola som nestastna z toho...ale ona prospievala.. potom jedla, ale len tak, ze som ju zabavila...
lietadielka sme robili s jedlom, otvarali sme pristavacie drahy a neviem co...
mamicka , co ma doma jedaka, to nepochopi....
take dieta nezmenis, lepsie ti zacne jest v skolke, kde bude kolektiv deti a bude vidiet,ze jedia aj ostatbe....
na niektore deti preto zabera, ak ich rodic necha sam jest a jedia s nim za stolom.. aj ked polovica idde mimo ust, ale nieco uz len zje... a nieco sa potom odkrmi....

katrin21
21. okt 2015

ale je velmi zle, ze nechodis s malou cez den von! dieta ma ist na prechadzku aj 2x denne.. doobeeda, aj poobede a nie na pol hodinu, alebo aspon hodinu alebo aj dlhsie...
za kazdeho pocasia.... OK, ked velmi leje, tak sa neda,ale ked len trochu prsi, chod.. a nech place, no a co, aspon sa unavi . ona si zvykne...
rozhodne von chodit treba,,, neviem si predstavit s rocnym dietatom byt cely den vonku...
ked sa zobudi , davaj jej chlebik, nie mlieko... aj deti v skolke maju olovrant chlebik s nejakou pomazankou

timea7
21. okt 2015

@katrin21 prepáč, ale v škôlke začne lepšie jesť aj preto, lebo tam kultúrny program okolo jedla nebude. Ani mu nikto nedá suché cestoviny, suché zemiaky....dostane kompletný obed, len kuchárke poviem, aby dala na jednu stranu taniera cestoviny, alebo zemiaky, na druhú ostatné, skrátka, aby to nebolo zmiešané. Postupne sa dieťa naučí jesť normálnu stravu, ak by dostávalo tie suché cestoviny, tak nemá šancu sa to naučiť. Mám storočné skúsenosti s deťmi - jedákmi aj nejedákmi, ja sama som bola hrozný jedák, v čase keď moje spolužiačky začínali vyzerať ako ženy, ja som vyzerala ako práve prepustená z koncentráku 😖 bola som však zdravá, aj keď som jedla veľmi málo. Nikto však okolo mňa nerobil cirkus, ani mi neustupoval v tom, že raz suché cestoviny raz to, raz to. Súhlasím s tým, že dieťa treba nechať jesť samé, už vo veku okolo desať - dvanásť mesiacov dokáže lyžicou jesť napr. zemiakové pyré, postupne ostatné, riedke polievky nakoniec. Jedlo je prirodzená vec, dieťa nesmie mať pocit, že sa všetko točí okolo toho, či niečo zje, alebo nie. Mne sa najviac osvedčilo nekomentovať, že je jedlo dobré, zdravé, že narastie a pod. dať jedlo pred dieťa, rozprávať o všetkom možnom okrem jedla, ak neje, iba podotknúť, či nechce ani ochutnať, ak nie, odniesť, do ďalšieho jedla len voda, ani ovocie. Postup zopakovať pri ďalšom jedle, nikdy nedať najavo sklamanie z toho, že nejedlo, nerozprávať otcovi, babke, susedke, čí, koľko a kedy zjedlo, jedlo prestať riešiť. Viem, že je to veľmi ťažké, človeka ide roztrhnúť, keď to s láskou pripravuje a drobec sa toho ani nedotkne....ale funguje to. Jedlo sa je jedine v kuchyni, jedálni - za stolom, bez TV, CD a kultúrneho programu. Tak ako si písala, sadnúť si oproti, nech sa v tom rýpe, niečo pôjde na zem, niečo na stolík, ale niečo aj do úst. Chváliť nie to, že zjedlo, ale to, že je samé, že mu to krásne s lyžičkou ide.

miskaa289
autor
21. okt 2015

@katrin21 keď je pekne že Neleje tak ideme von vždy na viac ako 2hodiny ale keď leje tak snou určite nepôjdem. No nenechám ju plakať lebo keď plače dlho tak sa vždy pogrcia tak nepôjdem s ňou aby som jej robila zle a ako som už písala idem s ňou aj keď prší večer čakať manžela von. Vždy si nájdeme aktivity aj v nutri keď prší.
Ja myslím že je rozdiel škôlka a doma keď nechce. V škôlke bude musieť tam bude mať režim iný ako doma.

miskaa289
autor
21. okt 2015

@timea7 no dnes nemá problém od rána jesť všetko čo ponúknem si dá.Ráno mlieko potom rožok síce suchý ale zjedla polku a teraz na obed polievku. Po viac ako mesiaci sa nejedla normálne zatiaľ uvidíme čo bude poobede. Ja som tiež do puberty bola nejedak namne by V tom čase aj leginy vo veľkosť XS vyseli. A neriešil to nikto stačilo mi to veľmi málo čo som zjedla.

siska53
21. okt 2015

@miskaa289 ale to zas az tak zle nepapa.. Ja viem,ze ta to trapi..no hlavne nesil. Mne sa fakt oplatilo netlacit na pilu. Ponukat,nechces ok. A hlavne nedavat namiesto toho nieco ine alebo zachvilku. Az ked jz opat cas.
A chodit vooon.. Aj ked jemne prsi. Tak ju priprav tak,aby nepremokla. Mnohe deti onolo roku uz chodia a nemaju nad sebou kryt. Ak jej plast vadi. Ani nasi to nemali velmi radi,ale cirkus nerobilo nastastie.

Nasa aj teraz je istym sposobom prieberciva v poslednzj dobe. Raz sa ide za paradajkami potrhat,potom ich odpieta nejake obdobie. Nasledne zas si obcas vypyta.. Vzdy lubila tofu,chodili mi ho kradkut edte take neupravene z dosky. A aj ho vzdy zjedla. Teraz? "necem". Ok. Len mi to nehadz na zem ci po stole..lebo to zacala robit. Vysvetlujem ak nechces,nechaj na kraji taniera. Teraz je aj chora,takze aj to je u nasej pricinou mensizho apetitu a tak to bolo vzdy. Stacil soplik ci zub a uz apetit klesol.

Raz to bude dobre,neboj. Mne sa fakt osvedcili tie metody,co som pisala. Nedat alebo nechat volne polozene (tak mi chodili aj na nakrajanu surovu zeleninu).

miskaa289
autor
21. okt 2015

@katrin21 no moja mala skoro 7 keď sa uracila zjesť viac ako 3 lyžice niečoho.Vždy všetko išlo von napinalo ju všetko či tekuté husté bolo to úplne jedlo. Keď mala 7mesiacov preč tak vtedy začala tak viac jesť.

miskaa289
autor
21. okt 2015

@siska53 doobeda problém neni problém nastáva poobede keď sa zobudí.

timea7
21. okt 2015

@miskaa289 možno to naozaj bude iba zúbkami, uvidíš zajtra, pozajtra.

katrin21
21. okt 2015

@timea7 prosim ta, a ty si myslis, ze sme od zaciatku robili program okolo jedla????? nie! skuksali sme vselijako, ale ked proste do nej jedlo neslo inak , tak aj takto.. milujem mudre nazory, ako ty... skusali sme fakt vsetko.. ani to nejdem pisat... jednoducho to nefungovalo.. kazde dieta je ine.
Dieta v skolke je preto, lebo vidi , ze jedia ine deti, je to psychologicky faktor, nieco o tom viem, takze....
deti sa radi ucia od inych deti a opakuju po nich... doma taku moznost nemaju.ked su same s mamou. je to celkom ina situacia...
Okrem toho, ona ani tam nejedla idealne, ale ako tak jedla.. celkovo bola nejedlik asi do7rokov, potom zacala jest normalne.... dovtedy ani doma vela nejedla, ako keddy chcela... a to uz sme ziadny program okolo toho nerobili, to len ked mala okolo roka.... nepis, co nevies
Nemysli si, ze sme ju nechvalil , nepovzbudzovali. ze sme neskusali aby jedla sama.. aj jedavala niekedy.... ale to zjedla par lyziciek , 3-4 a dost... tak sme museli ju dokrmit , aby mala aspon nieco v zaludku..
mam pedagogicke vzdelanie, viem ako na decka...... proste nie na kazde dieta funguje to, co si myslis ty.

timea7
21. okt 2015

@katrin21 ja ti tvoj názor neberiem, ale stojím si za svojím a ak si si nevšimla, nepísala som "len" o jedení v škôlke, ale o niečom, čo mám overené, aj v domácom prostredí, lebo roky strážim drobcov z mojej rodiny, kamarátiek a ani náhodou nie sú všetci celí hŕŕ do jedla, v poslednej dobe skôr opačne. Takže iné deti u nás nemajú šancu vidieť, občas áno, ale že strážim dve, to je skôr výnimka.

katrin21
21. okt 2015

a tiez dieta skor posluche cudzieho, ako rodica.. hovori sa tomu respekt..

timea7
21. okt 2015

@katrin21 ako ktoré, deti sú rôzne, opakujem, že z mojich skúseností, nikdy nemajú s jedlom problémy deti z rodín, kde sa okolo jedla nerobí cirkus a rešpektuje sa to, že dieťa má menší apetít. Neverím tomu, že zrovna v týchto rodinách sú len samí jedáci. Že ste robili okolo jedla dieťaťu divadlo, je tvoja voľba, tvoj názor, ja ti ho neberiem, ja by som to nerobila určite, tak ako to nerobili ani moji rodičia a prežila som.

katrin21
21. okt 2015

@timea7 mensi apetit? ked ti dieta vypluva akekolvek jedlo, myslis, ze ma len mensi apetit?
asi si takeho naozajstneho nejedlika nezazila...

helenanovakova
21. okt 2015

tiež sme mali podobný problém, trval niekoľko týždňov, mohla som variť, čo som chcela, dieťa mi zjedlo len dusené jablká s ovsom. po čase ho to prešlo a začalo normálne jesť. dostala som ale vtedy jednu radu, že ked mi niečo nechce jesť, nemám mu to stále ponúkať, ale vydržať aj 3-4 týždne a potom mu to ponúknuť znova.

andrea2722
30. jan 2020

@miskaa289 ahoj miska.... ako ste na tom... u nas to iste, co den to horsie, mala rada chlebik na ranajky, teraz ani vidiet, zje 3 kusky a doat. Obed iva pri telke, aj to len co ma rada.ovocie nehrozi, jogurt tiez nie. Ovocie ani cele, ani mix ani nic z ivocia. Kase nema rada. Vecer kupne hipp. Nie cele. Opat ori telke. Som uz zufala. Az sa trasiem co varit. Jeme 5 jedal. Ledva ovhutna ak zapasuje spapa ak nir. Otaca sa. Uz mam opat strach co bude zajtra. Ja sa z toho uz zrutim. Nedavam to vibec. Hlava mi pracuje. Porad mi, dakujem. Mija mala ma 1,5 roka

betulinka1
30. jan 2020

@andrea2722 neboj sa. Moj ma 5 rokov a stale toho moc nepapa. Mozno to bude taky typ dietata, co proste moc nebude jest. Toto je uz stara tema z roku 2015. Ja som skusila vyjednavat. Este tri lyzicky a potom som pridavala. Varila som, co mal rad. Tocili sme polievky a masko na stave. Ked nedas tri lyzicky, tak nebude telka a pod.. medzi 3 jedlami denne nedostal nic len ovocie. Nakrajala som a kolokrat krmila pri telke alebo ked sa hral som mu davala. Sladkosti iba po hlavnom jedle, aj tak nie je moc na sladke ale vzdy oba kusok ochutnal cokolady alebo lyzatka. Pil vodu a nic ziadne sladke napoje. Bud trpezliva, ked budes moc tlacit, bude viac odmietat. Mozno jej idu zubky, tak teraz nechce papat. Hovor s nou o tom, ze aby mala silu ako a pouzi postavu z rozpravky.

miskaa289
autor
31. jan 2020

@andrea2722 ahoj unas je to už celkom fajn ale zlepsil to až nástup do skolky. Takze do 3r sme sa trápili deň čo deň a nepomohlo nič. Nedať sladke ci jedlo 3x denne to celé iba zhoršovala. Naša bola do 3r veľa na mlieku a ako začala do skolky chodiť tam musela ochutnať jedli iné deti jedla aj ona a tak postupne. Teraz má 5r a už si sem tam aj vypýta jesť sama ale stále nukam ja. Jogurty výživu puding nezje do dneska napína ju to ani krémové polievky.

Strana
z2