Neznášanlivosť zeleniny a ovocia u 5 mesačného dievčatka

deluxe86
27. feb 2016

Dobry den/Ahojte,

Chcela by som Vas poprosit o radu, mame neznasanlivost urcitej zeleniny/ovocia, konkretne, mrkva, zemiaky, tekvica, batata, jablko, ryzove kase-vsetky. Zatial co vieme zjest je spenat a brokolica, dala som do toho maso, avska je take suche, ze dieta sa dusi z toho. Najde sa tu maminka s podobnym problemom? Viete mi poradit, ze co by ste dali dietatku v takomto pripade?chcela by som vyskusat krupicu - lepok, mozno by to bolo dobre, avsak aj to je alergen, tak neviem. dakujem

cawes
27. feb 2016

A to si v piatich mesiacoch uz vyskusala toto vsetko?
A ako si zistila ze tu zeleninu neznasa?

pribinak
27. feb 2016

@deluxe86 kam sa ponáhľas? Ved toto je priveľa potravín na take babo

Ak je masko suché, tak dolej do prikrmu vodičku-vývar, kde sa masko varilo

Ako si zistila, ze neznáša/netoleruje vsetko co si napisala

bosoriak
27. feb 2016

@deluxe86 V 5 mesiacoch ma dieta jest zemiak, mrkvu a mlieko. Ak toleruje to, nemas ziadny problem. Nemas sa kam ponahlat, maso v 5 mesiacoch je hrozne skoro.

deluxe86
autor
27. feb 2016

no tak bolo, ze ked mala mala 4 mesiace sme zacali skusat. dala som jej mrkvu, po dvoch hodinach mala na tvaricke, na krku a na hrudi male cervene bodky, okolo ust akoby mala popalenu kozu. dala som aj druhy den malicko, ale tak isto vyzerala ak nie horsie. tak sme si dali pauzu tyzden, potom sme isli na zemiaky, hned ako to spapala, do hodky mala biele bodky na hrudi, ale take velmi malilinke a bola normalne posypana. potom sme prestali hned. po tyzdni zase som dala tekvicu hipp, no po pol hodke nie len ze sa vyhadzala, aj sa dobre pokakala, takze to nist. tak sme isli k doktorke, ona nas poslala k imunologovi, on povedal, ze je to este priskoro zistit, ci ma trvalu alergiu alebo aku. davala som jej na ochutnavku kasicky ryzove, vsetko zje, chuti jej, avsak vecer zacne akoby zvracat naspat taku zaludocnu stavu (8-10 krat za 2 - 3 hodky), tak aj s tym sme prestali. teraz bude mat 6 mesiacov.
ja sa neponahlam nikde, len mi povedala lekaraka, aby som jej zacala davat jedlo tuhe kvoli refluxu. Maso je aj tak suche, je to kuracina - teda prsia kuracie - marne tam dam vyvar z neho, vsak to je aj pre dospeleho bez kompotu suche.

stepanka274
27. feb 2016

Pediatricka napr mne povedala ze mame vylucne dojcit do pol roka, ale od piateho mesiaca som davala krupucnu kasu , az potom som zacala skusat zeleninove polievky, v piatich mesiacoch je zbytocne skoro skusat a experimentovat

deluxe86
autor
27. feb 2016

@stepanka274 vsak aj ja som s tym este chcela pockat, ale stale mi hovori pediatricka aby som to skusala kvoli refluxu, tak ja uz neviem kadial mam ist, komu mam verit, ci ist k doktorovi alebo nie....tazky zivot je pre mamicky, ktore maju prve deti, pri druhom uz budem vediet omnoho viac o tychto zalezitostiach.

deluxe86
autor
27. feb 2016

@bosoriak no prave,ani zemaik, ani mrkvu, zatia toleruje iba nutrilon ar

pribinak
27. feb 2016

@deluxe86 veeelmi skoro ste začali, skoda

inak z tekvice väčšinu deti preženie, to nie je nic výnimočne
Pokial dojčís tak ste mali začať papat az okolo 6 mes, reflux sa da riesit aj inak ako tuhou stravou
Ak ste na UM tak ste mali len teraz začínať

S kadiaľ ste mali zeleninu? Doma dopestovanú
ci kupovanu?

pribinak
27. feb 2016

@deluxe86 vyskúšaj ryžu, skus dat male ručičky brokolice, nie hlubiky, tie nafukujú brusko
Neurob suchu ryžu, daj tam vodičku v ktorej si napr varila mäso, ci vývar

juhseverzapad
27. feb 2016

Moja malá sa mi vysypala z hrášku. Tak som jej ho dala znova a znova a alergia zrazu nie je 😀

stepanka274
27. feb 2016

@deluxe86 aha, no tak s refluxom osobnu skusenost nemam a rozumiem ti ze si rozcarovana, tie prve deticky su niekedy takt pokus omyl, ale ako si prisla na to ze tie pitraviny co si opisala neznasa?

stepanka274
27. feb 2016

@deluxe86 aha teraz vidim ten prispevok kde to cele popisuje

katrin21
27. feb 2016

dufam, ze nic z tej zeleniny, ani mrkvu, si nedavala surove. musi to byt varene, ked uz chces skusat.. surovy max. banan, jablko..

katkalabka
27. feb 2016

Môj synček mal skoro do roka silné koliky. Má rok a 2 mesiace a stále papáme obmedzenú stravu, ktorú dôkladne vyberám a nikomu z rodiny nedovolím pchať doňho iné veci, inak celú noc preplače. Ako 5 mesačného som ho iba kojila, napriek tomu že si pýtal všetko papať. Jeho tráviaci systém nebol ešte pripravený. A pravdepodobne je to i u Vašej dcérky. Je zbytočne napchávať do nej ovocie a zeleninu keď má s ňou problémy. Iba jej tým škodíte. Z ovocia sme do roka surový jedli len banán a varené jablká alebo varené slivky kvôli stolici. Surovú mrkvu sme do roka nemohli vôbec a z varenej nás prestalo zapekať až v 9 mesiaci. Všetko má svoj čas. Menej je niekedy viac. My sme začali riedučký puding. Napodiv z kukuričného škrobu sme neplakali. Potom rozvarenú ryžu. A tiež sme nemali problémy ak sme po ukončení 6 mesiaca párkrát do týždňa zjedli rozvarenú batatu. Polročný mal zuby a tak na môj údiv si odo mňa na žmoldanie vypýtal rohlík, čo bol náš prvý kontakt s lepkom a nič mu z neho nebolo. Postupne od siedmeho mesiaca sme začali pridávať zemiak atď. Všetko s mierou. Inak dobré rady ako začínať s príkrmami som našla na webe a na môj údiv ich ponúka HAMI.
Určite sa zbytočne neponáhľať so žiadnymi príkrmami. Možno jej stačí ešte mliečko. Sú deti čo si s mliekom vystačia aj do 8. či 9-teho mesiaca.

jana_eyre
27. feb 2016

ja by som v tvojom pripade prikrmy zas na chvilu odlozila.. nie je kam sa ponahlat - najma ak kojis babatku uplne postaci mlieko, obcas mu daj pozuzlat mrkvu napr alebo nieco co jej robi dobre.. ale netreba to nejako silit..

aj moj prvy syn mal reflux, ale lekarka mi vravela, ze mam zacat postupne prikrmy od toho 6mesiaca, lebo bol kojeny.. ale tie prve prikrmy staci par lyziciek a dokojit - netreba davat vela.. tam nejde o to aby sa z toho babo najedlo, ale aby si postupne zvykalo na potraviny a ich chut..

inak napr. druha dcera bola alergicka ako babatko na tekvicu a nemala ju rada.. teraz ju stale sice nejako neoblubuje, ale uz sa z nej nevyhadzala.. to, ze teraz babatko ma nejaku reakciu neznamena, ze ju bude mat aj potom.. len treba troska spomalit, popripade na chvilu vynechat.. /pri detoch som zo zaciatku nejako striktne nedodrzovala ze kazdy den museli mat obed - ked boli malicke, obcas som iba nadojcila/

bosoriak
27. feb 2016

@deluxe86 V tom pripade by som isla opat za pediatrom a konzultovala to s nim. Ak je na umelom mlieku, uz by mala mat prikrmy. Ak ich neznasa, je nacase to riesit znovu.
Alebo experimentovat dalej, ale asi by som to radsej neriskovala.

juhseverzapad
27. feb 2016

Bože ženy! Prečo všetko riešite?

katkalabka
27. feb 2016

Nám detská lekárka aj odborníčka na gastre chceli pomôcť a odborne nám radili "samé hlúposti" ktoré nášmu synovi vôbec neprospievali a vysolili sme za ne kopu peňazí. A keď som sa na gastre pri ďalšej kontrole pýtala, či to niekedy chutnali alebo skúšali obe ostali zarazené, že nie.
Každá mamička najlepšie pozná svoje dieťa.
Pokiaľ viem, tak na silný reflux u tak malých detičiek existujú do mlieka i materského "zahusťovadlá" aby to mliečko nevygrckalo. Ale pokial i málo priberá na váhe tak by som to s tým refluxom až tak neriešila.

deluxe86
autor
27. feb 2016

@katkalabka no ano, ona si mi narodila s vahou 2,8 kg, a velmi tazko priberala, kojila som ju, potom som odsavala a tak som jej davala materske mlieko a niet priberat ani za boha. tak sme presli na nutrilon, aby uz bola trosilinku vacsia, avsak ani z toho nepriberala, takze by kludne mohla materske mlieko papat, avsak som ju uz nemala. na gastre sme aj mi boli, konkretne na zistenie refluxu u nej, ale to sa neda iba tak, tak to tam dopisali, ze nepotvrdene...co k tomu dodat, po 4 hodinach cakania urcite chcem toto pocut. ale ku normalnemu gastroenterologovi by som ist nechcela, nechcem aby jej robili zle, radsejj pockam, aj u imunologa som ju tak sanovala, neskutocne revala pri odbere krvy.

deluxe86
autor
27. feb 2016

@katrin21 nie, boze, vsetko prevarene az az, vsetko rozmixovane na vyzivu

juhseverzapad
27. feb 2016

@katkalabka Na tvoj údiv zjedol ako 6.mesačný rožok? To je dobré 😀 Moja ho jedla v 4. mesiacoch.

malabiba
27. feb 2016

@deluxe86 tak jej zatial davaj len to co jej nerobi problemy a s ostatnym pockaj a vyskusaj trebars o mesiac...ja som deti dojcila 8 mesiacov, nic ine nezjedli a potom sme presli na beznu varenu stravu a klop klop dnes mozu vsetko...urcite sa vsak porad s lekarkou

rejaa
27. feb 2016

@deluxe86 pokiaľ ide o suché mäso, nedávaj prsia, ale stehná. Prsia sú suché, stehná sú také šťavnaté. Najlepšie je mäso zo zajaca, ja som mojej malej dávala zo začiatku zajačie stehná, lebo sme mali zajacov doma. Ale pokiaľ dávaš kuracinu, tak určite stehno a nie prsia.

natalym
27. feb 2016

Strašne skoro je to.

uhnakova
27. feb 2016

Myslim, ze dost zalezi aj na tom, odkial bola ta zelenina, co si babatku davala. Na tvojom mieste by som pockala na sezonu, zachvilu zacne jar a bude sa dat kupit cerstva zelenina z nasich koncin. Zelenina v hypermarketoch v zime je kadejakeho divneho povodu, casto pestovana len na umelych hnojivach v sklenikoch. Mozno babatku prave nejaka chemikalia neurobila dobre, nie samotna zelenina.

ukulela
27. feb 2016

@deluxe86 davaj len to,co toleruje. ja som maso uvarila a normalne zmixovala s kusom toho vyvaru a bola z toho kasa. suche by mi nezjedol s akoukolvekprilohou . inac ja som zacinala telacim. mame u nas obchod, kde ho maju v bio kvalite .....
postupne sa snaz vyskusat opat veci, na ktorezle reagovala. ale ozaj v minimalnom mnozstve, len olizat. ak mas moznost zohnat domace, ak nie, tak skus hladat nieco v bio kvalite. viem, ze to nemusi byt doveryhodne, no zas hadam je to lepsie, ako dusicnanmi nafucana mrkva z kauflabdu (nic proti kauflandu, ozaj 🙂 inac - mozno skus avokado - to je ako banan, ze je nan minimum alergickych reakcii.

kaza76
27. feb 2016

@deluxe86 Skus si pozriet
http://www.proalergiky.cz/alergie/alergie-na-po...
http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/potrav...
Tie vyssie uvedene clanky pisala kam.zyk, radi na ceskom MK, aj tu vo fore urcite budu informacie od nej...venovala sa hlavne atopickemu ekzemu (ten u deti casto suvisi s potravinovymi alergiami).
Este je cas, takze kludne si mozete dat prestavku v zavadzani novych potravin alebo mozes skusit dalsie zvycajne nealergizujuce potraviny ako cuketa, karfiol, zeleny hrasok,...vzdy len po jednom druhu par dni (ak nebude reakcia)...a masko aj morcacie alebo telacie...podla mna to robis dobre...
Moja dcera ma problemy po vacsine ovocia + potvrdenu alergiu na bielok, arasidy, zemiak -
reakcie rozne, od cervenych bodiek okolo ust, cez zvracanie, ekzem, zhorsene dychanie...Takto reagovala v pol roku a zatial sa to prilis nelepsi, ale vacsina deti z toho vraj vyrastie...