icon

Od ktorého mesiaca ste dávali deťom kravské mlieko?

klarita1979
1. jan 2014

Od kedy ste detom davali kravske mlieko? Dcera je dojcena, samozrejme papame zelenu, maso, ovocie atd. Planujem prestat kojit a chcela by som vediet ci jej mozem zacat davat kravske mlieko alebo prejst na umelu vyzivu. Pravdu povediac tej by som sa rada vyhla... 😒

Strana
z2
nativanativa
2. jan 2014

@klarita1979 malý bude mať 15 mesiacov, stále je kojený a kravské plnotučné automatové mlieko sme zaradili asi mesiac dozadu v krupicovej kaši. Zatiaľ žiadna reakcia, dúfam že to aj tak ostane,ja osobne milujem mlieko, takže mlieko nemienim a ani nezvažujem vyradiť z jedálnička. Ale osobne ti tiež poviem že deťom do roka je absolútne nevhodné dávať mlieko či už krabicové alebo čerstvé. Len pekne koj,na obyčajné mliečko máte ešte čas 😉

inspiration2
2. jan 2014

@vefi89 človek má zdravú pečeň, ktorá dokáže s väčšinou o čom píšeš bojovať. Bohužial medzi to hormóny nepatria, tie v nás zostávajú a to nenájdeš v GM zelenine, ochutených srajdách a podobne...Ja nikoho neurážam, len ma trápi, že všetci sa bijú do pŕs ako chcú dať deťom to najlepšie a potom tu niekto napíše, že dáva kakavko každé ráno...všetko čím dopujeme deti pravidelne by sme mali poznať a určite je menšie zlo ísť sa najesť raz za rok do McDonaldu ako dávať dieťatu každé ráno dávku hormónov, antibiotík a hnisu vo flaške a tváriť sa, že veď to je to najmenej čo mu može ublížiť. Informácii je plný internet, stačí ich hľadať a chcieť vedieť. Väčšina ľudí ani len netuší, že obdobie laktácie u kravy trvá iba v období po pôrode, že to mlieko tá krava produkuje pre svoje dieťa, nie neustále ako si to mnohé mamičky myslia, toto nieje info ktoré som si vymyslela, toto vám povie aj lekár na gastre a to práve preto, aby ste sa zamysleli, nie urazili.

mia501
2. jan 2014

@inspiration2 tak teraz si zabila....ze krava ma mlieko len po porode....no zabi ma ale NIEJE TO PRAVDA.... moja babka mala kravu do nedavna a prave v obdobi ked bola po "porode" sa to mlieko NESMELO PIT , ale az potom neskor....... ides sa hrat na mudru ale prv si poriadne nastuduj a az potom sa tu na nieco hraj!

matozazzo
2. jan 2014

@klarita1979 AHoj, mne doporucili zavadzat kravske mlieko este pocas kojenia, ze je to lepsie. A nie plnotucne, ale polotucne cerstve, nie krabicove. Nakolko sme zili v Rakusku, je tam 1,8%. Ze z plnotucneho zvyknu mat reakcie a je to zataz na zaludok (normalne je 3,5 alebo 3,6% a z automatu mi nezavisle 3 doktori vobec nedoporucili, a tusim je tam aj viac ako 3,6%). Obom dcerkam som zacala davat mliecko kravske uz pred rokom, kym som este kojila. Najprv napit z hrnceka a ked som vynechala vecerne kojenie, ponukla som flasu. Sice pri starsej bol protest, ale zvladli sme to, mladsia sa mi odstavila sama. Aj tak mlieko ked kojis napr, 1,5roka uz nie je take vyzivne ako na zaciatku (za co ma ine uzivatelky asi teraz ukamenuju :D )

culia1
2. jan 2014

14 mesiac, plnotucne, ale nie trvanlive

mimake
2. jan 2014

@klarita1979 ja som tu pred nedavnom riesila to iste. 1 x som kravske riedene s vodou dala tyzden pred 10 mesiacom. zo zaciatku mi ho pila teraz ho uz nechce. Z umeleho ju napina. takze nedavam v tekutej forme ziadne. Papame jogurtiky, kasicky, privarky ( samozrejme upravene pre malu) syry, sosovicu.....Ziadne mlieko v tekutej forme nepije ( ani sojove, ryzove ani ziadne ine)

aadulik2110
2. jan 2014

@klarita1979 plánovala som druhé tehu a tak som malého odstavila v 13 mesiacoch, chcela som prejsť na kravské, ale pediater mi odporučil prejsť radšej na UM, tak sme prešli na UM, aj keď som malému sem - tam ponúkla trochu prevareného kravského mlieka a keď mal malý 18 mesiacov, tak sme prešli úplne na mlieko z automatu

fezan
2. jan 2014

@inspiration2 pánabeka, škoda že som túto múdrosť , že kravy majú mlieko iba po otelení, nevedela skôr, mohla som tak pobaviť moju mamku. Mama robila v kravíne skoro 30 rokov a teraz vôbec netuším čo tam celé dni a vôbec koho dojili, mali 100 kráv a teliatko sa im tam narodilo možno 1 za mesiac - tak mi je záhadou ako je možné že furt mali čo dojiť cez leto aj 3x denne.
UM do 3 rokov je spôsob ako vylepšiť biznis firmám čo vyrábajú UM - podotýkam tiež z kravského mlieka a samozrejme dr. ktorí sú sponzorovaní farmaceutickými spoločnosťami a výrobcami UM a príkrmov, výživiek, čajíkov a pod. budú maminám odporúčať UM.
"Ak dieťa dobre znáša mliečne výrobky, nie je dôvod nepoužívať KM najprv na varenie a neskôr aj na pitie." - citujem. moju dr.

vasvi
2. jan 2014

Ahojte ja som kojila horkotazko 3-týzdne,syn papal kravské mlieko od 5-mesiaca,neriedené.Velmi dobre ho znášal,bol a je stále zdravý a už má 15.rokov a je chlap ako hora,ked sa narodil mal 2.080g,

inspiration2
3. jan 2014

@fezan a @mia501 tu už je akákoľvek debata zbytočná, myslím, že laktácia cicavcov sa učí v biológii na 2. stupni ZŠ a toto je asi tak základný poznatok, ako, že rozoznávame deň a noc. Neviem aké máte vzdelanie, ale veľmi dúfam, že si učivo zo ZŠ zopakujete a možno aj tak trošku náročnejšie (vzhľadom k tomu, čo som si prečítala vyššie), nechcem vás nijako uraziť, len mi je skutočne lúto, že niekto na tomto svete nevie, že cicavce spúšťajú laktáciu iba po pôrode a napr. u kráv sa laktácia po pôrode predlžuje podávaním hormónov.
Kuk: http://zootechnika.webnode.sk/news/laktacia/
V odkaze si stačí prečítať prvé vety, nič viac, to mlieko je naozaj určené pre ich vlastné mláďatá, tak ako u každého cicavca, ako napr. u ženy. Pekný deň, už ani viac neodpoviem, pretože nieje na čo, tieto príspevky ma úplne odrovnali 🙂 keď teda niekomu niesú jasné základné pojmy z biológie, je mi to úprimne lúto,
Tešte sa zo svojich detičiek a snažte sa, aby si na svojom zdraví dali záležať a vždy sa snažili nájsť pravdivé informácie, nie iba info typu "moja kamarátka Betka to robí takto", tým ochránia svoje zdravie úplne najlepšie.

mia501
3. jan 2014

@inspiration2 mna nijak neurazas, mne je luto Teba, a nijake linky mi posielat nemusis, toto viem z vlastneho zivota, taketo clanky mozu pisat take primitivne zeny ako aj Ty....

inspiration2
4. jan 2014

@mia501 diskusiu o primitívnosti kohokoľvek by som vypustila zo svojho slovníka a to hlavne vtedy, pokiaľ by som si ako dospelá žena myslela, že krava dáva mlieko celý život a nie vtedy, keď dojčí svoje mláďa ako každý cicavec, takže si to vyprosím - ten článok popisuje základné fakty o chove dobytka, takže neviem či je to primitívne byť vzdelaná bytosť s prehľadom, ale asi áno 🙂 to je naozaj sila 🙂

najwa
23. jan 2014

No bola to sranda citat tieto prispevky, hlavne od odborniciek na kravsku laktaciu, ktora je podla nich permanentna..🙂 este mohli napisat nieco v tom zmysle, ze vlastne kravy existuju preto, aby davali mlieko iva ludom forever and ever. @fezan ocividne ti tvoja mamka nepovedala veci ako sa maju...moja mama robila tiez kedysi v kravine, a boli to naozaj zaujimave pribehy, povedala by som ze pre hygienikov a zastancov prav zvierat ako voda na mlyn....myslim, ze @inspiration2 tu zhrnula fakticky vsetko o mlieku, a kazda z nas je sama zodpovedna za svoje dieta, takze good luck, ja len z vlastnej skusenosti viem, ze moj manzel, ktory od mala liecil svoje alergie vsadekade v tatrach, a cez leto pocas sezony nevedel normalne fungovat a dlhe roky do seba tlacil fixity s poznamkami jeho mamy, ze to ma dedicnu alergiu po ocovi, tak po troch mesiacoch vysadenia vsetkych mliecnych vyrobkov, mu alergia "zazracne" odisla, toto leto mal ciste bez jedinej tabletky, a stale tomu nemoze uverit, jak malo stacilo...ano, zijeme v spinavej dobe, ked uz nie je vsetko je natural, ale ked o niecom viem, ze skodi, tak to nebudem pouzivat s poznamkou, sak co, aj tak je to jedno. Zelam vam cisty den ;)

fezan
23. jan 2014

@najwa ja samozrejme viem ze krava nemá pernamentnu laktaciu neboj chodila som do skoly a takisto viem zelaktacia u kravy trva cca 300dni a začína jej po oteleni a keďže teĺa je po istom čase oddelené od kravy laktacia sa udržuje pravidelným dojenim. Samozrejme zmenili sa aj hygienické požiadavky a normy...ale stale plati ze kravy sú úžitkové zvieratá a ako také sú tu pre nás. Áno nie každý môže konzumovať mlieko ale nerobme z mlieka strašiaka a vinníka za všetky alergie a gastroentrologicke ťažkosti. Moj mm je alergik a lieči sa aj na gastre a z mlieka jeho ťažkosti nepramenia. Toľko. ..každá mama robí čo uzná za vhodné a najlepšie aspoň v to verím.

fezan
23. jan 2014

Sorry za gramatiku neviem písať z telefónu

inspiration2
23. jan 2014

🙂 na to, aby som mohla povedať, že pre svoje dieťa robím to najlepšie by som musela vedieť čo mu škodí - aspoň základ. Človek laktózu tráviť nedokáže-to je fakt. To nieje výplod fantázie ochrancov zvierat. Ľudia čo pravidelne pijú mlieko trpia osteoporózou, aj to je fakt. Normy niesú prísnejšie, sú horšie, pretože sa dojí na automatických dojičkách a tým pádom je mlieko nekvalitnejšie z roka na rok sa používa viac ATB a hormónov. Nechcem nikoho uraziť ale vrcholom všetkého pre mňa je, že krava je úžitkové zviera. To ako keď všetci budú žrať hovná v paradajkovej omáčke, tak to budem aj ja nasilu svojmu dieťatu pchať do úst????
@najwa ja poznám (schválne som to rátala) 18 lekárov a iba jeden jediný z nich v rodine používa kravské mlieko 🙂 tých 17 mojich priateľov nikdy deťom kravské nedali, zaujímavé, však 🙂 dokonca nemajú zaočkované deti a preferujú vegeteriánstvo od narodenia detí vo veľkej miere obmedzujú prísun živočíšnych bielkovín, pretože vedia, že človeka to raz zabije. To, aby niekto pil alebo jedol zdravo ale bohužial je aj vecou inteligencie, možno aj trošku morálky. Koľko mamičiek mi povedalo, že to alebo to je drahé, ale dieťa malo na sebe adidas súpravu za 50€...ono totiž to, čo kupujeme do chladničky nieje vidieť a tak sa deťom dáva hocičo, bohužial toto mamičky riešia veľmi málo, kuk diskusie tu na MK čo ich väčšinou zaujíma 🙂
Pekný večer a veľa šťastia každému, kto sa snaží žiť zdravo 🙂

Strana
z2