Odmietanie ovocia

akcul13
11. nov 2018

Ahojte, mám 6 mesačnú dcérku, od narodenia sme na UM a už dva mesiace prikrmujeme. Problém je, že nechce papať žiadne ovocie, ani domáce spravené, ani kupované výživy. Skúšala som uvarené, surové, popučené, mixované, s kašičkami zmiešané, do jogurtu zamiešané a nič. Predtým asponň banán zjedla, no už aj ten začala odmietať. Ja neviem, čo jej mám dávať jesť. Najradšej by len mlieko pila, mám pocit. A keď vidím, ako ostatné deti pekne papajú desiatu, obed aj olovrant a naša skoro nič :/ Je to normálne? Dva mesiace prikrmovania sa mi zdá dosť dlhý čas na to, aby si už zvykla pekne papať

pribinak
11. nov 2018

Zacali ste dost skoro prikrmovať. Treba jej dat cas. Mozno jej mlieko a obed uplne staci. Ine deti este len teraz začínajú s prijrmami.
Počkaj, daj jej cas, toto nie su preteky. Ked zacne lozit, stvornozkovat, bude viac hladná
Ak papa zeleninu, bud vdacna aj zato

zuzikak
11. nov 2018

@akcul13 neviem, ci je to dost dlhy cas...Niektore deti su bud prikrmovane alebo dojcene vylucne do 6 mes. Bez inej dalsej stravy a len na mlieku. Skus jej dat pauzu s ovocim a fungujte taky mesiac na mliecku + zelenine. Je mozne, ze jej chutove bunky na pomerne silnu chut ovocia este nie su pripravene. Ak bude papat zeleninu, neskor masko, vajicko atd., ovocie mozte skusit zaradit o mesiac- dva neskor. Tak ako kazdy dospely ma ine chute, to plati aj pri detoch 😉

akcul13
autor
11. nov 2018

len keď Dr vravela, že do 1. roka života by sme sa mali snažiť toho mlieka uplne zbaviť, aby už jedla všetko normálne, tak ja neviem, asi sa nam to nepodarí :D

siska53
11. nov 2018

@akcul13 asi ste skoro zacali.. a s vela.druhmi.. daj pauzu,po 2 tyzdnoch skus opat 1 druh ovocia aspon 3-4 dni.
Su to prikrmy,cize aj tak hlavnu zlozku ma tvorit mlieko.

Nasa,hoci som sla.na to postupne a pomaly, tiez neznasala ovocie, najma.jablko bol dlho predlho problém..to vzala na milost hadam v 5.rokoch! Ale ja som.to nesilila,respektovala.som to,celkovo tiez mala radšej mlieko ako prikrmy. A stale je taky jesak,ze ako kedy,skor horsi ako lepsi..

jana_eyre
11. nov 2018

deti na umelom mlieku sa maju zacat prikrmovat od ukonceneho 4mesiaca, takze to zacala spravne.. iba dojcene deti su prikrmovane od 6teho..

do roka mate cas neboj.. ja by som spravila na tvojom mieste to, ze by som ovocie na cas uplne vylucila a po mesiaci napr.by som postupne zaradovala, iba druhy co su bezne dostupne u nas.. ak jej stale nebude chutit, mozes skusit do kase zarabat - cize mliecnu cistu kasu zmiesaj s troskou jablka, postupne pridavaj pomer jablka a uberaj kasu.. tak som deti naucila na vsetko co inak odmietali (nie sice ovocie v kasi a v tak malom veku, ale napr. voda namiesto um mlieka okolo 2r ked uz boli odstaveni.. dojceni boli vsetci rozne nad rok).. postupne si zvykali na chut..

taktiez je dolezite jej davat kusky jedla na hranie do rucky, cize mesiacik jablka dat do rucky, nech skuma.. nemusi to papat, len aby to cmulala a skumala.. vela stastia..

akcul13
autor
11. nov 2018

@jana_eyre dakujem vyskúšam 🙂

pribinak
11. nov 2018

@akcul13 cudne, nasa dr hovori, ze deti kludne mozu mat mlieko 2 - 3 x denne aj do 3 rokov

Netlac na nu, babo vycíti tvoj tlak a zacne odmietať papat uplne. Su tu mamičky co su cele štátne, ze dieta vypije fľašu mlieka aspon v spánku

akcul13
autor
11. nov 2018

@pribinak no vidíš, čo doktorka, to iný názor

pininka
11. nov 2018

@akcul13 a zeleninu chce? Lebo ja by som dávala len zeleninu ak nechce ovocie, podstatné je aby nejaký príjem začala prijímat a určite už pomaly môže aj lepok. Ovocie jej možno zachutí neskôr.

akcul13
autor
11. nov 2018

@pininka ano zeleninu spapá

ink
11. nov 2018

Ahoj, dôležitejšie je, že ti je zeleninku, ovocie nie je úplne nevyhnutné. Nestrachuj sa, príde aj na to. Možno preferuje iné chute a nebude ti na sladké, to je len super 🙂

asia83
11. nov 2018

@akcul13 Ani moja nechcela zeleninu, doteraz ju neje. Ovocie áno. Pije mlieko, to si pýta. Čo sa mám zblázniť preto? Mám jej nútiť niečo, čo nechce? Nebojte, ona sa rozje, keď si to bude jej telo pýtať.

malinajahoda
11. nov 2018

To nie je pravda, že deti na UM majú začať s príkrmami v 4m. My sme začali až od 5m. Možno aj ty si začala zbytočne o mesiac skôr. Skus dať malej na chvíľku pauzu. Mesiac len zelenina, až potom ovocie. A dieťa že má vypiť okolo 500ml mlieka denne.
@akcul13

jana_eyre
11. nov 2018

@malinajahoda https://m.alza.sk/maxi/kedy-a-ako-zacat-s-prikr...

doktori bezne odporucaju nedojcenym detom zacat od ukonceneho 4mesiaca, nie je to ziadne klamstvo 😉

malinajahoda
11. nov 2018

@jana_eyre zaujímavé 🤔. Mne dr povedala až od 5m. A ak mám pravdu napísať, neviem si predstaviť, že moju malú prikrmujem v 4m. Veď v tom 5m sme mali problém s prikrmovanim 🤦🙈.
Co viem ja, tak na UM od 4 do 6 a čisto na MM od 6m.

jana_eyre
11. nov 2018

@malinajahoda no ved ta posledna tvoja veta vravi to iste co pisem.. inak - ukonceny 4m je prebiehajuci 5m, cize ty si zrejme zacala ukoncenym 5tym mesiacom, nie?

ono je to v podstate jedno ci 4, ci 5ty.. ja len, ze autorka neurobila nic zle ze zacala od 4teho ukonceneho.. ide len oto pri nedojcenych detoch aby nabehli na beznu stravu skor ako dojcene pretoze je ziaduce umele mlieko nahradit z vacsej casti, pretoze sice je upravene, ale stale je to kravske a vitaminy su len umele.. nemyslim tym um uplne vysadit do roka, ale aby zlozenie nebolo v poradi mlieko a ostatne, ale ostatne a mlieko.. pri materskom je to inak, pretoze jeho zlozenie je ine a individualnejsie ako zlozenie umeleho..

pininka
11. nov 2018

@akcul13 tak to je super, vôbec by som sa potom netrápia a keď tak jej skús napr do mrkvy zakamuflovat jablko.