Po mesiaci prikrmovania späť na materské mlieko

gabinecka_
6. sep 2012

Ahojte dievčatá,
chcela by som sa spýtať či niekto prešiel niečim podobným - dcéra bola plných 6 mesiacov kojená, resp. kŕmená z fľaše materským mliekom. Po ukončení 6. mesiaca sme začali s prvými príkrmami - mrkva, zemiak.. Všetko uvarené na pare, rozmixované, zelenina z vlastnej záhrady chemicky neošetrená, zmiešaná na riedku kašu s mojim mliekom, alebo vývar z kuracieho a králičieho mäsa. Príkrm sme podávali na obed, postupne kým malej chutilo, potom sme dokŕmili materským mliekom, ktoré sme po týždni-dvoch vynechali, nakoľko sa nasýtila obedným príkrmom, ktorý jej veľmi chutil. Prvý týždeň kakala normálne. Po 1,5 týždni sme pridali o desiatej ovocie - tiež s odstupom 3 dní - jablko, broskyňa, slivka, tiež na pare uvarené riedke kaše. Raz sme vyskúšali 1/2 jablka a 1/2 banánu a to malú zapieklo, tak sme banán vysadili. Po 3 dňoch sa vykakala s veľkým úsilím. Odvtedy nemala banán. No malú stále zapekalo. Vysadili sme mrkvu, broskyňu, pili sme kamilkový čaj a vodu, do jedla sme začali pridávať kvapku olivového oleja, lanové semienko, ku koncu aj kávovú lyžičku ovsených vločiek. po mesiaci prikrmovania sme museli prejsť späť na materské mlieko, nakoľko zapekanie bolo neúnosné. Teraz máme byť späť na materskom mlieku a o mesiac skúsime znova príkrmy. Ak ich naďalej nebude tolerovať, máme ísť na gastro vyšetrenie. Ešte som zabudla napísať, že malá občas ožužle kôrku z chleba alebo rohlík alebo kukuričnú chrumku. Nechápem ale to nekakanie. Stretli ste sa už niektorá s niečim podobným a po prípade ako to prebiehalo u vás. Ďakujem.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

Ešte som zabudla napísať, že kým bola malá plne dojčená, tak kakala takmer do každej plienky.

lenka_da
6. sep 2012

@gabinecka moja dcéra mala problém s kakaním od bábätka, keď menej pila. Sama si nevypýta piť doteraz (už má 4 roky), musím ju nútiť alebo sľubujem odmeny. Keď máme rušnejší deň a nedosledujem pitný režim, vtedy nekaká alebo má veľmi tvrdú stolicu.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@lenka_da tak moja malá pije menej, snažím sa ju nalievať, ale je to ťažké, keď proste nechce, tak nechce. Keď pila iba mlieko, tak som ju veľmi nenútila, ale ako sme začali s príkrmami, tak som jej stále ponúkala na pitie čaj alebo vodu. Vodu vypije lepšie. No jej maximum je 100ml tekutiny mimo môjho mlieka..
Myslíš že by to mohlo byť tým? Predsa ešte pije veľa mlieka, ktoré obsahuje veľký podiel vody..

namarie
6. sep 2012

no my sme mali presne to isté, ešte aj to, že kakala skoro do každej plienky, aj keď sa musím priznať, že my sme vôbec tak pekne tabuľkovo nepridávali papanie, dávala som je čo jej chutilo a kedy jej chutilo a začali sme tesne pred 4mi mesiacmi na doporučenie Dr., výživu s morčacím mäsom dostala medzi prvými, nemala problém a tiež z ničoho nič mala také zápchy že sa aj 7 dní nevykakala, boli sme s tým u Dr. tá nám doporučila jej urobiť doma zeleninovú polievočku a lyžicu olivového oleja jej do toho pridať, tak sme sa snažili dva dni, 10 minút plaču, ani lyžičku som do nej nedostala a tak som ju prestala trápiť, ale bolo neskoro, po tých dvoch dňoch jednoducho lyžičku nechcela ani vidieť a to potom trvalo niečo cez tri týždne, kým som to nevzdala a na nátlak celej rodiny s tým, že už musí jesť všetko som jej dala ovocnú výživu, ktorú spráskala skoro celú a samozrejme ju v noci bolelo bruško, tak sme mali zase prestávku, teraz sme jej dali tekvicovú výživu, brokolicovú a len zízam ako krásne papá, už máme v pohode aj krupicu a v podstate fakt všetko, aj cestoviny sme skúšali len jej nechutili a aj popri papaní teraz krásne kaká tak ako predtým, tak uvidíme ako bude ďalej...

veronika.h
6. sep 2012

My máme problém s kakáním snad odmalička. po příkrmech se to ještě zhoršilo, strašně tvrdá stolice, bolelo ho pořád bříško. Já z něj tahala hovínka trubičkou. Dávám malýmu lžičku lactulozy z lékárny a je to lepší.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@namarie neviem si predstaviť čo by to bolo keby som malú nechala 7 dní nekakať, ona už na 3. deň nekakania mala také bobky ako koza. Nevládala to vytlačiť, revala od bolesti, musela som jej bobky dolovať zo zadočka.. Každé dieťa je iné. Vy ste to teda pekne rozchodili. A to zasa zrazu prešli tie zápchy?

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@veronika.h aj nám to dali, ale už sa stalo, že jej to nezabralo. Malej z toho krúti v brušku a veľmi sa hnevá a plače.. Celé noci je hore. Keď je vykakaná, tak spí celú noc, ak nie, tak je min. každú hodinu hore. Je to na prášky

janano
6. sep 2012

@gabinecka_ podla mna si isla na tie prikrmy velmi zhurta. Hlavnym jedlom pri zavadzani prikrmov ma byt stale materske mlieko, az do roka, prikrmy su len prikrmy, zavadzaju sa po trosicke, po lyzickach. Traviaci system u takych malych deticiek este nie je super vyvinuty, preto ich velmi lahko zapeka. Moja rada, neponahlaj sa s prikrmami, davaj len po trosicke, tvoje mlieko je stale hlavne jedlo. Pokial pribera, mas cas.

dejka77
6. sep 2012

@gabinecka_ Ked sa moja mala nevedela vykakat po tom co sa uz rozjedla tak som jej zacala pridavat do prikrmov ovsene vlocky a upravilo sa to hned. Tiez je na to dobra mrkvova stava a slivkova stava - hlavne tato sa odporuca na dobre kakanie 🙂 , vyskusaj.

simca06022011
6. sep 2012

My sme malej do kazdeho prikrmu pridavali trochu oliv.oleja... inak podla mna po slivkach alebo inom ovoci sa urcite pokakaju, alebo iba stavu z nich treba skusit. Nemoze to byt z pitneho rezimu? Ze tie babiky maju bobky alebo su zapecene uplne, lebo su dehydratovane... ja mam sice maju uz 1,5+ rocnu ale tento problem sme nastastie nikdy nemali, poje nam ale velmi vela zeleniny a ovocia, ked sme prechadzali na obiloviny, tak som jej pekne na desiatu davala obilninovu kasu... normalne som povarila ovsene vlocky/pohankove alebo psenove vlocky s trochou vody na kasu, do toho som jej nastruhala ovocie a to papala. Obed klasicky, vacsinou na pare vareny.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@janano no na silu som jej nič nedávala, iba toľko koľko jej chutilo. Dr. vravela že je to tak správne, že tak malé dieťa si vie samo regulovať kedy má dosť. Snažím sa robiť všetko nenásilne, však sa ešte v živote naje vecí.. No každopádne sme teraz na mlieku a začínať budeme neskôr o veľa pomalšie. Ďakujem za názor.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@dejka77 ovsené vločky u nás nefungujú, ani olivový olej, ani slivky a mrkva..všetko máme vyskúšané. Najskôr sme doma odšťavovali, nechcela to, neúnavne som to skúšala. Potom sme skúšali aj kupované - ale dopadlo to tak isto. Už som jej do jedla dávala aj lanové semienko a nič.
Malá nevypije nič sladké, kyslé, ochutené.. iba vodu a teraz sa trochu naučila slabý kamilkový čaj. Je to potvora.
Možno to bude z toho že pije max. 100ml vody za deň. Asi to nemá dosť. Všetko jedlo som jej ale dávala v takej riedkej forme, zamiešané s mojim mliekom.

dejka77
6. sep 2012

@gabinecka_ Tak potom asi treba vysetrenie, ci je vsetko v poriadku.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@dejka77 obávam sa že nás to neminie ☹, s dr. sme sa dohodli, že ju ešte necháme na mlieku, potom skúsime začať znova a ak to nepôjde, tak potom pôjdeme na gastro vyšetrenie. Nechce nás tam posielať hneď, nakoľko toto vyšetrenie bude dosť invazívne, budú sa robiť rôzne odbery. Tiež by som bola najradšej keby sa to upravilo samo..

dejka77
6. sep 2012

@gabinecka_ Tak drzim palce nech sa to upravi, mozno len nebola pripravena na prikrmy aj ked ich papala. Ked sa k tomu vratis neskor, o nic nepride. Moja sa rozjedla az po 8. mesiaci, dovtedy proste nemala zaujem, zjedla tak 1-2 lyzicky.

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@dejka77 však jasné, to mi najmenej vadí že začne neskôr, nič jej neujde. Keď som vydržala odsávať 7 mesiacov, tak toto už dobojujeme. 🙂

janano
6. sep 2012

@gabinecka_ aby si ma nepochopila zle, nemyslela som, ze nasilu, ze by si jej nieco tisla, skor, ze dala vela veci, ktore este neboli treba, vidim, ze ma len 7 mesiacov, ale zjedla uz vsetko. Mala som na mysli, ze si sa s tymi prikrmami moc ponahlala.

namarie
6. sep 2012

@gabinecka_ ako prišli tak odišli, ešte som myslela, že má hnačku 😀 som bola v šoku a mala aj ona tvrdé, ale vybojovala to sama s masážou bruška chvála Bohu...

gabinecka_
autor
6. sep 2012

@janano v pohode, však diskutujeme, preto som sem napísala 🙂
Ja si naopak nemyslím, že som jej dala všetko. Zo zeleniny vyskúšala: mrkvu, kaleráb, pór, petržlen, z ovocia jedla jablko, broskyňu a slivku. Banán sme skúsili iba raz a viac sme ho nedávali. Podľa najnovšieho výskumu treba zaradiť do stravy vlákninu čo najskôr keď je dieťa ešte dojčené, aby deti nemali alergiu na celiakiu. Zámerne som napísala že rohlík, alebo kôrku z chleba ožužle, lebo ona nemá zuby a jesť to ešte nevie. Príkrmy som jej dávala po malinkých lyžičkách, samozrejme sprvoti jej to stačilo, ale potom vypytovala viac. Všetko som jej dávala s 3. dňovým odstupom, s kvapkou olivového oleja.
Vývary, šťavy a vločky sme skúšali až potom keď nám pani doktorka povedala že by jej to mohlo pomôcť.
Ty si ako začínala?

janano
6. sep 2012

@gabinecka_ no asi tak ako ty, najprv zeleninou, vsetkou moznou, potom ovocie, rozne, neskor som pridala kase varene z bezlepkovych muk, potom som pridala muky s lepkom, maso az po roku atd. Len ovela pomalsie ako ty. Tiez som davala kvapku oleja, len som ho povarila, nie nakoniec. Potom som pridala chlebik... asi tak nejak. My sme v 7. mesiaci boli stale na zelenine. Preto mam pocit, ze je to velmi rychlo na zaludok tvojej malej. A naozaj, nikdy ju nezapieklo, kakala ako hodinky 🙂.
U nas predavaju taku slivkovu presnidavku, neviem, ci aj na Slovensku, skus jej tu dat, par lyziciek.

lenka_da
6. sep 2012

@gabinecka_ 100 ml tekutin mimo mlieka je málo, podľa mňa. Mne sa osvedčilo zabaviť malú rozprávočkou, knižkou, hračkou, maňuškami na prstoch... atď a počas toho jej dávať piť vodu striekačkou. Veľmi náročné ale inak to proste nešlo. Nedovolím si zovšeobecňovať, možno je u vás problém niekde inde, u nás sa to osvedčilo, jednoducho, keď pila, tak aj pekne kakala, keď nepila, nekakala alebo len s plačom.

gabinecka_
autor
10. sep 2012

@janano slivky sme skúšali na preháňanie, ale nepomohlo.. Ďakujem za tipy 🙂 Na druhý týždeň ideme k dr. do poradne a budeme to riešiť. No nejako sa to musí poriešiť, inak od štvrtku sme na mojom mlieku a ešte nekakala.. Ale teda totálne sa skľudnila. Som ja zvedavá kedy sa toto dá do poriadku.

gabinecka_
autor
10. sep 2012

@lenka_da keď sa malá rozhodne že nechce, tak mi to vyplúva aj zo striekačky.. Skúšala som už aj sladké hipp čaje. má to na háku.. Ale súhlasím, tiež si myslím, že pije málo.. ja ju nalievam už aj keď prispí, len aby niečo vypila. Príde mi to niekedy vadné.

monyccka
10. sep 2012

@gabinecka_ a neskusala si robit prikrmy s vodou a nie s mlieckom? teda tu zeleninku a tak mixovat s vodickou prevarenou, resp rovno vo vodicke to varit a v tom rozmixovat?

handm
10. sep 2012

@gabinecka_ AHoj, náš malej míval problém s kakáním jako malinkej, ještě když byl pouze na mléku. Dr mi tehdy doporučila švestkovou šťávu od HIpp nebo kompot, tehdy jsme dávali po lžičce, u vás jelikož je malá větší, bych klidně dávala víc. Kdyby ti to pila třeba ředěný vodou anebo na velkou lžíci, jako že je to "medicínka" nebo dobrota za odměnu.. Nám to pomohlo, tak držím palce!😉 🙂

lenka_da
11. sep 2012

@gabinecka_ viem o com hovoris, zazivam to s dcerkou doteraz 😒

gabinecka_
autor
11. sep 2012

@monyccka s vodou sme to tiež skúšali..

gabinecka_
autor
11. sep 2012

@lenka_da ako máš starú dcérku a ako to riešite? Však to sa nedalo, tie revy od bolesti..Teraz ako sme späť na mojom mlieku, tak je maximálne kľudná aj keď nekakala už 5.deň. Ale zasa to na materskom mlieku ešte nemusí..

lenka_da
14. sep 2012

@gabinecka_ ako som pisala vyssie, pila len striekackou, voda nesmela byt ani uplne studena ale zase ani tepla, v zime som ju malilinko ohrievala v mikrovlnke a samozrejme popri tom zabavat DVD rozpravkou alebo knizkou alebo niecim zaujimavym, hlavne aby nevnimala, ze do nej lejem striekackou vodu. Pred pol rokom sme koli dehydratacii skoncili aj v nemocnici, lebo mala teploty 40 a odmietala pit. Takze, nie je to sranda.

megy
14. sep 2012

no na 7 měsíců je toho docela dost, zvlášť pokud je droboučká.

my máme 4 měsíce a 2 týdny, jsme plně na UM, baštíme teď mrkev, dýni, brambor, bojujeme s tekutinama, ale snažíme se. když vidím, že malý méně pije a nemá ideální stoličku tak mu vynechám příkrm a dám raději mlíčko.
zaráží mě jen, že občas ožužlá pečivo či kukuřičnou křupku - to si myslím, že by ještě v jídelníčku zdaleka nemělo být.