Poznáte dobrý termo obedár?

santal
16. aug 2010

Ahojte maminky,potrebovala by som obedar,v ktorom vydrzi (polievka +hl.jedlo) minimalne 5 hodin viac ako teple.Ide o to,ze dcerke nosim do skolky obed pretoze je alergicka a v mikrovlnke jej ho ohreju priliz.Kym sa stihne najest,uz deti zenu prec z jedalne a ona zostane hladna (uz som to riesila 100x a nie jedina,zial bezvysledne).Ak mate dobre skusenosti s nejakou znackou, velmi mi pomozete.

renab
17. aug 2010

@santal Ak máš potvrdenie od lekára, že dieťa nemôže stravu, ktorú varia v škole, tak sú povinní rešpektovať prihrievanie stravy. Ja by som sa sťažovala. Tiež máme syna s celiakiou a termoobedár by som mu nedávala. V teplom jedle sa množia baktérie. V jedálni sú povinní jedlo odložiť do chladničky a potom zohriať. U nás v MT majú na hygiene presné postupy, ako jedlo odkladať a následne prihriať. Tieto postupy musia v jedálni dodržať. Informuj sa na hygiene.

mateson
17. aug 2010

pro santal- jedlo nemože byt teplé 5 hodín v obedári, to je nebezpečné. pre renab- ako prihrievaju tvojmu synovi obed. Ja robím 10 rokov veducu školskej jedalne varíme pre školku aj školu a mikrovlnku teda nemáme. Možno mu je prihrievaju učitelia v sborovni. V jedálni pokial nato maju pracovnu silu možu tvojmu synovi jedlo pripravit, myslím tým vyškolenu pracovnu silu. Do jedane sa podla predpisov žiadne jedlo z vonku prinášat nesmie.

renab
18. aug 2010

@mateson Ja som sa informovala pri nástupe malého do MŠ na Reg.ústave verejného zdravotníctva a tam mi povedali asi toto: Keď má dieťa potvrdené dietne stravovanie od lekára, treba zájsť do MŠ príp. ZŠ a dohodnúť sa. Možnosti sú dve. Buď mu budú stravu pripravovať v zariadení, alebo mu ju môžem ráno nosiť do jedálne, oni ju uschovajú v chladničke a potom prihrejú. Podľa predpisu, ktoré vydal RUVZ v MT je pre jedáleň jednoduchšie stravu zohrievať, lebo požiadavka je len na samostatnú chladničku. Keby chceli stravu pripravovať, museli by mať od samostatnej miestnosti, cez kuchárku až po tanier a lyžičku. To všetko oddelené a takisto variť oddelene. Nie tak, že uvarím v jednom hrnci a potom odoberiem a dovarím. Takže u nás bola dohoda taká, že sa vždy na začiatku týždňa dohodneme, čo z toho, čo budú variť, môže jesť (jedálny lístok musí obsahovať zoznam alergénov) a zvyšok mu donesiem priamo do jedálne do chladničky a oni mu to zohrejú. Spôsob zohrievania stravy bol tiež v tom predpise, ale ja som sa nestarala o to, ako mu to zohrievajú, lebo sa nikdy nesťažoval, ani mu nebolo zle. Ešte tam bolo napísané, že zariadenie je povinné oznámiť RÚVZ, že má dietneho stravníka a bol tam napísaný aj spôsob kontroly zariadenia zo strany RÚVZ. Teraz malý nastupuje do ZŠ a tam nám povedali, že požiadavky na dietne stravovanie sa nahlasujú priamo riaditeľovi. Podľa toho, koľko rodičov požiada o stravovanie, sa v jedálni rozhodnú, či budú variť, alebo to bude kombinácia ako v MŠ. My sme však momentálne bez diety, v septembri ideme na kontrolu, takže až potom uvidíme, či žiadosť podám.

mateson
18. aug 2010

Je super,že ste sa takto dohodli. Lebo kolegyna sa raz pýtala metodičky na porade presne na toto a odpoved bola, že prinášat stravu nie. My zatial také dieta nemáme. Určite je jednoduchšie stravu prihriat ako pripravit pri normative zamestancov v šj. To nás na tej porade napadlo všetky. Mne mikrovlnku slubila jedna mamička ako sponzorský dar tak uvidíme. Neviem aký štatut má vaša školka , či je právny subjekt a lebo nie. My spadáme pod obec nemáme právnu subjektivitu. A keby som v momentálnom finančnom stave obcí chcela po starostovi chladničku určite by som neuspela. Nevieš kto im tu chladničku poskytol. Prajem aby si tu žiadost podávat nemusela 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

renab
18. aug 2010

@mateson Naša škôlka aj škola patrí pod mesto. Chladničku zakúpili zo svojho rozpočtu. Chodí tam viac detí s touto diagnózou. Nie sme sami. Prinášať jedlo pri potrebe diétneho stravovania je povolené aj nejakým zákonom alebo nejakou smernicou o stravovaní v jedálňach, len rodič musí doniesť potvrdenie od lekára. Ak budem mať chvíľu čas, tak ti ho pozriem.

anesim
19. aug 2010

@mateson ja pracujem na ZŠ a máme na škole pár detí, ktorým rodičia nosia stravu. Ráno nám ju dajú do chladničky v zborovni a keď idú deti na obed, tak im to učiteľka berie do jedálne a tam zohrejú. My totiž nemáme jedáleň priamo v budove školy, asi 3 minúty od školy a aj to spojenú s inou školou. Viem, že rodičia im varia podobné jedlá ako sú v ten deň v jedálni.

marty85
Odpoveď bola odstránená
Zobraz