Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Prečo majú šlahačky a sladké smotany prídavné látky?

meluela
3. aug 2014

Ahojte, chcela som po dlhej dobe kúpiť na SK (tesco) smotanu na šľahanie a teda nepochodila som. Všetky značky (asi 4-5 druhov) mali v zložení okrem smotany aj karagénan (stabilizátor) a dextrózu. To si nepamätám že by bývalo ešte pred pár mesiacmi. Inak kupujem z Hoferu/bio ktorá je určite bez týchto výdobytkov chémie, ale ostala som prekvapená čo sa to zasa porobilo a prečo. Veď sa dá sa smotana vyrábať a predávať aj bez toho, nech mi niekto netvrdí že je to v náš prospech, keď sa nás zasa očividne snažia od*bať.

lal
3. aug 2014

@meluela neviem odpovedat na otazku, zlozenie nesledujem ale zase neprehanajme. Karagenan je extrakt z morskych rias a dextroza je vlastne glukoza, obycajny hroznovy cukor, cize ziadna chemia...

zita19
3. aug 2014

@meluela nevsimla. Kupujem slahacku tak 2x do roka, tak nas to mnozstvo aditiv urcite nezabije. Ti co ju konzumuju castejsié sa asi budu musiet zamysliet...

filomena
3. aug 2014

Netusim preco (asi je to lacnejsie ako smotana). Nevsimla by som si to, keby ma na to neupozornila svagrina. Pozeram sice zlozenie potravin, ale vobec by ma nenapadlo, ze v cerstvej smotane na slahanie moze byt aj nieco ine ako smotana... V rakuskych smotanach je len smotana, ci su bio alebo obycajne. A strasne ma to uz s..... s tymi potravinami na Slovensku.

meluela
autor
3. aug 2014

@lal dextroza je v pohode, aj ked ja si tu slahacku osladim sama pokial ju neplanujem pouzit na slano ... karagenan oficialne nie je az taka katastrofa, ale nie je celkom jasne ci je fakt neskodny (vysledky vyskumov sa lisia, tie ktore financovala potravinarska lobby samozrejme vidia vsetko v poriadku), pokial ma formu velkych molekul tak je oki, nie je vsak uplne jasne co spravi v organizme, ci sa stiepenim nezmeni na problematicku formu. U niektorych tiez moze vyvolat crevne potiaze. Mysiam sa dava vo vacsich davkach ako prostriedok na vyvolanie zapalovej reakcie pri experimentoch a testovani protizapalovych latok. Do slahacky sa pridava preto, aby sa na slahacke nevytvarala tukova vrstva (poziadavka hypermarketov).
Vsak si to dokelu pretrepem alebo zoskrabem lyzickou, nepotrebujem k tomu ziadny stabilizator. Ked chcem urobit domaceho pribinacika, tak s tymito slahackami sa dostatnem rovno na uroven tych kupovanych.

filomena
3. aug 2014

A rovnako ma s...., ze slovenskym kupujucim to vobec nevadi. Ach jaj, idem radsej spat. A inak ta tukova vrstva na rakuskej slahacke je perfektna 🙂

lal
3. aug 2014

@meluela nemam nastudovane aktualne detaily, s karagenanmi a alginatmi som pracovala 10 rokov dozadu, ale zas si zober v akych mnozstvach to tam je - 0,00000nic. Nejes toho kila kazdy den, tak by som z toho nerobila problem 🙂 Aked chces vsetko bio, tak si rob sama doma 🙂

meluela
autor
3. aug 2014

@lal
vsak co sa da aj robim doma, nastastie je za rohom to rakusko kde sa aj pri malom mnozstve casu da zabezpecit ako-taka strava. Mna na mnozstve zbytocnych emulgatorov stvu dve veci

1. su tam nie preto, aby nieco vylepsili, ale aby niekomu usetrili=zarobili peniaze
2. nikto nikdy nepreskumal a nepreskuma ich interakcie a kumulovany dopad v organizme, je to prakticky nemozne. Takze troska niecoho v slahacke, troska v chlebe, riadna davka v bagete z pumpy, sackovej polievke, lizatku ... a pekne sa to nazbiera ...

@filomena a ako sa krasne ta rakuska slahacka naslaha, mnam 😉 skoda toho tu na slovensku, myslela som ze taka zakladna vec ako sladka smotana sa este da kupit, ale mylila som sa a zial vacsine ludi je to jedno, takze sa to ani tak skoro nezmeni ...

abbey1
3. aug 2014

@meluela Podobné veci hnevajú i mňa. Dávam dôraz na zloženie potravín a hnevá ma, ak klasické základné veci sú už "prilepšované" úplnými zbytočnosťami, ktoré majú za úlohu len uľahčiť prácu či zárobok výrobcov, dodávateľov, predajcov. Ak si kúpim Colu, chápem, že tam nájdem "lahôdky", ale základné potraviny upravené drobnosťami navyše, to už je trošku priveľa. Naozaj musíme čítať každučké zloženie, spoliehať sa na zahraničie, či vyhľadávať domáce zdroje, ozajsné bio potraviny.
Ale stále tvrdím, kde je dopyt, bude aj ponuka. Čiže pokiaľ nám spotrebiteľom nebude prekážať kupovať takéto výrobky a nevyberieme si radšej kvalitu, tak nám výrobcovia podstrčia pod nos naozaj čokoľvek.

lal
3. aug 2014

@meluela tak hlavne ecka nie su len emulgatory, emulgatory su len jedna skupina aditiv. Aditiva sa davaju hlavne na vylepsenie vlastnosti, ale ak ti vadia, treba ozaj robit vsetko doma. No a za tretie - akoze nepreskumal? Vies ake vyskumy sa robia predtym ako sa povoli nejake aditivum?
Ale nebudem uz pisat radsej nic kedze si presvedcena o svojej pravde. A nie som pasivny spotrebitel, som potravinarsky chemik, takze v danej problematike sa trosku orientujem.

lucikan
3. aug 2014

@meluela ha, tak ja vzdy ked otvaram smotanu, tak sa tesim prave na tu tukovu vrstvu 😀 , ktoru si vzdy zjem ako prvu, pekna rana pod pas, keby som si otvorila takuto osmeknutu

monkabr
4. aug 2014

@lal No tak karagenan nie je zrovna zdravy, to, ze je nieco prirodne, neznamena, ze je to aj zdrave, aj ropa je prirodna 🙂
Karagenan je alergen a ma stupen skodlivosti 3 z 5
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E407

monique02
4. aug 2014

ja to citam na krabickach uz dlhsie a nie na vsetkych je ten karagenan, napr. lidl cervena v krabicke nema, ani rajo tusim nie(taka ta gulata) a ani ta tesco ju nema, ale napr. v kauflande alebo hyypernove maju len taku kde je ten karagenan, aspon tu u nas 😝 😅 neviem ci je az tak skodlivy, ale ked si mozem vybrat dam si smotanu bez neho

0silvia0
4. aug 2014

@meluela ja som si to všimla už dávno. Tá bez prídavných látok mala oveľa kratší dátum spotreby. Zrazu som si všimla, že dátum spotreby sa poriadne predĺžil, začudujem sa, prečítam zloženie a bum, prídavné látky 😒
Už mi bolo všetko jasné 😠
@lucikan sorry, hneď ma naplo pri predstave jedení tukovej vrstvy, ale mňa si nevšímaj, ja som taká fajnová odjakživa a keď som babku videla jesť šupu z uvareného mlieka, žalúdok sa mi 3x prevrátil a prešla ma chuť aj na čistú vodu 😀

kirsi
4. aug 2014

No tam je to aspoň uvedené, ale podstatne viac "dobrotiek" spapkáme v ovocí a zelenine, ktoré sú taaak zdravučké ☹

horana
4. aug 2014

Napr. Lidlacka nema pridavne, samozr. kratsi datum spotreby.
A pozerajte tieto veci na vyrobkoch a podla toho kupujte, inak nas tu nenapadne - teda ani nie nenapadne, skor kvoli ludom co maju vsetko na haku vramci hesla "co uz dnes nie je otravene resp. kontaminovane" idu podla ceny a tak to potom dopada, ze vyhrava vyrobca, ktory da do vyrobku cim viac shitov 😖

Ono to zdaleka nie je len v oblasti smotany, dali by sa o tom pisat referaty, minule som sa - jeden priklad za vsetky - snazila zburcovat ludi aby kupovali vyrobky bez sladidiel, radsej s klasickym cukrom. A ako nam ich za posledny rok, dva ubuda, uz skoro cukor ani nikde nie je, vsade len nahradne sladidlo bleee 😝 . Uz v aj treske, nakladanych uhorkach...skratka vsade. Este par vyrobkov na trhu takych je co sa drzia (paradoxne nie vzdy je ten rozdiel v cene, niekto kydne lacne sladidlo a ine Ecka a aj tak si nauctuje vyssiu cenu) a tak je dobre byt disciplinovany spotrebitel, ktory si vybera a nie ovca ktora kupuje do radu co je na pultoch. Akych je zial vacsina, ked vidim ake druhy vyrobkov sa presadzuju!

simca06022011
4. aug 2014

No ale jedina co sa da riadne vyslahat bez stuzoavca je aj tak ta z Lidla a ta nema pridane nic 🙂) Zase taku dramu by som zase z toho nerobila.. podla mna prave preto, to tam davaju.. aby sa to konecne dalo 🙂)) to je rovnako ako marketingovy tah Dr.oatkera s "pravou vanilkou" vo vanilkovom cukre :P asi take mnozstvo...

ichbinich
4. aug 2014

@filomena:
Bohuzuial, uz aj v Rakusku musim hladat slahacku bez pridavkov... Uz to je v mode aj tu, sypat karagen...
Ja viem, ze z toho nepomrieme, ale JE TO ZBYTOCNE. Starocia bola smotana smotana, a zrazu tam nieco pridavaju.
Inak, paradox je, ze prave v diskonteroch ako Hofer a Lidl, resp. vo vlastnych znackach retazcov je tych pridavkov casto menej alebo ziadne. "Velke" zname znacky casto sypu ho**din najviac, napriklad taka Philadeplhia. Uz sice nema tri rozne stuzovace, ale ma deklarovany jeden. A bohvie, co tam davaju pod hranicou, ktoru musia deklarovat ☹

mawka
4. aug 2014

@horana nebolo by odveci, baby, keby sa zalozila diskusia, kde by sa pridavali tie ok potraviny. pre tie, ktore sa nevyzname. stale tvrdim, ze SK je odpadova jama na vsetko, co by nepredali ani za 5 centov zapadne od nas. mozem len potvrdit, ze ked sa stravujem v DE, tak nemam ziadne problemy s travenim. pridem domov, vsetko ma nafukuje, zle mi travi, aj tri dni nejdem na velku, tvar mam samy pupak. a urcite je to jedlom. lebo schvalne som kupovala u nas to, co tu, este aj rovnake znacky.
takze ak by sa dalo, privitala by som nejaky zoznam, co viete, ze je ok - napriklad smotana lidl ok, smoana xy nie a podobne. ja mam v tom strasny chaos - rozne aditiva a podobne.

ichbinich
4. aug 2014

@mawka:
Tykto zoznam by sa ale musel denne aktualizovat.
Ja som kupovala vzdy jednu znacku jogurtov, lebo boli super a bez skrobu. Potom si zase kupim, a mne tam vrzga skrob pod zubami, hovorim si, kua, sak oni to tam nesypu. Pozriem na zlozenie, a sypu ☹ Tak som ho prestala kupovat, musela som si najst nahradu... Zurück zum Urspung od Hofera alebo znacka Billa z Billy. Zatial. Kontrolovat treba priebezne. Ja nekupujem jogurt co najlacnejsi, ja sa snazim kupovat kvalitne potraviny. Ale aj zname znacky, co dlho vedeli vyrabat bez pridavkov, tam potom "optimizuju vydavky" a sypu pridavky...
Ano viem, mame odskusane, zmrzlina je kremovitejsia a lepsia, ked tam pridame trosku zmesi na zmrzlinu (zahustovadla a emulgatory). Dlho sme sa tomu branili a experimentovali, ale trosicku tam treba. Ale do spravodliveho jogurtu netreba skrob ani aromy ani farbiva. Ano, mozem si ho robit sama, ale nemam na to denne ani cas, ani chut. Z casu nacas potrebujem hotove vyrobky, a potom musim hladat....

mawka
4. aug 2014

@ichbinich ved tak som myslela, ze by sme tu pridavali do zoznamu priebezne, ked narazime na nieco dobre. ja nedramatizujem ecka ani som to nikdy nerobila, ale co je moc, to je moc. proste ide clovek do obchodu a nieco normalne je problem najst. mne je z tych umelin uz grcno... si radsej dam poctivy chleba s mastou a cibulou. samozrejme mast domaca a cibula zo zahrady.. lebo u nas aj tie masla, no comment. ja ramu a podobne sracky neznasam, ale zohnat obycajne dobre maslo to je teda nieco.

ichbinich
4. aug 2014

@mawka:
Napad je to dobry, ale ani ja nezijem na Slovensku, to by museli ten zoznam robit rodicia z konika, ktori ziju na Slovensku, a ktori nie su ani extra haklivi na ecka, ani im to nie je jedno 😉 Mozno sa niekto najde 😉

meluela
autor
4. aug 2014

@lal na jednotlive latky sa sice robia testy pred ich povolenim (aj ked o "nezavisloti" autorit ako EFSA a FDA ktore maju konecne slovo pri povoleni by sa tiez dalo co-to napisat), ale nerobia sa studie co to urobi vsetko dokopy pri dlhych desatrociach pouzivania, ak nahodou take poznas, rada si ich precitam.

meluela
autor
4. aug 2014

@monique02 teraz mali aj rajo a tesco sladke smotany ktore som pozerala .. asi zmenili recepturu lebo doteraz som si to nevsimla

monique02
4. aug 2014

@meluela asi zmenili lebo ja to pozeram uz aspon 2 roky a urcite to tam nebolo 😕 😝

mahu74
4. aug 2014

@meluela Dnes som náhodou našla v Bille Smotanu na šľahanie 33%- Sabi- zámerne som kontrolovala zloženie, žiadne aditíva nemala, bola to len čisto smotana, vyzerá takto: http://ke.potraviny.eu/mliecne-vyrobky/smotana/.... Ja som ju videla v BA.

mahu74
4. aug 2014
meluela
autor
4. aug 2014

@mahu74 dakujem, takze nabuduce budem hladat v bille sabi, v tescu ju vtedy nemali

mahu74
4. aug 2014

@meluela Aj ja..🙂 Sabi- či jogurty, alebo aj iné ich produkty zvyknú mávať dosť často aj v Terne- teraz ho síce všade poprerábali, ale myslím, že sortiment tohto druhu ešte ostal. V Tescu isto nebýva - teda aspoň v tom malom pri nás nie, možno v Tesco-extra, ale tam často nechodím....

marionmarion
4. aug 2014

no preco asi? lebo to dlhsie vydrzi, je to lacnejsie a hodi to vyrobcovi viac penazi. Zdravie konzumentov je az na poslednom mieste, bohuzial...

horana
7. aug 2014

@mawka dalo by sa jasne, skor postupne, lebo casu je malo, inak Lidl ma prekvapivo vela dobrych vyrobkov, ale samozrejme nie vsetky, napr. mnohe tie polske syry su dost nechutne, treba sledovat rozne nezavisle testy, napr. kecupy, vela ludi kupuje zn. Heinz s tym ze je to pojem co sa tyka zlozenia ma vela reklamy, ale prave v testoch na pesticidy uplne prepadol, a napr. taky no-name Mikado (lidlacky) vyznel o dost lepsie za mensiu cenu, viz napr. http://data.pleskni.to/pleskace/2/50c59b82038e7...

Tu začni písať odpoveď...

Odošli