Prečo malý odmieta tuhú stravu?

kralicica
7. aug 2011

Ahojte, píšem po dlhom odhodlávaní, pretože stále nie som si istá o čo presne ide. Fakt je, že som malému dávala dlho (až do roka) stravu takmer pomixovanú, len také menšie kúsky ak v tom boli, ale to bolo väčšinou takej konzistencie ako príkrm z obchodu (hustá kaša a v nej kúsky zemiakov, ryže). Jednoducho, nedávali sme zvlášť ryžu, mäsko, zeleninu, kusovité. Nikdy by ma nenapadlo, že to bude problém, keďže v obchode sp tie príkrmy od 12-plus presne také (napr. mäsové rizoto je taká kaša s kúskami). No a čo sa stalo, že náš syn, keď má zjesť normálny obed, v tomto veku už je našu stravu, nie je schopný zjesť ani kúsky ryže ani mäsa, včera som varila hráškovú krémovú polievku v ktorej predsa ostalo zopár celých zelených hráškov a tie mi poctivo vypľúval pri jedení. Tak je to zo všetkým jedlom. Myslela som, že je to zubami (už dlho mu idú zuby, už má 12) a vždy ho trápili, takže mu ani nechutí jesť... Môže to byť aj zubami, ale bojím sa, aby si nezvykol len na kaše a jogurty. Druhá vec je, že mi bez problémov zje piškóty /aj 2 celé naraz do pusy 🙂 / alebo kúsky chleba a podobne. Prosím o radu, či s tým máte skúsenosti. Ďakujem 😔

zuzu101
7. aug 2011

@kralicica - ja mám taký problém s mojím synom doteraz 😠 .Nám začali vychádzať zúbky až po roku a dovtedy som mu dávala takú stravu ako píšeš ty.Po roku prešiel na našu stravu s tým, že odmieta všetko "suché", musí mať veľa omáčky a masko zmixované.samozrejme že chrumky a iné dobroty nemá problém pohrýzť.v polievkach mu zeleninu pretlačím vydličkou na skoro kašu, ale napr.písmenká v polievke spapá.druhé jedlo musí byť tiež zmiešané(zemiaky+maso+omáčka,...)chlebík spapá, ale až poobede, ráno nikdy.sama som zvedavá ako to bude ďalej, teraz ide do škôlky tak uvidíme ako sa popasuje s jedlom.snáď bude obkukávať od detí.

karmelka77
7. aug 2011

@kralicica ja som donedavna tiez vsetko mixovala nechcel kusky vobec...ani v tych prikrmoch okolo roku, musela som kupovat take od 4 - 6 mesiacov ktore su este pomixovane...ale zacala som nenapadne ked ja som jedla napr. francuzske zemiaky tak chodil a pytal a jedol aj cele zemiaky...tak som vzdy ked som jedla nieco naschval jedla ked mal aj on a vzdy pytal odo mna a zrazu mu nevadilo ze je to cele...no a od minuleho tyzdna som zistila ze napr. slepaciu polievku vzdy som mixovala a prestala mu chutit...tak som nalozila celu a zrazu jedol...aj dnes dokonca so slizikmi, asi vidi zmenu a je to zaujimave prenho...skau tak ze ty jes a ked bude pytat davaj mu zo svojho...treba to skusat lebo uz je naozaj najvyssi cas oducit od mixovania...🙂)) oni sa zrazu rozhodnu a bude...🙂)

anazuzka62
7. aug 2011

my sme mali a obcas este mame (mala ma 17 mesiacov) podobny "problem", avsak neriesili sme to, nechali sme to tak...jedine na co sme si davali pozor, aby mala dostala v strave, vsetko co potrebuje, v akom stave (cele ci pomixovane) sme neriesili.

lucia81
7. aug 2011

Ahoj, ja mám tak isto starého syna ako ty a je už také jedlo ako my. Ak ti niečo odmieta len teraz, tak by som to neriešila.Môj malý odmietal jesť hocičo, keď mu išli zuby, ale akonáhle mu tlaky v ďasnách prešli, alebo vyšli zuby, hneď všetko dojedol. Ja by som už v tomto veku neustupovala a nemixovala by som, potom sú deti lenivé žuť väčšie kusy. Viem o čom hovorím, mám ešte staršiu dcérku, tej som ustúpila a bola to katastrofa, jesť normálne jedlo sa naučila až v 2 rokoch. Len mu nedávaj namiesto obeda jogurt, ak nechce obed, daj mu až ďalšie jedlo - olovrant, možno je to len vzdor. Keď si zvykne, že mu ponúkneš niečo iné, nebude ti normálne obedy jedávať. Vyskúšaj a daj vedieť. Prajem veľa šťastia.

krenkova
10. sep 2012

@anazuzka62 Ahoj, chcela by som sa ťa opýtať, dokedy vaša malá takto papala a kedy začala jesť tuhú stravu?