Príkrm od 6. mesiaca

milli3377
13. aug 2013

Ahojte babule!
O dva tyzdne idem prvy krat prikrmovat drobca bude mat presne 6 mesiacikov a plne ho zatialkojim a papa kazde 2,5-4h. Co ste dali ako prvy prikrm? Ja sa dcerke uz nepamatam ale drobcovi by som chcela dat uvarenu mrkvu ako pure...pripadne mrkva azemiacik mixnute bez soli, moze byt? 🙂 Ked ste davali prvy prikrm zeleninu predpokladam kedy ste pridali kuracie masko? A kedy ste dali ovocie??? Vdaka za odpovede a pekny dnik, papa!

helita
13. aug 2013

Ahoj. My sme dali ako prvy prikrm zemiak 🙂 Mrkva je sladka, drobec si na nu rychlo zvykne a bude problem dostat do neho dalsiu zeleninu, ktora ma neutralnu, pripadne svoju specificku chut (napr.brokolica, karfiol). Dala som v tomto na radu mojich sestier (mali deti predo mnou) a nelutujem, ze som to urobila. Vseobecne sme mali poradie: zelenina, ovocie a az potom masko. A niekde medzitym sme pridali do polievocky ovsene vlocky a "ozuzlali" si chlebik/korku, kvoli zaradeniu lepku.

monhla
13. aug 2013

Ja som poradie neriešila. Myslím, že je jedno či prvá bude mrkva a potom zemiak... 🙂 Ja som dávala /poradie neviem/ najprv mesiac iba zeleninu a po mesiaci + mäsko. Ovocie tiež po mesiaci. Každú novú ingredienciu som dávala po dňoch, aby som vedela čo nesadlo /našťastie všetko je o.k./
Zeleninku som dávala mrkvu, zemiak, brokolicu, cukyňu, kaleráb, pór,baklažán.... ale aj maličké dávky cibule, petržlenu.

nech vám chutí.

vejula
13. aug 2013

@milli3377 NIEJE TAK dôležite s čim začneš. Koniec koncov materské mliečko je tiež sladké, takže to dieťatko už na sladke navyknute je. Ja som neriešila s čim začať. Približne v pol roku začala mala po mne pokukovať ked som hryzla jablko, tak som jej dala ocucať, potom ked som jedla zemiaky (ja celkovo maličko solim) tak som jej dala z môjho taniera zemiaku priznam sa, že pohryzeneho (ano viem zubny kaz atd atd - ale kedže mala mi inak nezaspí, len tak, že mi robí palčekom dentalnu prehliadku, naše ustne bakterie su už tak premiešane, že by som to pučenim sterilnou vidličkou nezachranila) potom som jej davala karfiolik, ovocie, ktoré som mala po ruke okrem jahôd, tie su silny alergen) masko som jej skusila dať asi dokopy 5 krat možno - začala to odmietať, tak už nedavam.
Ono dieťatko ma ešte do roka všetko potrebne v materskom mliečku a prvé príkrmy služia len na to, aby dieťatko spoznalo nove chute, aby si vytvorilo pozitivny vzťah k jedlu, aby to vnimalo ako niečo prijemne, niečo čo aj dieťatku aj mamičke spôsobuje radosť a je pri tom dobra nalada. TEda podla mna dôležite je zachovať klud, žiaden stres, lebo dieťatko to vyciti

dagmaraspi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salome_82
13. aug 2013

Je fakt, že u nás je zvykom začať mrkvou a zemiakom, ale čo keď dieťaťu nechutí? 🙂 Naša malá z mrkvy grckala. Začala som rozvarenou a rozmixovanou ryžou, do ktorej som po troch dňoch pridala karfiol a potom postupne cuketu, brokolicu, kaleráb a tu a tam trochu mrkvy. Všetko pučím vydličkou, po cca troch týždňoch som prestala ryžu mixovať, len som ju riadne rozvarila a po tom mesiaci som pridala mäsko. U nás hrá farba jedla silnú rolu, musí byť prevažne biele a v tom len nejaký oranžový (mrkva) alebo zelený (brokolica) fliačik. Až po mesiaci som dala ovocie, keď som videla, že zelenina je OK a veselo ju baští. Začali sme zatiaľ jabĺčkom a zas jej tam dávam trochu ryže (akože tak som jej to závidela, že som si dnes urobila ryžový nákyp 🙂 ). Takže dávam jeden príkrm zeleninu s mäskom a druhý príkrm ryžu s ovocím. Aj ovsené vločky som už malej dala, ale teda nič moc 🙂 Keď dojčíš, tak netreba veľmi rýchlo zavádzať príkrmy, aby sa neznížila tvorba mliečka.

vejula
13. aug 2013

@milli3377 To, že dieťa začne jesť aj inú potravu popri dojčení, je vývojový míľnik, ktorý dieťa dosiahne prirodzene. Omnoho viac ako konkrétny čas či vek dieťaťa je dôležité sledovať jeho signály - signály, ktoré znamenajú, že je na jedlo pripravené. Znaky pripravenosti sú, že sa zaujíma o to, keď vy jete, načahuje sa za vaším jedlom, snaží sa dať si ho do úst a podobne. Ak tieto znaky vykazuje (bez ohľadu na jeho vek), tak potom ho nechajte ochutnať jedlo, ktoré si z vášho taniera vyberie. Ak sa tieto znaky ešte neprejavujú, tak počkajte. Nemá zmysel vnucovať dieťaťu jedlo, keď ešte nie je pripravené, ani mu jedlo odopierať, ak už pripravené je. Zároveň nie je dobré tento vývojový míľnik premeškať.

Väčšina detí sa zaujíma o jedlo okolo 6 mesiaca, tento čas je však orientačný, a je pravda, že pre mnohé deti tvorí veľkú časť príjmu jedla materské mlieko ešte po mnoho mesiacov, niektoré začnú viac jesť až okolo roku s tým, že dojčenie samozrejme pokračuje. Obdobie, keď sa deti začínajú zaujímať o jedlo, je obdobie experimentovania, skúšania chutí, a keď sa tento záujem objaví, je dobré ho podporiť.

Dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Pri príkrmoch nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac.
Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla. Dávajte bábätku jedlo, o ktoré prejaví záujem, keď vás vidí jesť. Poradie zavádzania jedál nie je dôležité (ak na to nemáte nejaký špeciálny dôvod), materské mlieko je sladké, a preto pokojne môžete medzi prvými príkrmami dávať ovocie.

linda20111
13. aug 2013

@milli3377 ahoj ja som zacala detskou vyzivou pretoze zemiak nechcel a mrkvu som nechcela dat kvoli tomu ze zapeka. ked papal pekne vyzivu a zvykol si na to ze papa lyzickou potom som dala uvareny popuceny zemiak v tej vode kde sa varil a neskor asi po tyzdni mrkvu so zemiakom.. kazdy robi inac niekto tvrdi ze sa nema zacinat ovocim lebo potom nebude babo chciet zeleninu, moj s tym problem nemal, papal a papa pekne cokolvek mu dam 🙂

aliza
13. aug 2013

@vejula by ma zaujimalo, odkial si tieto 'mudrosti' cerpala 😕. Je uplne fuk, ake signaly dieta vysiela....travenie musi byt pripravene a nie dieta! vyvin je u kazdeho dietata iny, ale travenie a organy sa vyvijaju zhruba rovnako a o traviacej sustave nic nepises....ani o oblickach...hlavne, ze treba nechat dieta olizovat vsetko, co vidi u rodicov na tanieri. Kto takuto hlupost zase vymyslel 😕. Ze bezne zdrave rodinne jedla? a to ktore? rezen, svieckova, gulas, bocik, salama, sunka, parok, buchty, kolace..... solene, korenene, sladke...ci rodicia jedia iba nesolene a neochutene jedla? kto sa u nas zdravo stravuje tak, aby 4-5mesacnemu dietatu mohol davat rovno z taniera? aj ked ide iba o ochutnanie.....ak raz dieta ochutna osolene, ochutene, osladene jedlo, tak chcem vidiet, ako bude v pohode jest nesolene a nesladene prirkmy. Deti treba na prikrmy ucit, nie ich nechat olizovat vsetko, na co na stole natrafia. Prvy prikrm sa ma zavadzat okolo obeda a urcite to nema byt 'chlebik' 😨 a podobne somariny, ktore na stole uvidi. Samozrejme, ze je poradie zavadzania potravin dolezite.....aj kvoli traveniu, aj kvoli alergiam, aj kvoli postupnemu zvykaniu si na chute. Inak, vacsiu blbost ako to, ze MM je sladke, tak sups zacat so sladkym, som este nepocula. Potom sa tu denne mnozia temy o tom, ako dieta nechce jest ziadnu zeleninu, ani nic poriadne. ovocie nie je prikrm....ked uz sme pri tom. Prikrm je ako hlavne jedlo, cize obed: zelenina, zemiak, ryza, maso, strukoviny, cestoviny...nie ovocie, ovocie bude ako desiata alebo olovrant, takze nevidim dovod zacat s ovocim.

misulka47
13. aug 2013

odporucam ti kupit nejaku knihu o prikmoch 🙂 ja mam od dr bukovskeho hned to bude anjelik 😉

vejula
14. aug 2013

@aliza http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy samozrejme nemyslia že je jedno kedy tym, že zavedieme prikrm v 2 mesiacoch, ale je to o tom nebazirovať na dnoch prip tyždni hore dole. Druha vec rezen určite nieje zdrave domace jedlo, tam stači normalny zdravy usudok. Ďalšia vec to sladké. Ta logika, že nezačinať sladkym, lebo potom nebude chcieť zeleninu je uplne zvratená. KEdže dieťa už je na sladke navyknuté a to od narodenia, kedže materské mliečko sladké je. Takže ten skok zo sladkej chute na inu tam bude či už v prípade z mm na zeleninu alebo ovocie na zeleninu, tam nevidim rozdiel.
Ja môžem porovnať. Pri synčekovi som začianala presne v pol roku - mixovany zemiačik, tak ho z neho natiahlo, že druhu lkyžičku som už ani neskušala. A presne som šla podla tabuliek 5 dni to iste či nahodou alergia potom 5 dni druhu zeleninu, potom zmiešať atd. Ako sprosta aj ked to malemu nechutilo bala som sa skusiť niečo iné, lebo čo ak by sa vyhadzal a ja by som nevedela či z toho prvého či z toho noveho, no psychiatria, stres, ani sa nečudujem, že maly do roka takmer nič okrem mm nejedol.
Teraz idem na to ovela sedliackejši a musim povedať, je to aj pre mnja aj pre dcerku ovela väčšia radosť klud a pohoda

aliza
14. aug 2013

@vejula no, 'svata kniha' mamila... 😉. Ano, treba mat zdravy usudok a ten v tom clanku totalne chyba, sorry. A stale si mi neodpisala, ze co je to to zdrave rodinne jedlo...lebo ja take nepoznam. Zdrave je nesolene, nesladene, nekorenene, nevysmazane, nepecene a pod. chcem vidiet rodinu a hlavne na Sk, ktora takto bezne kazdy den je, bez soli a korenin, len cisto naparene alebo vo vode varene 😒. Taky zemiak, ci ryzu bez soli, maso len vo vode...to je sci fi, tak ako aj cely ten clanok. Snad mi nechces tvrdit, ze pre dieta od tych 4.m. je vhodna sol 😕.
A k tvojmu synovi, nemyslim, ze bol problem v zelenine, ani v sposobe, ako si zacala s prikrmami. Ja mam tiez jedno dieta dojcene a nemali sme nikdy problem, aky opisujes. Mozno tvoj maly mal vela MM, moja dcera v noci mlieko nepila, ani sa cez den nececikovala od tych 6.m., mala prsnik ako potravu a nie ako ukludnovak na vsetko, preto nemala problem s jedlom. Ako ti je maly teraz? papa kazdy den zeleninu, varenu, dusenu, cerstvu? alebo ma stale k tomu odpor?
Druhe dieta bolo na UM a takisto ziaden problem, doteraz mi obidvaja zjedia vsetko, od brokolice, karfiolu, cukiny, spenatu, strukovin....proste co dostanu na tanier. A to kazdy z nich je uplne iny, plus generacne zatazenie ekzemom a obaja su zdravi, bez ekzemu, maly este nemal ani ATB, nepoznaju zapchy a pod. Takze mna nikto nepresvedci o 'sedliackosti' v prirkrmovani. Opatrnosti nikdy nie je dost, najma ak ide o zdravie a buducnost nasich deti. AK sa prikrmuje tak, ako sa ma, nie su problemy, to ti garantujem. Ale ak sa dovoli dietatu byt zavislym na prsniku (od tych 6.m.), ak sa mu dava ochutnavat kadejake piskotky, sladke vyzivky, kasicky, sladke caje.....tak ano, prikrmovanie je psychiatria.

k1kaaa
1. dec 2013

@vejula dobry den chcem sa spytat co ste robili ked male nechcelo zemiacik? Ja mam taky isty problem a neviem ci mam skusat dalej alebo prejst na inu zeleninku hned.dakujem 🙂

juha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz