Príkrmy prvé bábätko - prvé otázky

mirkaknm
2. jan 2019

Ahojte skusene mamicky. Chcela by som sa s vami poradit ohladom prikrmov,kedze onedlho zacneme aj my,moja dcerka je plne kojena. Niektore oblasti su mi nejasne a preto sa radsej opytam:
Najskor davam mliecko a potomprikrm alebo naopak?
Ked nahradime jeden chod,uz nedavat mliecko vobec?
Olej davat len so zeleninkou alebo aj ovocim?
Kedy sa zacina s kasickami,kedy ich davat rano alebo vecer?
Ako je to s vodickou,tekutinami pre babatko-davat len prevarenu vodu a davat ju pred papanim,cize pred mlieckom a chodom?
Kedy davat vyvar?
Ked dcerku plne kojim,chcem zacat od ukonceneho 6.mesiaca.Vtedy uz vsak konci vyvoj imunologickeho okna,cize nestihnem zaradit lepok do 6.mesiaca.
Dakujem za rady ;)

pribinak
2. jan 2019

Najskor prikrm a potom ak dieta na záujem tak das este mlieko. Ak by babo najskor pilo mlieko, uz by prikrm asi nechcelo. Malo by plne brusko
Olej s ovocím nieeeee. Ani ty nejedávas ovocie s olejom

beky1813
2. jan 2019

Trisku divne otazky a vela
1. najprv prikrm, zo zaciatku par lyziciek, potom mlieko
2. su deti, co chcu aj za plnym chodom mlieko od smadu
3. olej len zo zeleninou. Ako ta napadol olej a ovocie? 🤔
4. ja som kase skusala az po zavedeni zeleniny, ovocia a masa, davala som vecer, ale moje deti su nekasove
5. vodu som davala za jedlom, ked dojedli, v neskorsom veku aj pocaa jedla, ked si vypýtali, nie pred jedlom, ved to by im zaplnilo zaludok a menej by zjedli 🤦‍♀️
6. aky vyvar myslíš?

ink
2. jan 2019

Ahoj, skúsim ti zodpovedať otázky poporade.
- najprv príkrm, potom mliečko. Ale nerátaj s tým, že do 1.roka bude jesť ukážkovo. Skôr ide o to, aby ti ochutnávala príkrmy. Jedna dve lyžičky zo začiatku úplne stačí. Z tvojho mlieka si vezme čo treba a toto je bonus.
- uvidíš, či si bude pýtať, ale malo by to ísť tak, že keď už bude mať obed ako príkrm, tak nahradíš obedňajšie kojenie
- olej iba do zeleniny, po dovarení, najlepšie je striedať do prvých príkrmov tekvicový a konopný
- po zavedení obilniny, najprv dávaš kašu večer, potom presunieš na ráno (okolo 11 - 12 mes.)
- vodu po jedle, alebo počas
- zeleninový kludne, mäsový až po zavedení mäsa (3.mesiac príkrmov), kosťový vývar až po roku
- ak chceš skúsiť imunookno, daj jej teraz len tak oblíznuť kúsok striedky z chleba, stačí len kontakt s potravinou, nie že to zje na kilá.

ukulela
2. jan 2019

@mirkaknm budem sa zrejme opakovat, ale zhrniem, ako som robila ja a aspon si to osviezim, lebo o 3 mesiace zacnem opat 🙂
ja som zacinala par lyzickami prikrmu a potom normalne opat prsnik. takmer do roka mal mlieko po kazdom jedle stale - namiesto pitia. moj nejako neholdoval inemu napoju a dost dlho mi trvalo naucit ho na vodu.
olej staci len par kvapiek. ja som potom po case dala kedy tedy aj maslo. olej tekvicovy, olivovy, ...
kasu na veceru som nedavala nikdy. ja som sla tak, ako to malemu vyhovovalo, najprv len par kyziciek prikrmu okolo obeda. ked sa rozjedol, tak jedol tak, ze jednu davku prikrmu (ten polovicny vyzivovy poharik) zjedol na dva krat - polku dopoludnia, polku popoludni. na veceru, resp. pred spanim mal vzdy "len" mlieko. potom sme naskocili na rezim rano mlieko, na desiatu ovocie/vlocky/jogurt/ryzova/pohankova/kukuricny kasa s ovocim, ...medzi desiatou a obedom raz mlieko, obed prikrm, potom raz mlieko, potom poobede/podvecer ako neskorsi olovrant bud zvysol z obeda, alebo nejaka lajt verzia obedneho prikrmu (len zelenina bez masa a pod) - a vecer uz len mleiko, vzdy na nom vydrzal do rana.
pit som davala len vodu - prevarenu/vychladenu. cistu. ak bolo treba, tak caj nesladeny (kamilkovy, feniklovy, ... ziadne sladene granulovane) - ak som aj urobila nejake chyby, toto bol dobry krok a dieta mi doteraz pije len vodu aj si ju pyta. sladke dzusy ma len ojedinele a vodu so sirupom nechce. nema ani kazy na zuboch. ja som sa snazila vodu ponukat medzi jedenim, ale kedze som dlho kojila, stacilo mu vzdy mlieko.
ja som tiez zacala az v 6 mesiacoch. lepok som davala po troche - napr ovsene vlocky stvrt/pol lyzicky do prikrmu, ci zeleninoveho, ci ovocneho, cestoviny , ...
vývar - v zmysle, ze taky, ako varim v nedelu, len bez soli a korenia? taky este nie, minimalne po roku.
a teda ja som dlho mixovala, davala som 4x do tyzdna maso, 1x zltok a 1x zelenina (ked uz mohol, tak strukoviny). od 8 mesiaca biely jogurt, kysla smotana (pol lyzicky do zeleninoveho prikrmu a bola "falosna svieckova🙂 a tvaroh a kravske mlieko az od roka.
maly ocenoval bataty, spenat a tie prepelicie vajicka a cviklu 🙂

mirkaknm
autor
3. jan 2019

@beky1813 kuraci alebo nieco tak,masovy vyvar.

mirkaknm
autor
3. jan 2019

@ukulela dakujem moc za odpoved..edte sa opytam k tomu lepku...dokrmovala si od ukonceneho 6.mesiaca? Kedy si potom dala lepok? Ked po spravnosti ako sa vsade pise by sa mal dat medzi 4-6 mesiacom ked sa tvori imunita?

beky1813
3. jan 2019

@mirkaknm ja som dokrmovala od 4,5 mesiaca, cize lepok uplne v pohode som zaviedla. A vyvar tak od 9 mesiaca

ukulela
3. jan 2019

@mirkaknm od ukonceneho 6ho, ano. a lepok po troche hned. par ovsenych vlociek alebo jednu dve cestoviny, alebo nastruhat trocha z tych detskych piskot (ale z DMky bez cukru atd) do ovocia. tiez som sa zamyslala naz tym imuno oknom, no vyriesila som to takto. a ako baby pisali, ak chce, mozes dat korku ozuzlat, alebo aj tie keksy detske uz skor.

mirkaknm
autor
4. jan 2019

Dakujem vam krasne za rady, urcite ste mi pomohli ;)

mirkaknm
autor
4. jan 2019

@ink A ten masovy vyvar si robila z akeho maska? Mozes mi poradit recept prosim? ;) ja som zvyknuta len na kostovy vyvar,davam aj maso s kozou kde je mastne,ale to samozrejme pre mna ako maminu. Len som este nerobila taky vyvar pre babatko ;)

mirkaknm
autor
4. jan 2019

Mamicky, kde prosim vas zvyknete kupovat zeleninku, ovocie a masko pre babatka v bio kvalite? Ja som z Ba Dubravka,je nieco na okoli mozno daka farma alebo chodite do Rakuska?

ukulela
4. jan 2019

ja som objednavala zo sveta bedniciek. pohladaj na nete. robia rozvoz. a maso v bio som kupovala v obchode "gazdovsky trh" - u nas v BB, ale maju predajnu aj v BA. mavaju spec bio telacie aj kurence zo SVK. (maso maju aj v tom svete bedniciek, tiez SVK a myslim bio). inac - ja mam dobru skusenost v prikrmoch napr s prepelicimi vajickami namiesto slepacich.

ninah1486
20. nov 2021

dávala som najskôr príkrm, najviac sa mi osvedčil bio od sunaru