Problém s pitným režimom v škôlke
Mamicky ako dalej postupovat aby moje dieta kazdy piatok neskoncilo na rehydratacnom roztoku? nedaju mu vskolke nad ramec nic pit, vlasne to robi iba jedna ucitelka, ta druha s tym nema problem, a ako som sa dozvedela v triede nieje jediny, ktory sa na tu ucitelku stazuje ze mu nechce dat pit, dohovor ani potvrdenie od lekara o potrebnom zvyseni prijmu tekutin nezabera. Jednoducho mi povie ze uz ide do predskolaka a ze ci si myslim ze ucitelka v skole mu dovoli pit pocas vyucovacej hodiny a nech s anestaram ze minimalne liter vody vypije a potom si uz len vymysla aby nemusel s nimi robit, ked som s aopytala ci ked sa napije tak potom ide robot co sa mu povie tak ano. v piatok som ho vybrala zo skolky skor cca okolo 15:00 do vecera do 20:00 zvracal 11x prvykrat po 15 minutach co sme skolku opustili. vrajbruska uz od 11sa stazoval na bolest hlavicky a bruska uz od 11:00 a v skolke nezvracal, no uz ked zvracal prvykrat bola to cista voda
@yanielka ďakujem aspoň niekto kto uvažuje ako ja malý neznáša sladký čaj ani sirup nakupujeme iba domáci obcas majú radi čistú vodu poprípade s citronom
@katarinamarkova to že im nestačí to čo im dávajú piť. Malý ma od roka taký problém že stačí pol dňa nepiť a má aceton v moči ale všetky vyšetrenia vrátane gastra a nefrólogie sú v poriadku. Po injekcii a jednej noci v nemocnici ho pustili domov žiadna iná diagnóza okrem acetonurie tam nebola
@ivetkab. Je prísny zákaz nosenia vlastných nápojov do škôlky lebo ak dovolia jednému budú chcieť vsetci a je možné že mu to budú piť iné deti.... vysvetlenie riaditeľky
zeny. zakladatelka jasne vysvetlila problem- ako maleho, tak aj s ucitelkou. maly je citlivy na aceton v moci a nestaci mu pit jeden pohar tri krat za pobyt v skolke. a tiez to, ze jedna zuciteliek nerespektuje potrebu dietata(deti) napit sa aj mimo stanoveneho casu - a to je teda hlavny problem podla mna. ako som pisala, ak deti nalievaju k desiate/obedu sladkou vodou, nemusi im chutit, neuhasi im smad. navyse ak ucitelka nerespektuje poziadavku matky,podporenu zistenim lekara,ze dieta ma pravidelne a viac pit, takto je co? skolka, ci koncentrak?(bezte snadsazkou, pls) navyse ak ajriaditelkazakaze dietatu vlastnu flasu, lebo lebo, takja by som to riesila staznostou a v krajnom pripade aj prelozenim. nech simyslia,zesom hysterickamatka, ale nak.
@majulino ....... Fyziologická hladina acetónu v moči je pod 20 μmol denne. Zvyšuje sa pri dlhodobom hladovaní či vystavení chladu, ťažkej fyzickej námahe, vysokej horúčke, typický je vzostup hladiny u pacientov s dekompenzovaným diabetes mellitus. U detí je častejšia.....
to je asi jediné čo som k tomu našla......všade písané v podstate to isté.
nebude u tvojho dieťatka skôr problém v tom, že málo papá? napr. v tej škôlke? lebo ako si sama spomínala po prvom vracaní mal total prázdny žalúdok.
?
Vsetko co opisujes mi skor pride,ze naly ma nejaky zdr.roblrm,ktory mu sposobil tieto problemy.Ak tane dieta vypije 1,7 l vody v kratkom case,je to varovny signal pre cukrovnu.Tfeba za tym patrat,mame v rodine pripad podobny a chlácek je uz druhy rok na inzuline.Ak by aj nepil cely yen vodu tak by bol malatny a nezvracsl by.Nenal by co.U na,vskolke maju deti na tacke jazde svoh pohar flasu,z ktorej si pustsju vodu,jed su smadne.Kex
@majulino Že učiteľka nedá v škôlke dieťaťu piť vodu, keď si pýta, mi príde choré. Ale nebudem sa vyjadrovať k danej učiteľke/škôlke. Podobne ako ďalšie baby si myslím, že tvoj synček asi má aj nejaký zdravotný problém, keď potrebuje toľko piť. Nechce sa mi rozpisovať všetky podrobnosti, ale mala som tiež problémy s obrovským, priam neuhasiteľným smädom (plus veeeľká únava, zvracanie nie) a zistili mi nedostatok draslíka. Potraviny obsahujúce veľa draslíka (banány, zemiaky....) to vyriešili. Možno to nie je prípad tvojho syna, ale môžeš vyskúšať. Možno mu to pomôže a nebude tak strašne smädný. V každom prípade držím palce, aby sa to vyriešilo 🙂
Taky si myslim, ze maly ma nejaky zdravotni problem, samozrejme kazdy ma individualni potrebu tekutin, ale zdravy jedinec prece nemuze skoncit na infuzkach, protoze za odpoledne vypil jenom pul litru vody a ne svuj litr a pul, protoze urcite neni ve skolce cely den bez piti, ale asi chce pit kazdou chvili a ucitelku to otravuje, mozna to vnima jako nejake zamerne vyrusovani, ktere je u deti bezne a chce mu dat lekci do zivota, urcite bych to sla resit s reditelkou, aby jim bylo jasne ze maly mevymysli, ale proste ma zvysenou potrebu tekutin a pozadala bych je aby to respektovali a potom bych patrala po pricine jeho prpblemu, protoze jeho proznaky mi skutecne ukazuji na diabetes, ale zase je dovne,ze by to lekari v nemocnici mezjistili, no kazdopadne mi to meprijde normalni, drste se a at je maly hlavne zdravy 🙂
@majulino vy určite najlepšie viete čo váš synček potrebuje..A určite vie lekár viac ako tu niektoré čo vypisujú. Moj tiež pije viac ako iné deti v školke. Niektorým netreba skoro nič a môj prvé týždňe chodil taký smädný zo škôlky..Potom sme sa dohodli s učiteľkou že pije trochu viac tak keď si bude pýtať aby mu dali..odvtedy nie je problém..ešte ho aj pochválila, že ako jediný si pýta piť..mne osobne by bolo malo..3 šalky za den..deti majú viac pohybu..potrebuju piť. a že je predškolák..že netreba toľko..no ďakujem pekne..pekný prístup.
@majulino prepáč, ale nie je normálne aby dieťa čo vstalo z postele na šupu vypilo 1,7 ml vody! Taketo pitie si pamätám u ziakov po futbale a fyzickej námahe, ale nie v pokoji.
A nechapem ze to lekarka viac nerieši. Ked gastro a nefro je ok tak hladam dalej, metabolicka ambulancia, diabetologicka..nech by som tam na vlastnu päsť mala ist na zaplatene vyšetrenie.
@anickaaa6aaa no u vas vidim ten rozdil,ze syn chodil ze skolky ziznivy a doma se napil co mu chybelo a byl v poradku, to je normalni, neskoncil diky tomu dehydrovany v nemocnici s acetonem v moci, to uz mi normalni a bezne nepripada, ale jak jsi psala ona si pozna syna, my tu lekari nejsme
@majulino aceton je v moci ked je dieta aj hladne....telo zacne tvorit ketony na vykrytie energetickej potreby organizmu...tvoje diet je mozno hladne,nie smadne...papa v skolke? A potom moze mat aj nevolnosti aj prazdne brusko po prichode domov.....ja mam pri nizkosach strave tiez ketony v moci a moj syn obcas rano-ked vecer papa menej a do rana telo zacne tvorit ketony...a tiez to maju v moci zeny co dietuju a jedia malo
a co sa tyka mnozstava vody na den-kazdych zacatych 15 kil nasej vahy potrebuje pol lier..teda 30kg dieta potrebuje liter na den...a napr 34kg uz liter a pol...zacala sa dalsia 15-ka.
Baby ten hlad ma nenapadol lebo mi stale hovoria ze velmi pekne papa. Cukrovku nema kontrolujeme pravidelne pisala som to aj vyssie este co tak pred 3 mesiacmi mal mrle a neskonci vzdy na infuzii vacsinou to podchytim doma a pije rehydratacne roztokyale tteraz zvracal co predtym nebolo.
@majulino zvracat mohol kludne z virozy. Moj syn totu stredu dosiel v pohode zo skolky, do vecera uplne v poriadku a od jednej v noci z nicoho nic zvracal. Ako prislo, tak aj odislo. Taketo virozy obvykle zacnu z nicoho nic a do 24hodin je po nich.
Co sa tyka acetonu a zvracania, tazko povedat, co bolo pricinou a co dosledkom. Hlavne ak robis vysetrenia az "po". V kazdom pripade ak ti dieta uz vracia (navyse cistu vodu), tak mu tu vodu nedavaj po pol litroch. Pretoze vracanie 15x za sebou moze byt kludne sposobene tym, ze to dieta nalievas vodou. A v konecnom dosledku potom vyvrati viac, jak don nalejes. Jasne treba davat, ale po hltoch a castejsie. V ziadnom pripade nie naraz vela.
A preco do dietata preventivne alebo na "podchytenie" cpes rehydratacny roztok? Ved ked je smadny, tak mu daj napit. Ak mu chybaju mineraly alebo cukor, treba upravit stravu.
@maslenka47 rehydratacny mu davam len ak ma zvyseny aceton. Ked mi cestou zo skolky vypije skoro 0.5l cistej vody tak mu testujem doma moc na aceton. Najprv zvysim prijem vody a ak nepomoze tak davam rehydratacny. Stravu mame pestru bohatu na ovocie zeleninu ale aj masa. Jednoducho ak vypije malo vody stupa mu aceton.
Pocuj to iba tak z nicoho nic zacal zvracat? Bez teploty? A potom uz nic? My sme isli na lspp kvoli zvracaniu ze nech da dr. Unjekciu proti zvracaniu no ona mu dala tabletku th hned vyvratil a tak nas poslala na detske an sluzbukonajuca dr. A potom aj nasa ibvidna skinstatovali ze to bllo zbytocne
S rodicmi rozpravam stale pyram sa aby som vedeka ci je problem iba s majkom alebo celkovo. Tiez som si myslela ze to robi iba z trucu. Ze hce stale pit. Vacsina rodicov sa zhodli na tom ze to nema zmysel riesit a ze radssj budu dolievat vodou po skolke. Mne sa to ako dobry napad nezda kvoli tomu ze za 4 hodiny naliat viac ako litrom vody nieje bohvieco.
Aj tak tomu nerozumiem. ☹
@majulino ja by som skor patrala po inej pricine ako dehydratacia..bud to hladovanie,alebo poruchu metabolizmu tukov,ci tu cukrovku....aceton je bezne v moci pri strave co ma maly obsah sacharidov telo prepina na tvorbu ketolatok a to sa prejavi acetonm-ketolatkami v moci. Plus ako som pisala aj porucha met.tukov-dieta ma stravu v norme,ale telo nevie vyuzit energiu z neho a zacne tvrit ketolatky na doplnenie energie...riesila by som to skor s lekarmi ako ucitelkami v skoke..
@majulino jsem zdravotník a z vlastních zkušeností ti můžu říct, že ne každá diagnoza se dá stanovit jedním odběrem nebo vyšetřením, ono taky záleží na jak důkladného lékaře natrefíš, jestli je ochotný pátrat hlouběji po příčině problému, protože já si taky myslím, že ten problém bude někde jinde, protože zdravý jedinec nemůže takto prodce reagovat na snížení příjmu tekutin, já mám dvou letou dceru a ona třeba dopoledne vypije jenom půl hrníčku vody a víc nechce, potom odpoledne se dopije a jsem ráda když do ní za den dostanu aspon půl litru tekutin a není dehydratovaná, nic jí nechybí, myslím si že se snažíš dělat pro syna jen to nejlepší, tak v tom pokračuj dál a snaž se i pátrat po dalších možných příčinách jeho problému 🙂
@majulino, bol vysetreny? Nema cukrovku? Pretoze moja dcera mala dni kedy vypila 1-2dcl vody aj to nasilu, lebo ju musim nutit a nikdy nebola dehydrovana. Ja tiez som velakrat pila strasne malo a nikdy som dehydrovana nebola. Ja to beriem, ze kazdy sme iny, ale ak pises ze tak male dieta tolko vypije, tak by som ho dala vysetrit. Ako v dobrom. A pokial len potrebuje viac pit, tak to ries s riaditelkou, u nas mali bezne deti vodu so sebou. V jeho pripade to povazujem za anomaliu a musia to respektovat, ved dat decku napit je to najmenej a ked maju len jedno take, tak kde je problem?
@kaja73, nasa od mala zle pije a pytala som sa na gastre vtedy mala cca 16 kg, ze kolko ma za den vypit, lebo vzdy som ju musela nutit, nastastie podla labaku nikdy dehydrovana nebola a ozaj niekedy vypila len 1dcl (jedvala vzdy vela ovocia, zeleniny, alebo polievku), ale cisto vodu alebo caj strasne malo. A dr. mi vtedy povedala ze by mala vypit 7 dcl, tvoje vypocty mi na to sedia uplne.
@majulino, ja sa nejdem zastavat skolky, ale podla mna tvoj syncek ma nejaky zdravotny problem. Nie som lekar, neviem aky, ale v poriadku ozaj nie je. Stitnu zlazu ma v poriadku? Nemoze mat zvysenu cin. napriklad? Urcite by som to riesila dalej. Nepoznam taketo dieta, teraz sa prosim ta neuraz, ale kamatkin psik mal chronicke zlyhavanie oblieciek a prejavilo sa to tym, ze zacal ovela viac pit. Zial nevedela o tom, myslela len ze maju prekureny byt. Takze riesila by som urcite aj oblicky a vsetky mozne vysetrenia ake sa len daju. Na uhasenie smadu je najlepsia cista voda, keby sa tvoj nalieval sladenymi napojmi, chapem, ze stale pije lebo to smadi, preto mi to je dost divne. Navyse aj ovocie a zelenina, mlieko ci polievka su tekutiny, cize nie je na sucho. Drzim palce.

@yanielka normálny pitný režim škôlkára....opíšem ako to funguje u nás:
- ráno pohár vody, resp. džús riedený vodou
- v škôlke na desiatu neriešim
- na obed, neriešim
- na olovrant neriešim
lebo viem,že učiteľky deťom okrem toho, čo majú klasicky v jedálničku vždy ponúknu na výber pri jedlo aj čistú vodu.
a keby aj nie, viem, že tie 2dl vody ráno doma mali a poobede budú mať zas len viac - menej čistú vodu čo hrdlo ráči. fakt sa mi ani raz, ani pri 40st. čo lietali min. rok cez leto nestalo, žeby jedno z mojich detí bolo dehydrované na infúzkach po poldennom pobyte v škôlke.
dokonca ani ten najstarší školák čo po celom dni doniesol z 0,5 l fľaše polovicu domov, že vraj nestíhal 🙂