Prvé prikrmy popri UM

viktoriam84
15. apr 2019

Ahojte mamičky,
Chcem sa opýtať... Sme na umelom mliečku a keďže budeme končiť štvrtý mesiac, tak by som už chcela niečo nejaké prikrmy vyskúšať malému.. Aké a hlavne s čím prvým ste začínali vy? A aké množstvo plus potom ste dávali aj mliečko tak isto ako predtým?

Ďakujem vám za každú radu 😁

janci05
15. apr 2019

Ja som dávala králičie mäso alebo kuracie, morčacie prsia s mrkvou a zemiakom. Neskôr som zaradila špenát, vajíčko a zemiačky. Už som nekojila, tak mlieko podľa potreby, už si to presne nepamätám.

mini007
15. apr 2019

@viktoriam84 Určite na začiatok iba čistú mrkvičku a po mrkvičke batát. Keď ani na jedno nebude mat reakciu tak mozte spravit mrkvicku spolu so zemiacikom

iveta143
15. apr 2019

@viktoriam84 zacat zeleninkou...napr. mrkva,zemiak,tekvica,cuketa,petrzlen,atd...samozrejme na zaciatok kazde samostatne, ak nebude ziadna reakcia,tak mozes aj kombinacie... uvarit vo vode a rozmixovat na kasicku...netreba toho vela v prve dni...kym sa nauci posuvat budes rada,ak ti spapa lyzicku alebo dve...moj maly na mna pozeral velmi cudne ked som mu dala prvy prikrm do pusy 😀 asi o 3 tyzdne som pridala masko...potom ovocie,a potom obilniny

viktoriam84
autor
15. apr 2019

@iveta143 takže rozmixujete na kašičku a dáte také 2-3 lyžičky keď bude chcieť áno??

29simona29
15. apr 2019

@viktoriam84 dobre je nezačínat príliš sladkou zeleninou ako napr mrkva, any potom dieta neodmietalo ostatnú zeleninu, aspoň ja som začala zemiacikom, porom cuketa, brokolica a potom mrkva a jedol všetko. Takto nám to poradila doktorka. Od začiatku som všetko len poriadne pretlačila vidličkou, nemixovala som, neskor nemal problém zjesť aj menšie kúsky jedla..A mliekom som dokrmovala keď si po jedle vypýtal...Aspoň môj maly toho nezjedol nejako veľa na začiatku, takze som neriešila, či som mu nedala náhodou veľa, jedol kým mu chutilo a keď už nechcel, tak som ho nenútila.

iveta143
15. apr 2019

@viktoriam84 mala som pripraveny prikrm co sa tyka mnozstva asi polovicu beznej salky, pokial chcel, tak som mu davala.aj tak na zaciatku viac skonci kade tade ako v brusku. Mixovala som s ponornym mixerom.v 6 mes som mu uz davala len popucene s vidlickou. Dokonca aj zeleny hrasok so supkou nemal problem spapat. Vsetko spapame co nezje nas. Nestalo sa mi zeby nieco odmietal.

nika3136
15. apr 2019

@viktoriam84
Sú skupiny zaoberajúce sa príkrmami či už tu, alebo na FB. Prečítaj si tam všetky potrebné informácie, je najvyšší čas.
V prvom rade príkrm nedávaš, keď bude chcieť, dieťa nevie, čo je jedlo. Začínaš zavádzať obed. Či už budeš mixovať alebo roztlačíš vidličkou, je to na tebe. Ako pomôcka skvelo slúži parný mixer (napr Avent), ktorý ti zeleninu aj naparí, aj rozmixuje. Nemusíš pri tom stáť. Dieťa zo začiatku nezje nič, alebo pár lyžičiek. Je preto potrebné dokŕmiť mliekom. Prv sa učí iba pracovať s jedlom, prehĺtať a ochutnáva, nevadí, že hneď nezje celú mrkvu.
Kedy čo zavádzať (potraviny, neskôr korenie) nájdeš už v spomínaných skupinách

laxinka
16. apr 2019

môj mal Nutrilon tak som začala nutrilon kašami, a potom mrkvu so zemiakom zmixovanú, a tak som do toho pridávala kuracinu, brokolicu, karfiol, všetko varené spolu vo vode a potom pomixovať.

doda8
28. jún 2019

Ahojte, chcela som sa spýtať na tie prve prikmy. My sme začali minulú sobotu takže to bude skoro týždeň a mala mi nezje viac ako lyžičku skôr štvrť lyžičky , vždy keď jej idem dat tak sa rozplače skúsim jej dat ale to je ešte väčší rev tak automaticky jej dávam mlieko. Takže zatiaľ žiadna výhra ani si ešte na lyžičku nezvykla, tak neviem co mam robiť. Začali sme mrkvicku, zemiacik a dneska ma brokolicu ale keďže nezjedla skoro nič tak asi ani ne zistím ci ma na niečo reakciu.

malinajahoda
28. jún 2019

@doda8 stačí, že ti zje trošičku. Napr mne dcérka prvé príkrmy vypluvala. Takže nie je to len u vás. Neboj. Nenúť ju. Nech spapá máličko. Nevadí. Ono sa to rozbehne. Moja si pýtala mlieko celé 2 mesiace ako sme začali s príkrmami.

erikak123
10. feb 2020

@viktoriam84 ahoj no tak ja mam dcerku ma pol roka a sme tiez na UM a zacala som zemiakom potom mrkva petrzlen batat tekvica a cuketa vzdy po samom aby si videla ci nema nejaku alergicku reakciu. Vzdy som davala jeden druh tak 3-4 dni.