Prvé príkrmy v 6. mesiaci

thinna33
6. mar 2016

Ahojte, malý je kojený, začal mu 6ty mesiac, včera na obed som skušala prvý deň mrkvičku na pare zmixovanu na pyre s prevarenou vodou. Zjedol mi všetko, hádam aj 20 lyžičiek mohlo to byť 100 - 150g. Potom som ho trocha nakojila, nepotreboval už vela. Večer už aj kakal pyre s mrkvičkami, aj dnes rano ešte trošku. Sa teším že mu chutilo a anemal ani žiadnu reakciu. Chcem sa ale opýtať, aj dnes mám urobiť to isté alebo ešte čakať do zajtra a dnes na obed ho len kojiť? Lebo sa s mužom dohadujeme či doktorka myslela 2 dni davať tu istu zeleninu alebo dať jeden druh a 48 hodin počkať 😀

povuma
6. mar 2016

@thinna33 dva dni davat jednu zeleninu,aby si videla,ako na nu reaguje. Kludne uz davaj kazdy den prikrm na obed, netreba prestavku 😵 po mesiaci pridaj mäso, zltok, dalsie kojenie nahrad ovocim

evittam
6. mar 2016

@thinna33 Nemáš sa čoho báť, ja som pri oboch deťoch dávala napríklad od začiatku 2-3 druhy zeleniny-uvarila v troške vody-zmixovala-popučila a papali. Po týždni-dvoch som pridala mäsko (kuracie,morčacie,teľacie, králičie...) a raz za týždeň miesto mäska vaječný žĺtok.....Buď rada, že mu chutí...A jedna rada - kašli na tabuľky a podobné hlúposti..... 😉 🙂

thinna33
autor
6. mar 2016

dobre dakujem, ja som bola za to že aj dnes variť mrkvu, on že dnes iba kojiť a zajtra dať niečo iné 🙂 tak idem variť mrkvičku. A zajtra teda s čím odporúčate pokračovať? zemiak?

siska53
6. mar 2016

@thinna33 3 dni mas davat to iste. Reakcia sa nemusi prejavit hned. Vzdy 3dni skusqj nieci nove a vzdy len jednu potravinu novu. Nasi sice nemali ziadne reakcie ale daktore deticky mozu mat,tak aby si vedela,keby daco (hnacka,zapcha,vysyp,bolest bruska) z coho to bolo.
Tak radili aj nasim.mamam pred 30-40 rokmi. Asi vedia preco.

thinna33
autor
6. mar 2016

@siska53 dakujem, nam doktorka vravela že stačí len dva dni, to isté tak uvidím k čomu sa prikloním 🙂

thinna33
autor
6. mar 2016

ozaj ešte nam vravela že v tomto mesiaci treba dať ochutnať babatku lepok, nejaku korku chleba namrviť. Ako ste to robili? do zeleninky? a ešte čakať chvilku ked som len teraz začala prikrmovať alebo hned na začiatku dať? U doktorky ma nenapadlo sa opýtať až doma ma napadlo.. Kaše na večeru nam ani neposminala tak ani nedavam. Tak teraz neviem lebo tu vela mamičky píšu že davaju kupovane kaše na večeru. Kedy teda začať a dá sa robiť aj domáce radšej?

povuma
6. mar 2016

@thinna33 skus zemiak,batat,cuketu, tekvicu,karfiol,brokolica, por, cvikla atd ...ak zemiak a mrkva nic nesposobia, tak novu zeleninu kombinuj s nimi napr.mrkva+ cuketa ,zemiak+ brokolica a pod.

povuma
6. mar 2016

@thinna33 daj k zelenine za lyzicku kladickej krupice povarit, alebo ovsene vlocky...to mas lepok

thinna33
autor
6. mar 2016

@povuma aha super, dakujem 🙂 Por? to sa už tak skoro dáva?

siska53
6. mar 2016

@thinna33 lepok som davala vlastne v priebehu 7.m.,u maleho asi par dni po ukonenom 6.m.raz vecer lebo v ten vecer som mala nejak malo mlieka a maly plakal.
Dcerke trosku neskor,skor smerom k ukoncenemu 7.m.
Staci,ked kusok rozka ci chlebika rozmrvis alebo trosku ovsennych vlociek povaris.

Por patri medzi prve prikrmy,jasne,nie hned druhy v poradi.
Inak mozes uvarit aj pseno.

Mne obe dr.dali zoznam.co sa moze a ako zavadzat (my sme totiz menili) a tak som.si to porovnala a velke rozdiely tam neboli. A to boli v priebehu 2rokov.

Kase sme zaviedli az k ukoncenemu 8.m.,dcerke sice ku koncu 7.m,ale tam bol sovod na par dni,kedze ja som bola v nemocke a mala im nechcela nijak prijimat mlieko,tak som nariadila kasu rano a vecer na tie dni.

Ja som kupovala,ale ked chces,tak rob vlastne.