Rastlinné mlieka pre detičky

syrik
21. jún 2013

Ahojte, od koľkých mesiacov a ako často ste dávali, teda ak ste dávali 😎 detičkám rastlinné mlieka - sójové, ryžové, ovsené? Nejde mi o to nahradiť UM, ale len ako doplnok stravy.
Ďakujem 🙂

grettka
21. jún 2013

sojove urcite nie, soja je silny alergen

iwesska
21. jún 2013

Pre lepsie rozhodovanie pridavam citat z jednej stranky:
" Sójové dojčenské nápoje neobsahujú mlieko. Neodporúčajú sa podávať bábätkám mladším ako 6 mesiacov, pretože môžu spôsobovať hormonálne problémy.
Batoľatá staršie ako jeden rok môžete ďalej kŕmiť ich špeciálnym dojčenským mliekom, alebo môžete podávať:
Sójové mlieko obohatené o vápnik.
Iné mlieka, napríklad ovsené alebo mandľové. Ak používate tieto mlieka, odborník na výživu vám odporučí vitamínový a minerálny výživový doplnok, pretože takéto mlieko nemôže plnohodnotne nahradiť kravské mlieko.
Ryžové mlieko sa neodporúča pre deti mladšie ako 5 rokov, pretože môže obsahovať malé množstvo arzénu.

demo
21. jún 2013

Davam od cca 13 mesiacov, resp. varim z nich kase, pouzivam tie obohatene calciom, najcastejsie ovsene. Kupujem v DM-ke. Mandlove je tiez super, ked ho najblizsie kupim, tam mu ho urcite kludne dam. Uz jedava mandle, takze by to malo byt bez reakcie. Na varenie pouzivam aj kokosove, takze aj to uz mal aj najmensi. Sojovemu sa pre istotu vyhybam, jednak je to casty alergen a tiez neviem ci je vhodne na pravidelnu konzumaciu vo vseobecnosti. Lepsie zlozenie maju tie v tetrapakoch, susene maju plno doplnujucich a vylepsujucich latok, su zase ale cenovo vyhodnejsie. Tie by som pravidelne urcite nedavala malym detom. K tomu citatu vyssie: nemyslim si, ze je potrebne dodavat vyzivove doplnky (okrem vit. D v zime), ani vtedy nie,ak taketo mlieko/napoj nahradza kravske mlieko -pisem teraz o detoch,ktore sa pestro stravuju,maju viac ako rok a nie su uz odkazane iba na mlieko, ci uz materske alebo UM.
@syrik

mamainprogress
21. jún 2013

Ja pouzivam od cca 8m, varim z nich kase, do privarku, a ovsene si vecer aj sem tam vypije z flasky.
Kravske mlieko ani UM nie je potrebne ak ma dieta pestru stravu bohatu na vapnik z rastlinnych zdrojov. To znamena vsetky strukoviny, zelena zelenina, mak, prilezitostne tofu. Kravske mlieko clovek ani dieta k zdravemu zivotu nepotrebuju.

gabuliatko7
5. okt 2015

@iwesska Prosim ta k tomu ryzovemu mlieku, tyka sa to aj ryzovej kase, ci len mlieka, moze aj ryzova kasa obsahovat ten arzen? Mala ma 2,5 roka a ja jej striedam ryzove mlieko s ovsenym na rano a vecer, myla by som to ryzove vynechat celkovo aj do kasiciek a varenia? Ktore je take najlepsie z tych rastlinnych mliek, lebo stale som kupovala ten ovseny napoj a najnovsie tam ma nalepku, ze moze obsahovat mliecnu bielkovinu a tiez mozne stopy kazeinatu. Dakujem krasne za odpoved.

iwesska
5. okt 2015

@gabuliatko7 Myslim, ze sa to tyka len mlieka, teda dufam 🙂 My ho tiez sporadicky konzumujeme, aj kasu ryzovu. Vraj najlepsie je mandlove, ale nenasla som este take ktore neobsahovalo kopec inych gebuzin okrem trosky mandli. A doma na to nemam mixer. Ja pre seba kupujem este sojove-vanilkove vyrobene z nemodifikovanej soje, aj synovi z toho davam - ma 4,5r. Aj ovsene si davame, aj spaldove.

demo
5. okt 2015

@gabuliatko7 v ktorom ovsenom nápoji sú mliečne bielkoviny? V nejakom praskovom?

gabuliatko7
5. okt 2015

@demo netvrdim, ze tam su tie mliecne bielkoviny, len doteraz som ho kupovala a tato nalepka tam nebola, respektive nevsimla som si ju,ci tam bola, naposledy som to kupila minuly tyzden v kauflande a bola tam ta nalepka

nibiru
5. okt 2015

@iwesska super mi používame ryžové z dm drogerie stále alebo občas ovsené nakolko má dcéra ABKM a silnú alergiu na soju,inak dojčené dieťa do 27m žadne zdravotné problémy nastali až po ukončení dojčenia odmietala všetko mliečne doslova všetko naučili sme ju iba na mlieko ktoré pila denne a vysledok do 6m. tažký imunodeficit,mapy na jazyku no otras odkedy sme vylučili všetko mliečne a po boji ju naučili na ryžové je to o 100% lepšie dokoca do školky jej ho dávame.

vilaamala
5. okt 2015

my tiez pijeme mliecka z dm-ky - ryzove, ovsene, mandlove,... striedame, lebo vsetkeho vela skodi 🙂

gabuliatko7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabuliatko7
28. jan 2016

@nibiru kolko rastlinneho mlieka davate denne dietatu? Moze 2-3 rocne dieta vypit rano a vecer flasu rastlinneho mlieka tiez striedame ovsene a mandlove z Dm drogerie?

szekely
14. jan 2018

ahojte mam malicku 7 mesacnu dcerku ktora je iba kojena mozem jej davat dake rastlinne mleicko ? ... ak ano ake a kde ho kupim.... budem vdacna za radi dakujem

sacharinka
31. jan 2018

@szekely Ja som z ovseneho robila prve kase... ked kojis netreba asi zatial davat pit. Nas ma 14 mesiacov a kedze odmieta UM, davam mu vyput flasku cca 100-150 vecer... cez den este kojime.

sacharinka
31. jan 2018

@szekely A kupis ho v DM 😉

ruzenka65
Odpoveď bola odstránená
Zobraz