icon

Riešenie odmietania mlieka u detí po príkrmoch

haraburdova
31. máj 2024

Ahojte žienky,

mám takmer 5 mesačnú dcéru, už dva týždne úspešne papá príkrmy. Problém však nastal v tom, že prestala mať záujem o mlieko (od narodenia na UM), radšej pije čaj/vodu, mlieko ani za svet, len v prípade šialeného hladu (a aj to trošku). Má veľmi veľký záujem o dospelácke jedlo, ja ju mám stále na kolene keď jeme pri stole a ona sa za všetkým naťahuje. Dnes mi skoro vyliezla zo šatky keď som jedla tvaroh :D Myslíte že jej môžem začať ponúkať toho viac ? Napríklad kašu, jogurt alebo popučené ovocie a pod. miesto mlieka na raňajky/večeru? Pýtam sa najmä preto lebo viem že detičkám treba predstaviť a zaviesť tuhú stravu postupne. Len zatiaľ fungujeme tak, že si za deň cucne max 400ml mlieka (pred príkrmami mala 850-900 ml denne) a pomimo to už len pije čajík/vodu a príkrmový obed, ktorý mi zje pomaly s miskou. Od zajtra začne mať aj mäso. Fakt zvažujem, že by som jej urobila už iné raňajky, len neviem či môžem, hovorím, ešte nemala 5m. Mali ste niektorá niečo podobné? Čo ste urobili v takej situácii? Ďakujem pekne za radu 🙂

letfenixa
31. máj 2024

Tak ja len závidím! V dobrom!

tamitamitami
31. máj 2024

Je super že jej tak chutí 😊.
Každú novú potravinu dávaj 3 dni a až tak dávaj zase niečo nové. Po mäse môžeš skúsiť chvíľu zaraďovať ovocie a to jej dávať ráno (miesto mlieka). Jogurty by som tak malému dieťaťu ešte nedávala.
Detský kašu kľudne skús ale vhodnú pre jej vek.

haraburdova
autor
31. máj 2024

@tamitamitami super, ďakujem krásne, ponúknem ovocie na raňajky a pohľadám nejakú kašu pre ňu, dovtedy už bude mať 5m. Ešte raz ďakujem, lebo som sa už trošku bála o toto mliečne nejedáctvo 😄

simca06022011
31. máj 2024

@haraburdova nie, s jedlom postupuj podla tabuliek, nezavadzaj veci, ktore v tom veku nema mat. Ked jete tak jej davaj jej jedlo, alebo ju nechaj hrat sa alebo nieco... Radsej jej daj trochu viac toho jej jedla. A nedavala by som caje a vody tolko.
Moja bola a je tiez takyto zrut, ale teda fakt isli sme podla toho co moze a nemoze. A mlieko pila ale len skoro rano a vecer, a chvilu cez den raz.. ale potom ked sa zaviedli ranajky, obed, olovrant, tak s dennym mliekom sme skoncili, jedla jogurt napr. na olovrant. Pred spanim mlieko a rano mlieko, pripadne vecer mliecnu kasu som jej robila (podla mesiaca, normlane znacka ako umele mlieka)
Teda ja som zacinala len obedom a potom sa o cca mesiac pridali dalsie dve jedla. Zacinalo sa zeleninou, po par dnoch chude maso, potom mixy rozne.. ovocie islo s dalsim jedlom. A to si dobre pozri ake moze v 5m
https://www.nutriklub.sk/clanok/zavadzanie-prik...

https://www.sunar.sk/ovocne-prikrmy-ake-a-kedy-...

linky su take prve co mi naslo, mozno aj podrobnejsie najdes niekde

A inak ja som malej robila aj polievku... ked zavedies viac veci, tak kludne dvojchodovy obed :DDD lebo mne sla aj hlavu zozrat tiez...

tamta
3. jún 2024

Neviem no, porad sa radšej s pediatrom, fakt by som sa v tomto nespoliehala na rady cudzích ludi na internete, ktori tvoje dieťa nepoznajú.
Tvoje dieťa ma len 4 mesiace a uz chceš donho hustit x chodov? Za mna ma postupnosť zavadzania prikrmov zmysel, akékoľvek predbiehanie by som riešila s pediatrom, ktorý dieťa vidí, pozná jeho zdravotný stav, ako prosperuje, priberá a podobne.

haraburdova
autor
3. jún 2024

@tamta pytala som sa aj pediatricky, ta len pokrcila plecami, nedala mi nejaku relevantnu radu, preto som skusila, ze ci sa s tymto niekto stretol, lebo som nevedela ci je to bezne ze babatku nechuti mliecko ked zakusi prikrm. Lebo bola hladna ale na nieco ine, flasku okricala a mne sa hrnula do taniera. ale uz je v pohode, len si na to musela zvyknut ze mlieko je stale v kurze 🙂

haraburdova
autor
3. jún 2024

@simca06022011 Jasne, idem podla mesiaca, co moze, len som zvazovala ze ci nezavediem dalsi chod (veceru) aby nebola hladna :D Ona vzdy sedava v kresielku ked ideme jest ale ked vidi ze jeme, moze mat aj hracky aj neviem co vsetko okolo seba, nezaujima ju nic len obsah mojho taniera a jej vlastna rychlost, ako sa toho zmocnit :D :D Uz sme to pomalicky upravili, za dva dni pochopila ze mliecko stale ano hlavne rano a vecer a este jedna vacsia flaska cez den. Zatial vyzera byt presvedcena, uvidim dokedy jej to vydrzi 😂 Dakujem pekne za radu, polievku skusim tiez 🙂

emamonika
7. aug 2024

@haraburdova ahoj prosím ťa zaujíma má či pije to mliecko alebo nie… pretože mame ten istý problém alebo neviem či to nazvať problémom 😂 môj maly má 5 m a 11 dni a tiež mliecko odmieta ale prikrmy papa pekne aj vodičku pije… akokeby mu mlieko nechutilo. Pediater nato že sú aj take deti, inak že mám čakať že možno to je len prechodne obdobie

haraburdova
autor
8. aug 2024

@emamonika ahoj, už nepije :D ešte nejakú chvíľku do 6m ukončeného pila tak dva x denne, aj to po 30-50ml a potom odmietala, len čajík. teraz už mliečko nechce ani vidieť, má 7 mesiacov a robím jej kašu na raňajky aj večeru a mimo to má obed, potom ešte nejakú presnídavku na olovrant a pomimo to len čaj a vodu. ja pevne verím, že sa k mliečku ešte vráti, ale zatiaľ je to v nedoľadne :D