S ktorou zeleninkou začať?

bessdonna
11. máj 2023

Ahojte. Ak moja dcera ma 3 mes., Kojena iba, planujem zacat prikrmovanie v 6 mes. Kaka kazdych 5-6dni.preto by som zvolila ako prvu zeleninu nieco, z coho ju nebude zapekat. Mrkva mi nepride vhodna. Co odporucate? Zemiacik s mm? Bataty? Tie su aj chutnepreco sa vobe c odporuca mrkva ako prva?

beata_k
11. máj 2023

@bessdonna Malokto je na mrkvu alergicky.

iwesska
11. máj 2023

Nedavala by som bataty,nie je to nasa zelenina. Skus zemiak,potom mrkvu,cuketu. Nebude ju zapekat,ani teraz ju nezapeka,akurat vsetko stravi.

babovka2321
11. máj 2023

@bessdonna u nas velmi bodovala cuketa (mixnuta so spenatom). Hlavne netreba zabudnut trosku kvalitneho oleja do prikrmu.

camelie12
11. máj 2023

Mozete zacat mrkvou, zemiakom a batatom (skuste hladat slovensku produkciu, aj ked to je narocne). Tieto druhy su dobre stravitelne a tolerovane aj pre detske babatkovske brusko.
Nasi dvaja chlapci dobre tolerovali mrkvu, nikdy ich nezapekala.
Ani vasmu dietatu nemusi nic take robit, treba vyskusat.

Odporucam rozmixovanu zeleninu (uvarenu vo vode) podavat s tukom (idealne konopny olej alebo ghee). Staci par kvapiek, aby vitaminy zo zeleniny telo lepsie vyuzilo.

bessdonna
autor
11. máj 2023

@iwesska ja viem je to ok, ale vzdy je napisane ak to dietatu nerobi zle. Ona den pred kakanim nespi dobre, mrnci. Ja ibaze pohorsit jej nechcem.

bessdonna
autor
11. máj 2023

@camelie12 dakujem skusim to tak a nebudem vymyslat. Trocha materskeho mliecka k tomu mozem?

camelie12
11. máj 2023

@bessdonna, ja som nedavala materske mlieko do prikrmov. Po jedeni resp. ochutnavani prikrmu som dieta vzdy nakojila.

A do 1 roka je uplne v poriadku, ze dieta neje jedlo, ak je plne kojene. Skor ochutnava a spoznava nove chute. Drzim palce 🙂

Mne velmi pomohli informacie od skupiny/projektu Co jedia zdrave deti (Alexandra Patay Popovicova). Myslim, ze aj webinar maju o prvych prikrmoch. Aj na FB su. Skuste si to pozriet.

enoula
11. máj 2023

Pomaly, co najjednoduchšie, novy druh zeleniny skusat 3 dni, potom dalsi. Nekombinovat s nicim dalsim, najma ak ma citlive brusko a tak vlastne odpozorovat ci je to fajb alebo ma s tym problem. Prve prikrmy su najma o zistovani alergénov, niektore babo ledva zje 2 lyžičky ine celu misku. Netreba na to tlacit, len ponukat 🙂 a budete mat akurat super obdobie, sezonne ovocie, zelenina

nafka0483
11. máj 2023

@bessdonna Este ma len 3 mesiace, nemusis riesit takto dopredu. Dovtedy sa jej moze uplne zmenit rezim travenia/kakania ;)
Uvidis ked bude mat 6 mesiacov. Mozes zacat mrkvou, zemiakom, cuketou, maslovou tekvicou...

zuzanka.zuzu
11. máj 2023

nedaj sa odradiť prípadným neúspechom... u nás sa cuketa neje doteraz (ani neviem prečo má byť cuketa prvá, u nás v termínovkách sa odporúčala ako prvá, ale priznávam, že aj ja so ňou chcela začať - dieťa nedovolilo 😀 ). zemiaky nenávidí doteraz 🙊 a niečo také ako tekvica ani neviem čo by som s ňou robila 😂 čiže som bola týždeň v depke než som sa dala do kludu, vypla koňa a dala drobcovi čo sa mu páčilo na mojom tanieriku 😉 žiadne 3 dni, žiadna jednozložková a potom 2 miešať a potom 3 zmiešať... pindoviny 😀 booože jaká som bola sprostá 😀 najlepšia vec bola vypnúť koňa a dať podľa seba a podľa dieťaťa
(PS:mrkvu ako prvú by som ja asi nedala lebo je sladučká a nemusí ti potom spapať inú zeleninku, ale ak dáš, tak kludne, hlavne aby bábo papalo)

bessdonna
autor
11. máj 2023

@zuzanka.zuzu pri prvej som to presne tak robila ako ty. Lebo to nedavalo zmysel. Teraz mam v plane, ze nechutne veci zvlast ochutnat nedam ale spolocne so zavedenymi potravinami. Napr cviklove pyre urcite nie ale zmiesane s niecim

katkine_terapie
11. máj 2023

Začala by som nesladkou zeleninou, ideálne cuketou. U nás po cukete nasledoval zemiak, mrkva... Ak začneš mrkvou, ktorá je sladká, môže (nemusí) odmietať nesladkú zeleninu.

bessdonna
autor
12. máj 2023

@katkine_terapie a ked zacnem nesladkou nezhnusim jej papanie na zaciatku?

kp7333
12. máj 2023

ako prvy prikrm sa nam osvedcila dusena tekvica - maslova alebo hokaido. je sladkasta, detom chutila a nezapeka, ani nenaduva. len som ju podusila nad parou a mixla s trochou vody, na ktorej sa dusila a lyzickou oleja.

katkine_terapie
12. máj 2023

@bessdonna nemyslím, ale tak vieš ako my máme každý rôzne chute, tak aj bábo bude mať časom rôzne chute. Zatial ich nepozna ziadne okrem mlieka (neutralne res. jemne sladke), takze lahsie sa zavedu nesladke/"bezchutove" veci na zaciatku.

bessdonna
autor
12. máj 2023