Tvrdá stolica u 8 mesačnej

bea266
3. nov 2018

Dobry deň, idem si k vám po radu. Moja 8 mesačná dcérka ma stále tvrdú stolicu. Papá príkrmy od 4.mesiaca. Papá pekne, všetko jej chutí, ovocie, zelenina, mäsko. Pomaly prestávam mať pocit, že je to stravou, pretože nech jej dám čokoľvek, stolica je neustále tvrdá. Prečítala som si už kopu diskusií, vyskúšali sme všetky možné rady, od sliviek, cez ovsené vločky po biely jogurt... Dávam jej aj probiotiká. Pediatrička jej robila krvný rozbor, všetky výsledky mala v poriadku. Na gastre nám povedali aby som jej dávala papať hlavne mliečko a nie prikrmy, ale ona uz mliečko odmieta. Tiež mi povedali, aby som jej dávala preháňadlo, čo ale vôbec nezaberalo. Prosím vás nemáte niekto s takýmto stavom skúsenosti? Nemôže to byť nejaký zdravotný problém? Neviem kam ďalej, k akému odborníkovi? Ďakujem za každú radu.

asia83
3. nov 2018

@bea266 Pije dosť? Ak áno, každý deň si píšte, čo zjedla. Možno prídete na to, či je to zo stravy, z čoho konkrétneho, a podobne.

mareka49
3. nov 2018

Asi hlupa a uz odskusana rada, ale cajik nezabudate? Detsky cajik - fenikel, rasca, aniz,..Nam to pomohlo. Nedavno sme zacali s prikrmami a ked sme nedali cajik, hned problem. Treba davat viacej, nech sa tuhe zvysky rozriedia. Aspon nam to tak funguje pekne.

katarina644
3. nov 2018

@bea266 ahoj, neviem akeho mate doktora na gastre, ale na tvrdu stolicu musite vylucit mlieko a mliecne vyrobky. mali sme s tym so synom problem hadam sest rokov, chodime cvicit na fyzioterapiu. uz sa nam to upravuje.

tata1401
3. nov 2018

možno ste už skúšali ale mojej dcérke veľmi zabralo hipp slivkový-to som jej riedila s luckou...a naučila sa aj veľmi veľa piť

olinaaaa
3. nov 2018

@bea266 mali sme to isté.. Chodili sme po doktoroch až kym nam nepomohli v martine.. Doktori na detskom nam predpísal forlax4.. Precitaj o nomna nete je super.. Malej dal tento liek do poriadku stolicu a skoda že to kúpiš len v Čechách.. Martinská nemocnica ho objednavaju cez net. Nevedia si ho vynachváliť len skoda že u nas není dostupný.. A ešte skus dat ysilax vodičku.. Ta je na prirodnej báze tiež je supeeer

bea266
autor
3. nov 2018

@asia83 mava take obdobia ked pije viac, inokedy menej. Ked som sa pediateicky pytala kolko by mala vypit, tak odpoved znela, ze tazko povedat, kedze je este aj kojena. Tak teda neviem, niekedy 300ml za den, inokedy 150ml.

bea266
autor
3. nov 2018

@mareka49 feniklovy caj, ani harmancekovy jej nechutia, rascu jej zvyknem davat do polievok ked varim.

bea266
autor
3. nov 2018

@katarina644 no my sme donedavna mliecne vyrobky vobec nepapali, ten jogurt jej davam asi tak tyzden, pretoze uz zo zufalosti neviem co skusit. To mliecko co nam na gastre hovorili som myslela materske alebo umele.

bea266
autor
3. nov 2018

@tata1401 dakujem, vyskusame.

lusiiija
3. nov 2018

Mam presne ten istý problém práve ☹ uz nevieme co jej mame dávať.. nam poradili aj olivový olej skusila si davat do jedál? My skúšame tiež hoc co a nič nepomáha este občas zvyknem dať ringlotu uvarenu a z toho sa celkom vykaka ale trápi sa pritom tiež a mliečne tiež vôbec nedávame len občas

bea266
autor
3. nov 2018

@olinaaaa mozem sa opytat aky to je liek ten forlax4? To je nejake prehanadlo? Alebo probiotikum? V Cechach je to volnopredajne? Easylax sme tiez skusali, bez uspechu, cele to z nej tieklo von.

olinaaaa
3. nov 2018

@lusiiija kolko ma malinka

bea266
autor
3. nov 2018

@lusiiija ano skusali sme aj olivovy olej, zvyknem jej davat par kvapiek do jedal.

bea266
autor
3. nov 2018

@olinaaaa 8 mesiacov

olinaaaa
3. nov 2018

@bea266 ahoj.. Forlax 4 je prášok ktory zriedis scajikom.. Ja chapem o com píšeš.. Mi sme sa trápili rok a pol až kym sme nešli do Martina a tam nam to dala doktorka.. Je to liek ktory detickom upravujú stolicu a je na predpis.. Mi sme ho užívali len tri dni a mala ma odvtedy pokoj. Upravilo jej to.. Zmekcuje stolicu... A mam ho furt doma ak ju za pečie dam jej ho a mame klid.. Pomaha

bea266
autor
3. nov 2018

@olinaaaa takze sa to neuziva neustale, ale len ked ma zapchu? Skusim si o tom nieco precitat na nete. Dakujem pekne za radu. Skusim sa opytat pediatricky, ten Martin je pre nas dost daleko. Ale ked nic nepomoze tak uz asi tam zajdeme...

olinaaaa
3. nov 2018

@bea266 a skade ste? No kukni na nete a ak máš niekoho v cechach tak nech ti to pošle..

lucieee24
3. nov 2018

mne sa zda, ze nam pediatricka hovorila, ze deti v takom veku vypiť cca 700 ml aj s kojením. Inak toto riesime aj my, aj ked mala ma 3 roky. prve bolo, ze som sa pýtala v skolke, kolko vypije - islo ma poraziť, ked mi ucitelka povedala, ze si ona malo pýta! tak asi jej sama od seba neda alebo co. tak doma ju nadajam a okrem toho do kazdej polievky davam po novom krupy ( to by mohla aj tvoja malinka rozmixovane papat, ci?) a ked nemam, tak ovsené vločky + davam cajovu lyžicku lanoveho oleja. a za poslednych par dni sa jej to upravilo. aj ked nechce chodiť kakat, to su vzdy boje, ale co som nasadila krupy, tak ma mäkke. A este jej natieram ritku vazelinou a trochu zatlačím do dierky, ked to na nu príde. Inak cez leto, ked boli čeresne, tak som ju krmila a to ju zacalo prehanať, ze zrovna začala aj sama chodiť. pevne nervy prajem.

bea266
autor
3. nov 2018

@lucieee24 krupy sme este neskusali, dakujem za radu, aj ked neviem ci to uz moze papat, ale zistim si. Ovsene vlocky nepomahaju. A lanovy olej sme neskusali len olivovy, neviem ci v tom je velky rozdiel, ale mozno aj to vyskusame. A ked pises 700ml tekutin, tak mozno ze to bude ten kamen urazu... Ale ked ona viac pit nechce. Dakujem za rady, a drzim palce nech sa aj vam ulavi.

petulkahu
3. nov 2018

@bea266 my mame presne ten isty problem... ale nasa je extrem, zacalo to by uz velmi zle vykakala sa po 10dnoch a az po podani glyc.cipku, potom 3 dni kazdy den a zase 7dni cipok, 7 dni cipok no proste hruza. Nam pediatricka predposala duphalac kt. vobec nezabral (ale ze vobec). Poradim co sme skusali my ale nam to zatial nezabralo. Ovocne stavy( jablko, hruska) riedene 1:1 s vodou, susene slivky na noc namocit vo vode a na lacno dat tu vodu, alebo mixnut tie slivky. Kazdy prikrm ma byt vodnaty, nepodavat kase a zapekacie potraviny. Masirovat brusko, teply obklad na brusko. Ak kojis tak davaj aj sebe slivky, stavy .... a obe by ste mali pit vela vody ... Inak nam pediatricka povedala ze ak ma dieta 10kg ma vypit 1,2L tekutin denne 👀 (nasa vypije cca 1-2dcl)

petulkahu
3. nov 2018

@bea266 a este mam jednu novinku kt.skusame cviklovu stavu na lacno aspon trosicku... a este cucoriedkovy kompot resp. marhulovy na lacno.

sixas
3. nov 2018

My mame to iste. Má pol roka a strašne tvrdú stolicu. Papa bebu a kaka každý druhý deň ale dosť tvrdé a to pije sj cajik. Pediatrička že je to umelým mliekom. Skúsili sme zmeniť mlieko a nepomohlo. Už fakt neviem čo robiť, síce neplače pri tom sle strašne tlači 😔

olinaaaa
3. nov 2018

@sixas neviem čím to je.. Ale toto kakanie ma každé druhé babo.. Och joj... Nam tiež vraveli chyba mlieku malo vody až nakoniec zistili zadržiavanie stolice.. Strach s kakania a to maju vsetky detičky.......

lucka92
3. nov 2018

Dobrý deň, rovnaký problém sme mali aj my...
Dcérka skončila v nemocnici a chceli jej robiť klistýr chúďatko moje, ale chvalabohu jej ako prvá pomoc zabrali fenolaxové čípky- len na predpis.
Najlepšie jej zaberá dobrý pitný režim, na 1kg dieťaťa 1dcl vody, ovsenné otruby do jedál, ráno na lačno psyllium- prírodná indická vláknina, je výborná!!! Veľa ovocia! Držím palce! Je to veľké trápenie pre dieťatko aj rodičov.

bea266
autor
3. nov 2018

@petulkahu nasa sice kaka kazdy den, ale su to take male bobky 2-3x, asi velkost ceresnicky. A strasne sa namaha. Duphalac ani nam nezabral. Ani tie slivky, to sme skusali uz v kazdej forme, papat, vypit, susene, cerstve.... Este ten hipp slivkovy napoj, co mi tu poradili, to sme este neskusali. Aj ovocne stavy sme skusili a nic. Casto aj my davame cipky, ale niekedy ani nestihnu ucinkovat, hned to zo seba vytlaci aj s takym malym "bobkom". No ako tu pisete, tak zacinam mat pocit ze problem bude s prijmom tekutin... To ale neviem ako vyriesime, pretoze viac proste nechce. Nutit ju do toho nechcem, aby to nemalo opacny efekt, nukam jej casto pocas dna, niekedy vypije viac, niekedy menej, ale celkovo medzi 150-300ml, aj ked castejsie je to tych 150.

petulkahu
3. nov 2018

@bea266 aby som upresnila to 1,2L je objem tekutin celkom ( aj materske mlieko sa tam pocita) ale je to tolko ze si ani predstavit neviem ako to do nej nalejem. Neviem sice ako jej tie tekutiny podavas, ak flasa ale ta srkalka, tak vyskusaj normalny pohar kt. jej pridrzis. Moja dnes tak vypila asi 1x viac ako 1dcl ( sice sa aj poolievala) ale pacilo sa jej to.

sixas
3. nov 2018

@olinaaaa a upravilo sám vam to? Viki mala aj koliky a odvtedy takto kaka 😔 a to dokonca zelené .. doktorka s tým nočné nerobí no.. už sme skúšali aj probiotiká a nic. No vypije asi 2 dcl čaju .. možno to bude v tom 🤔

olinaaaa
3. nov 2018

@sixas upravilo... Už som to tu aj spomenula.. Pomohla mi martinská nemocnica.. Pred písali bam ten forlax4.. A mala ti koľko dní aj nekaka?

bea266
autor
3. nov 2018

@petulkahu no tazko sa to da odsledovat, ved ako viem kolko mliecka vypije kojenim??? Okrem kojenia ju ak dokrmujem UM. Dokonca som uz skusala UM robit nie z vody ale z harmancekoveho alebo fenykloveho caju. Pomohlo jej to asi tak 2-3 dni a zasa bola stolica tvrda. Co sa tyka cajikov, skusali sme uz vela flasiek, pohare, lyzicky a aj neskutocne vela druhov cajov. Viac proste nevypije. A caj len granulkovy sipkovy, ostatne boli vyhodene peniaze.

sixas
3. nov 2018

@olinaaaa aha pardon som si nevšimla. No ona kaka každý s druhý deň alebo aj každý. No take hrudy zelené a tlači aj 5 minút a ked jenna dvihnem nôžky hore tak potom vytlačí