icon

Začíname s príkrmami pre bábätko

30. mar 2025

Ahojte , maly bude mat uz 4mesiace je na UM , s akymi prikrmami ste zacinali? Je povinna prva zelenina? Alebo mozem aj kasu ktora je od 4m a pridava sa do nej mlieko ..ako ste zacinali vy?

beata_k
30. mar 2025

Dnes sa uz aj pri detoch na UM odporuca zacat az po ukoncenom 6. mesiaci. Kasou by som nezacinala. Zavadzanie zeleniny ma svoje pravidla kvoli pripadnej alergii. Na nete je toho vela co a ako.

tinuskatinkatina
30. mar 2025

Ahoj 🙂 malý ma 5mesiacov.. doktorka nám odporučila už prikrmy.. dala nám však radu,aby sme začínali predsa len zeleninou.. pretože ak by možno ochutnal ovocie najprv,tak by nemusel chcieť zeleninu.. osobne sme začínali mrkvou.. neskôr zemiak.. petržlen..či batat…mäso je fajn vraj pridať po 3-4 týždňoch od prvého prikrmu.. a až nakoniec ovocie… no bohužiaľ nás skolila bolesť bruska.. nevieme kvôli akej potravine… čiže všetko s mierou hlavne 🙂 jedna potravina 3 dni.. a potom pridať ďalšiu,aby si sa vyhla ťažkostiam..či prípadným alergickým reakciám 🙂

len_nig
30. mar 2025

Odporúčam knihu Pekne papkaj, je tam super všetko popísané od A po Z

andrea2323
30. mar 2025

@beata_k nemylis si to? Prave naopak aj pri kojenych detoch aj tych na UM sa to pravaze posuva k 4temu mesiacu, pretoze sa zacina preukazovat ze skorsie poskytnutie jedla moze znamenat ze deticky sa neskor vyhnu alergiam 🙂 tie suvisia s neskorym podavanim ba az odkladanim jedal a alergenov

pribinak
30. mar 2025

Rozhodne by som estw mesiac pockala…nie je kam sa ponáhľať
Nemusíš nutne začať zeleninou ale tá je z hľadiska stravitelnosti ideálna

beata_k
30. mar 2025

@andrea2323 Nie, nemylim si to.

Ešte prednedávnom niektorí pediatri odporúčali využiť tzv. imunologické okno, teda zavádzanie alergénov v potrave medzi 4. až 6. mesiacom života. Štúdia z roku 2019 poukázala na neopodstatnenosť tohto odporúčania, pretože sa za posledné desaťročia nepotvrdilo zníženie rizika potravinových alergií pri zavádzaní tuhej stravy pred ukončeným 6. mesiacom života. K podobným záverom dospela aj štúdia z roku 2015, ktorá potvrdila značný nárast potravinových alergií u detí, a to aj napriek spomínanému imunologickému oknu.

jajanka31
30. mar 2025

@beata_k nam lekarka povedala minuly tyzden ze bola na nejakej konferencii a najnovsie studie poukazuju zacat skor kojeny nekojeny od 4 mesiaca. Nas ma 5 a jeden tyzden nedostal este nic ale uplne ma prehovarala ze dajte uz nieco.lekarka cca 40 rocna

evcagabi
31. mar 2025

Zacala som cuketou v 5m. Teraz ma 7m a kasu este nemala, pride mi uplne zbytocna

beata_k
31. mar 2025

@jajanka31 To jedlo treba aspon nejak premliet v puse a prehltnut. 4 mesacnemu to akurat stecie dnu alebo von. No hlavne dieta musi prejavit zaujem o jedlo. 4 mesacne urcite neprejavuje zaujem o jedlo. A ak ti lekarka odporucila dojcenemu dietatu davat jedlo, tak to uz vobec neviem co ti na to napisat. Mozno tak, zmen lekarku.

malaopicka
31. mar 2025

My sme začali od 4 mesiacov a dieťa prejavovalo záujem o jedlo 😒 keď už sme pri tom. Každopádne mimo tohto, nebudem sa starať, kedy máš začať, to určite vie najlepšie vaša lekárka a nie nejaká pani Beáta z modrého koňa.
Začína sa zeleninou a potom postupne pridávať, vajíčko (zltok), masko, ovocie, lepok atď. Buď vypýtaj od doktorky nejaký letáčik, obvykle dávajú alebo pozri toto na takú hrubú predstavu: https://www.1000dni.sk/wp-content/uploads/2019/...
A kaše som tiež dávala neskôr až okolo 8 mesiaca myslím, dovtedy som dávala len obedny prikrm a až keď zjedol celú porciu a nebolo treba mlieko, som pridala kašu ako ďalšie jedlo. Držím palce

beata_k
31. mar 2025

@malaopicka Ked uz si sama nevies dohladat a spominas tu pani Beatu z Modreho konika. Tak pani Beata ti posiela nieco na citanie. Pekny den pani Mala Opicka.
https://www.who.int/publications/i/item/9789240...

malaopicka
31. mar 2025

@beata_k prosím ťa, daj mi pokoj, trepeš dve na tri a ešte si aj drzá. Choď sa vyjadrovať niekam, kde to ľudí zaujíma. Čau

beata_k
31. mar 2025

@malaopicka Ej hla mame tu nazlostenu malu opicku. Ano, aj tebe pekny den.

malaopicka
31. mar 2025

@beata_k pani sa pýta čím začínať pri prvých príkrmoch a ty tu vypisuješ o tom, kedy má alebo nemá prikrmovať svoje dieťa. Si pediater? Si pediater jej dieťaťa? Tak odpovedaj k veci alebo nemudruj o niečom, o čom nič nevieš. A pasívnu agresiu si nechaj pre niekoho iného.

beata_k
31. mar 2025

@malaopicka Sa ukludni ked tu chces ako PRVA! vypisovat o pani Beate z Modreho konika. Poslala som ti odporucanie WHO, tak ho citaj.
Reagovala som preto lebo niekto reagoval na mna. Tak ako TY si ako prva sarkasticky reagovala na mna.