Ahojte zahradkarky, viete mi poradiť? Začala ma celkom baviť zahradka, na jeseň som nasadila jahody, celé leto som nicila burinu, horčicou, trhanim, rylovanim....lenže :otec mi chcel pomoct a na tie jahody mi nasypal kompost, zrejme málo prezrety, takze už v októbri som tam mala krásny trávnik. Zufala som tu trávu postriekala roud ap ,ci čo to je,neskor sme dali slamu. Dnes pozeram ,trava stále preraza, som z toho zufala, nemala som tam jedinú travicku a to je len február,predpokladám, že v lete sa to namnozi a travu budem mať už vsade. Aj mrkva, cibuľa... co mam robiť?? Vykaslat sa na to? Alebo to nanovo zasadiť, predtým zase dať tú horcicu, avšak na jahody tento rok zabudnúť? Prosím nech mi píšu len mamičky, ktoré majú k tomu vzťah ,na priblble komenty fakt dnes nemám náladu...ďakujem
@garajova01 Roundup je najväčšie svinstvo, totálny herbicíd, navyše zdraviu škodlivý a Ty si tým postriekala v záhrade 😲🫣. To by som tam už nenechala ani sliepky sa pásť. Celé zle.
Keď si nechcela mať zaburinené políčko, mala si sadiť do čiernej fólie, t.j. len urobiť dierky na sadenice, alebo namulčovať slamou, tak ako na plantážach.
Teraz ti uz nepomze nic, len okopavat, vyplievat. Ta trava vobec nemusi byt z nevyzreteho kompostu, semena ostavaju v pode aj po vypleti aked maju vhodne podmienky tak vyklicia. S burinou este nikto vojnu nevyhral, niektori velmi uspesni zaznamenali drobne vitazstva
Ak mas od jesene vysiatu mrkvu, tak ju na jar len okopes a vyplejes, tak isto cibulu.
A najlepsi herbicid je motycka, tej sa da len tazko vyhnut. Ked este vysiate nemas, tak to prekop, vytrhaj buriny, vysej a v lete ta par vyplievaciek a okolavok tak ci tak neminie.
Ono aj burina moze byt uzitocne (netvrdim, ze kazda). Jednak tieni podu a znizuje odparovanie vody, brani kliceniu dalsich burin a ak ju vytrhavas vcas, kym nema vyvinute semena, mozes ju nechavat lezat na hriadkach v medziriadkoch. Ochrani podu, zadrzi vlahu a ked zotlie obohati podu o humus. Velmi mladu burinu ani netreba vytahovat, staci jej podrezat korene holansdkou motykou a nechat lezat tam kde spadne
@garajova01 horčicou sa dá vynicit burina? To som ešte nepočula. A pomáha to? A aká horčica, ta v pohári alebo horc. semienka?
@bielasovicka tak som počula, čitala aj na viacerých strankach, že horcica je zelené hnojivo a vraj aj ničí burinu
@garajova01 Roundap tam kde chceš pestovať ovocie?
Vieš, že má polčas rozpadu vyše 170 dní? To znamená že za 170 dni sa rozpadne polka toho čo si tam dala.. za ďalších 170 dní polovica z tej zvyšnej polovice.. minimálne rok ti to tam bude ešte terorizovať všetko čo tam zasadiš.
Ďalších 5 rokov ti to pôjde do plodín. A tento glyfosat má preukázané rakovinové účinky. Takže si si zamorila pôdu.
@garajova01 vyskusam😁
@lenkakravcova to fakt? Tak ja tam rok radšej nič nezasadim
@garajova01 prečítaj si k tomu možno toto. Ono celkovo v EU sa má rokovať o jeho zákaze používania. Ale až od roku 2030. Dovtedy má Monsanto predplatené licencie..
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/dewayne-...
@garajova01 ano fakt. Ak si tam naliala roundup, tak odtial teraz nic nepestuj, nejedz. Asi pocitaj na roznych zdrojoch, ako dlho cakat a aky velky okruh pody okolo nepouzivat, ale roundup je fakt zdraviu nebezpecny.
@veselo_neveselo ja jednej stranke čítam, že je karcinogeny, na inej že je úplne bezpečný, ten glyfosat ničí len rastliny. Ako fakt som prečítala veľa, neviem normálne co robiť teraz.
@garajova01 raz bol taký francúzsky dokument o Roundupe. Ako firma zatlka jeho rakovinotvorné účinky a ako stále tvrdí, že je to bezpečné. https://www.csfd.sk/film/262046-svet-podla-spol...
@btus dobre, prevažne píšete o karcinogenom postreku, čo si vážim, že ste ma vystrihali, ale poraďte co teraz, ďalej, keď som to tam už dala
@garajova01 teraz už nič. Počkať, kým to prejde. Čiže min 1-2 roky tam nesadiť žiadne jedlé rastliny. ☹
@garajova01 použiť iný kúsok zeme, na druhom konci záhrady napríklad?
Ak sa nedá, jahody sa dajú vysadiť aj do kvetináčov. Zeminu kúpiť.
@btus a vymeniť pôdu?
@garajova01 ak máš možnosť, časť by som vymenila. Ak nie, postačí tam určitú dobu nesadiť.
Mám jahody v záhrade už nejaký ten rok. Ja som len požiadala manžela o zrýľovanie tej časti, kde som chcela dať jahody, burinu ručne odstránila a vysadila jahody. Burinu vždy len ručne odstraňovala, žiadne postreky. Žiadna slama, v tej by boli tak akurát slizniaky, ktoré by požrali plody jahôd.
Jahody sa do roka (max dvoch) rozšíria tak, že burina nebude mať veľa priestoru. Ešte aj tie budeš vytrhávať.
V jari by som dala slamu preč, burinu ručne odstránila a keď nezvyknete mať slizniaky, môžeš dať zase slamu.