icon

Bioklimatická pergola alebo pevné zastrešenie terasy?

lubi051
11. mar 2024

Ahojte. Prosím aké máte skúsenosti s pergolami na terasu? Je lepšie zvoliť bioklimatickú pergolu (s náklapnými lamelami) alebo skôr pevné zastrešenie (lexan/sklo)? Prosím píšte mi len reálne skúsenosti (nie čo si myslíte). Ďakujem

snehulienka639
17. mar 2025

@simonahra Veď áno, ono sa ani nedá všetko naraz a všetko hneď proste. Chceš porobiť všetko, nech to aj vyzerá, ale treba postupne. Teraz známi robia plot a tiež chcú aj pergolu ešte na jar stihnúť. Podľa mňa si toho veľa naložili, ale hovoria, že chcú čím prv všetko mať vybavené a na poriadku.

lsimo
20. mar 2025

@snehulienka639 Teraz je podľa mňa ideálny čas sa do toho pustiť. Netreba to odkladať. Nech to stihne byť všetko hotové do leta, kedy budú tie najväčšie teplá a slnko bude nonstop pražiť. Isotra má teraz aj akciu na rolety k pergole. Čo tiež nie je na škodu asi 🙂

simca_13
31. mar 2025

@lsimo Pokiaľ sa bude dávať robiť na zákazku, tak určite 👍

lsimo
3. apr 2025

@simca_13 Myslíš čo teraz? 😀 Ten správny čas, ako som to nazvala? 😀

snehulienka639
14. apr 2025

@lsimo Ale co si vsimam, tak nie vsetci si davaju aj tie rolety. Alebo teda hocijake ine tienenie. Potom to vyzera ale tak nejako holo a nedokoncene podla mna. Ale jasne, vec vkusu... Sto ludi, sto chuti.... A tak dalej.

simca_13
22. apr 2025

@lsimo To som myslela, lebo tak keď dávaš niečo na zákazku robiť, tak treba rátať s tým, že nejaký čas aj trvá, kým to vyrobia. Neviem, aké tam je teraz dodanie. Pri roletách to asi nebude až toľko si myslím.

lsimo
30. apr 2025
@snehulienka639

@lsimo Ale co si vsimam, tak nie vsetci si davaju aj tie rolety. Alebo teda hocijake ine tienenie. Potom to vyzera ale tak nejako holo a nedokoncene podla mna. Ale jasne, vec vkusu... Sto ludi, sto chuti.... A tak dalej.

@snehulienka639 Veď nie, nie je to podmienka a nemôžeš to nikomu prikázať. Ono asi to ani nevyžaduje každá tá pergola. Veľmi záleží od toho, ako je aj dom situovaný. Nechcem to ani nikomu vnucovať, to božechráň. Ale tak je to dobrá vec? Je. Za tým si aj tak stojím 😀

lsimo
30. apr 2025
@simca_13

@lsimo To som myslela, lebo tak keď dávaš niečo na zákazku robiť, tak treba rátať s tým, že nejaký čas aj trvá, kým to vyrobia. Neviem, aké tam je teraz dodanie. Pri roletách to asi nebude až toľko si myslím.

@simca_13 Určite to bude trvať kratšie. Ono zase keď nad tým niekto reálne uvažuje, tak je najmenej zobrať mobil a zavolať si a informovať sa. To je najlepšie, informácie z prvej ruky a nie nejaké dohady 🙂

simonahra
6. máj 2025
@lsimo

@simca_13 Určite to bude trvať kratšie. Ono zase keď nad tým niekto reálne uvažuje, tak je najmenej zobrať mobil a zavolať si a informovať sa. To je najlepšie, informácie z prvej ruky a nie nejaké dohady 🙂

@lsimo tak ale ked si to davas robit naraz, tak to je jedno. lebo co by si robila s roletami bez pergoly 😀

lsimo
13. máj 2025
@simonahra

@lsimo tak ale ked si to davas robit naraz, tak to je jedno. lebo co by si robila s roletami bez pergoly 😀

@simonahra Dobre, veď to máš pravdu, potom asi aj vo výrobe to tak zariadia, aby mali všetko na čas pripravené.

simca_13
16. máj 2025
@lsimo

@lsimo Máš pravdu, ja som sama taká, že každého odkazujem, nech sa informuje priamo u dodávateľa, poskytovateľa, výrobcu... na všetko a potom mi napadne niečo takéto. No nevadí 😀

snehulienka639
2. jún 2025
@lsimo

@snehulienka639 Veď nie, nie je to podmienka a nemôžeš to nikomu prikázať. Ono asi to ani nevyžaduje každá tá pergola. Veľmi záleží od toho, ako je aj dom situovaný. Nechcem to ani nikomu vnucovať, to božechráň. Ale tak je to dobrá vec? Je. Za tým si aj tak stojím 😀

@lsimo Tak to sa ja zase nehadam, ze by to nebola dobra vec. Podla mna je to aj take praktickejsie ako ked si niekto dava zavesy. Ze aj dlhsie vydrzi ta roleta, keby sa bavime o tom z tohto hladiska.

simonahra
5. jún 2025
@lsimo

@simonahra Dobre, veď to máš pravdu, potom asi aj vo výrobe to tak zariadia, aby mali všetko na čas pripravené.

@lsimo ved po spravnosti by to tak malo byt si myslim. lebo asi tiez sa im nechce chodit na dvakrat, ze raz pridu vybavit pergolu a potom pridu o tyzden napriklad este domontovat rolety. to aj pre nich by bola zbytocna cesta hore dole si myslim, cas su peniaze 😀

lsimo
11. jún 2025

Baby, čo ste ma označili, tak odpovedám hromadne. A súhlasím s každou jednou z vás, čo ste písali 😀

snehulienka639
12. jún 2025
@lsimo

Baby, čo ste ma označili, tak odpovedám hromadne. A súhlasím s každou jednou z vás, čo ste písali 😀

@lsimo Tak to si nas teraz pekne odbila ti poviem 😀 A to, že sa pri bioklimatickej pergole spomína aj nejaké ekologicke kriterium, to napriklad ako vnimas?

simca_13
17. jún 2025
@snehulienka639

@lsimo Tak to si nas teraz pekne odbila ti poviem 😀 A to, že sa pri bioklimatickej pergole spomína aj nejaké ekologicke kriterium, to napriklad ako vnimas?

@snehulienka639 Keď sa pri bioklimatickej pergole spomína ekologické kritérium, môže to znamenať viacero vecí a osobne to vnímam ako pozitívny trend, kde sa dizajn a komfort spája s udržateľnosťou 🙂 Pasívna regulácia teploty vďaka tým lamelám, aj recyklovateľnosť by sa tam dala zarátať si myslím, alebo zachytávanie dažďovej vody?

lsimo
20. jún 2025
@snehulienka639

@snehulienka639 Ale to som zase nechcela 😇 Vnímam to podobne ako simca. Hlavne to naklápanie sa tým myslí a tým to prúdenie vdzuchu a vytváranie si vlastnej "klímy", pri pergole s pevnou strechou takáto možnosť nie je.

orta
24. jún 2025
@lsimo

@snehulienka639 Ale to som zase nechcela 😇 Vnímam to podobne ako simca. Hlavne to naklápanie sa tým myslí a tým to prúdenie vdzuchu a vytváranie si vlastnej "klímy", pri pergole s pevnou strechou takáto možnosť nie je.

@lsimo prosim ta je to ozaj take citelne, ze citis ako prefukuje, ked sa to naklopi? alebo je to len taky vanocek? 😅

lsimo
2. júl 2025
@orta

@lsimo prosim ta je to ozaj take citelne, ze citis ako prefukuje, ked sa to naklopi? alebo je to len taky vanocek? 😅

@orta Určite áno, ideálne keby si si to mala kde vyskúšať alebo teda aspoň pozrieť. Niekedy mávajú predajcovia nejaké ukážky. Možno by som sa teda uberala touto cestou, že si dohodnúť nejaké stretko 🙂

snehulienka639
4. júl 2025
@lsimo

@lsimo Urcite je to lepsie. Vsak to ked niektori hovoria, ze maju lexan na streche a ze je pod tou pergolou ako v skleniku... Mohla by som nieco take okaslat. A to sa cudujem, ked dava niekto pevnu strechu, ze plech alebo take nieco.

simonahra
8. júl 2025
@snehulienka639

@lsimo Urcite je to lepsie. Vsak to ked niektori hovoria, ze maju lexan na streche a ze je pod tou pergolou ako v skleniku... Mohla by som nieco take okaslat. A to sa cudujem, ked dava niekto pevnu strechu, ze plech alebo take nieco.

@snehulienka639 hej, presne to som si hovorila, ze naco si clovek robi z dvora saunu 😅 tie bioklimaticke s naklapacimi lamelami maju fakt vyhodu, ze si to vies prisposobit podla pocasia. aj ked svieti slnko, aj ked zacne mrholit. a ta ventilacia je iny level oproti lexanu alebo plechu 🙈

snehulienka639
11. júl 2025
@simonahra

@snehulienka639 hej, presne to som si hovorila, ze naco si clovek robi z dvora saunu 😅 tie bioklimaticke s naklapacimi lamelami maju fakt vyhodu, ze si to vies prisposobit podla pocasia. aj ked svieti slnko, aj ked zacne mrholit. a ta ventilacia je iny level oproti lexanu alebo plechu 🙈

@simonahra Presne, a hlavne to vyzera aj moderne, nie ako nejaka provizorka z garazoveho bazaru 😅 Ja som bola pozriet aj u znamych, co maju bioklimaticku, a teda ten rozdiel oproti klasickej streche bol citit hned, ono ten tam vzduch cirkuluje, nie je tam dusno a ked zaprsi, len naklopis lamely a hotovo.

orta
22. júl 2025

@lsimo a to si treba dopredu dohodnut? alebo kde vlastne mam hladat takeho predajcu? asi po mestach sa mi nechce len tak behat a vypytovat sa 😀

simca_13
29. júl 2025
@orta

@lsimo a to si treba dopredu dohodnut? alebo kde vlastne mam hladat takeho predajcu? asi po mestach sa mi nechce len tak behat a vypytovat sa 😀

@orta Zväčša platí, že môžeš prísť kedy chceš, že sa nejak u takýchto predajcov nebookujú termíny, ale jasné, že môžeš dopredu zavolať, kedy chceš prísť, nech máš istotu, že bude mať čas sa ti venovať. Tak Google to istí si myslím 😀

simonahra
31. júl 2025

@snehulienka639 najlepsie, ked si to mas kde ist takto pozriet. len nie kazdy ma tu moznost. aspon vzorky nejake potom, pre predstavu...

simca_13
4. aug 2025
@simonahra

@snehulienka639 najlepsie, ked si to mas kde ist takto pozriet. len nie kazdy ma tu moznost. aspon vzorky nejake potom, pre predstavu...

@simonahra My sme to riešili tak, že som si na Google našla pár firiem v okolí, čo robia pergoly, pozreli si recenzie a potom som im jednoducho zavolala. Niektorí majú aj showroomy, kde si to vieš pozrieť naživo, ale väčšina ti príde rovno domov, zamerajú a navrhnú, čo by sa ti tam hodilo. Mne to tak vyhovovalo najviac, lebo som si nevedela predstaviť rozmery len tak z internetu.

snehulienka639
6. aug 2025

@simonahra Veď určite. Lepšie raz vidieť ako stokrát čítať 🙂

lsimo
7. aug 2025

@simca_13 Dá sa aj cez internet, zadali sme si, že chceme bioklimatickú pergolu na mieru a nechali si spraviť pár nezáväzných cenových ponúk. Väčšina firiem má už online formulár, kde vyplníš rozmery, predstavy a pošlú ti nacenenie + prípadne aj vizualizáciu. A keď máš užší výber, tak si dáš osobné stretnutie 🙂

orta
13. aug 2025

@simca_13 to by som si mala rovno aj nejake otazky prichystat, ze co by ma zaujimalo. viete poradit, co by ma malo a mohlo zaujimat? 😀

simca_13
15. aug 2025

@orta Tak asi materiál, farebné prevedenia, ovládanie, či to prídu aj zamerať a potom namontovať, servis a cena samozrejme. Akože isto na viacej vecí sa ľudia pýtajú, ale toto mi prvé napadlo.