icon

Čo je normálny základ pre bábo?

reni1512
30. dec 2012

Ahojte maminy... pridavam sa k buducim maminam cakatelkam, sme v 11tt, dufame ze vsetko bude dobre a babo sa narodi v lete,preto chcem sa opytat na jednu vec... Ako tak chodim po MK vidim tu albumy plne nespocetnym mnozstvom oblecenia pre vase ratolesti co si fotite... Je vobec MOZNE vyuzit toto vsetko co si nakupujete pre babatka??? Co je vlastne normalny zaklad pre babo? Ved mam pocit ze vam niektorym musia skrine praskat vo švikoch a dieta to ani nie je schopne vynosit. V knihach som sa docitala ze babatku novorodeniatku staci zopar veci, lebo z nich vyrastie sup sup.. Viete mi poradit ake je optimalne mnozstvo bodiniek a svetrickov a ciapociek?A tiez musim si zaobstarat vajicko na prevoz z nemocky? Lebo mam pocit ze som uplne sialena, ked sa mi taketo nakupy zdaju nezmyselne...Vdaka 🙂

koniarova
30. dec 2012

@reni1512 Dnes sa dá na rôznych bazárikoch nakúpiť obrovské množstvo krásnych /väčšinou aj nenosených/ vecí. 😉 😉 Aj ceny sú rozumné. Ja som kúpila pár nových vecičiek a zvyšok len cez bazáriky. Tiež nemám peňazí na rozhadzovanie 😉 😉 .

zuzi0911
30. dec 2012

@reni1512 ja mam junovu.no a to som mala par dupaciek par bodov s dlhym a krarkym rukavom a nejaky tensi svetrik.a 2 ciapocky a postupne som si kupovala.

clarissa
30. dec 2012

Na to aby si babo pekne obliekla rozhodne nepotrebujes haldy oblecenia,jedine ze by si ho chcela fotit kazdy den a vystovat ako vystavny kusok 🙂 Miminko vacsinou stale lezi,slinta a grcka uz vacsie a ved predsa existuju podbradniky!Nieje treba mat o 10 bodyniek navyse len preto ze by dieta grckavalo....Malemu babu ako vravim netreba vela veci..velmi rychlo rastie.Staci ti naozaj zopar kuskov bodyniek,pyzamiek,nejake satocky,letne overaliky,ponozticky,...ja som nakupila vselico a nevyosili sme...predsa nebudes babo prezliekat tri krat denne do noveho len aby sa to "minulo"...v zime bude nababusene,spodne vrstvy mu casto krat nikdo neuvidi takze to kludne mozu byt obycajne lacne kusky...ked ma dietatko okolo roka tak uz mu das nieco do ruky papat tak sa zaspini,vzdy treba mat rezervu,cize vtedy treba kupit o niekolko kuskov navyse...a potom samozrejme ako rastie-skolka apod-tam uz to je ozaj take ze vynosite zrejme vsetko co nakupis a to je take obdobie ze nikdy nieje veci dost 🙂 ale na babatko? nakupit haldu veci je hlupost,kup co treba a nejake "lahodky" si potom dokupis,co ti v obchode padnu do oka....Ale je to aj o cloveku,..niekto si mysli ze cim vyse handier,tym je dieta lepsie oblecene,ale never tomu 😉

teddynko
30. dec 2012

@soldi Ano,je to individuálne.. ja mám doma navyše dvoch tínedžerov, ktorí tiež potrebujú na seba nakúpiť, takže si tie peniažky musím inak rozdeliť, ako napríklad ty.. a mám doma tiež práčku na 7 kíl, ktorá ide takmer denne.. 😉

reni1512
autor
30. dec 2012

@hradnapani ved ja viem, ze kazde babo je ine...preto si asi pockam a dokupim neskor 🙂 jedny take ,,opalovacky" som dostala od draheho...vyzera to super 🙂 Chceli by sme aj krstiny par tyzdnov po porode, tiez asi krstinove oblecenie budeme zhanat, cize sa to podokupuje potom, ved neviem ani pohlavie ani ake velke sa narodi 🙂 napr bojim sa v obchode kupit novorodenecke body, ze ked sa narodi vacsie babo tak sa do nich nezmesti 🙂 Mam plno otazok v hlave, este nemam dieta, tak sa radsej poradim so skusenejsimi 🙂

henikav
30. dec 2012

@reni1512 nuz co sa autosedacky tyka, urcite ano a nielen to, ale by som si prestudovala aj crash testy, pretoze od dobrej sedacky moze zavisiet zivot tvojho dietatka. To ti vravim z mojej skusenosti, som dobry sofer, 20 rokov bez nehody a potom jeden smyk v plnej rychlosti na dialnici a keby som nebola priputana, mala funkcne airbagy a silne auto, tak tu nie som. Nehoda sa moze stat v jednej sekunde. Takze za bezpecnost nikdy netreba lutovat peniazky.
Co sa oblecenia tyka, je to o pohodli, bud budes mat toho viac a na vyber a prat budes ked budes mat dost na plnu pracku, alebo budes do zblaznenia prat a susit stale dookola. Okrem toho ano tie prve tyzdne vyrastie babatko rychlo, ale ako bude rast, kazdu vec stale dlhsie vynosi, ten rast sa bude postupne spomalovat. A ano co vidis v albumoch su casto vecicky rozdielnych velkosti, spociatku treba brat velky ohlad na to aby tie velkosti padli v lete letne a v zime zimne 😵

anjelicek26
30. dec 2012

@reni1512 - tak ked ste obaja nezamestnany, je ta kapitola a otazka asi trosku zle postavena. Otazka by mala byt - kolko oblecenia dietatko nutne potrebuje a nie preco ma kto haldy 🙄 Ma, lebo moze a chce 😀

U teba to nie je nazor, ale nutnost. A oznacovat tie zeny za "cvaknute", lebo ty si to nemozes dovolit je tiez trosku "drze". Tolerancia ti veru chyba. Mna by nikdy nenapadlo sudit alebo zakladat temu - preco maju mamicky len 5 kusov dupaciek a to dieta nosi stale to iste?? To mi mozes verit 🙄

teddynko
30. dec 2012

@mirage 😉 😀 😵

reni1512
autor
30. dec 2012

@clarissa dakujem krasne 🙂 dakujem... vzala som si vela z tohto nazoru 🙂 !

koniarova
30. dec 2012

@anjelicek26 Ej ej, zase budeš mať po tejto odpovedi čo písať celý večer. 😀 😀 😀 😀

anjelicek26
30. dec 2012

@teddynko - zasa chybna predstava. Zarobime viac, ale aj naklady su vyssie, dane vyssie, to uz nikto nevidi, poplatky vyssie, na co mam sumu xy na vyplatnej paske, ked doslova 70% ide na opatrovatelku pre maleho a Saskinu druzinu! Skus sa nad tym zamysliet, kolko ty platis za skolku a kolko percent je to z tvojho platu... a takto by som mohla pokracovat do aleluja. Len to nikto vidiet nechce. Jasne v zahranici kazdem poklonkuju a zije v blahobyte bez prace 😝

hradnapani
30. dec 2012

@reni1512 pokial neporodis predcasne, tak cislo 50 ti bude asi aj zbytocne. Len keby clovek vedel termin, ze? 🙂 Obvykle staci kupit az tu 56-tku a radsej menej ako privela... po narodeni proste dokupite presne co treba. Nastastie to nie je uz dnes nejaky velky problem. Ja som bola napriklad velmi spokojna s multipackmi oblecenia (hlavne body a pod) z tesca, mas 3 ks v jednom vrecku za rozumnu cenu 🙂 Akurat dupacky som tam nikdy poriadne nenasla...

reni1512
autor
30. dec 2012

@anjelicek26 precitaj si to este raz kym zacnes sudit..... to ze nerobime a chcem nakupit to co dieta potrebuje, neznamena ze nemam co do ust... a pride mi cvaknute nakupovat nezmyselne kopy veci a nie ze su zenske cvaknute... Myslim ze si mylis pojmy z dojmamy ale mudrejsi ustupi.....

anjelicek26
30. dec 2012

@koniarova - lol asi nie, idem sa o par minut pritulit k manzelikovi, maly tu pri mne prave odkvecol 😅 😅

nikolet_89
30. dec 2012

@reni1512 ahoj som jedna z tych, ktorej skryne praskaju ako si napisala 😀 mam prve dieta vysnivanu dcerku a chcem ju mat krasne oblecenu...ale presne ako vravis, ja by som povedala, ze staci mat 10x body s kratkym rukavom, 6x s dlhym, 2x svetrik, 3x teplaky alebo dupacky, ciapocku jednu po kupani a 2 ciapocky na von keby sa zaspinila, alebo nieco podobne, a presne ono zalezi ake dieta budes mat, mozes mat dieta ktore nebude grckat take male deti, ale zvyknu 😀 cize aby nebolo v mokrom musis prezliect a samozrejme nebudes prat kazde v rukach aby si mala, nato cas mat nebudes a min. dat do pracky mozes 3kg aspon mi to tak mame cize nieco tam dat budes musiet :D

soldi
30. dec 2012

@anjelicek26 uplne si to vystihla. tiez nechapem, ako moze niekomu vadit, ked ma dieta vela oblecenia. mu to nejako uskodi, alebo kde je problem?
niekto si kupi dva baliky cigariet, ja kupim nieco pekne malemu 🙂

clarissa
30. dec 2012

@anjelicek26 autorka pise ze je cvaknute mat doma eshop,netituluje tak mamy ktore ho doslova maju....nejde o peniaze,haldu veci moze mat aj mama len o materskej...zalezi na tom,kde veci nakupuje a ak dokaze z materskej naplnit detsky satnik a este ktomu aj pekne a pestro,to je umenie....lebo minut majland za veci dokaze kazdy...ale to uz je zas o inom...myslim ze chcela len pocut nazor na nezmyselne nakupovanie veci pre babo a teda myslim ze rozum kazdej zdravej zeny by jej mal poradit tak,ze prehnane mnostvo veci pre male babo netreba a to vobec nieje vec penazi ale zdraveho usudku 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@soldi a kto povedal ze mne to VADI... opytala som sa co je optimalne kupit dietatu, namiesto hald oblecenia ktore neznosi.... uuuu dievcata nejake ste nabrusene ...:D

soldi
30. dec 2012

@reni1512 ale co je to podla Teba nezmyselna kopa???
dve zenske mi tu napisu, ze 15 ks teplakov je podla nich vela. ale ja tych 15 ks otocim, ked idem prat, zostanu mi ciste jeden dva kusy.

ale ak peniaze nemas a chces setrit, tak jasne, ze sa vynajdes a vystacis si s troma kusmi.

to ako keby si niekomu vycitala, ze ma auto za milion, lebo vsak na odvezenie sa, staci aj auto za 100 000.

estterka
30. dec 2012

@soldi ja tiez nechapem preco je cvaknute minut nase zarobene peniaze na to,co uzname za vhodne. nech ma moja dcera aj 4 satniky a 300 triciek. moje peniaze,moje rozhodnutie kde ich miniem... ale toto je tema,ktora sa tu bude riesit asi vzdy..

reni1512
autor
30. dec 2012

@clarissa vdaka.... aspon niekto cita co pisem....

clarissa
30. dec 2012

@reni1512 za malicko,...vies poznam osoby co deti obliekaju ukazkovo a pritom neminu stovky eur a deti maju tolko veci kolko vynosia,samozrejme ze aj na "dvor" aj na paradu... 😉

teddynko
30. dec 2012

@anjelicek26 moja blízka príbuzná žije v Nemecku.. keď prišla na Slovensko , zistila, že máme drahšie oblečenie ako u nich.. bola prekvapená, že popri našich platoch také ceny..

reni1512
autor
30. dec 2012

@soldi rusim tuto temu ak sa da...lebo vy ste FAKT nepochopili podstatu toho.... natahujete sa tu o tom, co v tej otazke nie je podstatne, ale zabrdate lebo sa nudite po veceroch.... pre mna za mna sa prestahujte do obchodnych centier....

chichinka
30. dec 2012

Ja odporucam vecicky na zapinanie na brusku (nie na chrbatiku, ci prevliekacie cez hlavicku) a tiez take bodycka akoby zavinovacie - tie su super pre novorodenca.. (Ma ich napr HM)

soldi
30. dec 2012

@reni1512 ja som tu odpoved neadresovala Tebe 😉
ale uz som tu bola dva krat osocena za "nezmyselne" nakupovanie 🙂

a hned na zaciatku som napisala, ze tazko urcit nejake optimum. 🙂
ked som bola v Tvojom tyzdni, tak som si spisala zoznam v exceli, mozno ho najdem a preposlem.
v hornom riadku som mala napisane velkosti a v stlpoch druh oblecenia.
a vedela som, aky presny pocet kusov z coho chcem a s tym papierom som chodila po obchodoch a viac menej som sa snazila drzat zoznamu 🙂

ale ked sa maly narodil a dorastol do veku, kde jednu vec nosi dlllho, tak uz kupujem, co sa mi paci a cisto pre moje potesenie a radost 🙂

clarissa
30. dec 2012

@reni1512 ja viem ze kazdy sme ini,ale tak mat male dieta 15 teplakov,tak to by som ich asi chodila spinit schvalne,alebo by som mu asi kazdy niekolko hodin dala nieco cim sa moze zababrat aby som ich vyuzila...ked sa teplaky zaspinia tak su spinave a ked bude cely den malovat tak co,nech ich zaspini uz na total a predsa nebudem mu ich furt menit 🙂 vies tazko v tomto,kazdy ma na vec iny nazor,treba sa drzat svojho rozumu a hlavne sama uvidis ake male bude.... 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@chichinka dakujem 🙂 budem sa drzat tvojej rady..urcite to ulahci obliekanie 🙂

elledriver
30. dec 2012

chcela som reagovat, ale tato tema bola zjavne opat zalozena len kvoli tomu, aby si niektore mamicky - pripadne buduce mamicky - mohli pofrflat, ake su niektori ludia marnotratni 😀 to je take slovenske... fuj fuj, ze sa nehanbite mat pre dieta 15 teplacikov 😀 😀

drobcek26l
30. dec 2012

@reni1512 Vôbec sa nedivím tomu že chceš vedieť čo máš nakúpiť. Mala som ten istý problém. Zdalo sa mi že mám všetkého málo, ale ja som vôbec nemala tú potrebu lietať po obchodoch a nakupovať vecičky pre bábo, keď som vedela že na to nemám. No a toto bolo všetko čo som mala keď som odišla do pôrodnice:
4ks Body s dlhým rukávom, 2 ks body s krátkym rukávom, 2 ks dupačky, 3ks tepláčky, 3ks tričká, 2ks teplejšiu teplákovú súpravu, jeden cumlík a jednu hrkálku. To bolo všetko. No je pravda, že po pôrode nám každý z rodiny poslal nejaký ten darček, ale väčšinu sme ani raz nemali oblečenú. malému som striedala stále to isté. Bábätko nieje až také náročné ako ľudia hovoria. Neboj sa z vlastnej skúsenosti viem že aj keď ti niekedy niečo pochybý, obchody sú stále otvorené a nieje problém na 1 hodinku odbehnúť do mesta a danú vec si kúpiť. držím palce ku správnemu rozhodovaniu.