icon

Čo je normálny základ pre bábo?

reni1512
30. dec 2012

Ahojte maminy... pridavam sa k buducim maminam cakatelkam, sme v 11tt, dufame ze vsetko bude dobre a babo sa narodi v lete,preto chcem sa opytat na jednu vec... Ako tak chodim po MK vidim tu albumy plne nespocetnym mnozstvom oblecenia pre vase ratolesti co si fotite... Je vobec MOZNE vyuzit toto vsetko co si nakupujete pre babatka??? Co je vlastne normalny zaklad pre babo? Ved mam pocit ze vam niektorym musia skrine praskat vo švikoch a dieta to ani nie je schopne vynosit. V knihach som sa docitala ze babatku novorodeniatku staci zopar veci, lebo z nich vyrastie sup sup.. Viete mi poradit ake je optimalne mnozstvo bodiniek a svetrickov a ciapociek?A tiez musim si zaobstarat vajicko na prevoz z nemocky? Lebo mam pocit ze som uplne sialena, ked sa mi taketo nakupy zdaju nezmyselne...Vdaka 🙂

clarissa
30. dec 2012

@soldi ved to je to..ze ako si mama dieta nauci tak je 🙂 jasneze kazde je ine,mne to pride moc,tebe akurat,mne to pride divne,tebe normalne..hotovo,vybavene 🙂 😉

clarissa
30. dec 2012

@reni1512 dakujem,som taka ako ma rodicia naucili a vychovali,ale tak mam aj tolko chyb a nedostatkov ze az😅 Vzdy si treba nechat poradit ale rozhodnut sama 😉

reni1512
autor
30. dec 2012

@zuzana76 paradny zoznam velmi pekne dakujem! 🙂
@dominika1988 dakujem 🙂 dufam ze aj to nase bude hoľačik 🙂
@ewisam dakujeem 🙂 asi tak, budem mat doma zopar nutnosti a potom dokupime 🙂 svet sa nezruti 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@clarissa preto som sa prisla opytat... nasi mi sice poradia vzdy...ale niet nad radu maminiek cerstvych 🙂 ta moja uz vysla z cviku 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@mawka tak teraz si ma nesmierne potesila 🙂 pred par tyzdnami sme si objednali z MK presne takuto zltu 🙂 od jednej maminy..prisla bezchybna a krasna 🙂 urcite ju vyuzijeme 🙂

lucinocka
30. dec 2012

@reni1512 jj kup si, k tomu teplaciky to je tiez dobra kombinacia ..a ponozticky.. my tu mame leto od marca do polky oktobra , na zdochnutie, taze ja by som urcite nevyuzila ale na Slovensku zvykne byt zima aj v lete 🙂 A vela veci aj dostanes ako darceky 🙂
Z ostatnych veci co som urcite potrebovala: noznicky na nechty, kefka na vlasky / ked sa bude supat koza z hlavicky treba mazat a kefovat kazdy den/, samponik do kupania, olejcek po kupani, mast na ritku, Probiotika biogaia na brusko ked mala koliku, rektalnu rurku tiez na koliku, odsavacku na nostek na vysavac, vatove tycinky na uska, plienky a vlazne utierky to je jasne, Fyziologicky roztok na vytieranie pusinky od mliecka, gaza a 70%alkohol na osetrovanie pupceka
Nic ine z kozmetiky som asi nevyuzila ..vela som dostala a stoji mi to v sufliku..zabera miesto :-/ Hlavne ked mi v Kozme daju ku kazdemu nakupu mlieko Johnsons...za par mesiacov ich zacnem predavat:D

ewisam
30. dec 2012

@reni1512 ja som si vravela to iste (syn sa narodil v auguste) dokupim ked sa narodi, medzicasom svokra nakupila akoby mali byt tri a uuuuuuuuuuuuuplne zbytocne takze netreba prehanat... moj nazor. Drzim palce

reni1512
autor
30. dec 2012

@lucinocka 🙂 tak nezda sa, je toho dost... kefku sme dostali na vianoce 🙂 chcem sa opytat na tu odsavacku? osvedcila sa ti? niekto vravi ze je to nebezpecne tie vysavacove, niekto si to strasne chvali... Kolikove problemy odstranime masazami :D mame na to certifikat...aaaa zvysok si dokupime..dufam ze nas rodina prilis nezasype vsetkym moznym 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@ewisam z toho mam obavy aj ja :D ze sa v rodine zblaznia :D

lucinocka
30. dec 2012

@reni1512 jj urcite sa mi osvedcila...pocas tehu som mala hroznu nadchu a nic som nemohla tak som si odsavala...a po ockovani sa malej oslabila imunita hned mala nostek plnyy..tak sme odsavali..poviem ti je to makacka aj ked to robi automaticky, neviem si predstavit to vdychovat, ked oni tak metaju s tou hlavou..moja vrieskala revala jak o zivot a cim som vypla vysavac a zistila ze moze dychat zacala sa smiat..:D Taze mam vyskusane aj na sebe aj na nej a som spokojna🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@lucinocka :D ...vdaka 🙂

zuzana76
30. dec 2012

@reni1512 ja som kozmetiku nepouzivala prve 2 mesiace ziadnu, neodporuca sa, lebo babatka maju na pokozke mastny filter, ktory by len zbytocne narusila, kupala som len v cistej vode, potom nejake mydlo, napriklad prirodne, a popripade mazat olejcekom, napr olivovym

mawka
30. dec 2012

@reni1512 tak sa dohodni s rodinou, ze púojdete kupit spolu alebo nech ti daju peniazky a vzdy im ukazes, co si za ne od nich kupila. je to rozumne, lebo niekedy svokrusky a mamicky maju problem trafuit sa do vkusu 😅

evabb35
30. dec 2012

Moje dieťa malo najviac oblečenia prvé mesiace, lebo zvracalo niekoľkokrát denne. A veru mali sme aj niekoľko zavinovačiek a niekoľko plachiet do postieľky /po narodení som ešte dokupovala/...a veru boli dni keď som ešte o polnoci narýchlo žehlila, plnila pračku, lebo som už všetko vyžehlené mala špinavé a dávala som na dieťa posledné kusy čistého oblečenia, o polnoci sme prezliekali postieľku a vyťahovali sme poslednú suchú zavinovačku...teda nemať zásobu, tak moje dieťa spí buď ozvracané alebo holé. 😅 😅 😅 Keď sme napríklad išli do poradne, tak som musela mať v taške aj oblečenie na prezlečenie v prípade, že sa ozvracia, preciká, dokaká..a veru spomínam si, že mi pri prezliekaní pomáhali všetci prítomní, lebo v zime sa dieťatko rýchlo podchladí, takže napríklad ja som oblečenie vyzliekala a sestrička už držala v ruke body a v momente obliekala čisté oblečenie...vajíčko, zavinovačku do vajíčka sme využili na 100 %, bolo omnoho praktickejšie, rýchlejšie presúvať sa s dieťaťom vo vajíčku, vajíčko do ruky a utekali sme po schodoch...Nekúpovala som tie klasické bábätkovské košieľky, lebo sa mi zdali nepraktické, ale mala som pár kúskov po starších deťoch a veru v tých najväčších horúčavách som využila ešte aj tie...ale zase nie každý má bábätko, čo zvracia toľkokrát denne...kým som týmto neprešla, tak som sa čudovala, že vždy keď navštívim kamošku s bábätkom, tak každých 10 min uteká k šnúre, na ktorej sa sušili detské vecičky a kontroluje, čo je vyschnuté, čo ešte nie...obracia, aby lúče slniečka vysušili tie časti, ktoré ešte poriadne nedoschli... 😅 😅 😅

1katkas
30. dec 2012

@reni1512 ahoj 🙂
je samozrejme uplna blbost pokupovat milion veciciek pre babatko.. aj ja vidim albumy tehuliek a tam plno oblecenia a plno hraciek a dudlov..pytam sa naco??? ale sak ked si to mozu dovolit tak nech si kupuju...
staci ti par veciciek (ja si uz presne nepamatam kolko kusov som mala) a urcite ti aj rodina nejake vecicky pokupuju ked sa babo narodi..

maznacik007
30. dec 2012

my sme zasa kupovali az vacsie velkosti lebo sa mal narodit velky chlapec a bolo z toho male dievcatko.... takze som potom rychlo dokupovavala male velkosti ...
moja bola dost zimomrava.... mala malo tuku asi takze ja som ju teplejsie obliekala..
dnes sa uz da v tescu vo vypredaji kupit fakt lacno take tie zakladane veci.... alebo pokup tu z bazaru....

1katkas
30. dec 2012

@reni1512 a ked chces vediet aku taku predstavu tak :
5 kusov bodyniek na dlhy rukav
5 kusov bodyniek na kratky rukav
5 triciek na dlhy rukav
5 triciek na kratky rukav
5 dupaciek 5 teplacikov 5 pyzamiek 5 pancusiek 5 rukaviciek 7 ponoziek 10 bavlnenych plienok 2 dudliky a este svetriky tych tiez 5 a ciapociek asi 5 ...ja si myslim, ze po 5 kusov z kazdeho uplne staci.... a vajicko to patri k povinnej vybave to tiez treba...ked budes chciet poradit kludne napis 🙂

ela2710
30. dec 2012

@reni1512 kazde dieta je ine, a kazde potrebuje iny pocet kusov oblecenia, raz sa ma jeden znamy pytal, naco je maleho tolko teplakov - naco? ked ideme von, vzdy sa vratime spinavy, ked papa, vzdy skonci spinavy, mala ma tiez toho dost, sem tam jej vysplechne mliecko, treba hned prezliekat, sem tam sa tak vykaka, ze jej to proste prejde na oblecenie 😅 ja som zastanca toho, ze pri malych detoch ma zmysel mat oblecenia viac, samozrejme ked su uz vacsie a nezaspinia sa vsetkym co chytia do rucok uz take haldy oblecenia netreba 🙂 casto pozeram fotoblogy maminiek, sem tam sa aj inspirujem, pozeram ich rada, len tam nemaju len obrazky veci vo velkostiach, ktore nosia teraz, ale napr. aj tie co su im uz male, alebo co kupuju do buducna....zas nie som blazon do nejakych znaciek, dietatku netreba mat 10 adidas kompletov, atd. ale to je uz zas na vkuse kazdej maminy, a vajicko sa ti urcite zide, my mame take, co vyuzijeme urcite prvy rok, stale behame kade tade na aute, a neohrozim svoje dieta, nech moj muz akokolvek dobre soferuje, na cestach jazdia aj blazni, a netreba riskovat, ked si kupis kociarik 3-kombinaciu tak v nej mas aj vajicko a mas vybavene 😉 🙂 a daju sa zohnat aj lacnejsie my mame kocik za 350 eur 3-kombinaciu a sme spokojní 🙂

reni1512
autor
30. dec 2012

@1katkas jeeej vdaka 🙂 skvele! myslim ze vela veci je aj takto balenych po 5ks cize to bude vyhodne 🙂

emily84
30. dec 2012

Gratulujem 🙂
Tak ja osobne som mala z toho gulas nez sa mala narodila. Ani som si nevedela predstavit, co jej mam kedy obliect. Mala som vela veci, ale vsetky boli "zdedene" od synovca alebo sme dostali ako darceky. No mozem ti povedat, ze prvy minimalne mesiac bola malicka vacsinou iba v overali. Jednoduche obliect, pohodlne pre babatko. kadejake ine oblecenia sice pekne vyzeraju, no nie su prakticke a ani pohodlne pre babatko. Pripadne ak bude v lete teplo tak bodynka s kratkym rukavom.
Moja Emily sa narodila takmer 4 kilova, no priberala na vahe velmi pomaly, cize my sme nosili velkost pre novorodencov viac ako mesiac. Urcite vela toho nekupuj, ked sa babo narodi, podla velkosti uvidis a potom si dokupis.

kkl82
30. dec 2012

vela zalezi na tom, kedy sa dieta narodi. pre zimne treba podstatne viac veci (aj ked neratam fusak, teple oblecko do kocika atd) - uz len kvoli tomu, ze ak ho nechces mat cely cas v perinke (moj odmietal), tak treba vrstvit oblecenie. my sme prvy mesiac tocili hlavne pyzamka (overaly), mali sme asi 6 ks, ale v pohode by sme si vystacili aj so styrmi. bodynka sme pouzivali pomenej, mala som kupene sady po 5 ks z velkosti 56 a 62. mam zimne dieta, takze som ich vyuzivala pod pyzamka. treba ti nejake ponozticky a jednu-dve capicky, rukavicky proti poskriabaniu a mozno jedny-dvoje dupacky a jeden-dva tensie svetriky. ak budes mat dieta v lete, tak zalezi na vasom byte/dome, mozno ti budu stacit len bodynka a ponozticky, pripadne na noc tie pyzamka...
co ti urcite netreba kupovat su vselijake frajerske vychytavky ako satocky pre dievcatka (ak tak jedny kvoli foteniu), kosielky a riflove veci pre chlapcov. doma to neoblecies a do kociku pre tak male babo je to zbytocne nepohodlna parada.

kkl82
30. dec 2012

a este k tym vajickam a vanickam. my sme kupili trojkombinaciu kocika, kde bola vanicka certifikovana na prevoz do auta, teda, mala nastavce na uchytenie o pas a vnutorny pas pre babatko. kedze som rodila v 40km vzdialenom meste, bolo to super, ze som nemusela maleho trapit vo vajicku, ale sa pekne pohodlne vybuvinkal vo vanicke. vanicku sme potom v aute vyuzivali asi prve tri mesiace. urcite vsak nemozes pouzit hocijaku vanicku, to vobec nie je bezpecne. a hocijako by ste si davali cestou domov pozor, vzdy sa moze najst nejaky blazon, co si pozor nedava 😖.

grasia1
30. dec 2012

@reni1512 ahoj tak ja som tiez vela nenakupovala. Syn ma teraz 2 mesiace. hlavne z tych uplne najmensich velkosti toho nenakupuj vobec po 5 kusov...z toho vyrastie za 3 tyzdne. my vyuzivame doma hlavne dupacky co sa zapinaju cez cely stred, nemusis pretahovat cez hlavu sup sup a je obleceny.mam asi 10 kusov.po dome nic ine ani nenosi, mam asi 3 bodi.inak ponozky a podbradniky.tiez mi vela grcka ale ma vzdy podbradnik takze urcite zakazdym neprezliekam. paradnych veci mame tak 2 sety ked niekde ideme. a ked sa narodi v lete tak bude teplo nepotrebuje toho vela.

ivanka.7
30. dec 2012

@reni1512 ja sice nemam letne ale jarne dieta, ale leto sme si veru uzili poriadne, tie 35-ky teploty :D

Najlepsie je na zaciatok pokupovat par veci v 56tke a 62ke, za seba odporucam par ks body s dlhym rukavom, s kratkym a overaly. Kupuj zavinovacie body, ja som malej do 3 mesiacov neobliekala cez hlavu prakticky nic, neznasala obliekanie a neznasa ho doteraz. Potom opalovacky, ponozky a dve tenke ciapocky, pripadne nejaku mikinku a letna zavinovacka sa urcite nestrati. Ja by som sa ani u maleho babatka nebala kratkeho rukavu, mozno nie uplneho novorodenca, ale ked je 30 stupnov, tak je jednoducho 30 stupnov.
Urcite ti netreba satocky, riflicky a podobne somarinky, kup si jeden-dva kusky na paradu ak chces, to bude stacit.
Mnozstvo veciciek uvidis podla ne/slintania, ne/grckania a pod., ja som v pohode mohla tri tyzdne tocit 4 ks body s kr. rukavom a 2 overaly a potom prisiel den debil, ked sme nejakymi zahadnymi sposobmi zasvinili vsetko :D

Autosedacka - urcite. My ju mame v ramci trojkombinacie a mala sa do nej aj teraz vojde. Dokonca aj v zimnych veciach, aj ked je to uz nadoraz. A predpokladam, ze ju tam udrzim az do roka. Je fakt, ze ona je dost stihla, ma cca 8 kil a 9 mesiacov, ale aj tak. Ale my mame dost velke to vajco (Peg Perego Primo Viaggio Trifix).

K ostatnym veciam - nekupuj kozmetiku, netreba. Staci ti detske mydlo, ja ani teraz nic ine nepouzivam, len toto a bambucke maslo do zimy na licka, pripadne premastenie nejakeho sucheho miesta na kozi. A polka veci, co sa pise v zoznamoch, je tiez nanic :D ale zas ako komu. Ja som napr. v zivote nepouzila rektalnu rurku a to mala mavala koliky, ale pomahali sme si inak.

lea641981
30. dec 2012

@reni1512 ja som mala na zaciatok 1vanicku, 1deku,1prikryvku tenku, 5dupaciek,5bodikov s dlhym rukavom, 20plienok, 2osusky,2ortopedicke gate,5kosielok,2ciapocky tenke,2zavinovacky,5ponoziek,1balik pampersiek,1balik podloziek a v kosiku som mala 1mydielko bupi ,1aviril olejcek ,1teplomer ,1vatove tycinky,1rybaciu masticku,1kefku na vlasky,1 noznicky na nechtiky,1 tampony okruhle na odlicovanie dobre sa s nimi umyva rano babatku tvaricka a rucicky,1 odsavacka na hlieny na vysavac,1dezinfecia na uska a na pupok,1vodicku do ustociek proti zabe a potom dokupis co treba a ake plienky babo znesie a v com budes prat detske vecicky

mne mala neznesie nic na pranie len Batole a ine plienky ako pampersky a helen harper nesmie mat len tieto znesie 🙂
zatial ju natieram len avirilcekom nic ine nenatieram malej a ma 6mesiackov
na ritku davam okrem rybacej aj sudocrem
1vajicko do auta a kocik

lianka2
31. dec 2012

@reni1512 naozaj ti toho netreba veľa, ja som toho moc nekupovala, mala negrckala, takze v pohode sme mohli nosiť jedno body aj týždeň, ešte veľa veci podostavas, cize ani to sme vsetko nevyuzili a radšej dokúpiť neskôr čo ti treba, teraz je všetko otvorené skoro nonstop, ako nakúpiť toho zbytočne veľa. A netreba vela v tej najmensej velkosti, nasa bola malicka, vsetko jej bolo velke, ale v pohode trosku zahnes a je to, strasne rychlo rastla. Z kozmetiky ti tiež stačí jedno mydlo a olejcek pripadne krém, ak bude mat suchu pokozku a krém na ritku. Tiež nejaké vzorky kremikov podostavas v tých baby boxoch, tak uvidis, ktorý Vám najviac vyhovuje. Nám to bolo jedno a dva mesiace sme miňali len tie vzorky.

lianka2
31. dec 2012

@reni1512 samozrejme vatove tyčinky, deka a podobne veci presne ako písala @lea641981

daniela242
31. dec 2012

@reni1512 Ahoj čítala som tvoj úvodný príspevok. Čo sa týka oblečka každý ti bude radiť niečo iné, v podstate všetci máme nejaké svoje úchylky ohľadom oblečenia 🙂 . Ak ti môžem poradiť tých malinkých vecičiek ti na začiatok ozaj veľa netreba, skôr sa sústreď na oblečenie po pol roku dieťatka, keď začne papať a loziť tak sa to oblečenie zvykne skôr zašpiniť. Vidím to na mojom synovi, prezliekam ho denne aj 3x keďže vždy na seba povylieva vodičku z fľaše, po papaní ani nehovorím- vyzerá ako prasiatko 🙂 takže niekedy je nám aj 10 tepláčikov málo 🙂
A ohľadom autosedačky- tak nad tým ani nerozmýšľaj žeby si ju nemala. Keď mala moja dcéra 2 týždne šli sme s ňou na poradňu. Zastali sme na parkovisku a jedna baba cúvala autom a vrazila rovno do nášho ☹ bola to riadna šupa, mali sme total pokrčené plechy...Keby malá nebola v sedačke tak neviem...našťasie nič jej nebolo..takže vy síce pozor v aute môžete dávať ale nikdy nevieš kto sedí v tom druhom aute...
Prajem príjemné nakupovanie výbavičky 🙂

ninus29
31. dec 2012

Osobne si myslím, že v tomto štádiu tehotenstva sa nad tým ešte nemusíš zamýšľať 🙂 Ver,že postupom času to príde aj na teba! Tiež som veľký skeptik v týchto veciach, preto som to zo začiatku radšej neriešila! Ja som dostala veľa vecí od sestry po dvojičkách, takže toho mám dvakrát toľko. Niečo som povyberala, preprala a poukladal do šuflíkov a teraz keď čakáme na našeho drobca som rada, že mám toho viac,lebo verím, že budem sa radšej zaoberať inými vecami ako premýšľaním nad tým kedy mám dať prať, aby som mu mala čo dať na druhý deň! Ale nemusíš mať stres, naozaj....počkaj ešte pár týždňov a príde to na teba samo, keď zbadáš tie drobné vecičky, ešte sa budeš aj sama presviedčať,aby si to nekúpila 🙂

kveta
31. dec 2012

@reni1512 Skus sa popytat kamosiek, ci nemozete zdedit oblecko po nich. A mas po nakupovani. A nebude Ti ani luto. ;)