icon

Čo potrebujem pre novorodenca?

anonymes
9. mar 2025

Ahojte,
Nakoľko som prvorodička, tak rada si nechám poradiť od druhých mamičiek. Už v apríli to pride kazdu chvíľu, tak by som sa chcela uistiť, že mam všetko, čo by som mala pre novorodenca zaobstarať..
Vecicky už mam od najmenšej veľkosti, ale stále neviem, ako obliekať novorodeniatko, v apríli už nie je taká zima 😁🙈 ale do toho pridem snad aj sama, podľa počasia. Zavinovat od narodenia alebo nie? Alebo radšej kúpiť perinku takú pevnejšiu? Čo sa týka nositka ( šatky ) kúpiť či nekúpiť? Alebo až keď bude väčší, aby som mohla fungovať, keď bude zavesený na mne.
Čo sa týka kojenia, viem si nejak pomôcť aby som mala mliečko? (Čo jesť, pripadne nejesť) čo brat alebo to nechať na prírodu? (Netuším či budem mať, ale som nefajciarka a ani nepijem nič kofeínové) a kojiť by som chcela s prsníka ak bude možnosť..
budem rada za všetky nápomocné rady, úplne hocičo, čo vás napadne. 🥰🍀 Myslím si, že do toho pridem sama a sama budem vedieť čo budem potrebovať, ale rada by som aj dopredu niečo vedela.. ešte čo sa týka toho kojenia a materského mlieka , čo budem moct papať? A čomu sa vážne vyhnúť?

siska53
9. mar 2025

@anonymes Hlavne casto prikladaj a nestresuj sa. Vinea, vtacie mlieko, caje na dojcenie a vela pit. Pravidelne jest. Ked je dieta obriadene, postaraj sa o seba..aj keby babo malo chvilu plakat. Mas pravo sa najest, vycikat, spravit si dennu hygienu.
Ja som mala sice zavinovacku, ale napr.ja mam druhu koncom marca a jej bolo v tom teplo, casto za odtial vyvliekala. Nosic som mala len pri druhom dietati, lebo nechcelo byt v kociku a bolo kolikove, tak sme sa vela nosili. Aj prve som dost nosila, ale to bolo kocikove a nemalo koliky.

barka1
9. mar 2025

@anonymes pocas dojcenia mozes jest všetko, alebo aj nie, budeš musiet odsledovat, co dietatu bude robit zle. Moje deti problém nemali, ale vyhýbala som sa strukovinam. Trebars aj cesnak bolo cítit v mlieku.
K uspesnemu dojceniu je treba na zaciatku vela dieta přikládat, nebát sa toho, prikladat najlepšie koza na kozu a cely dvorec strčit do pusy. Tiez nedávat flašku a ty by si mala vela a kvalitne pit a aj jest, na to ženy často nedbaju.
Co sa týka zavinovačky, moj syn ju velmi potreboval, ale nie je to pravidlo. Zase satku som nepotřebovala. Takže uvidíš. Je len málo rád, ktoré su univerzalne a aplikovatelne na vsetky deti.
Hlavne sa snaž byť co najviac v pohode, dodrzat sestonedelie, vela oddychovat a spat. A neboj sa poziadat o pomoc.

minesasubu
9. mar 2025

Ja jedine čo odporúčam Paperovu perinku od evy kiedronovej a naštuduj si spravnu manimulaciu s babetkom
jedlo na K - kapusta, kel … ja som nejedla poradila mi to na predporodnom kurze
často prikladať a pomedzi to odsavať mne to pomohlo ,vinea na pitie , najesť sa , oddychnut si aj počas dňa praca doma ti neutečie
ja som nenosila nechcela som a ani som nemusela kazde dieta je iné zistiš aj sama časom 🙂

rozovykon
9. mar 2025

@anonymes ja som sa vobec na kojenie nepripravovala som si myslela ze sak to je prirodzene a nejako to pojde....dosť ma to prekvapilo, ako sa mi naliali prsia asi druhy , treti den po porode, boleli, v nemocke neboli sestricky moc napomocne, mala a strasne prisavala a dost ma to bolelo, pomohla som si klobučikom aj keď a to neodporúča, mne to pomohlo. ja som info potom čerpala zo stranky mamila.sk, ale tak triezvo. nejako sme sa potom naladili, kojila som na striedacku. aako dlho chcelo dieta v podstate na požiadanie. jedla som vsetko okrem kapusty a suroveho masa a bryndze. zavinovacka, určite áno, ale staci aj do plienky, aby malo dieta rucky pevne zavinute.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
anavixy
9. mar 2025

Odporucam ti radsej (radsej ako investovat do zavinovacky, manzinelov, baldachynov atd) kupit si knihy Zdrave dieta a (Ne)zdrave dieta od pediatricky Jassovej, knihu Pohybovy vyvoj s laskou a respektem od fyzioterapeutiek Rybovej a Kacirkovej a knihu Vsetko, co potrebujete vediet o dojceni od laktacnej konzultantky a pa Istokovej. Tak ziskas naozaj vsetky potrebne informacie od nie len skusenych mamiciek, ale predovsetkym od odbornicok.
Kazdu najdes aj na instagrame, ak mas, takze to odporucam ako zaklad - odborne profily na ig ti daju naozaj vela! (pediatricka denjas, pediatrie s laskou, pediater online, detska fyziomama, fyzio kristy, vasa laktacna konzultantka, lipirea blog, mk life prvni pomoc detem).
A este must have na ig - profily spankovych poradkyn (nie spankovy trening!!) well babing a babies and sleep, Cesky, vdaka ktorym lepsie pochopis detsky spanok a ulahcis zivot sebe aj dietatu 🙏

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
9. mar 2025

@anonymes
ja len k tomu kojeniu, prvy mal vírus a po 2 dňoch hneď atb do Žiliny, veľmi slabo sal. Mne pomohla hneď na druhý deň odsavacka aby mi naštartovala laktaciu. Keby sa spolieham na maleho, mlieko nemám.
Druhý zase mal nizky cukor, takže tiež glukóza cez infúzie. Odsavacka pomohla super tiez hneď v porodnici ako pri prvom. K tomu zistili ešte aj krátku uzdicku, silnú zltacku.
Napriek tomu, ze to možno vyznieva desivo, bolo to v pohode, len to kojenie bolo zo zaciatku slabé. Teda v mojich prípadoch by mi ani caste prekladanie nepomohlo a mlieko by som mohla prísť.
Teda ja vrelo odporúčam začať s odsavackou a jed uz tovpojde, tak kojit. Nosič/šatka- uvidíš ako ti bude, najskôr sa trosku zotav a kúp kvalitné.
Pokial bude babo kolikove veľmi pomáha.
Co jest nejesť- na mlieko veľa pi, hocičo. Ja som pila normalny feniklovy čaj a vodu, riedene džúsy. Mlieka som mala až až.
Na zvyšok prídeš 🙂 Zabudni na perfektnú domacnost, oddichuj a hlad aj na seba. Ja keď maly tak strašne plakal uz dlho, poslala som ku nemuvmuza a ja zjedla balík čokolády, aj keď plakal. Ukludnena som sa vrátila 🙂
A hlavne maj stále nachystané po ruke jedlo, idealne aj také snaly menšie, ze rýchlo zjes. Drzim palce všetko dobre ❤️

krasneleto
9. mar 2025

@anonymes babatko som ja obliekala vzdy o jednu vrstvu viac ako seba+ ciapka. moja sa narodila do totalnych horucav koncom maja, mala som preto tenku zavinovacku, doma hrubsiu. ja som nosila, ale az od 4 mesiacov, mala som rozne nosice, ale osvedcil sa mi zanoseny z lenny lamb latky... co sa dojcenia tyka, to neporadim, lebo mne mlieko nespustili zaidne / a to skutocne/ ziadne osvedcene rady... na noc do 6 mesiacov som pouzivala swaddle me, moja to milovala.. po 6 mesiacoch uz nie...

gab1sol
9. mar 2025

@anonymes mám dve aprílové deti - jedna perinku milovala, spala v nej od malička, druhá nie, nechcela v nej byť. Oblečenie - obe sa narodili do pekného, teplého počasia, čo bude asi aj teraz. Mne pomohlo sledovať, či sa potia alebo nie (sledovala som v zadnej časti krku). Šatku som kúpila, ale nechceli ju ani jedna. Obom sedel nosič vhodný už pre novorodenca. Keďže máme psíka, často sme kvôli prechádzkam využívali. Čo sa týka jedla - sama som vyberavá, sushi nejem, surové mäso nejem, ostatné som opatrne skúsila a ak im nič nebolo, neobmedzovala som sa. Čo som obmedzila, tak bol cesnak, ktorý milujem. Ale ako robil ťažkosti aj mne, tak aj dievčatám. Na mliečko mi pomohlo užívať Senovku a Benedikt (pri prvej boli ťažké začiatky, preto som tomu musela pomôcť, pri druhej už netrebalo). A veľa tekutín, keď som kojila extrémne veľa som pila, pociťovala som aj smäd.

anonymes
autor
9. mar 2025
svetlonos
9. mar 2025

@anonymes
rado sa stalo 🙂