Kedy v tehotenstve začať nakupovať výbavu pre dieťa?

sivana09
14. máj 2019

Ahojte, moja otazka je, kedy je ten spravny cas? Som v 19.tyzdni, zatial som neriesila nic - pritom mne takéto veci obycajne trvaju dlho, kym nieco vyberiem.
Kedy zacat kupovať kocik, autosedacku, postielku, oblecenie, atd? (ani neviem, co vsetko pre babo treba)
A este mam otazku, oplati sa kupovat nove, alebo použite veci? Pozrela som dnes par inzerátov na kociky, v kazdom inzeráte bolo napisane že používané pol roka... To vazne nemaju taketo veci vyuzitie, ze ludia predavaju po polroku kocik, ktory stal cez 1000eur?
Nepaci sa mi predstava takeho plytvania, kupovat nove drahe veci, ktore sa nevyuziju..

kristina2412
14. máj 2019

@sivana09 oblečenie som postupne kupovala od cca 20 týždňa. Oblečenie a matrac na postieľku by som určite kupovala nové. Čo sa kočíka a autosedačky týka,tu platí,radšej pouzivane kvalitné veci ,ako nové lacné poľské...

dopolbokaodrata
14. máj 2019

Mat dnešný rozum, nikdy už nekúpim 3-kombináciu. A v podstate aj na bazároch nájdeš kopec veci akože použitých a pritom sú ako nové, napr tie postieľky, koľko detí v tom nechcelo spať a len to doma mali ako skladisko. Ale je to len na tebe, niekomu stačia veci aj z druhej ruky a niekto zas chce všetko nové, je to vec každej mamičky.

13riska13
14. máj 2019

My sme napr. mali postieľku od tadeto. Rodina ju mala v mezonete ako rezervu a malý v nej nespal vôbec. Boli radi, že sa jej zbavili. A kocik rovnako a vôbec mi nevadilo ze je z druhej ruky. Je to u každého individuálne.

sivana09
autor
14. máj 2019

@dopolbokaodrata cim je zla trojkombinacia?

jankka1981
14. máj 2019

Ani ja by som uz nekupovala trojkombinaciu. Pouzivali sme to 7 mesiacov a potom sme kupili sportovy kocik, ktory je lahsi ale ma vacsie sedadlo, lepsie sa sklada do auta a zaberie menej miesta.

nika3136
14. máj 2019

@sivana09
Ahoj.
Čo sa týka kočíka: môžeš pokojne kúpiť 3-kombináciu, ale dávaj si pozor na to, či je vanička dosť veľká a takisto či je využiteľný športiak, či je dobré zložiteľný, ľahký atď.
Osobne som kupovala kočík nový iba z dôvodu, že sa mi nechcelo chodiť po inzerátoch pozerať a skúšať. Je dôležité či sa ti dobre tlačí, či je pre teba ľahko manipulovateľný, nie je vysoký atď. Ak máš nejaký vyskúšaný a nájdeš dobrú ponuku na bazári, prečo nie.
Čo sa týka výbavičky pre dieťa okrem oblečenia: nebála by som sa kúpiť aj postieľku z druhej ruky. Akurát matrac a vaničku by som chcela novú (ešte vanička by sa dala, ale matrac niektoré deti aj precikajú, preslintajú)
Oblečenie: som fanúšik bazáru. Moja malá chodila vždy vyobliekaná, každý ju chválil. Mali sme také značky, za ktoré by som ja toľké peniaze neutratila. Nie preto, že by sme nemali, ale viem využiť peniaze aj lepšie. Na novorodenca sa kupuje skvelo, nájdeš si balík oblečenia za pár eur. Dávaj si však pozor na to, aký typ vecí tam je, keď máš letné bábätko určite nehľadaj dlhé rukávy, tepláky, bundy.... Samozrejme, treba mať také v rezerve, ale nie veľa kusov. A zas naopak, v zime nebudeš dávať šaty ani kraťasy. Stále sa pýtaj v akom stave sú veci, poškodenia, diery, fľaky, žmolky (kúp si odžmolkovač v elektre za 10€), pozeraj či je to oblečenie z dnešnej doby 😄 lebo niektorí predávajú ešte hádam aj po sebe. Také malé bábätko ešte pije mlieko, veľa vecí nezašpiní, rastie rýchlo, takže sú poväčšine ako nové, keď nie úplne nové. Ak chceš predsa len nakupovať v obchodoch, môžeš začať. Tiež som začala v 19tt, keď nám 3D potvrdilo pohlavie. Začínajú sa akcie, odporúčam kupovať takto, nakoľko máš ešte dosť času. Môžeš ušetriť kopec financií a investovať ich do niečoho lepšieho.
Ak chceš veci riešiť cez bazár, stačí ti začať zháňať v 8.mesiaci. Nakúpiš raz dva. A autosedačku? Pre také malé bábo je najlepšie vajíčko, autosedačku budeš riešiť približne tak okolo 9-10 mesiaca, keď troška vyrastie. Predsa len tie lepšie stoja cca 300-400€ a je to veľa výdavkov takto na začiatok.

jaja23
15. máj 2019

@sivana09 ja by som už vajíčko nekupoval, teraz je napr britax first class tuším a je od narodenia do 18 kg. Trojkombináciu by som tiež neriešila.

nika3136
15. máj 2019

@jaja23
Ja naopak neodporúčam dávať novorodenca hneď do autosedačky. My máme Britax romer dualfix od narodenia, ešte aj otáčacia o 360 stupňov, keď nakladám dieťa je to skvelé.
Ale keď bola vo vajíčku, uložili sme bábätko doma v teple, v aute pripútali, prišli sme na miesto, vajíčko sme nasadili na konštrukciu či vzali do ruky, vyložili na nákupný košík... Teraz ju musím premiestňovať, väčšinou sa zobudí, potom opäť do auta, aj keď prší, kým nasadím pláštenku ... Je to pre mňa otrava.

erickatt
15. máj 2019

@sivana09 ja som 24 rokov dozadu kúpila postieľku. Na inzerát z novín. Mali ju moje dve deti, kamoskin syn, druhej kamosky dve deti a medzi tým kratko ešte jedno.. stále je funkčna a pekná. Len madrac sa vymenil. A budu ju isto mat aj moje vnúčence.

jaja23
15. máj 2019

@nika3136 Inak áno to je zase pravda, som si neuvedomila

annamivo
15. máj 2019

@sivana09 záleží či ti vadí že oblečko už niekto nosil alebo nie. Ja som veľmi veľa veci dostala od rodiny čo mali bábo pred nami a boli ako nové, lebo kým nepapa prikrmy a klasickú stravu tak ho ani nezaspini, a potom mám veľa veci z bazárov,sekačov kde sa dajú zohnať 1-2x oblečené veci a často aj nové za pár €, a na doma mi bolo ľúto vyhodiť € za nové oblečenie, ktore zničil na záhrade ( kolená od trávy atď) ... Hlavne sa veeeeela pýtaj na stav, fľaky, po koľkých deťoch, dierky a pod. ... Pre novorodencov sú skvelé balíky oblečenia - len porovnať či je bábo narodené v podobnom čase. Takže tak

innapnirhu
15. máj 2019

Ja som skoro nic nove nekupovala, snazim sa minimalizovat ekologicku stopu. Vsetko sme podedili plus tu som objavila čaro bazara, skvela vec🙂 trojkombo za 50€, co aj keby sme nevyuzili vsetko, vajicko urcite ano (nastastie sa mi podarilo ulovit skvely kus, co nam akurat vo vsetkom vyhovuje, je pravda ze som investovala vela casu do vyberu) jedine co som kupovala nove je sada latkovych plienok. A zacala som veci riesit asi mesiac a pol pred porodom.

sivana09
autor
15. máj 2019

@innapnirhu presne toto je moja myšlienka.. netvorit zbytocny odpad... A latkove plienky si kupovala ktore a ako si s nimi spokojna? Ja popravde sledujem latkove plienky uz pomaly dva roky, aka je tvoja skusenost?

innapnirhu
15. máj 2019

@sivana09 to som tiez asi tyzden studovala:D kupila som nakoniec 30 stvorcov, 2 male pul nohavicky a 3 one size pul, jedny AIO(all in one) na skusku, 2 nohavickove plienky na noc, a este sme potom aj zdedili asi 20 handmade vkladaciek a este 3 pulky, teraz mam toho viac nez dost, stacilo by aj menej ale ked mala podrastie mozno bude potrebovat vsetko. Prvy mesiac sme nelatkovali, zdali sa mi mega obrovske ale potom do nich narastla. Odporucila by som na zaciatok 2-3 pulky, 20 stvorcov, a 10 vkladaciek, a potom po par tyzdnoch uz budes vidiet ci potrebujes viac. Odporucujem aj skupinu Latkovkarky🙂 ono to na zaciatku vyzera komplikovane, ale clovek sa do toho rychlo dostane, drzim palce;)

innapnirhu
15. máj 2019

@sivana09 jaj, a znacky sa oplati kupovat rozne, maju kazda iny strih, uvidis ktore sadnu, preto ani nie je dobre kupovat vsetko vopred, ked sa babo narodi budes vidiet ci ma hrubsie alebo tensie stehienka, male/velke brusko atd, a potom mozes pytat radu v skupine, vzdy poradia baby🙂

potomka
15. máj 2019

@sivana09 podla mna je to naj nejako postupne 🙂 Zacat ked vies pohlavie a pomaly vsetko chystat 🙂

hrasok8
19. máj 2019

@sivana09 ja som nakupovala veci postupne hned ako som otehotnela. V 20 tyzdni som mala hotovú celu vybavicku a dokupovala uz len drobnosti. Dcérka sa začala pýtať v 30tt čiže mi to padlo vhod kedze som mala všetko nachystane 😊 Je lepšie chystat skôr a tešiť sa z každej maličkosti ako začať ku koncu stresovat, to si ani poriadne neužijete 😊

hrasok8
19. máj 2019

Kočík som kúpila 3kombi z druhej ruky. Už som ho predala známej čo čaká bábo. Najlepšie je používať 3kombi kým dieťa nevyrastie z vajíčka. V mojom prípade som vôbec neklesla na cene. Predala som ho za tu istu cenu čo kúpila a za to som si aj kúpila vacsiu autosedacku. A čisto lahko skladny sportiak.
Za mna je to zbytocna haraburda co zabera vela miesta. Niet nad cisto sportiaky su ovela lacnejsie spratnejsie a lahsie.
Co sa oblecenia tyka by som si vybavicku kupila novu. A vscsie veci pre 3m+ uz by som davala aj použité. 😊