Musím si kúpiť ortopedické nohavičky pre novorodenca?

mia_ko
5. aug 2012

Ahojte, som v 25. tt a pomaly sa pripravujeme na príchod nového člena. Chcem sa spýtať, či je potrebné si zabezpečiť aj ortopedické nohavičky pre novorodenca alebo mi to nejak pediatrička navrhne alebo predpíše. Ďakjem 🙂

mamina2111
5. aug 2012

Niekedy už povedia, že netreba ale ja som stará škola a mám ich doma po malej,tie nové na suchý zips,určite ich dám.Nič nestratím a budem sa cítiť lepšie že ich má.

careamell
5. aug 2012

Ja som ich nedávala. V zahraničí ani netušia, čo sú to ortopedické nohavičky. Dakde som čítala, že u nás sa to nosí, kvôli tomu, že na to máme predispozíciu z dôb dávno minulých, kedy mamičky na poliach nosili deti uviazané v plachte s nožičkami pri sebe. Ale to už je dááávno.
Po narodení neonatológ vyšetrí kĺbiky ,ak už by bol nejaký problém, tak by sa vyskytol hneď a vtedy sa odporúča široké balenie.

bianca
5. aug 2012

ja som nedavala od narodenia.A ani som ich nemala kupene.Az na dalsej kontrole ortopedicka nariadila a potom sme nosili :-/

anjelik2509
5. aug 2012

ja som kupovala ešte pred narodením bábätka a aj sme ich využili, keďže nám ortopéd preventívne predpísal balenie naširoko..Ale je to na tebe, ak chceš, kúp teraz, alebo počkaj, až ich budete potrebovať 😉 Ortopéd ich síce nakáže nosiť, ale kúpiť si ich musíš už sama 😉

susanerose
5. aug 2012

Ja som ich tiež kúpila, ale nevyužila. Ortopéd povedal, že je všetko v poriadku, ale vraj preventívne ich môžeme dať. Tak som ich nedala, keďže bolo všetko v poriadku 🙂

zuzana17
5. aug 2012

nikto Ti ich nepredpíše, musíš si ich kúpiť. Ja som mala nakúpené a aj som dávala 😉

biancarv
5. aug 2012

ja som ich kúpene mala, ale tiež som ich nedávala, keďže bolo všetko v poriadku. 😉

tilly24
5. aug 2012

skoro kazdy tu pise ze ich nevyuzil, lebo v zahranici sa uz nepouzivaju, u nas je to geneticka predispozicia, preto s apouzivaju, a nie su na skodu, taktiez je v tejto dobe vela pripadov v zahranici - v anglicku, kde mavaju deticky nedobre vyvynute klby a musia ich davat do remenov, aby sa im roztiahli, takze lepsie davat do toho 3 mesiaca.

mahmulienka
5. aug 2012

teraz uz netreba viazat nasiroko od narodenia, dcerku mam narodenu v januari a kazali neviazat (zatial co pri prve, 2.5 rocnej to tak este nebolo), v 6tyzdni sme sli na uzv klbikov a kedze bolo vsetko ok, nebolo treba ich nosit. nekupuj zatial, na tom kontrolnom ortopedickom vysetreni ti povedia, ci treba a ci nie.

lejlla
5. aug 2012

ja som si kupila aj som davala do prvej kontroly(v 4 tyzdnoch).mala som take SENDY ortop.nohavicky.tie su super ze nemusis davat plienky a este aj nohavicky nato... 😉

hajanka
5. aug 2012

@mia-ko nie nemusis, nevies ci ich bude vobec potrebovat, je zbytocne ich vopred kupovat 😉
ak bude prve sono klbov v poriadku, nebudes potrebovat ani nohavicky, ani balit na siroko 😉 to ze sa to preventivne musi je len prezitkom dnesnej doby 😉

danusskaaa
5. aug 2012

ja som ich potrebovala uz v nemocke. tam nemali pre mimi tak sme mali doniest. stoja cca 2e tak ked kupis, nic zle s tym neurobis! my sme pouzivali asi mesiac a potom sme mali latkove plienky, kde mala krpana nasiroko nozky stale...

lenka311
5. aug 2012

ja som ich dávala. Dokedy ortopéd nepovedal že už netreba, mala vtedy 6mes.

sarinka123
5. aug 2012

Nie nekupuj, ja som porodila dievcatko a pytala som sa, ci treba tie nohavicky a Povedali lekari, ze sa to babatkam uz nedava. O par mesiacov sme isli k ortopedovi, to musi kazdi rodic, vsetko bolo OK, tak sme pokracovali v normalnych pamperskach. Teraz sa to nedava, ako kedysi. Uvidite po sone klbikov.

niki0121
14. aug 2012

Dieťatko zabalené v ortopedických gatuškách je pevnejšie aj na chytanie a nosenie. Ich používaním nič nepokazíš, môžeš len pomôcť bábätku. Ja mám doma 4 deti a 5 v brušku a gatušky som dávala a aj planujem dávať ďalej. Tak veľa šťastia v rozhodovaní.

evening_star
14. aug 2012

Aj ja som si myslela, ze sa to uz dnes nedava, do porodky som ich nemala zbalene, a prve, co sa ma detska sestra spytala pri prebalovani maleho, ze "kde mate ortopedicke nohavicky?" Prve sono klbikov sa robi v tretom tyzdni a dovtedy sa preventivne nasiroko bali. Aspon v nemocnici v ZA urcite to vyzaduju.

euka210
14. aug 2012

preventivne sa davaju, aj nasa lekarka povedala, ze treba, ale ja som nekupovala, lebo pouzivame latkove plienky. Radsej prvy mesiac ano do kontroly a ked budes pouzivat zavinovacku ci perinku tak ucite ano.

rakywanda
14. aug 2012

mala som ich niekoľko - zdedené, pokúpené a totálne nevyužité.
ortopéd mi kázal viazať naširoko i napriek tomu, že vyšetrenie bolo v poriadku, taktiež kontrola po mesiaci dopadla v poriadku, ale pre istotu som mala viazať ešte mesiac, zasa kontrola a pochvala, že ako dobre som viazala.
ááách keby vedel, že to moje dietko nemalo ani raz na sebe 😉
Podľa mnohých odborníkov je vo veku jedného mesiaca už neskoro viazať dieťa naširoko. Kĺbiky sa vyšetrujú priamo v pôrodnici a ak by bol problém už tam kážu viazať naširoko, v neskoršom veku to už nepomáha, už treba remence.

graceful9
14. aug 2012

niekde som čítala, že je to skôr na škodu baliť na široko, ak je bábo zdravé,,,,,to asi bude blbosť, lebo nás preventívne balili aj keď sme to nepotrebovali a sme zdravé 😉 ale ja som nebalila a malinká je ok 🙂 tiež som kúpila a nepoužila,,,keby si potrebovala, pošleš mm kúpiť, ým budeš v nemocke 🙂

jutka85
25. okt 2012

ahojte.vcera som bola u ortopéda a dali nám frejkovu perinku,ale malá mi v tom vobec nevydrzí,stále plače.co mám robiť?Nestačí keď ju budem baliť naširoko?

hamca
25. okt 2012

ja by som si na tvojom mieste kupila len jeden kus z tych najmensich. stoji to cca 2 eura. Nam doktorka kazala balit od narodenia a potom ides v 3 tyzdni na kontrolu k ortopedovi a ak to nebude mat dobre, tak postupne budes kupovat vacsie. my sme napr balili do konca 3 mesiaca.

salma22
25. okt 2012

no u nas v porodnici Ruzomberok chodi ortoped 3x do tyzdna k babatkam a maminkam rozprava ze by si ich mali kupit a balit na siroko..potom sa k nemu chodi na kontroly...ako je to v druhych porodniciach netusim .... 😒 mimo Slovenska maminky co pisu na siroko nebalia ale asi to tak vsade nieje

zuzka1008
25. okt 2012

my sme ich použivali preventivne 3týždne, kym sme sli na kontrolu klbikov

simca06022011
25. okt 2012

my sme balili na siroko, ked sme si na ortopediu na kontrolu mesacnu tak po sone nam este odporucia do 3 mesi´acov balit na siroko a na 3 mesacnej kontrole uz povedala, ze mame dobre vyvinute klbiky a mozeme prestat. Mali sme najskor iba jednu najmensiu velkost (aj to som si kupila v porodnici v obchode:P ) a potom som si este dokupila jedny vacsie.

K tej kritike pouzivania iba tolko: videla som malicke dieta vyviazane v kadejakych remenoch, potom 2 rocneho chlapceka kde lekarka nevedela co ma rodicom povedat.. pretoze doteraz sa mamicka o klbiky nestarala a teraz ked je zle tak doniesla pokryvene chlapca (nie doslova). CIze tie 3 mesiace nepohodlia v baleni stoja podla mna za to. Ved ta plienka vydrzi aj cely den, cize viac namahy to urcite nie je.

kacena1
25. okt 2012

ahojte. Ja som malu balila nasiroko do poslednej stvrtej kontroly u ortopeda. Tam nam povedali, ze preventivne mame balit do 1 roka, ale to uz som nerobila. Mala som kupene 2 kusy 1 aj 2. Vyuzijem ich aj pre druhe, ktore cakame uz onedlho.

slava76
29. okt 2012

ahoj.. ja som mala pri všetkých troch deťoch aj som ich balila do 1 mesiaca pokial išli na kontrolu.. Niekto napíše že bolo to dávno, ale keby to nebolo dobré tak by to nerobili ani naše mamky.. Istota je istota.. Za to že balíš bábo aspon na noc naširoko nič nedáš a si aspon spokojnejšia.. Radšej si kup aspon jedne a ak prídeš s pôrodnice začni baliť pokiaľ nepôjdeš na ortopediu..

monika15
29. okt 2012

ja som to don iesla tu v kanade so sebou a oni kukali ze co to je na co to je.... a mi povedali ze to nepoznaju a ze v nemocke nemoze mat... ale mimo im je jedno.... kazdy kukal ze co to mam heheheh 🙂)))))

zakoto
29. okt 2012

My sme ich tiež nosili, veľ. 1, aj veľ. 2 - uškodiť nemôžu a vždy lepšie, ako by som si v budúcnosti mala niečo vyčítať... veď to nezaberie kopec času - uviazať a je - nie je to nijaká extra záťaž, tak prečo by som si to mala zľahčovať... a tiež sa nenosia donekonečna... tých pár mesiacov - to je minimum, čo môžem pre to bábätko urobiť🙂

stanislavao
29. okt 2012

ja som ich nepouzivala. pri prvom som aj skusala, ale bolo to priserne, nevedel nohami poriadne hybat a hneval sa na to. nepouzivali sme ich a pri druhom som ich ani nemala. samozrejme, ze pokial ma babatko nejaky problem, ortoped vam ich odporuci, resp. naordinuje pouzivat a vtedy ich treba, aby sa klbiky vyvijali spravne. k ortopedovi pojdete, ked bude mat babatko 3 tyzdne. uvidite, co vam povie.