Poraďte čo kúpiť pre novorodenca do výbavy?

cetera
23. júl 2009

ahojte mamicky.....poradite mi co a kolko kupit pre babätko? Neviem co mam nakupit do vybavicky aby som to potom nezhanala na poslednu chvilu......myslim ake cumle a kolko, flase ake obsahovo v ml....., ci mi treba aj ten obal na flase, aku kozmetiku aby som mala ,lebo vobec nemam ani potuchy a nechcem zostat bez niecoho.....napr. co je vlastne vestko potrebne......co sa tyka oblecenia to som nasla na nete ale na taketo veci som sa tam nedostala

alias313
23. júl 2009

vlastna skusenost:kozmetiku som nakupila od vymyslu sveta-nivea, bundchen.....a proste kopuuu a maly sa mi z toho vyhadzal takze teraz mam kozmetiku z lekarne-klorane..cize z kozmetiky nam bolo treba-telove mlieko, sprchovy gel-ten je aj na hlavku, tycinky do usi, zo zaciatku na pupcek lieh...plienky, a na zadocek ja pouzivam len sudokrem..co ja viem ci ti je treba flase, zbytocne nekupuj ja mam doma taku kopu a ani ich nepotrebujem mam len 3, jednu na caj, jednu na mlieko a jednu na kasicku...cumle mam tiez 3-na caj s malym otvorom, na mlieko s vacsim a na kasu som si zvacsila dieru 😀 flase obsahovo ja mam 250ml a na cajik mam 120ml.a ked budes kojit, tak ti flaska ani nie je treba..len na ten cajik. ale ze ked sa koji, tak sa ani cajik nemusi davat, nekupuj zbytocne vela aj u nas sa toho tolko nakupilo a teraz mi to v skrini stoji...ak nieco napis do ip a skusim poradit 🙂

zukab
23. júl 2009

co sa tyka kozmetiky, my sme prve mesiace nepouzivali absolutne nic, do vody som podla rad lekarov dvzdy dala trocha olivoveho oleja a to bolo vsetko. vselijake peny, gely, mydla a neviem co, su ti uplne zbytocne, pre babo nie su ani vhodne.
flase si kup, pre istotu a do buducnosti. urcite protikolikove, na nasom trhu su asi jedny z najlepsich a najviac dostat zn. Avent. kup dve, to ti bude stacit. aj tak budes zo zaciatku urcite kojit 🙂
obal na flasu si kupit mozes, je to prakticke. da sa pekne pripevnit na rucku kocika, udrziava teplotu vody. ci v lete, ci v zime.
nakup si kopec plienok, tie sa ti budu minat velmi rychlo.
co sa tyka dudlov, tam ti teda poradit neviem, avsak z vlastnej skusenosti hovorim, kup si jeden silikonovy a jeden latexovy, uvidis, ktore bude tvoje babo preferovat.
ja som mala mrte silikonovych, krasnych designovo a moja mala ich absolutne odmietala. takze som ich mohla po case pekne krasne vyhodit. u nej prejde zasadne iba latexovy (tie klasicke zlte...).
pozri sa, radsej ako mat kopec zbytocnych veci v skriniach, kup menej a dokupit mozes vzdy 🙂

zuzi118
23. júl 2009

Ja som ked sme sli z porodnice nemala kupenu ani flasu, ani cumliky. Flasu sme kupili po ceste, lebo maly sa nevedel prisat a dostaval s flasky. Cumlik som dostala v takom baby-balicku v porodnici. Vytiahla som ho az ked mal maly nejake tri tyzdne. V tom balicku boli aj vselijake vzorky ako sudocrem a ine proti zapareniu. S tym som si dost dlho vystacila a potom sme nejake dostali do daru, takze som ani nic dalsie nekupovala

Co sa kozmetiky tyka, tak som pockala co mi lekarka povie a ta mi povedala len toto:
jedina kozmetika co potrebuje je mydlo seba-med a olivovy olej
+lieh na pupcek, take gazove stvorceky a leukoplast na prelepenie pupceka
my pouzivame aj borovu vodu na ocka
mozes kupit aj vatove tycinky - nemusis. Maly by mat tvar hrusky, tak sa ti nestane ze zajdes hlboko do uska a nieco poskodis.

Co sa obalu na flasu tyka, nemam zatial som nepotrebovala. Naucil sa tahat z prsa, takze pokial je so mnou tak ma vzdy mliecko pripravene v spravnej teplote 😉

Ja by som si na tvojom mieste flase nekupovala... mozno ich budes potrebovat az ked bude ovela vacsi a poznam aj deti co presli z prsa priamo na poharik so sosacikom a flasku vobec nepotrebovali. Okrem plienok a pracieho prasku pre deti by som v dnesnej dobe hypermarketov co su otvorene neskoro do vecera (alebo Non-stop) nic dopredu nekupovala. Uvidis co budes potrebovat, potom kupis.

jankapiknova
23. júl 2009

ja som si flasky kupila dve jednu na caj a jednu na mlieko a to od firmy nuk, na caj uzsiu vyssiu a na mlieko nizsiu hrubsiu s dudlom co pripomina tvarom bradavku. su super ine ani nepouzivam a sklenne som ani raz nepouzila. Z kozmetiky som si kupila znacku johnson fialove na dobry spanok, je super teda aspon pre nas a krasne vonia. Ono je to tazko kazdemu sa ine lubi a ine malemu babu pasuje. Ja ked som si kupovala vybavu som si napisala zoznam a kazdy mesiac som nieco kupila, lebo sa to nezda ale toho sa nahromadi myslim aj s vecami na oblecenie a stoji to kopu penazi. Vyhladaj si aj v googli,kopu stranok sa ti otvori s vybavyckami. Ja som si to vychutnavalo,strasne ma to bavilo,skoro kazdy den som bola v meste a sledovala v obchodoch co este kupim. Tak si to uzi aj ty.

briketa
23. júl 2009

Flasu som nepouzila vobec ziadnu, dlho som kojila, tak sme isli rovno na pohare. Dudle vobec ziadne. Z kozmetiky iba krem na ritku, prvych 6m som sa vyhybala akemukolvek mydlu, kremu. Maleho som kupala v slabuckom hrmancekovom odvare (2 sacky na vanicku). Prve tri mesiace som ho len otierala namocenou handrickou. Nepouzivala ziadne vlhke utierky, ritka bola cervena hned v porodnici, tak som vsetko zatrhla.
Aby si mala nejakych 6 bodyniek, 4 bavlnene nohavice, 2 bavlnene ciapocky, 4 pyzamkove dupacky, 3-4 bavlnene overaliky bez noh na den, 2 bavlnene bundicky, 3 pary ponozticiek. 2 bavlnene zavinovacie deky, 2-3 plienky na zavinovanie (tensie ako deky). 5-6 latkovych plienok na grckanie.
Mnozstvo oblecenia co spotrebujes zavisi od toho, ci dietatko grcka po papani, alebo mozno vobec, stane sa, ze ked je dietatko drobnejsie, pretecie plienka, kym najdes ten spravny typ.
Dalej by som bola pripravena, ak bude v postielke mat tri sety na prezlecenie postielky, hlavne plachty.
Nekupuj toho vela, hlavne novorodenec rychlo rastie. Radsej dokupuj postupne ked uz sama budes vidiet co potrebujes.

zuza.m
23. júl 2009

ja som si kupila sprchovy gel ,olejček,lieh na pupok,gazove štvorčeky,tyčinky do ucha,teplomer do vody,kefu na vlasky,sudokrem neskor rybiu mast,pupik na bruško,dve flašky na čajik na mlieko,dva dudle(jeden okruhly jeden zrezany)vlhčene servitky,plienky jednorazove,plienky bavlnene tych som mala 10 ale ani nebolo treba tolko,košielky ale 4-5,zo začiatku bol len v košielke a nožky mal v plienočke ,neskor body kratko dlho rukavove,malinke teplačiky,ponožky ale so slabou gumou,rukavičky (tie som ani nedavala ,čiapočky ,my sme použivali aj ortopedicke nohavičky teras že sa už nemusia.zavinovačku aj perinku .navliečky paplonik hniezdo okolo postielky....neskor si podokupuješ čo ešte treba,

briketa
23. júl 2009

...a hlavne nezabudni na seba! vazelinu na bolave bradavky, vlakninove tabletky (to nie je medikament, to je len na zmakcenie stolice, prve dva tyzdne) - predides hemeroidom a vobec placu na zachode (urcite mnohe vedia o com hovorim 😒 ), neviem co dostat na Slovensku, ale vlhke obklady z liesky (zvonka) na hojenie vaginy, makku umelu Flasku so spicom co ma moznost ostrekovania (nieco ako su jarove flase na riad, len mensie) na okamzite ostreknutie potom ako pojdes cikat na zachod (zo zaciatku stipe kazde pouzitie toalety)
Detske plavacie koleso na podkladanie sedenia, na prvy tyzden-dva, kto ako.
Najprv len jednu kojacu podprsenku a dokupit viac az ked Ti z kolostra nabehne riadne mlieko a uvidis ake velke budes mat prsia. Vloziek do podprsenky kup najprv len zopar, moze byt, ze ich nebudes vobec potrebovat (maly ma vycical vzdy do poslednej kvapky a jedol casto)
A hlavne trpezliveho a chapaveho partnera ;)/ ak nebudes mat doma vypomoc, obemailuj kamaratky, pribuzne a zname a daj si doniest trikrat do tyzdna cerstve jedlo domov. Urcite Ti vdacne! pomozu, u nas sa to robi uplne bezne.
Navar si posledny tyzden vacsie mnozstva a zamraz, zide sa Ti to!

jankapiknova
23. júl 2009

ja som tiez prvy mesiac ani raz nevarila,mala som co robit so sebou a malym, nosila mi nastriedacku mama so svokrou.

cetera
autor
23. júl 2009

juj tak to s varenim nebude problem....manzel je vyuceny kucharik hoci tie jeho experimenty neviem ci budem jest taky mesiac 🙂

segricka
23. júl 2009

suhlasim so zuzi18, len by som pridala zakladne vybavenie lekarnicky. dufajme, ze nebudes potrebovat, ale lahsie sa ti nakupi teraz ako potom s babom a zide sa ti aj na neskor, nielen k novorodeniatku: teplomer - tzv. rychlobezka, sirup proti teplote, odsavacka na hlieny, kvapky do nosa, lyzicka na podavanie kvapiek - vitaminov - predpise ich pediater.
ine mi teraz nenapada, ak som na nieco zabudla, maminy urcite poradia

nany100
24. júl 2009

ahojte, pridám zoznam, podľa čoho som sa orientačne riadila ja...
http://www.starostlivostodieta.sk/vybavicka-pre...

jankapiknova
24. júl 2009

tie veci co treba po porode,hlavne co sa tyka masti a chodenia na WC som si dopredu nekupovala ale mala som na listku napisane,ale nakolko ma prekvapil po 11hodinach trapenia cisarsky rez tak som nic nepotrebovala z toho. keby som potrebovala manzel by kupil mame lekaren priamo v nemocnici.

wiwienne
2. aug 2009

..odporucam dat do vyhladavaca "tehotenska kalkulacka"..je tam skvely zoznam, o ktory sa da opriet, vsetko potrebne....

wiwienne
2. aug 2009

...ozaj, co sa tyka kozmetiky, menej je viac, staci ti olivovy olej, nieco do kupela a kremik na zadocek...a ak v rodine nemate rekordy v kojeni, nejaka flaska sa urcite zide, odsavacka urcite, ak ride laktacna kriza alebo ak bude viac mliecka - nikdy nie je na skodu uskladnit ho, clovek nikdy nevie...oblecenia malo, babatko rastie ako z vody, rodina tiez podaruje od sameho stastia🙂...ak to bude chlapcek, tak preventivne odporucam rektalnu rurku..chlapci maju casto koliky a to jedine naozaj zaberie, babtku sa potom ulavi...vsetko s mierou...ak chces nakupovat setrne, tak take veci ako lehatko a podobne vobec netreba..

dupinka
2. aug 2009

kozmetika: tiez som nakupila vela, nakoniec pouzivame to, co nam na recept dala lekarka - na predchadzanie zapareninam Sudokrem, na suchu pokozku Excipial, a do kupela namiesto olejcekov Oilatum. No a teraz sme zacali s masazami, tam pouzivame Oil od Nivey. A este detske mydlo od Johnson ´s. Tot vsjo.

Co sa tyka oblecka, vhodne su detske body. Tie si kup aj dlhe aj kratke rukavy (podla rocneho obdobia viac kratkych alebo dlhych, ja mam do 10ks), k tomu asi 2ks polodupaciek, nejake tricko s dlhym rukavom/natelnik - 2-3ks, bundicka/mikinka, 2-3 ponozky, prip. capacky. 2ks ciapociek, vhodne su take, co siahaju na uska - prevencia prievanu. A na spinkanie su velmi dobre overaly - celodupacky, so zapinanim v rozkroku, tak 4ks.

Ved pripadne potom dokupis, ak bude malo, ale vela aj dostanes. A radsej prat par kusov, ktore sa vynosia, ako potom lutovat, ze nieco ani nemal oblecene (ja som teraz vyradovala prve vecicky, mnohe mal na sebe sotva dva-tri krat. 😖 )

jasminet
3. aug 2009

ja sa pridavam k vasim zoznamom, ale odporucam latkovych plienok kupit viac - ja som mala 10 ks klasickych + 4 s obrazkami a prala som kazdy den... takze natalia mala 12 dni a leteli sme dokupovat plienky + body s kr. rukavom (povodne som mala 4ks) teraz mam 24 plienok a aj tak mi stale nestacia 😀 lebo grckame, jednu mame preventivne pod hlavou v kociku, jednu v postielke, na dalsej lezime v obyvacke, dalsou utierame grcky, potom dalsie do postoliek...atd atd
cumle som kupila, zatial nepotrebujeme, flase mam dve, pouzivame 1 na caj, excipial som zacala pouzivat ja a malu natieram infadolanom. do kupela davam oliv. olej a na zadok sudocrem, ale bepanthen bol tiez dobry. kozmetiku som dopredu nekupovala, pockala som na rady v porodnici. ale co si rozhodne treba casom obstarat je nieco ns bradavky ked budes kojit... 😅

mamutka
3. aug 2009

spominas cumle - nas ich nechce vobec, vyhodene peniaze, kup si jeden pre istotu, ak bude mat rad, dokupis.
flase, detto, kojim a su nam na nic, obal na flase, uplne na nic a nezmestia sa don vsetky flase, pozor na to!
najskor zisti ako si na tom s kojenim, potom zhanaj flase, zatial jedna pre istotu postaci.
kozmetika.......pouzivam mydlo nivea, aj to len obcas, inak netreba dokopy nic, len kremik po kupkani, trosku, ziadne vysoko lestene babatko.
potrebujes lieh a gaz.stvorce na pupcek, miesto kremu olivovy olej v pohode, ja som dostala zaklad takychto veci v balicku z porodnice.
na ritku, ak sa zapari sudocrem, tiez bol v balicku, ale doporucujem latkove plienky a nie jednorazovy igelit, hlavne v horucavach a vela vetrat. neboj, latkovky sa dnes nezehlia, nevyvaraju, nie su to tie biele komunisticke stvorce, ale ako myslis. zakladne info pre laikov: http://www.latkovepleny.info/
o obleceni je tu milion diskusii, to si najdes
co sa mna tyka, potrebovala som hlavne caj na podporu kojenie, galony, a do porodnice si ber teplaky na cestu domov, nie rifle alebo daco take, hlavne nech to je pohodlne. inak mi netreba nic, len spanok 😀

hanka333
20. nov 2010

pozri utierky,mydlo a cistic na www.mh-hygiena.sk
maju vsetko a posielaju zadarmo

babulina
20. nov 2010

cumle, flasky su podla mna uplna zbytocnost, co sa tyka kozmetiky tak mne stacila iba cicaderma - bola dobra aj na bolave bradavky aj na zadocek 😀 , potom dostanes milion vzoriek tak mozes skusat, doma som mala nachystane este mydlo uplne obycajne detske, postupne som dokupovala podla potreby
ja som napr si urobila pri druhom drobcovi zasoby pampersiek, lebo som ich nasla v super akcii ( no nekup to ked su za polovicu 😀 😀 😀) len som ich musela vsetky predat lebo maly bol alergicky na pampersky takze putovali kamoske co rodila mesiac po mne
nezabudaj ze v nemocnici si prinajmensom styri dni takze za tych par dni velmi rychlo zistis co sa ti hodi a v dnesnej dobe kedy su otvorene obchody 24hodin dobre instruovany rodinny prislusnik kupi naozaj vsetko 😎

milota164
30. okt 2015

presne , zasobit sa plienkami je hlupost lebo pomaly kazde babo ma alergiu na nejake plienky.v odstat ti staci mydlo a dobra masticka na zadocek, ktora bude chranit hned od zaciatku aby neboli problemy. Obsahuje olivovy olej na hydrataciu,vitamin B3 ,podporuje regeneraciu pokozky a vytvara vodeodolnu vrstvu takze je pokozka lepsie chranena. Ostatne dokupis bez problemov za pochodu 🙂

mischell333
15. dec 2021

Čo sa týka Kozmetiky som spokojná pri oboch babylove a plienky pampers čakáme 3 tie s tiež to tak ostane