Poraďte prvé topánočky
Ahojte maminky prosim Vas poradte kde kupim prve topanocky uz sa zacina stavat na nozicky tak by som potrebovala poradit ake a kde. dakujem Vam za radu 😊 Lucia
@yanni no a zasa mudre rady.netrep mi tu hluposti,co mam davat svojmu dietatu.ked mu dam sacky na nohu alebo kleber,je to moja vec.a pokial viem,tak capacky a hentake sa davaju iba ked sa dieta uci vstavat a dvihat o nieco,alebo na piesku a na trave.ale pokial chodi,treba mat stabilny clenok.neporovnavaj vahu dospeleho cloveka a dietata..mojich rodicov do toho neplet,ti maju topanky akurat tak u riti.asi si moc zakomplexovana do topanok,tak si radsej natukaj ich stranku a kukaj ake maju nove farby..a na mna tu neutoc!a natocit si mozes samu seba,ako sa obuvas,kedze je to tvoja priorita🤗
Zaujimava tema, dakujem za nu. Pozrela som narychlo nejake zahranicne zdroje (hlavne britsku NHS):
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-bab...
https://www.oxfordhealth.nhs.uk/podiatry/foot-h...
http://www.bdct.nhs.uk/wp-content/uploads/2016/...
https://www.babycentre.co.uk/a552922/caring-for...
Nedopatrala som sa uplne k odpovedi, ze ake topanky ano, ale spominaju, ze dolezite je chodenie naboso a viackrat spominaju "makke" topanky. Skoda, ze tam nie je viac obrazkov :-/
@yanni mna nezaujimaj ci sa to vola capacky alebo nejak inak..a v podstate je mi to aj u riti.
po prve si trapna...ale brutalne😂prepac,ale si..
a po druhe...treba dieta objat a spytat sa,co mu chyba,davat lasku a nie len sledovat jeho nohy jak prepata fetka😉
takze ak mas nahodou taku poruchu,ako tak sledujem(nechcem vediet podrobnosti,asi by mi bolo zle)..treba len jedno,liecba.fetisizmus je tazka choroba..ale fakt!
@mia407 Dievca upokoj sa. Chod radsej nakojit dieta. Nejak ti tie topanky stupaju do hlavy.
A laskavo neurazaj. Si mlada, este si nic nepreskakala. O tvojej vlastnej skusenosti radsej pomlcim. Tebe dieta este ani len nechodi.
Na temu topanky a zdravy rast detskej nohy sa uz s tebou bavit nebudem. Nohy nas nesu cely zivot a je dolezite aby ostali co najdlhsie zdrave.
mam skoro 15 mesacnu dcerku. od 13 mesiacov beha jedna radost.tiez som si vela studovala ake topanocky su najlepsie. nakoniec som si povedala, ze aj tak najlepsie skusit. kupila som jej topanocky a la pevna obuv od Rak a aj typu barefoot. a vysledok? v pevnych topanockach beha jedna radost, ani nevie, ze ich ma na nohe. barefootky u nas hroza - v tych kozenych capackach sa pri chodti davala na spicky a v cizmickach od little blue lamb si po troch krockch skoro vyvrtla clenok! podotykam, topanocky sme zacali riesit, ked uz krasne sama behala. moj nazor 🙂💪🏻
@yanni a ty sa venujes tejto problematike profesionalne ? Si ortoped , rehabilitacny lekar , alebo oredavas obuv? Odkial cerpas svoje poznatky ? Naozaj ma to zaujima. 🙂
@yanni starecke reci..mam viac rokov,tak som aj mudrejsia a blabla.aj 20 rocne dievca,ktorej zomrela mama a stara sa o celu rodinu moze byt skusenejsia ako 40 rocna.kazat mi tu urcite nebudes,ci mam ist nakojit dieta..a predstav si,ze moje dieta chodi za ruky ako rocne dieta..uz si to predychala??ked ano,tak som rada. noooo a nohy nas nesu,ale kde nie je rozum,nohy uz nepomozu..ty si zacala utocit a pokracovala aj po upozorneni.takze prijemny zvysok vecera🤗
@chrissie_kf Samozrejme, ze nie. 12 rokov obuvam najskor jedno dieta a postupne dokopy 4. S druhorodenym (19 mesiacov mladsi ako prvy) sme mali problemy. Ma extremne siroku nohu a vysoky nart a je velmi tazke kupit pre neho vhodnu obuv. Takze som sa do toho chtiac nechtiac "obula". zacala konzultovat s DETSKYM ortopedom, navstivila nespocetne mnozstvo specialnych predajni s detskou obuvou, kontaktovala roznch vyrobcov detskej obuvy, boli u fyzioterapeutoch, co by poradili. Neskor riesila aj pre mnohych ny SK "novu topankovu modu", co vlastne nova vobec nie je., kedze v zahranici (zaujimave) maju poznatky a skusenosti ine ako na SK a to uz 30-40 rokov.
Zijeme v zahranici a tu su na spravny vyvoj detskej, podotykam, ZDRAVEJ nohy uplne ine nazory ako su este bezne na Slovensku.
Ja som ani nikde nespominala capacky. Capacky je len kus koze. To nie je na chodenie po vonku. Na Slovensku aj toto vela ludi zamiena. Capaci su ako normalne ponozky. Nic viac a nic menej.
Chlapec ma uz 10 rokov ale je to stale hroza a zial, cim dalej tym väcsia, najst pre neho vhodnu obuv.
Nastastie ma nohy stale zdrave, ziadne odchylky. Len zial, uz musime z casti davat sit namieru.
Hore dotycna dama nema ani sajnu. Clovek ked sa musi tolko rokov pasovat so zdanlivo lahko riesitelnym problemom, ktory je cim dalej tym neriesitelnejsi, tak az vtedy pochopi.
ale uz sa k tomu nejdem vyjadrovat. Autorke diskusie som dala odpoved, ma tu aj dalsie odpovede, rozhodnut sa musi len sama. Je to len na nej, ja som jej predostrela moj nazor, ktory ale nikomu nevnucujem.
Urcite najlepsiw BAREFOOT obuv my len taku nodime inu ani nechcem tvrde beforemne podrazky
Takze odporucam len taku to je ako chodza na boso...
@23javane chod do obchodu (ked bude dieta uz chodit) a vyskusaj a uvidis v ktorych sa mu dobre hybe... zalezi od tvaru nohy (tensia hrubsia ...)
Znaciek je vela, treba vybrat s makkou a pohodlnou podrazkou a aby dietatku dobre “sadli”.
My sme mali prve topanky ricosta pepino a velka spokojnost.
Osobne by som nesla do protetiky ajked vela ludi odporuca prave tieto zda aa mi ze deti v tom chodia ako v lyziarkach.
@yanni dakujem za odpoved 🙂 ja sice suhlasim v mnohom s nasimi ortopedmi , ale rada si rozsirim vedimosti a obzory 🙂
@yanni moja pekna kebyze ty vies kolkym ludom som ja pomohla a s akymi problemami,ze som vyhladala aj nemozne..ved na to som aj v tej praci.tak sa tu nerob mudra jak pani majitelka firmy na obuv.tak si zaloz vlastnu temu,a neutoc na nazor druheho.ona sa pytala a ja som napisala,ale za to ze tvoj maly ma problem,tak budes tu do mna strkat a budes.a tak isto vymeriavam ludi na zhotovenie na mieru,tak tu zo mna nerob debila,ze neviem nic!!!
Za mna len pozorovanie z okolia, vsetci rovesnici mojej dcery ktorych pozname od mala a nosili papucky a zopamky typu rak (myslene spevne s opetkom a tvrde jak slak) su monentalne ortopedicky pacienti, s neustalou potrebou nosit vlozky a ortopedicke sandale-len ziadny z nich sa nezamyslel ze ako je mozne ze ked ich dieta nosilo ortopedicku obuv aj tak ma naprd nohy a potrebuje sa liecit... Moje deti nemaju cisty bf, je to dost financne narocne a topanky sa tazko zhanaju... Ale urcite vela chodia naboso, a pri vybere topanok dodrziavam zasady aby bol dostatocny nadmerok, spravny tvar sirka obydnost, bez opatku atd... Skus si len predstavit ako by sa tebe chodilo v topankach ktorym ani podrazku neohnes, pripadne ak by si mala nohy v sadre...
dieta ma na chodidle tuk,cize je uplne jedno,ci ma alebo nema ortopedicku vlozku,nakolko sa klenba este nevyvija,az postupom a absolutne to nesuvisi s tym,ze ked nosil ortopedicke vlozky,tak nebude mat ploche nohy.plochost noh sa ukazuje vo vyssom veku dietata a zavisi od mnohych faktorov.
@zuzulkazu a ako vies ze na vine su rak topanky a ortopedicke topanky ? Co ak ti rodicia nedbali na spravnu velkost topanok, spravny model topanok , mozno nie vzdy nosili novu obuv. Nevidis do toho ako to prebieha doma a nemozes to zvalovat automaticky na danu obuv a zavadzat takouto informaciou. Ja mam zasa inu vzorku a deti mojich znamych a rodiny, ktori nosili ortopedicku obuv a vsetci maju zatial nohy v poriadku . Neutocim , ale nemam rada taketo zavadzanie. Existuje aj nieco co sa vola geneticka predispozicia a ine vonkajsie faktory , ktore vplyvaju na taketo problemy.
@mia407 neda mi nezapojit sa 😉 9mesacne dieta je sice pekne ze chodi ale po mojom poslednom pobyte v kupeloch so synom a cviceniach s fyzioterapeutom ti mozem povedat ze robis velku chybu. Predbiehas prirodzeny vyvin svalstva kosti a klbov a prides na to ked uz bude neskoro 😉 nie nadarmo su tie tabulky minimalne orientacne. Ak zacne dieta chodit skor ako v 11.mesiaci tak je to prilis skoro a nebude dobre pouzivat obe strany tela a s tym potom dalej suvisia aj ine problemy... tak ho prosim nestavaj za ruky pre jeho vlastne dobro 😉
@chrissie_kf ako som napisala je to cisto moje pozorovabie a je na kazdom co si kto vyberie ale nemam rada takych ludi ktory automaticky hladaju chyby vsade inde a ti ludia z mojho okolia sa chodili radit do obchodov ako protetika atd a pozbam tych ludi dost dobre, takze tam to o nedbanlivost urcite nebude, chceli pre svoje deti najlepsiu cestu ale nrvyslo to... Ked vidim ako chodia deecka obute v skolke je mi do placu... Takze je to fakt nakaudom a sama na sebe musis citit ze uzka a tvrda topanka nieje to prave ani pre dospeleho nieto to este pre deti

@mia407 ved ale jasa nehadam. Rob si Jako chces. Ked ti bude dieta chodit, zviaz mu nohu do "gypsovych" topanok, potom uvidis ako bude "chodit". Ani nohu nebude vladat spravne polozit a chodidlo/prsty zrolovat. Rob video jedno v takych topanka a hned na to jedno uplne naboso. Aky diametralny rozdiel to je.
Apropo klinec. Svagor mal na nohach pracovne (take stavbarske, tvrde s s hrubou pevnou podrazkou) a skocil na klinec. A hadaj sko dopadol. Tiez na pohotovosti mu ten kline museli vytahovat, sistit chodidlo, zasivat.
Toto je ejdnoducho Smola a nema s hrubou ci tenkou podrazkou nic spolocne).
Vies tvoj nazor je cely zivot ovplyvneny nazorom tvojich rodicov. To je jednoducho ta generacia, ktora ine nepoznala.