Zoznam nevyhnutnej výbavy pre bábätko a pôrodnicu
Ahojte, snažila som sa spísať si zoznam čo všetko treba pred príchodom bábätka nachystať a čo všetko si zbaliť do tašky do pôrodnice. Budem veľmi vďačná ak si nájdete čas, pozriete sa na to a napíšete mi váš názor čo netreba, prípadne na čo som zabudla. Rodiť budem cca o mesiac v Trnave. Za spoluprácu vám veľmi pekne ďakujem.
Výbava pre bábätko:
Hlboký kočík
Fusak
Vajíčko
Deka do vajíčka
Taška na kočík
Termoska
Vlhčené obrúsky
Odsávačka na mlieko
Fľašky na mlieko
Krém proti zapareninam
Krém do zimy
Púder
Ovsený kúpeľ
Krém na telo
Tyčinky do uší pre deti
Nožničky na nechty pre deti
Hrebeň na vlasy
Dezinfekcia na pupok
Vatove tampóny na čistenie
Plienky
Látkové plienky
Prebaľovacia podložka
Prebaľovaci pult
Vanička
Kýbel na vodu
Mydlo
Šampón
Matrac na prebaľovaci pult
Návliečky na matrac na prebaľovaci pult
Box na plienky a drogériu na spodné poschodie
Postieľka
Deka do postieľky
Deka do kočíka
Monitor dychu
Vysielačka
Baldachýn
Plachta do postieľky
Postieľka na spodné poschodie
Hojdačka
Body s dlhým rukávom
Dupačky
Overal na spanie
Pančušky
Čiapka na dnu aj von
Ponožky na dnu a von
Rukavice na dnu a von
Svetre
Nepremokavá podložka do postieľky
Dudel (aký?)
Teplomer
Odsávačka
Uteráky
Pláštenka na kočík
Tlmené svetlo k postieľke
Vankúš na dojčenie
Kefka na čistenie fliaš
Saponat na fľaše
Spací vak
Zavinovačka
Slintaciky
Malý uterák na umývanie
Kôš na plienky (prípadne niečo iné?)
Svetielko s melódiou
Šnúrka na dudel
Fyziologický roztok
Paralen čapíky
Kvapky do nosa
Chobotnička
Mojkáčik
Raketa na kočík
Hračka na kočík
Hračka na vajíčko
Podložka na zem
Deka na fotenie
Jednorazové prebaľovacie podložky
Cestovná postieľka
Matrac do cestovnej postieľky
Šatka/nosič
Sterilizátor do mikrovlnky
Odkvapkavac na fľaše
Umelé mlieko
Taška do pôrodnice:
Občiansky preukaz
Kartička poistenca
Tehotenská knižka
Sobášny list
Nabíjačka na mobil (dlhší kábel)
Nočná košeľa na pôrod
Nočná košeľa na oddelenie šestonedelia (koľko kusov?)
Ponožky
Gumička do vlasov
Fľaša s vodou
Tyčinky/croissant (niečo na jedenie)
Papuče
Šľapky do sprchy
Uterák
Malý uteracik
Popôrodné vložky (koľko kusov?)
Popôrodné nohavičky (koľko kusov?)
Toaletný papier
Mydlo
Kefka
Pasta
Hrebeň
Oblečenie na odchod domov pre mňa
Oblečenie na odchod domov pre bábätko
Body (koľko kusov?)
Dupačky (koľko kusov?)
Čiapka
Rukavičky
Plienky
Vlhčené obrúsky
Krém proti zapareninam
Krém na problémy s pokožkou
Púder
Ovsený kúpeľ
Malý uterák
Látková plienka
Chobotnička
Niečo pre partnera?
Hmmmmm mam 4 deti a niektore veci z tohto som nemala vobec. Kazdopadne kazda ma ine predstavy a aj to co chce resp potrebuje.
Neviem ci chces/planujes dojcit. Ak ano tak aj podprsenku vhodnu a tiez nieco na bradavky.
@reela ale dobre vajicka su snad do nejakych 86cm, vajicko chrani viac ako sedacka
@kitycat ako my sme mali vajicko z trojkombinacie kocika a celkom dobre bolo, len mame aj hatchback auto, takze tie nozky mu tam uz pretrcali dost do sedadla. Neviem ake ma autorka vajicko ani auto a ci su s muzom vysoki, alebo ci dedko/babka boli vysoki v rodokmeni, len hovorim, ze si na to treba dat pozor, nas to tiez sokovalo ako rychlo sme museli menit v aute autosedacky
@diewcatqoo aké napríklad zbytočnosti? No neviem ešte či budem môcť dojčiť alebo nie. Odsávačku som "zdedila", čiže chcem byť pripravená aj na jednu aj na druhú možnosť. Chobotnička je taká "hračka", ktorá sa dáva miminkam, aj predčasniatkam
@anonym_autor prebehla som to len zbežne ale poviem že je tam xxx zbytočností
@anonym_autor ja ako "čerstvá" matka takmer 2 mesačného ti poviem že tam máš veľa zbytočných vecí...deka do vajíčka môže byť aj tá čo budeš používať do kočíka.. nekupuj zavinovačku do vajíčka... Vajíčko hreje samé od chrbta a zbytočne sa ti bábätko spoti... Viem o čom hovorím ..musela som ju vytiahnuť lebo malý bol nespokojný..púder? Na čo? Budeš mať krém proti zapareninam.. ovsený kúpeľ? To ani neviem čo je... Dieťa kupes v čistej vode.. takisto krém na telo .. zbytočne.. netreba na detskú pokožku zbytočne dávať blbosti.. takisto aj šampón a mydlo... Kýbel na vodu? To ti je na čo? Matrac na prebaľovaci pult?? Však tie sú mäkké.. obliečka?? Použila som bavlnenú plienku a pod to nepremokavu podložku.. a nemenim to tak často.. monitor dychu si vieš požičať z lekárne.. baldachýn je zbytočný chytac prachu.. hojdačka nie je nutnosť.. ale ak chceš tak kúp.. čiapka na dnu? Zbytočne.. náš mal čiapku dnu len vtedy keď sme vetrali..ak chceš dávať cumel tak nie okrúhly ale plochý.. saponat na fľaše zbytočne.. stačí jar.. ja som zo začiatku namiesto spacieho vaku používala látkovú plienku do ktorej som ho zavinula.. látkové plienky chceš požívať na čo? Rozhodni sa či chceš iba latkovat alebo budeš používať jednorazové.. ja mám látkové len keď ideme niekde tak na prebaľovaciu podložku a na odgrgnutie..kvapky do nosa zbytočne kupovať dopredu.. vieš to kúpiť hneď ak by bol problém .. tie hračky nie sú nutnosť takže to podľa tvojho uváženia.. raketu na kočík by som dopredu nekupovala.. môže sa stať že ti v kočíku vôbec nebude chcieť byť.. odkvapkavac na fľaše tiež zbytočne.. oblečenie pre bábätko do nemocnice .. pozri si v nemocnici v ktorej ideš rodiť zoznam.. u nás dávali oblečenie takže som potrebovala len na cestu domov... Nočná košeľa na pôrod.. úprimne? Ja som bola len v spodnom prádle a aj to som potom bola už len nahá keďže som bola skoro stále v sprche.. popôrodné vložky si zober jeden balík .. hocikedy ti môžu doniesť ďalšie balenie.. takisto aj popôrodné nohavičky..

Krém do zimy - nepouzili sme. Zas babatko bude vo vanicke v zime za x vrstvami oblecenia, ked bude fukat, tak mu striesku das dole, neexistuje, ze by mu tvar oslahol vietor, tak ako tebe, ze to potrebujes.
Púder - mas tam krem na zapareniny, puder som citala, ze sa uz neodporuca.
Ovsený kúpeľ - ako preco? Staci normalna kupel. Ak bude babatko atopik, tak aj tak k tomu potrebujes speci roztok do kupela, co je ucinnejsi.
Tyčinky do uší pre deti - dospelacke urobia tu istu robotu.
Vatove tampóny na čistenie - staci jednoducha servitka.
Látkové plienky - babatko ti bude kakat aj 10-12x denne, to neexistuje, ze by si stihala vyprat a vyschnut do dalsieho kakacieho dna. Pouzivaj jednorazove a latkove plienky davaj napriklad pod babatko, ked ho davas na brusko, lebo sa mu moze trosku mliecka spustit z ust. Alebo si ho davaj na rameno, ked nosis babatko na hrudniku, aby si odgrglo.
Šnúrka na dudel - toto som sa bala, aj sa bojim, ze sa v spanku nejako pootaca, alebo ruckou si to dajako obmota okolo krku, preto som nekupila. Ale videla som rodicov ako to pouzivali na verejnosti aby sa ten cumlik nestratil.
Fyziologický roztok - preboha preco? Co chces vyplachovat? Ved voda je pouzitelna.
Raketa na kočík - som isla pozriet a ten mechanizmus mi nepride dobry, syna trebalo viacej hojdat, tamto v podstate len otriasa kocik, to by mi nezaspal.
Pančušky - zbytocne, som nevyuzila, jednak ze dost tesnu robia plienku a sa akurat zosalies to furt obliekat
Box na plienky a drogériu na spodné poschodie - toto je rizikova vec, lebo ked to zacne lozit, chodit, tak vie ti to aj otvorit, skor davaj drogeriu vysoko, aby nedociahol
Monitor dychu - by som kupila len pri predcasniatku, alebo keby mal nejake tazkosti pri porode ako prisudenie. Som citala, ze casto davaju plane poplachy...
Vysielačka - ak spis s nim v jednej miestnosti, alebo hned vedla, ze pocujes, tak zbytocne
Baldachýn - to je skor esteticno pre teba nez pre babatko. Ja by som to nedala, lebo postielku sme casto premiestnovali a baldachyn by akurat zavadzal.
Matrac na prebaľovaci pult - nepouzila som.
Čiapka na dnu aj von, Ponožky na dnu a von, Rukavice na dnu a von - my mame prekureny byt, nic z toho na dnu som nepouzila, na von ano
Deka do postieľky - tu pozor, pri malom babatku sa to neodporuca kvoli sids, by sa mohol zadusit, ze si ti da na hlavu
Deka na fotenie - moj vkuse vrieskal, ziadne profi fotenie sa nekonalo
Svetre - skor nie, sa ti prepoti
Fľaša s vodou -daj tam mnozne cislo, aspon 5
Teplomer - kup taky, co ti pomera teplotu za 10 sekund.
Co ti chyba: nakrcnik, autosedacka (z vajicka ti rychlo vyrastie), zimne capacky pre babatko, bunda pre babatko, uz do porodnice si zober tu odsavacku, nikdy nevies, ci nebudes mat problem s prisatim.babatka, alebo babatko bude na jiske a nebudes ho moct kojit atd., senovka+benedikt, keby si mala problem s rozbehnutim laktacie. Odsavacka soplov (nepouzili sme, ale mame pre istotu). Kup viacej druhov sosakov na flasky, ak by si mu davaja odsavane mliecko cez flasku, alebo UM, lebo nie vzdy sa trafi na prvy pokus, ze mu vyhovuje.
Inak dobry zoznam.
@reela sk ma dobre vahicko, tak nie je nozne aby za chvilu z neho vyrastlo. Pokracovacia sedacka sa kupuje az ked je ju treba 😇