Ako by sa rátala materská, ak dám výpoveď a nie som tehotná?

jessica83
4. júl 2014

Prosim, vie mi niekto poradit ako sa rata materska? Chcela by som dat po 5tich rokoch vypoved, tehotna zatial nie som, ale planujeme. Ako by sa ratala materska, kebyze som na urade prace (a na podpore) a otehotnela by som? Je to priemer za poslednych 12 mesiacov, tym padom je mozne to vypriemerovat podpora vs. hruba mzda u posledneho zamestnavatela? Dakujem vopred za vsetky cenne rady.

lucy125
4. júl 2014

Materská sa ráta z platu,ktorý si odrobila za 270dni z posledných dvoch rokov.

gapa
4. júl 2014

nesúhlas s lucy,
ak nebudeš tehotná v čase ukončenia pp (ak napr. končí pp 31.7, tvoja PM bude 15.7. a potom už dalšiu nedostaneš, tak sa to berie, že si bola tehotná (aspon lekár by to mal potvrdiť, bo tehotenstvo sa ráta od prvého dna PM).
tj. ak nebudeš tehotná v čase ukončenia pp, tak potrebuješ nové nem.poistenie aby si mala nárok na materské. Ak by si nič nespravila, nárok na materské mať nebudeš. Ak by si sa zamestala v čase zistenia tehotenstva (do nástupu na md) a budeš mať potrebných aspon 270kalend.dní nem.poistenia v období dva roky pred skutočným pôrodom (aj dni predchádzajúceho ukončeného nem.poistenia sa do toho rátajú), tak ti nárok na materské vznikne. Bude záležať kolko dní v novom prac.pomere sa bude platiť nem.poistenie (dni pn, očr sa do toho nerátajú, lebo sa neplatí). Ak bude aspon 90dní platených, tak sa materské bude rátať z nového nem.poistenia, ak menej, tak z vym.základu z kalendárneho roku predchádzajúceho kal.roku nástupu na md, ak v tom roku máš platené aspon 90dní nem.poistenie a neráta sa do toho poistenie u toho posledného =nového zamestnávatela. - tolko zjednodušene