Ako ďalej v kariére po RD?

hana71
5. júl 2018

Ahojte dievčatá,
chcela by som sa s Vami poradiť o mojom budúcom pracovnom smerovaní.
Chcela by som sa vrátiť z rodičovskej dovolenky do práce. U môjho pôvodného zamestnávateľa budem mať miesto, nie však to, z ktorého som odchádzala.
Len tak na skúšku som išla na jeden pohovor do inej firmy a zobrali ma. Je to presne moja špecializácia. A teraz sa rozhodujem, čo spraviť.
V pôvodnom zamestnaní mám TPP, neviem presne, čo bude náplňou nového pracovného zaradenia v pôvodnej firme. Neviem, či to bude celkom to, čo by som chcela robiť v budúcnosti. Výhodou je, že tam možno nebude také vražedné pracovné tempo, nevýhodou nie veľmi vysoký plat.
V tej druhej práci, kde ma zobrali po pohovore, je perfektný plat. Ale čo som počula, tempo tam je obrovské a nadčasy sa berú ako samozrejmosť - veď ten plat si treba odmakať. V podstate sú tam na tejto pozícii len muži. Neviem, či to budem všetko stíhať, nakoľko starostlivosť o deti je len na mne. Manžel dobre zarobí, ale cenou toho je to, že si nemôže dovoliť zanášať deti, ani čerpať očr. V druhej firme by som mala taký príjem, že by som si v pohode mohla dovoliť platiť nejakú pani, ktorá by sa mi starala o deti počas choroby, prípadne ich vyzdvihovala zo škôlky.
Čo by ste poradili? Mám sa uspokojiť s tým pôvodným zamestnávateľom, kde to už poznám, i keď prácu budem mať inú ako predtým. Alebo to risknúť a zobrať úplne novú prácu s výborným platom. Niektorí mi radia risknúť to v novej práci, prinajhoršom počas skúšobnej odídem. Ale zasa prídem v tom prípade o relatívnu stabilitu v pôvodnom zamestnaní, nakoľko tam budem musieť dať výpoveď. Takisto neviem, či zvládnem to veľké pracovné nasadenie v tej druhej novej práci, keďže zostane starostlivosť o deti a domácnosť na mojich pleciach.
Ďakujem za Vaše názory

janinah
5. júl 2018

Peniaze nie sú všetko,energia na deti,domácnosť popri náročnej práci sa nedá kúpiť.Nik nemladne.Ostala by som v pôvodnej práci.

warholette
5. júl 2018

Kym su deti male, zostala by som v starej praci. Ked pises, ze manzel zarobi, tak sa nemusis bat ze zostanete hladni, teda si mozes dovolit pracovat za menej penazi. Bohuzial, je to tak, ze ak bude starostlivost o deti vylucne tvoja, v novej praci si zoberies volno sem, volno tam, a o rok ta vyhodia, lebo si myslou viac pri detoch ako pri projektoch.
Takze podla mna zostan v starej nejake dalsie tri ci styri roky, dieta alebo deti zacnu chodit do skoly a potom bude lahsie budovat si karieru, ked sa nemusis bat o sopliky a vyzdvihovanie zo skolky.

babulina
5. júl 2018

@hana71 deti su male len raz, ja som obetovala par rokov po materskej a teraz kedze uz mame vsetko zabehnute,deti su samostatnejsie prisiel rad na mna a moju karieru. Pracovna prilezitost sa nasla uplne jednoducho, cas medzi tym som vyuzila na dovzdelavanie a ziskanie odbornosti a postupnymi krokmi som si dlazdila cesticku kam som to chcela dosiahnut len to bolo pozvolne.

jana_eyre
5. júl 2018

uprimne, pri detoch prve roky to musi byt velky zabijak mat vysoke prac.zaradenie.. ja este nepracujem, ale pomaly sa chystam, bud.rok mi konci posledna RD.. no a moj plan je najst si pracu kde budem sa vediet prisposobit najma detom a ich potrebam..(tam kde som pracovala firma zanikla) aj keby to znamenalo zahodit vsetko co som kedysi dosiahla.. jednoducho zacnem uplne odzaciatku.. nemame babky, muz ma dobre rozbehnutu karieru, takze to bude na mne..

ja si myslim, ze prve roky po navrate treba volnejsie tempo.. deti rastu a potom mozeme riesit vacsie prac.nasadenie.

eeffka
5. júl 2018

@hana71 chod do novej prace 3m pred skoncenim rodicaku. Vyskusas a uvidis. V sterej nedavaj vypoved. Mozes mat prac pomerov aj viac.

luslus
5. júl 2018

Mam cerstvu skusenost - sice v ramci jednej firmy. Dostala som prilezitost pracovat na vyssej pozicii,vyssi plat ale taktiez od 7 do 17 v praci.niekedy aj dlhsie. Stqlo sa mi,ze som prisla o 19tej domov a mala mi spala na zemi pred telkou. Do postele nechcela lebo cakala na mna. Vydrzala som to cca 4 mesiace a pred 2 tyzdnami som povedala staci. Vratila som sa na povodne miesto.sice za nizsi plat, ale radsej budem viac s malou a mat cas na seba a rodinu

hana71
autor
5. júl 2018

@eeffka ale neviem, či je to možné nastúpiť do novej práce bez výpovede v predošlej - asi by sa čudovali v tej novej práci, že si nechávam zadné vrátka. Alebo v novej práci nemusia vedieť, že som nedala výpoveď v pôvodnej? Taktiež v pôvodnej práci aj v novej by som mala rovnaký názov pozície - nie je to konflikt záujmov?
A ešte jedno, v pôvodnej práci chcú nástup ihneď, nie čakať do konca rodičovskej, preto ma tlačí čas urobiť rozhodnutie

saslavka73
5. júl 2018

@hana71 To by som nerobila. Nie je to fér.

saslavka73
5. júl 2018

@hana71 No a dieťa pôjde do jasieľ alebo ako?

hana71
autor
5. júl 2018

@saslavka73 pôjde do škôlky.

saslavka73
5. júl 2018

@hana71 Ja by som išla do strarej, poznáš to tam, bude Ti ľahšie. Neskôr môžeš skúsiť zase.

majka99999
5. júl 2018

@hana71 za mna - ja som ostala v povodnej praci na nizsej pozicii, praca pohoda, uvazok znizeny na 7 hodin, praca z domu v pripade choroby dietata po schvaleni sefom (standardne 2x do tyzdna planovane), no ja som spokojna. Nezvladla by som narocnu pracu a vysoke tempo, mladsi mal sopliky alebo daco kazdy mesiac, do toho mali na jar obaja kiahne, mesiac doma (nastastie mam mamu na dochodku). V septembri ide starsi do skoly, prvy rok je urcite dolezity. Muz zarobi, ja mam plat slusny, ale bohuzial do siedmej v praci ako pred materskou na vysokej pozicii uz ostavat nemozem, mala by som dvojnasobny plat, ale peniaze nie su vsetko, aj ked sa mi lahko hovori, ked mesacne odlozim slusnu ciastku aj pri sucasnych financiach. Praca ma naplna a priestor na vyssie pozicie bude aj neskor.

eeffka
5. júl 2018

@hana71 mas podpisanu konkurencnu dolozku? Ak nie a praca ta laka vyuzi moznost. Ak ti nebude vyhovovat das vypoved v skusobnej. Ak bude posles vypoved do povodnej. Vies ono niekedy ked tu na konovi citam ake su matky po 3-6r rd spohodlnene mam pocit ze "vysoke prac nasadenie" je subjektivna vec. Mam kamosku co stale hovori ako nestiha v praci a druhu xo robi to iste co ona a nema problem. Problem je v nej. Je pomala a neefektivna. A dalsie ze "nadcas zadarmo? " to kde sme? Ak nadcas tak riadne za peniaze. Plus ja osobne by som rovno v novej praci narovinu povedala ze robim od-do. Kedze mam deti. Ked sa nastavia pravidla odzaciatku jasne nebyva problem.ten nastava az ked ti niekto povie ze jasneeee a potom ked pd neho vyzadujes dohodnute uz to nie je pravda.

hana71
autor
5. júl 2018

@majka99999 žiaľ, skrátený úväzok ani práca z domu v tejto firme neprichádzajú do úvahy. Ešte ma trápi to, že v pôvodnej práci by som na projektoch musela riešiť aj nejaké technické veci, a teda v tom nie som vôbec zbehlá. Preto neviem, čo a ako presne očakávať na tejto pozícii. Zároveň tiež neviem, či by som si mohla čerpať očr v pôvodnej práci, možno výnimočne, ale nebolo by to pravidelne, takže nejakú pani si budem musieť aj tak zabezpečiť a zaplatiť ju aj z nižšieho platu.

eeffka
5. júl 2018

@hana71 mozem sa opytat preco "nemozes" cerpat ocr na ktoru mas zo zakona narok? Viem ze to sefovia nevidia radi ale deti odrastu a zamestnavat mlade neodrodene zeny ich problem len prehlbi

saslavka73
5. júl 2018

@hana71 Tak hádam keď ťa volajú do roboty tak asi s tým rátajú, že sem tam budeš musieť doma s chorým dieťaťom. A možno budeš prekvapená a bude to ok. Ak dobre vychádzate ujasni si to hneď na začiatku. Tvoj muž Ti čo poradil?

hana71
autor
5. júl 2018

@eeffka o tom pracovnom tempe v novej firme to viem od viacerých ľudí, čo odtiaľ odišli práve kvôli tomu, ani plat im za to nestál. Vieš, nadčasy tam sú bežné a nie že sú zadarmo, fakt ten plat je oveľa vyšší ako na podobných pozíciách v okolitých firmách. A áno, v novej firme vedia, že mám malé deti. Po pracovnej dobe sa dá pracovať aj z domu, ak by som nechcela byť dlho v práci, ale zasa toto môže byť neskôr použité proti mne, že ma budú využívať.
Nikdy som nebola na ocr a vo firme sa to veľmi "nenosí". Ale vieš si predstaviť napr. očr pravidelne cca 5 dní v mesiaci? To mi príde nereálne a viem, že moje dieťa bude často choré.
Manžel tiež nevie, ako sa rozhodnúť - v pôvodnej práci by to bolo teraz asi rok fajn, ale potom by som si asi aj tak hľadala niečo iné. A keď odmietnem ponuku v novej firme, už tam mám v budúcnosti dvere zatvorené.

eeffka
5. júl 2018

@hana71 a este ci v povodnej praci nastup hned je sice pekne ale ty s tym musia suhlasit inak nastupujes az po rd. A kam das deti teraz? Do skolky ti ich vezmu az od sept.

eeffka
5. júl 2018

@hana71 mam v time 5zien a z toho sme 4matky a este jedna ma dvojicky takze co je ocr pocas xhripkovej sezony viem velmi dobre 😂

luxikate
5. júl 2018

@hana71 vies co ak manzel dobre zarobi,tak co sa pachtis?? ved si uzij deti a rodinu,nie pracovne stresy.Okrem toho deti sa tesia zo skoly na rodicov,nie opatrovatelov.

hana71
autor
5. júl 2018

@eeffka tak oni tam potrebujú toho človeka zaučiť čím skôr. Ak to nezoberiem, tak budú hľadať mimo firmy a keď mi bude končiť rodičovská možno už nebude nič voľné. Ešte sa pokúsim oddialiť nastup, ale neviem, neviem... nevidím to reálne.

hana71
autor
5. júl 2018

@luxikate len problém je v tom, že nakoľko mám deti často choré, očr mi to asi nevykryjú a opatrovateľku budem musieť mať tak či tak aj v pôvodnej práci - teda aspoň niekedy, nie tak často, ako by som ju potrebovala v novej práci.

majka99999
5. júl 2018

@hana71 ty musis vediet, na co sa citis, ako to bude brat tvoje dieta, ze bude vecery travit s tetou. Moj mensi je velmi na mna naviazany, plakal v podstate prve 3 mesiace kazde rano pred skolkou aj vecer pred spanim. Tak som si cerpala este staru dovolenku a robila som len 4 hodiny plus 4 hodiny dovolenka. Potom som ho hned sla vyzdvihnut o tretej. V decembri som zacala na 7 hodin pracovat, to uz konecne mal rad ucitelky, nevadilo, ze chodim o pol piatej. Ono sa lahko niekomu povie, ze neostane dlhsie po praci, ked 7 dalsich kolegov nema problem, to bude v kolektive nie prilis popularne. Ja napriklad nemam problem pracovat cez sviatok, deti necham muzovi a idem. Oni 3 idu na chlapsky vylet. 🙂 Takisto na firemne akcie chodim, vtedy pride skor domov, ale to je tak raz za 3-4 mesiace. Nastastie sef ma pochopenie, ma 2 deti. Na OCR som bola len raz, lekarov riesim pocas prace doma, neviem si to predstavit, ako by som to dala, ked je 7 dni na lekara pre dieta a s malym chodim pomaly kazdy mesiac na kontrolu.

saslavka73
5. júl 2018

@hana71 Vieš čo netráp sa. Pravda, že aj keď sa Ti skončí rodičovská, Tvoje dieťa tiež bude bývať choré, takže toto budeš riešiť aj potom.
Ja som nechala dieťa s babkou keď malo rok, a robila som do siedmej večer, keby som nemusela, kvôli peniazem už by som to nikdy neurobila. Ak nemusíš kvôli prachom, zostaň doma, deti ťa potrebujú, príležitosť príde, možno aj lepšia. Možno tam niekoho zoberú a neosvedčí sa, alebo otehotnie.

eliska13
5. júl 2018

@hana71 nešla by som do novej práce, keď už teraz vieš, že by si mala nadčasy, deti choré....opatrovateľka je super, ale nájdeš takú ktorá bude k dispozícii iba počas chorôb?ktora To bude iba deti vyzdvihovať a čakať na teba? vedela by si kľudne ísť do práce a dieťa doma choré?
Ak Ti muž zarobí nenahanala by som sa, deti Tá potrebujú čo vidím okolo seba manželstva kde obaja veľa pracujú vždy sa to niekde odzrkadli a postupne sa rozvádzajú.kolko by si reálne mala čas na deti?nestojí to za tie peniaze budeš otrok a doma rýchlo večera, učiť sa s deťmi neskôr, krúžky...veľa žien po RD, MD zistí, že už nemôžu tak pracovať ako voľakedy, lebo rodina tým trpí
Ak máš prioritu pracovať a mať dobrý príjem vyskúšať niečo nové chod...každá sme ina

bodkolienka81
5. júl 2018

@hana71 v starej praci na "nevyhovujucej" pozicii spokojna nebudes a v novej sa to dlhodobo nebude dat zvladat, ustves seba aj rodinu. Jedna vec je zaplatit niekoho na vyzdvihovanie deti zo skoly, druha vec je nechat chore dieta s "cudzou" osobou niekolko dni za sebou, s tym, ze si cele dni prec (v noci sa nevyspis).. Pozrela by som sa po 3tej moznosti, ktora bude profesne vyhovovat, ale ponukne viac flexibility (zvazit aj part time), aj na ukor financii..

belllinka
5. júl 2018

Ak ta lakaju nove vyzvy, si tak trochu workoholicka, a nechces iba lietat okolo deti, tak chod 🙂 Ja by som isla

eliska13
5. júl 2018

@hana71 možno, keď nastupis späť do starej práce na novú pozíciu budeš aj rada, že tempo nie je rýchle plat nižší a budeš mať pokoj.podla mňa teraz si v takej eufórii, že niečo nové super plat, ale s 2 deťmi a byť na všetko sama bez partnerovej pomoci a plný úväzok s nadcasami a doma cudzí človek, ktorý mi dieťa vyberá, dáva im jesť podľa mňa by si toho mala po čase plné zuby
Potom cez víkend by si dorabala čo nestihnem cez týždeň či po večeroch ešte robila na PC do roboty

bubinko1506
6. júl 2018

@hana71 ja by som isla do novej prace - hlavne, ked to ma byt tvoja specializacia, a ked vies, ze z povodnej prace by si po roku aj tak odisla.
Ja mam 21mesacne dvojicky a nastupujem do novej prace - vyssia pozicia, pracovne cesty, aj nadcasy. Ale je to nieco, co som chcela robit. Povodna praca ma uz nenaplnala. Malych som dala do jasli, nech si zvykaju postupne. V praci vedia, ze mam deti, nemaju s tym problem a dohodli sme si take podmienky, aby to bolo vyhodne pre firmu aj pre mna

evitka83
6. júl 2018

@hana71 ved si sama odpovedz, co je pre tebs priorita. Ci chces pracu len ako doplnok, mat nejake peniaze a venovat cas rodine, alebo ta laka moznost profesionalneho rastu za cenu nejakeho casu venovaneho rodine. Ziadna volba nie je zla alebo dobra. Urcite mas sama podvedomy pocit kam ta to taha. Mna osobne by lakala nova praca, ale to je skor moja povaha. Mna stagnacia a rutina zabija. Ale niekto to zas k zivotu potrebuje, taky klud a istotu, aby sa citil OK. Zavisi, co chces ty. A skor je to na debatu s muzom, ci ta podpori a pod.