Ako dosiahnuť, aby mi dali výpoveď?
Prosim o pomoc. Zažívam v praci dlhodobý bossing. Atmosféra vo firme je hrozná, viacero kolegov teraz dostalo výpoveď, resp. sa s nimi dohodli na skončení pracovneho pomeru. Všetci dostali odstupne. Teraz šéf urobil personálne zmeny o ktorých vie, že su pre mna neakceptovateľné. Proste no go. Tvrdí, že ak mi to nevyhovuje tak si mam dat vypoved a odísť sama. Ja som však tej firme obetovala veľa, vysledky som mala a aj mám vždy excelentné. No za tychto podmienok tam ostat nemozem. Mrzí ma však, že by som mala prist o to odstupné, je to dosť peňazí. Ako dosiahnuť aby mi dali rovnaku dohodu ako kolegom - s odstupným? Poraďte.
nedala by sa zopakovat situacia s vypovedou ako spravili byvali kolegovia? Myslim tym, keby si urobila to iste, co oni, "teoreticky" by to malo vyustit k rovnakemu koncu...
@richie233 to viem ale akonáhle príde už bude do hodiny na stole...🙂
Nedava mi to zmysel. Robis pracu za 3k mesacne a budes kvoli 8k odstupnemu ostavat niekde kde ta nechcu a sexualne ta obtazovali? Je nedostatok kvalifikovanych pracovnych sil, pracovny trh by po tebe skocil ako po udenom. Neverim tomu celemu. Hlavne tomu, ze zena ktora takto fantasticky zaraba, polozi taku krepu otazku
Ono asi jedinou slusnou moznostou bez toho, aby si skusala robit schvalne chyby a podava nekvalitny vykon (tu by si asi skor mohla skoncit s vypovedou bez odstupneho z dovodu neplnenia pracovnej zmluvy), je PNka, kedze by zamestnavatelovi vznikla neprijemna situacia, ktoru by musel riesit - a sice kto tu pracu urobi - taketo opakovane situacie nie su pre firmu z dlhodobeho hladiska prijemne.... je mozne, ze by zvazili rozviazanie PP s odstupnym... myslim ale, ze pre cloveka, ktory pracuje cely cas kvalitne, je cielene robenie chyb zataz aj na psychiku...nie je mozne v ramci firmy posunut sa niekde inde? sudiac podla podmienok, KPIs atd asi nejde o malu firmu...
@gladys_07 prečo rýpeš?
@gladys_07 prečo by nemohla žena zarábať 3k mesačne? Nerozumiem?
@ariannazara nikde nepisem ze zena nemoze zarabat 3k mesacne
Chytám sa za hlavu 🙈🙈🙈 akože fakt. Peniaze, peniaze a nic insie…. Kokos 😳 zarábaš dosť na to, aby si mala takú rezervu, že nejakých 8tis alebo aj 10tis ti môže byt ukradnutých. A hlavne za takych podmienok aké momentálne ideš mat v práci. Spôsobia ti následne take psychické problémy, z ktorých sa možno budes dostavať dlhšie ako by si sama čakala. Načo je toto dobre?!? Lebo niekto dostal a ty máš “právo”??? Presne ako tu už niekto písal, nemáš žiaľ žiadne právo na odstupné, prepustili ľudí a teba potrebuju, lebo ty si práve ten “pajác”, ktorý bude muklovat za tých, ktorí odišli. Takze, bud sa nastav na ďalšie obťažovanie alebo odíď zo vztýčenou hlavou. Možno tu dlhodobú PN nakoniec aj budes potrebovať ak ta to položí psychicky… dobrovoľne sa necháš týrať 🙈🙈🙈
Daj sa pn. Brat tak spravil, (dali mu blbe smeny) a zbehol k lekarovi, povedal ze ho strasne boli chrbat a poziadal o pn.
Prepáč, ale niečo tu nesedí.... ak si podala sťažnosť písomne za sexuálne obťažovanie, musela si dostať aj písomnú odpoveď. Čo ti tam napísali? Toto sa riešilo v bývalej práci a toho človeka u nás, okamžite vyhodili... takže je to divné.
A poviem druhé, ono občas si treba uvedomiť, či mi tie peniaze stoja za to. V tomto ťahá zamestnávateľ za dlhší koniec ako ty. Vedia, že s tebou môžu manipulovať. Máš možnosť ísť smer lekár a je dať sa na diagnózu - pracovné vyhorenie.
@richie233 nemôže ale ak bude často marodiť, tak si možno rozmyslia, na čo im je zamestnanec stále doma a dostane výpoveď v tom čase, keď nebude na PN
Ja ti uplne rozumiem. Niekde makas, podavas skvely vykon, raz sa za teba nepostavia mali toho kolegu ihned vyhodit a teraz ta idu dat ku nemu robit. Kto by chcel odist len tak, ked kolegovia dostali odstupne a ty si cele roky vedies excelentne. Je to velmi nespravodlive navyse ak by si dala vypoved mas dvojmesacnu. Na tvojom mieste by som sa obratila na pravnika, lebo podla mna ak toto obtazovakoe bolo riesene odicialne, zamestnavatel ta nemoze k nemu predsa preradit. Tak ako ti niektore radia, bud s dr sa dohodnut na pn, povedat o psychickej zatazi, o tom obtazovani atd., ale neviem ci by si potom nepotrebovala papier od paychiatra a to uz nebude dobre. A potom mas dalsiu moznost, iny druh pn. Ani ja neznasam ked sa vyuziva takto system, ale v tomto pripade niet absolutne o com. Ak by nahodou doslo k stretu s kolegom, mala by som vzdy so sebou kameru a diktafon. Niekomu to mozno pride vtipne, ale toto su vazne veci. Ked som synovi hladala darcek na narodky, ma rad spionske veci, nasla som kamery v roznych predmetoch, pero, kluce od auta.. atd. A ta cena bola tak 50-100 eur. To uz neboli detske hracky ale. Takze za mna, drzim ti silno palce, nech sa ti to podari podla predstav.
@liv1 ja myslím, že PN jej môže vystaviť obvodný a držať ju na PN rok. On si to pred komisiou už následne obháji tým, že pacientka navštevuje psychiatra a má nastavenú nejakú liečbu. Vieš, ako to myslím.... Takže papierovo sa vôbec nemusí zamestnávateľ dozvedieť, že ona má dlhodobú PN preto, lebo psychiater... Na druhú stranu, nebolo by to od veci, možno by sa aj zľakol nadriadený, že to sexuálne obťažovanie zašlo tak ďaleko, že jej ostali následky a potrebuje psychiatra... Máš fajn nápad poradiť sa s právnikom, čo by bolo vhodné pre môj prospech a následne riešiť aj PN.
@kvetinka75 počas PN môže zamestnávateľ navrhnúť výpoveď dohodou, či nie? Len ak ide o dohodu. Pýtam sa, či to nevieš náhodou, zaujíma ma to 😉
@ceklis prečo by jej malo byť 10000 ukradnutých, ak si ich zaslúži rovnako ako ostatní, ktorí dostali výpovede a behom nasledujúcich týždňov si budú hľadať zamestnanie a sú načas zahojeni? Ja by som z takej čiastky vedela žiť takmer dva roky a to živím aj dcéru. Prečo prísť o niečo, čo jej patrí pravdepodobne právom?
@panelacikova to neviem. S takýmto sa nestretávam, tak nemám prehľad
@panelacikova prepustili kolegov a nie ju. Agendu celu dali na jej plecia. Ju neplánujú prepustiť, sú s ňou spokojní a preto to takto rafinovane spravili, s ňou sa rozlúčiť nechcú, preto nemá nárok na odstupné. Toto je ten veľký rozdiel, ktorý ona nevidí :( ja nezastávam jej zamestnávateľa, len jej chcem vysvetlit to ako vnimam tuto situáciu ja. Jednoducho s ňou počítajú a preto nemá nárok na odstupné. Jediný, kto je nespokojný s celou tou situáciou je žiaľ… ONA. Čiže ak nie je spokojná, ma možnosť, dokonca dve… bud, alebo. Je to už len na nej 🤷🏼♀️ zbytočne v sebe stupňuje tieto emócie :( nepomôže jej to nijako, len bude cítiť väčšiu a väčšiu krivdu.
Pisem to preto, lebo som si niečo podobne zažila….
@panelacikova áno, dohodu o skončení jej môžu ponúknuť aj počas PN, kedže to nie je výpoveď ale dohoda. Ale tu je situácia, kedy ju prepustiť nechcú. Presne ako píše @ceklis tiež sa nezastávam zamestnávateľa, ani náhodou, sú to hňupi. Ale autorka ťahá za kratší koniec a z veľkej časti ťahá za kratší koniec z dôvodu, že pochybila. Pochybila v tom, že mala trvať na riešení jej nahlásenia sexuálneho obťažovania a ak to zamestnávateľ neriešil, mala to riešiť na inšpektoráte práce a polícii. Neurobila s tým nič, navyše maká viac a lepšie ako iní, takže tento záver je viac menej logický. Zároveň píše, že zarába 3000 eur, ak je normálna, má nejakú rezervu a ak ju práca a dotyčný ozaj tak stresuje, tak nechápem a nedáva mi žiadnu logiku ak tvrdí, že tam musí pracovať, že nemôže odísť. Kto normálny ostane robiť pri niekom, kto ho sexuálne obťažoval?
Ved normalne-jedna tyzdnova PN,druha tyzdnova Pn,tyzden v praci so slabymi vysledkami,tretia tyzdnova PN,potom este slabsie vysledky...Estebradi najdu za teba nahradu.
@ceklis ludia by si nemali v praci s prepacenim kadit na hlavu. Ked budeme vsetko prijimat a vzdy sa stiahneme za to, ze tahame za kratsi koniec, zamestnavatelia si budu dalej a viac dovolovat. Neexistuje ze 1 clovek dostane na plecia pracu dalsich 3-4 ludi. Na to su pravidla, normy a na to je pravnik aby jej pomohol. A ktovie, keby sa im nejaky pravnik ozval, mozno by aj pristali na odstupne a bolo by vybavene. Ludia sa tak lahko vzdavaju
Mate odbory?Odbori vedia byt veeeelmi huste.Co tak tiesit sexualne obtazovanie a ignorovanie tejto skusenosti vedenim,nasledny bossing cez odbory?Mas z toho psychicku ujmu,musis ostat na pn,nevies spavat,sustredit sa,places...Urcite sa jedna oznamenjsiu spolocnost kde robis,ze?To je taka stigma,ze ti daju nielen odstupne ale este aj 2 platy navuse len aby si sla a nerozmazavala to.Ja chapem,ze si to odstupne realne zasluzis po tych rokoch a tiez by som nikam bez odstupneho nesla,no uz to tak!
Ak si nedpodpisala dodatok o zmene naplne prace a len to na Teba navalili, tak sa riad povodnou PZ a rob len to, co mas v naplni prace povodne. Ak to budu vyzadovat, pisomne ich upozorni, ze to nemas v naplni prace. Ak si zmenu podpisala, smola, jedine ta kombinacia, ako pisu hore, PN, OCR, pomala praca, svoju podla povodnej naplne samozrejme sprav . a pod. Chyby v praci narocky nerob, to obratia proti tebe
@liv1 môže to riešiť PN-kami, pripadne ak ma deti tak striedať s OČR. Ja neuznávam že mám stiahnuť chvost a zutekat pri každom probléme, avšak zdôrazňujem len to, aby si zhodnotila všetky benefity a negatíva, ktoré momentálne ma a vyhodnotila situáciu racionálne a objektívne. Žiadne prehnane emócie, krivdy a neviem čo jej nepomôžu. Môže si najať právnika ako pomocnú ruku v riešení problému, ale to rozhorčovanie nad nespravodlivosťou ozaj nepomôže nijako.
@ceklis ved ona sa tu neprisla polutovat, prisla sa opytat na mozne riesenie
@mk1111111111 zalezi ci je to zmena naplne prace, alebo to iste len vo vacsom objeme. Ale suhlasim, vyborny napad
@liv1 ano, totizto aj u nas v praci napr. prac. napln ako sucast zmluvy nema skoro nik a ak aj ano, tak je to vseobecne naformulovane,ze v podstateti tam mozu dat robit hocico..😳🤦cize ono to nie je take jednoduche vzdy, ohradit sa voci danej praci @mk1111111111

Ahoj, pozri sa na pojem tichy odchod.