Ako na zákernú kolegyňu?

fajnova
14. sep 2015

Ahojte. Rada by som sa s vami poradila. Nastupila som do novej prace, ktoru milujem... ale... zivot mi tam zneprijemnuje jedna kolegyna, ktora je najlepsia odbornicka na svete, vsetko vie najlepsie, znevazuje moju pracu, bez hanby ma odstavi vedla a robi moje povinnosti. Je to pre mna velmi neprijemne. Musim dodat, ze s touto kolegynou som uz raz mala do cinenia a jej zasluhou som dostala vypoved v inej praci. Jej zalubou je splhanie sa nahor po chrbtoch inych ludia robenie si ocka u nadriadenych vecnym donasanim. prosim vas, ako sa da s takouto osobou normalne existovat? poradte mi nejake finty, lebo ja vzdy ostanem stat jak truba bez slova. neviem jednat s takymito zakerakmi. som uz z nej s nervami v koncoch a nerada by som sa vzdala prace, o ktoru som tolko bojovala. dakujem za kazdu jednu radu.

erikabar
14. sep 2015

No ak je to kolegyňa a nie nadriadená, tak by som to riešila s nadriadeným. A kolegyne by som sa spýtala, či si myslí, že si nesvojprávna a nech si rieši svoje pracovné povinnosti a nie tvoje. Inak situáciu ti nezávidím, lebo takéto intrigánky sú horšie, ako keď máš s niekym otvorený konflikt a môžeš si ho vydiskutovať alebo za tým človekom spáliť mosty (čo ja robím osobne nerada, ale keď už nie je iná možnosť...). Ale pamätaj si, že na každú sviňu sa voda varí. Neviem, aká veľká firma to je, ako dlho je tam ona a ako dlho si tam ty, ako je u nich ona zapísaná a pod. Ťažko sa mi vyjadriť. Ale keď je to potrebné, dokážem mať dosť podrezaný jazyk a byť dosť arogantná, je to taký pud sebaobrany.

17alexis
14. sep 2015

@fajnova ak si jej zásluhou dostala výpoveď v inej práci, tak choď za vedením sa na ňu sťažovať, aby si raz nedostala výpoveď vďaka nej aj v tejto...

lorela
14. sep 2015

@fajnova Jedine, že sa vzchopíš, zozbieraš v sebe všetku odvahu a sebavedomie a začneš si pred ňou nebojácne vyjadrovať svoj názor, oponovať, brániť sa, učiť sa proste asertivite (existujú kurzy).
Ako ťa môže odstaviť nabok a robiť tvoje povinnosti? Zober ich naspäť, nedaj sa! Otvor si ústa a (slušne, inteligentne) daj najavo, že si neželáš takéto spôsoby a nepraješ si ani to, aby sa v budúcnosti opakovali. Príp. oboznám nadriadeného, ak by tvoje upozornenia nestačili (neskôr, donášanie tiež nie je ktovie čo... Nadriadení často neradi riešia osobné konflikty).

natuska87
14. sep 2015

@fajnova Mobing na pracovisku je takmer nedokazatelny.Je teraz sice "cool" vsade, do kazdej zmluvy zahrnat aj toto, ale neriesi sa nic...Viem, o com "hovorite"...Ja som takto , kvôli jednej kolegyni odisla z pracoviska, kde som pracovala takmer 30 rokov.Tu pracu som nadovsetko milovala, ale nedokazala som sa znizit na jej uroven.Nedonasala som, neohovarala, nekritizovala.Radsej som uprednostnila dusevne zdravie a dala som vypoved.Nechcem Vam davat navod, ale dnes, by som sa uz razantne branila...

fajnova
autor
14. sep 2015

dievcata, dakujem za rady, pomahate mi velmi. zabudla som dodat, ze tato kolegyna je u nadriadenej top, nakolko sa podlizuje, na vsetko prikyvuje a donasa - teda pardon - hovori len svoj nazor. tak to bolo aj v predchadzajucej praci. mam podozrenie, ze z nej maju svojim sposobom strach. ona je naozaj zla osoba. akoze ja sa vacsinou nebojim branit sa, ale pri nej som uplne strnula, neschopna stat si za svojim a tym padom jej nahravam do karat, nakolko vyzeram uplne nemozna.

17alexis
14. sep 2015

@fajnova Nevieš, prečo už nerobí v bývalej práci? Asi z nej až taký strach nadriadení nemajú...ale tiež poznám jednu takú, no tej sa to vrátilo ako bumerang. Karma je zdarma. 😀

fajnova
autor
14. sep 2015

@17alexis v tej praci nerobi preto, lebo si nasla tuto robotu. inak, ona je vcelku nestastna osoba, deju sa jej zle veci, muza ma debila... tiez si hovorim, ze ta karma je svina 😉 dnes som sa o nej bavila s jednou kolegynou a ta ma na nu taky isty nazor ako ja. ale co si pomozeme?

ajana1
14. sep 2015

@fajnova tiez som sa s tym stretla a proste som ju ignorovala a robila si svoju pracu. Pokial je tvoja praca na 100 % tak ti vedenie nema co vykricat. A hlavne pred kazdou poradou a 1-1 sa dokladne priprav aby ta nic nezaskocilo. Ja chodim vzdy s vytlackom pre mna a pre sefovu s projektami, progresom a vsetkym podstatnym. Tak mam vsetko cierne na bielom pre seba a aj pre manazera. A samozrejme vzdy po meetingu napisem do mailu co sme prediskutovali a ake su dalsie kroky.

lorela
14. sep 2015

@fajnova Čo si pomôžete? Nekecať po chodbách ale konať... 😉 Zlu sa treba vzoprieť, inak rastie s tvojim strachom!
Alebo si hľadať novú robotu. Máš len 2 možnosti.

dominika6
14. sep 2015

@fajnova
ja by som sa do nej tak obula,že by ona nemala dva dni slova 😀

17alexis
14. sep 2015

@fajnova Tak ti prajem pevne nervy a veľa trpezlivosti. Dúfam, že si to nejako vyriešiš, ak sú zlé vzťahy v práci, tak je to celé zle. Potom aj najlepšia práca na svete je utrpenie.

fajnova
autor
14. sep 2015

dakujem dievcata. ja ked som odchadzala z tej roboty predtym, tak som si povedala, ze uz nikdy nechcem taku kolegynu ako je henta. no ale cesty osudu su nevyspytatelne. kvoli tejto praci som odisla z inej, kde bol uzasny kolektiv, vzdy som sa tesila do prace - akurat plat bol otrasny. teraz mam lepsi plat, ale toto co musim znasat je vela aj na vola ☹

nelina1
14. sep 2015

@fajnova Ak chceš ostať v práci musíš sa začať brániť od začiatku a nenechať kolegynu prekračovať hranice. Ukáž svoju rozhodnosť, prekvap ju, nedaj sa. Nastav kolegyni zrkadlo v tom, čo sa ti nepáči. Držím palce.

koniarova
14. sep 2015

@fajnova A ja by som sa snažila s ňou skamarátiť. Píšeš, že je nešťastná. Možno by aj jej bodla kamoška.

gita17
14. sep 2015

s hentou by som si nervy nenicila, ja mam taku kozu tiez v robote, nastastie som si vybavila prelozenie na ine oddelenie,keby som som s nou niekedy v zivote mala zase spolupracovat tak radsej vypoved

natuska87
14. sep 2015

@fajnova presne tak...Aj u nas v praci ,od nadriadenych, az po radovych zamestnancov sa vsetci štítili natahovat sa s nou.Nikto jej nedokazal povedat "dost", napriek tomu, ze vedeli o jej hnusnej povahe...preto tyrani vyhravaju...Ci v rodinach, alebo na pracovisku.Nikomu sa nechce, bud z pohodlnosti, alebo nevedomosti robit si problemy.Dnes je uz na dôchodku a kazdy na nu spomina, ...s nechutou!

cecil36
15. sep 2015

@fajnova bud rada, ze nie je tvoja sefova... ja som jednu taku mala za sefku a bolo to otrasne...nedalo sa proti tomu bojovat, lebo títo ludia si kompenzuju svoje komplexy na inych. Tá "moja" bola nechcene dieta, matka chcel ist na potrat, ale nemohla lebo par mesiacov pred nou uz na jednom bola, takze si ju musela nechat. Nik ma nepresvedci, ze to na dieta vplyv nemalo. VS spravila len preto, ze tato nosil uplatky, vydala sa za absolutne nechopneho chlapa... A tak si kompenzuje svoj pokaslany zivot na inych. Ja som dost asertivna, ale na nu neplatilo nic... Drzim palce nech toto nie je tvoj pripad.

tslobik
15. sep 2015

@fajnova úplne ťa chápem...tiež som mala rovnaký problém...s tým rozdielom, že výpoveď som dala ja. Ale poradiť žiaľ neviem....Je to hrozné chodiť s nervami do práce "len" kvôli kolegyni.....keď samotná práca človeka baví.

mirka17
15. sep 2015

plne súhlasím s lorela , ja by som určite nešla za šéfom, ja keby som bola šéf a príde sa niekto sťažovať na kolegu, tak si tiež môžem o zamestnancovi myslieť svoje, ja by som chcela schopných ľudí ktorý si vedia poradiť s takýmito vecami, za šéfom sa chodí keď potrebuješ poradiť odborne, pracovne a nie sa sťažovať, myslím že majú iné starosti ako počúvať sťažnosti. strach je uplne neopodstatnený, len raz ho prekonáš a potom to už pôjde ako po masle - ako sa hovorí s jedlom rastie chuť, len to musíš prvykrát prekonať, jasne zdôrazniť že si neželáš to a to, nepáči sa ti to a to, použiť vety ako "keď to zvládnete vy, tak pre mna to už bude hračka" 🙂, - trocha ironie (pre tvoj vnútorni pocit), neintrigárčit, - lebo sa ti to môže vrátiť, rob tak aby si sa cítila ti dobre a zároveň aby si nikoho neurazila.

slavomiraaa
15. sep 2015

Ahoj aj ja som to mala ma ponizovala a este co by nestacilo ma ohovarala v kolektive a chodila zalovat za sefom aj ked nic. A kto zostal vo firme? Ja! sme v nemecku ,ked som nastupila som mala 21 a ona ceska mala 30. Spravala sa horsie ako 18 rocna. Neboj aj na nu sa obrati. Neda sa nieco pomenit? Nieste viac skupiniek.?

zuzkaanicka
15. sep 2015

@fajnova si na nej v praci nejako zavisla? ... musis s nou nejake pracovne povinnosti konzultovat, riesit? ... lebo ak nie, tak ja by som ignorovala ... nech si intriguje, robila by som si svoju pracu najlepsie ako viem a ju by som si absolutne nevsimala ... pozdravim sa a idem dalej. Ak s nou nejake pracovne veci riesit musis, tak s nou jednaj vecne, asertivne a hlavne sa nedaj vyprovokovat ... ak si vo svojej praci dobra, tak by si mala mat aj patricne sebavedomie a ked by chcela nieco napr. za Teba urobit, tak jej povies, ze je to Tvoja praca a vies, ako na to 😉

katarina644
15. sep 2015

@fajnova ahoj, ja som tiez teraz nastupila do novej roboty. som tam druhy tyzden aj s topankami, ja to tak hovorim a jedna kolegyna sa so mnou uz ani nebavi. neviem, co som jej spravila. asi tolko, ze neohovaram a mam vsetko na salame. nerozculi ma ani veduca ani nic. lebo vypovede sa tam davaju hlavne koli veducej. ja to tak neberiem, lebo potrebujeme peniaze. co povedia, spravim, urobim si osmicku a idem domov. domov nenosim ziadne problemy z prace.

0silvia0
15. sep 2015

@fajnova ono v každom pracovnom kolektíve sa nájde nejaký intrigán a riťovlez, ide o to, akú intenzitu naberá jeho riťovlezecká aktivita. Mám skúsenosť, že ak jeden aktívny riťovlez z práce odíde, vždy sa niekto z pracovného kolektívu vyprofiluje na jeho miesto a už skočí po tejto dôležitej funkcii 🙂 Ako som si všimla, šéfom (mám skúsenosti len so šéfkami -ženami, takže možno muži sú v tomto iní) veľmi hladká ego takýto typ človeka a šéfovia majú radi v blízkosti takýchto "slintavých punťov", čo budú liezť hlboko hlboko do zadku... Mojou radou je neloziť na šéfom, nakoľko šéf tohoto slintoša zbožňuje a nebude mu robiť dobre, ak budeš riešiť jeho hladkača ega. Skôr posunúť svoj vzťah s danou kolegyňou do veľmi odmeraného vzťahu, vecne požiadať, vecne odpovedať, nedovoliť riešiť tvoje veci - maj pripravenú nejakú vetu, ktorú použiješ v tejto situácii. Buď predvídavá, nenechaj sa zaskočiť jej zákulisnými ťahmi a premysli si doma, čo v ktorej situácii použiješ. Nenechaj sa ňou valcovať, už ju poznáš, vieš, ako koná, vieš, ako rieši veci, skús ju vždy o kúsok predbehnúť... aj rada urobiť si z nej priateľku by nebola zlá, ako to niekto radil, ale neviem, či by si mala žalúdok na toto... ak by nemalo byť priateľstvo úprimné, bola by to divadelná hra alebo fraška a toto nie každý zvládne.

sardinka333
15. sep 2015

Podla mna si veeelmi submisivny typ -z toho čo pišeš. Ako jednak si s dotyčnou už mala kontakt, pišeš, že koli nej si odišla už z ineho miesta tak ked si ju uvidela na ,,novom mieste,, tak si mala hned konať. Lenže ona už vedela, ze si ,,trubka,, čo si nechá a hlavu ssrať tak si len obhajila svoju poziciu...
Ako nechapem ako moze teba odstaviť a robiť tvoju robotu? To ked vidi veduci tak aby si nemala znovu po robote, kedže načo tam si ked tvoju robotu spravi druhí a ty zrejme zahanbene pozeráš ako péro z gauča. Podla mna na nejake finty a ,,odfajče,, musíš byť povaha a mat to v krvi. To sa naučiť nedá.
Každopadne si stráž svoju robotu a normálne jej povedz ze toto je tvoja práca a budeš rada ked ti dovolí si ju aj robiť, tvoje slová musia mať určitu istotu v hlase, tone reči a aj autoritu - každý s tebou bude zametať len tolko kolko mu dovolíš, ty si dovolila už mnoho takže o to ťažšie bude si svoju poziciu obhajiť,ale ak naozaj o tu prácu stojíš tak to dokažeš. Obrn sa trpezlivostou, pevne si stoj za svojim a slušne ale razne povedz dotyčnej kde su jej kompetencie. A hlavne s usmevom....dobrá nalada naserie tolko ludí že stojí za to si ju udržať. Držím palce.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jeannna
17. sep 2015

Podla toho co pises, je tato tvoja kolegyna narcisticky typ osobnosti a tito ludia neovplyvaju velkym sebavedomim, aj ked sa tak tvaria. Vo svojom vnutri su velmi neisti a kompenzuju si to znehodnocovanim inych, aby sa citili lepsie. Hm, ako na takychto ludi? Mozno to znie cudne, ale tychto ludi treba obcas pochvalit, ale nesmie to vyzerat pochlebovacsky. Ale na druhej strane im nesmies ukazat, ze nad tebou maju moc, podla moznosti sa spravat co najviac prirodzene, ani sa nad nimi nevyvysovat, ani neponizovat. Lebo so slabsimi povahami jednaju ako s handrou a silnejsie povahy vnimaju ako superov, s ktorymi musia bojovat. A napokon takito ludia sa casom odpisu sami, pokial nezmenia svoje spravanie.

iveta7677
29. sep 2015

@fajnova ja by som určite odišla. Aj keď povieš šéfovi nič sa nevyrieši.

cacianka
1. okt 2015

daj jej do pitia gutalax, bude musieť riešiť niečo úplne iné ako teba.

edita56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
srnka79
12. máj 2023

@fajnova iba tak pre odlahcenie trepnem: a nemozes sa teraz vratit do tej predoslej roboty, ked tam uz nie je?😂