Ako nájsť motiváciu pre dlhodobo nezamestnaných?
Ahoj. Potrebovala by som radu pre známu. Bohužiaľ stalo sa jej, že je už tri roky bez práce. A pri tom si celý čas hľadala prácu. Keď sa jej nedarilo v pôvodnom odbore, urobila si teda rekvalifikačný kurz opatrovateľka. Žijeme na strednom slovensku. Už tri mesiace si posiela žiadosti do rôznych zariadení zariadení, ale buď sa jej neozvu, alebo ak ju ak pozvu na pohovor, tak sa pre nu nerozhodnu. Alebo ešte tretia možnosť. Nemá vlastné auto a autobusom na zmenu jednoducho nedostane alebo z nej. Bohužiaľ presťahovať sa za pracou mimo stredného slovenka nemôže, nemá na to prostriedky. Bojím sa o nu. Začína to vzdávať. Dnes som ju pozvala na kávu a medzi rečou mi povedala niečo čo ma videsilo. Som odpísaná, to mi povedala. Ǩeď som sa pokušala povzbudiť ju už to ani nevnímala. Napadlo mi skúsiť na internete pohľadať príbehy ľudí, ktorí si ako dlhodobo nezamestnaní našli prácu, môžno by ju to povzbudilo, ale kupodivu nič som nenašla, ani slovensky ani anglicky, len samé všeobecne nič nehovoriace taraniny. Nepozná niekto napríklad niekoho takého, kto si ako dlhodobo nezamestnaný našiel prácu? Možno by ju to povzbudilo. Alebo to mám chápať tak, že dlhodobonezamestnaný človek, je už vlastne odpísaní?
@miroslavaasdf nečítala som všetko, ale mala som podobnú situáciu, nie tak dlho. Veľmi mi klesalo sebavedomie . Bolo to veľmi ťažké a tak som si zbalila veci a začala v zahraničí a čuduj sa svete tu sa mi darí. Takže nič nieje stratené len keď niečo nevychádza zmeniť stratégiu vrámci svojich možností a odvahy.
@miroslavaasdf nech pride k.nam do Nitry. Ked si tu najdu pracu Ukrajinci Indovia a vyziju z toho musi aj ona. Stale tu niekoho hladaju..byvat bude na ubytovni. Raz som stretla pani z vychodu. Robila v lriemyselnom parku. Byvala.najskor na ubytovni. V praci sa dala dokoly s kolegynami a isli do podnajmu. Aj na toto najdes vyhovorku preco nie?
@miroslavaasdf ja nikoho nesúdim. Nikto nevie,čo ho čaká zajtra.Vela šťastia prajem.
@miroslavaasdf možno blbosť, ale charita vo vašom okolí nie je? Žeby chodila im vypomáhať. Hoci aj zadarmo. Potrebuje získať sebadôveru, že to zvládne, byť užitočná a pracovať. Potom aj ľahšie pôjdu pohovory.
@enmery Tak to je divné ak 36 ročná osoba má zlé vzťahy s pôvodnou rodinou, nemá už svoju vlastnú rodinu alebo aspoň dieťa a zároveň ani riadnu prácu a v podstate nikdy riadnu prácu na zmluvu nemala, hoci má ukončenú strednú školu s maturitou. Možno nedroguje, nepije, ale nejaký zádrheľ tam bude a nejaké psychické problémy alebo trauma z niečo a preto sa jej nedarí v živote v niečom, nielen v práci, ale ani v osobných vzťahoch. Tam určite ani psycholog by nebol zlá voľba.
@miroslavaasdf Ja som dnes alebo včera posielala chlapcovi link na prácu s dopravou a bývaním. Skúste to pozrieť. Aj trosku širšie okolie. A po ďalšie, keby som takejto osobe chcela pomôcť a bola by nádej na job trošku ďalej a ona nemá peniažky na prvý mesiac, ja by som jej ich dala. S tým, že to nebude pôžička, povedala by som, že som vyhrala alebo dostala preplatok a že to má brať ako odraz z dna. A o rok ma môže pozvať na obed. Ale tak to som ja.
@marsmykkok Presne to mi napadlo,psychologa by mala navstivit,aby ju psychicky nakopol. To ako prve,lebo mi ju nevidime,nepocujeme,a taky psycholog hned vie odhadnut cloveka ako aj to,kde moze byt problem,poradit. Nejaky zmluvny tam v okoli musi byt a snad neordinuje po 22h,zeby sa od neho nedostala busom.
@miroslavaasdf Darmo sa hnevas,aj tym zamestavatelom je divne,preco mlada zena nema 3r.nic napisane v zivotopise. A ty si ten jej zivotopis videla? Je dobre napisany? Lebo co k nam chodilo,to bolo odsudene hned na zmazanie🙈 5 riadkov- meno,adresa, skola a zamestnanie - vsetko jednoslovne. Ziaden motivacny list. Uz tam zamestnavatel vidi,ci mas vyjadrovacie schopnosti. Posiela ho?
@miroslavaasdf Vieš, kde vidím problém ja?
Nedá sa.
Nemôže dochádzať, nemá auto, nie je autobus, nemôže sa presťahovať, nemôže ani ísť za prácou s bývaním. Aké povzbudenie čakáš?
Desiatky rád tu padli.
Psychológ, pracovné poradenstvo, presťahovanie.
Veď nejako začať musí. Kto z nás nastúpil do prvej práce, ideálne rovno na svojej ulici, s nástupným platom 1000 eur?
Je sama, nemá záväzky, ideálny vek. Čo má hovoriť 55-60 ročný človek, ktorý stratí prácu?
Nuž, ak skutočne býva na samote v hladovej doline, kde ju nevezmú ani len za upratovačku či k linke, tak jedine odísť za prácou.
@ibatanecnica kam asi pojde ked nevie jazyk a nie je "ani schopna" urobit vodicak aby, sa prepravila z dediny do dalsej vascej dediny
@klotildabazarik Aspoň do tých Čiech. Vieš, koľko ľudí tam pracuje a býva na ubytovniach zo Slovenska?
A skúšala aj v lyž. strediskách? Je ich tu kopec, stále zháňajú čašníkov a pod… aj keď len na sezónu, vždy lepšie ako nič…
@klotildabazarik vodičák môže byť dosť otázka financii v tejto situácii, nemyslíš? Ale chápem tvoj negativizmus. Ale občas len stačí dať človeku šancu. A môže ukázať že nieje leniví a dobrosrdečný a to je hlavné ostatné kvality tým doženie... a niekedy aj ukáže presný opak a to kľudne niekto kto má celý život zamestanie a počuť na neho iba chválu 🤷🏻♀️
@miroslavaasdf mne ešte napadlo možno to tu už písali ale na obecný sa ísť opýtať či nehľadá niekto opatrovaťeľku k dôchodcom. Známej tak našiel obecný úrad rodinu 😊
@xtrin Ale zhrňme si to, má maturitu, teda nie je ani mentálne zaostalá. Koľko je uchádzačov čo nemajú ani základnú školu ukončenú alebo nevedia ani písať a čítať a áno, potom si ťažšie hľadajú prácu. Teda vo vzdelaní nie je diskriminovaná. Tá obec Michalová som mala pocit že je na konci sveta, ale googlila som a ostala som prekvapená, je to len 11km od Brezna, má to 1289 obyvateľov, dokonca okrem autobusov majú aj vlakové spojenie. Teda žiadny zapadákov čistý, taká klasická prímestká obec. Brezno je stredne veľké mesto, čo sa týka práce nie je to Bratislava že práce mraky, ale nezamestnanosť tam je 4,45 percenta, teda taký priemer, nič hrôzostrašné. Banskú Bystricu neriešim, kedže tam nemá spojenie vraj, ale neverím, že niekde by nenašla aj v BB prácu len na rannú smenu a to by sa domov dostala. Teda ani čo sa týka lokality bývania mi nepríde diskriminovaná. Nemá deti, chorých rodičov, takže ani čo sa týka flexibility miesta práce nemá byť prečo diskriminovaná a ak jej kraj nepraje, môže ísť inde, nič ju tam nedrží. A napriek tomu to nejde, to už chyba musí byť len v "softvéry" nie hardvéry a preto možno aj zle pôsobí na zamestnávateľov na pohovore a uprednostnia iných.
Nikto tu kamarátku neodsudzuje. Myslím, že každá žena tu dala svoju skúsenosť a pohľad na vec. Ja by som kamarátke poradila a možno aj zašla na tvojom mieste s ňou na úrad práce, na oddelenie odborného poradenstva a vzdelávania. Tam by jej vedeli poradiť viac do hĺbky, nácvik pohovoru. Porozprávať sa o možnostiach, ktoré má. Naozaj je veľmi, veľmi mladá žena na to, aby to teraz vzdala a ostala v hladovej doline. Ak nemá podporu v nikom v rodine, tak naozaj sa porozprávať na úrade o príspevkoch na dochádzanie alebo pri presťahovaní za prácou. Držím jej palce.
@marsmykkok s tým plne súhlasím, je to o tom ako veľmi chce a ako veľmi je schopná ,,obetovať" ja len že to poznám písala som emaily, životopisy nosila a stále vybrali iného kandidáta. A to som sympoška 😅 a usmievavý človiečik a myslím že sa celkom úctivo sptávam. A robila som ozaj veľa aby som prácu našla a dlho nič. Takže mám pochopenie pre to.
@klotildabazarik ved som pisala do Nitry. Autobusom. To snad zvladne. Tu si pracu.najde a staci.jej slovencina.
Ja by som začala psychologičkou. Objednaj ju, choď s ňou tam. Potrebuje získať sebavedomie. Niekde je zadrhel.
Možno to je blbý nápad. Ale kúp jej semienka, hlinu má v záhrade, kelimky od jogurtov a nech pestuje priesady. Na trhu predá, síce až o pár mesiacov, ale tak aspoň bude trochu motivovaná.
Prípadne dať inzerát, o úpravu záhrad, plenie, kvety atď.
Veľmi jej držím palce.
Mne to príde celé divne, stále autorka píše iba ako sa to nedá, ako ju nikde nechcú, ako sa nik neozve... Atď atď...
V súvislosti s touto témou som si dnes spomenula na jednu mierne mentálne postihnutú ženu z našej dediney, je v rovnakom veku, cca 38 rokov, už celé roky roznasa letáky pre obchodné reťazce, obecné noviny, rozvoz smetí atď, popritom chodí do miestneho kvetinárstva sa starať o kvety a záhradku a vo vedľajšej dedine chodí upratovať telocvičňu po tréningoch co majú mimo školského vyučovania.... Euro k euru, žije si relatívne dobre a to naozaj aj na prvý pohľad vidieť ze nie je úplne ok, ale dôležité je ze CHCE!
Myslím si, že autorka nám nejakú dôležitú informáciu zamlcala
@miroslavaasdf nečítala som celú diskusiu. Pokúsim sa poradiť. Na juhozápadnom Slovensku pôsobí xy firiem od Automotive az po poľnohospodárstvo, kde s prácou dostane aj ubytko. Nebude to na začiatok žiadne terno, ale keď popisujes to kúrenie, tak možno aj ta ubytovňa bude lepšie ako to čo má teraz. Drzim palce.
Situácia sa tak akosi vyriešila sama od seba. Nech odpočíva v pokoji.
@miroslavaasdf Čože?Len nenapíš, že si siahla na život.
@miroslavaasdf ..tak teraz ma az zamrazilo 🥶😳.. snad nie.. 😢😰
..necitala som vsetko, ale za mna poviem, ze s pracou je to sakra tazke. Tazke v tom zmysle, ze mam nejaku tu prax, takmer nikdy za svoj dospelacky zivot som bez prace nebola. Je sice pravdou, ze mam len OA s maturitou, vodicak auto, solidnu anglictinu, slusne pocitacove znalosti a nestitim sa ziadnej prace. Takmer vsade ma len totalne vyuzili, v style ze som ukzala ze zvladnem, dokazem, urobim a namiesto karierneho posunu alebo vyssieho prijmu sa mi vzdy uslo len viac prace a povinnosti. Ano beriem ze je to moja vina a neviem byt asertivna aj ked si svoju pracu zastanem aj na viac ako 200%. Tiez som zo "zapadakova" kde je len praca vo vyrobe, v obchode (potraviny), restiky a to je tak asi vsetko kde beru ze "furt", nakolko to malokto vydrzi robit roky rokuce. Mam sice len muza, ale popri jeho praci a mojej boli casy ked sme sa realne doma stretli obaja max. 3 krat v danom mesiaci. To bol masker ze naozaj. Realita je kruta a taka, ze v mojom "kraji" je minimalna mzda najrealnejsia mzda. Byt vsak bez prace je v dnesnej dobe za mna luxus (ano viem niekto si to dovolit moze), ja veru nie. A ano priznavam som z prace casto krat tak unavena a veru padam na hubu od unavy. Zatial by som vsak len presla z "kaluze do blata". Zvazujem studium alebo odchod z tejto krajiny, inak lepsie "vyhliadky" pracovneho charaktetu nevidim.
@miroslavaasdf omg coze? Kamoska zomrela?
Uprimnu sustrast.
Prosim ta keby ti bolo z tejto situacie tazko, vyhladaj psychologicku pomoc. Si dobra dusa, co chcela pomoct.
Veľmi ma to mrzí ....
Neverím ti ani pol slova.Prepáč.🤷
Ak je to pravda,tak uprimnu sustrast. Ukoncila to sama kvoli praci,alebo sa jej nieco prihodilo? Smutne,ze neskusila za tie roky psychologicku pomoc...

@miroslavaasdf Autorka, v tomto súhlasím. Zarazilo ma ale, že celá rodina sa jej obrátila chrbtom. No mne sa nezdá, že keď je niekto ok, nedroguje, nechlastá a je to dobrý človek, otočia sa mu komplet všetci chrbtom prečo?To by ma zaujímalo. A nezaujíma ma to ako vyrývanie, ale naozaj, čo k tomu ľudí vedie. A k tomu, čo si počula na tom pohovore o upratovaní. Máme v rodine podnikateľa a ten zamestnáva dosť žien na upratovanie a má tam aj cigánočky s ledva skončenou ZŠ. Takže si neviem predstaviť, čo niekoho vedie toto povedať človeku s maturitou. Skúsila si s ňou urobiť skúšobný pracovný pohovor podľa netu?Vychytať muchy, pripraviť ju na nečakané otázky. A fakt skúste zase tie obchodáky. Za to nič nedá, naopak to môže ukázať, že záujem skutočne má.