icon

Ako nájsť motiváciu pre dlhodobo nezamestnaných?

miroslavaasdf
27. jan 2025

Ahoj. Potrebovala by som radu pre známu. Bohužiaľ stalo sa jej, že je už tri roky bez práce. A pri tom si celý čas hľadala prácu. Keď sa jej nedarilo v pôvodnom odbore, urobila si teda rekvalifikačný kurz opatrovateľka. Žijeme na strednom slovensku. Už tri mesiace si posiela žiadosti do rôznych zariadení zariadení, ale buď sa jej neozvu, alebo ak ju ak pozvu na pohovor, tak sa pre nu nerozhodnu. Alebo ešte tretia možnosť. Nemá vlastné auto a autobusom na zmenu jednoducho nedostane alebo z nej. Bohužiaľ presťahovať sa za pracou mimo stredného slovenka nemôže, nemá na to prostriedky. Bojím sa o nu. Začína to vzdávať. Dnes som ju pozvala na kávu a medzi rečou mi povedala niečo čo ma videsilo. Som odpísaná, to mi povedala. Ǩeď som sa pokušala povzbudiť ju už to ani nevnímala. Napadlo mi skúsiť na internete pohľadať príbehy ľudí, ktorí si ako dlhodobo nezamestnaní našli prácu, môžno by ju to povzbudilo, ale kupodivu nič som nenašla, ani slovensky ani anglicky, len samé všeobecne nič nehovoriace taraniny. Nepozná niekto napríklad niekoho takého, kto si ako dlhodobo nezamestnaný našiel prácu? Možno by ju to povzbudilo. Alebo to mám chápať tak, že dlhodobonezamestnaný človek, je už vlastne odpísaní?

Strana
z5
misicka31
29. jan 2025

@abbey1 podľa mňa samé drísty.🤷

abbey1
29. jan 2025

@misicka31 Hej, písala som to už v začiatkoch.

adriena85
29. jan 2025

Prečo dristy ? Hádam si, tak vážne veci autorka nevymysla...aj keď to malo veľmi rýchly spad

iwesska
29. jan 2025

@adriena85 Snad to je tak ako hovoris. Mne len pride cudne,ze dotycna nezamestnana tu dostala rad na 4 strany a tu kamoske sa velmi nepacili,ze cakala ine povzbudive clanky a zrazu o par hodin napise,ze sa to vyriesilo same. Take zvlastne...

misicka31
29. jan 2025

@adriena85 prečo? Preto,že všetko tak do detailov opisovala,prežívala,trávila s ňou toľko času,asi tiež nie je zamestnaná. A zrazu tak chladný komentár, už sa to vyriešilo samé. Ani trošku ľútosti.Posla mňa autorka opisovala svoju životnú situáciu.Nijaká kamoška.To je ale len môj názor.🤷

iwesska
29. jan 2025

Baby,ona uz ani nema ucet na MK. Osobne si myslim,ze to bola prave ona,co si nevedela najst robotu,ziadna kamoska a trosku sa jej dotkli niektore pravdive informacie.

zuzana76
29. jan 2025

Ja si myslím tiež, že to bola dotyčná a presne ako z témy “zákruty a kopce”, ja ani neverím, že existuje toľko ľudí, ktorí su tak pohodlní a nič sa nedá. Ako keby nám ostatným všetko padalo z neba. A pritom len hľadáme spôsoby. Áno su aj veci, krore su nedosiahnuteľné a nedajú sa. Ja by som nikdy nemohla byt pilotkou lietadla, uvedomujem si svoje hranice. Ale aby sa nič nedalo.

adriena85
29. jan 2025

@iwesska tak už sa nedozvieme kde je pravda

iwesska
29. jan 2025

@adriena85 Snad sa aspon spamata a zacne so sebou nieco robit konecne.

klotildabazarik
30. jan 2025

@xtrin mne o tom hovor som natom podobne ako autorka este aj vek plus minus sedi😂

zazka666
2. feb 2025

@miroslavaasdf je to úžasné , čo pre ňu robíš ale ak chceš jej pomôcť musíš jej pomôcť viac. Pretože robíte to isté v začarovanom kruhu, furt stále toto isté dookola a čakáte iný výsledok. Ak ste z z hladovej doliny, z ediny pánu Bohu za chrbtom , fakt potrebuje sa odsťahovať a najst si prácu s ubytovaním. Na začiatok si môže požičať na nevyhnutné náklady , nájsť si prácu s ubytovaním v ubytovacom zariadení, nie prenájom, požičaj jej ty , alebo skôr rodina. To nie sú závratné cifry na jeden mesiac žitia. Ale mala by sa vzdelávať. Učiť základy angličtiny, alebo nemčiny, rekvalifikačné kurzy čo ponúkaju nezamestnaným...a pod. A treba dať do to hľadania život a dravosť. Ja som pár krát aj prifarbila životopis. Hľadali s anglickým jazykom, ja som vedela len nemčinu, o pc som nemala ani tucha ( bolo to dávno) . A zobrali ma, spomedzi 12 uchádzačov. Vraj sa im páčila moja bezprostrednost a aj ta nemčina. Ten čo má prijímal, povedal, že on tiež vie len nemecký. Za pochodu som sa učila aj Pc aj anglinu Teraz chodím na stáže do zahraničia. Ale kým som si nenachádzala prácu a sú to roky, naučila som sa doma strojopis, dochdzala do iného mesta na nemčinu a vyštudovala VŠ.

apolka77
2. feb 2025

Nečítala som celé ale ak autorka je v tejto situácii možno si ešte príde prečítať komentáre.
Áno tiež si myslím že robota sa vždy nájsť dá . A keď človek peniaze potrebuje vezme aj vykladať tovar len aby prežil. Z druhej strany nejdem autorku súdiť , každý máme svoje životné príbehy .
Na tvojom mieste sa vykašlem na posielanie životopisov ale choďim všade osobne!
Veľa x práve zavazi ten osobný kontakt a keď vidia že človek chce pracovať určite ťa uprednostnia. Lenže treba vyžarovať trocha sebaistoty a zodpovednosti za svoj život.
Lebo taká opatrovateľka musí byť proste "živa" , mať odhodlanie a vedieť si poradiť v ťažkých situáciách kde nie zriedka prichádza smrť. Ak to v sebe nemáš a stojíš tam ako kôpka nešťastia ( nevravím že tak to je u teba) nikto ťa nevezme.
To sa týka aj iných zamestnaní. Treba sa vedieť obracať aj v obchode a vedieť pracovať samostatne.

Ďalej napr. V Bratislave čo má DSS Ghanamova nie raz som videla že ponúka okrem práce aj ubytovanie pre opatrovateľky ...tu na západnom Slovensku zas opatrovateľky hľadajú ale ako píšem musíš veľmi chcieť túto prácu robiť ..ponúkajú aj vyššie zárobky cca 1000 si vieš zarobiť, cez víkendy a sviatky aj viac ..skús pozrieť súkromné zariadenia v okolí Bratislavy aj s úbytkom. Nie je to nemožné.
Alebo chyžná, pomocná sila ...ak neponúkajú ubytovanie treba pozerať ubytovne prípadne zdieľané byty...keď sa zamestnas po roku dvoch vymyslis niečo iné ..vždy je lepšie mať 800 eur ako 200..
Prajem veľa šťastia.

janka131187
2. feb 2025

@miroslavaasdf no ak je to hladova dolina,musi niekde kde je praca aj s ubytovanim,napriklad donovaly,umyvat riady aspon na dohodu.mozno sa jej potom aj nieco lepsie pritrafi,drzim jej palce💪

iwesska
2. feb 2025

Baby,autorka tu uz nema profil, vymazala sa,lebo klamala,este aj o tom,ze jej "kamoska" spachala samovrazdu🤦‍♀️

marsmykkok
2. feb 2025

@iwesska Tak už sa nemusíme tu na nič hrať a teda asi každému jasné, že tá "kamoška" čo sa nevie zamestnať je ona samotná čo bolo jasné dávno... Lebo kto chodí s kamoškou na pohovor a to nielen tak že ju tam dovezie ale ešte je aj v budove a vie čo "kamoške" zamestnávateľ povie... Ktorá kamoška je vždy pri tom, ked sa v dedine jej kamoške nik nepozdraví, nerozpráva sa a tak. Ona s tou jej "kamoškou" bola fakt 24/7.

adriena85
2. feb 2025

Autorka tu už nemá profil a bolo riadne prízemné co si navymyslala

iwesska
2. feb 2025

@marsmykkok Ano, nahodou isla na WC okolo dveri,kde mala kamoska pohovor a pocula akurat odpoved na otazku,na ktoru chcela😂 Asi jej bolo chudere trapne napisat,ze 3r.je nezamestnana,lebo vedela,ze by tu dostala nalozene. Tak si vymyslela bajku o kamoske🙄. Ale to,ze zomrela,to uz bolo prilis.

estellas
3. feb 2025

@zazka666 Baby táto diskusia už je neaktuálna, autorka najprv napísala že tá jej kamoška zomrela. Potom si úplne zamazala účet. Niektorí píšu že tá jej kamoška je ona sama. Každopádne autorka vaše komentáre už nevidí lebo nemá tu už profil.
@apolka77

zazka666
3. feb 2025

@estellas ale môže to pomôcť iným

1fifinka1
3. feb 2025

Nemusí mať profil, ale diskusie vidí, ci sa mýlim?

adriena85
3. feb 2025

@1fifinka1 diskusie môže vidieť aj keď nie je registrovana

1fifinka1
3. feb 2025

@adriena85 áno takže si to kľudne prečíta.

adriena85
3. feb 2025

@1fifinka1 alebo môže mať aj iný profil

dancingqueen321
8. feb 2025

@miroslavaasdf v prvom rade ak chce, nieco uz len najde. Len je otazne, aky ma vek. Ak nema 30 rokov, tak musi upustit z poziadaviek alebo zobrat chujovinu, ktoru nikto iny nechce… zial, nie su na slovensku dobre prace. Resp su fakt rarita, ludi bez roboty vela, a ponuk malo.

Strana
z5