icon

Ako nájsť prácu bez známostí v malom meste?

11bodka11
4. feb 2025

Dobrý deň. Uz 5 mesiacov som evidovana na urade prace. Pracu si neviem najst,ziadne ponuky nie su u nas. Krajske mesto mam 35km a to nestiham rano deti zaviest plus nie som taka soferka ist denne do krajskeho mesta. Pani na urade u ktorej som evidovana mi povedala ze na urade sa uvolni jedno miesto onedlho,ze jedna pani ide ma MD. Len ze vsetky miesta sa obsadzuji len po znamosti,cez jedneho vyssie postaveneho poslanca. Ona tam robi 15 rokov a povedala ze vsetky su tam po znamosti cez neho. Je to mensie okresne mesto. Zistila som ze moj svokor sa s nim pozna. Su takmer susedia. Tak mu volal. Ten poslanec mi volal naspat ze dal na mna kontakt riaditelke uradu,ze o mne vie a mam jej zavolat. Volala som jej,povedala ze sa mi ozve. No zatial nic. Myslite ze jej treba nieco dat? Ze zato nieco cakaju? Ze je sanca ze ma vezmu? Som uz uplne zufala. Denne chodim aj 5x na Profesiu, Karieru,Worki. Poposielala som zivotopisy do vsetkych firiem v meste aj kde nehladaju. Nikto sa jeozval. Skolu mam normalnu,zuadnu sukromnu. Mam aj prax. Citim sa uz uplne zbytocna. Mam z toho depresiu. Rano sa mi nechce ani vstat,nemam chut nic robit. Vyhybam sa uz navstevam aj ludom lebo kazdy sa vypytuje ci uz mam pracu. Hanbim sa ze nemam Muzova rodina uz rype do mna naco mi je vysoka skola ked si neviem pracu najst. Po anglicky neviem. Keby mam peniaze davno chodim na kurz pocas rodicovskej. Na urade som sa bola pytat no jazykove kurzy nepreplacaju. A aj tak nemozem byt teraz predsa dva roky nezamestnana kym sa naucim anglictinu. Ja uz neviem co robit. Kazdy den dufam ze mi zavola ta riaditelka uradu,vzdy ked zazvoni mobil dufam ze vola ona. Kamosky a zname robia po znamostiach v administrative,bez VS aj bez praxe niektore. Mne je do plaču uz. Naco som aj 5 rokov zabila v skole ked skoncim pribpokladni v Kauflande. Robila som v administrative,vzdy som sa bez problemov zaucila. Dokonca moje rozpocty davali za vzor v inych firmach. V poslednej praci ked kolegyna nieco nevedela tak ju sef posielal za mnou nech jej poradim,pritom tam robila o 4 roky dlhsie. Preco mi nikde nedaju sancu? ☹️

11bodka11
autor
4. feb 2025

@1ryba pani sa urcite za pol roka nevrati,poznam ju. A za 3 a pol roka sa urcite nieco uvolni zas. Takto tam funguju.

kat_
4. feb 2025

@11bodka11
deti maju predpokladam aj otca, ten ich rano nevie hodit do skoly? ked je skola na vedlajsej ulici?
upinas na jedno volne miesto po znamosti, to nemusi vyjst... ty si musis rozsirit moznosti, mala si na to 5 mesiacov a cakala si ze aj praxovat budes niekde na vedlajsej ulici?

11bodka11
autor
4. feb 2025

@zuzulka558 ved bezne tak ludia robia. Ja som mala uctovnictvo a aj tak ma nikde nevezmu za uctovnicku lebo nemam prax. Vsade chcu s praxou. cize cela skola je mi nanic. Lutujem ze som tam zabila 5 rokov.Vzdy som si bez problemov u nas pracu nasla. Hned po VS aj po prvej materskej. Vzdy boli ponuky. Teraz nechapem,ze si nemam kde zivotopis poslat. Mam kopec znamych,kamosiek,zien v rodine a vsetci robia tu. Kazdy hovori ze je nerealne aby dochadzali 35 km.

11bodka11
autor
4. feb 2025

@kat_ muz robi od 6 do 14. Keby ich moze zanasat neni problem. Uz v septembri som mala moznost ist do stavebnin robit predavacku. K svokrovmu kamaratovi. Len otvaraju o 7 a mne nema kto deti nosit rano. Mamina ide az o 4 roky do dochodku. Poobede neni problem,vie ich vyzdvihnut muz,mama,otec,sestra,kamoska. No rano su v praci. Vo fabrikach od 6 do 14.

mane01
4. feb 2025

@11bodka11 ja som sa kvoli tomuto prestahovala z maleho mesta do vacsieho, lebo v zivote by som nechcela byt odkazana na pracu po znamosti. Chcem pracovat tam, kde ma to bavi a preto, lebo si ma vybrali na zaklade mojich schopnosti. To mi dodava sebavedomie a zaroven mozem slobodne z prace odist niekam inam, ked sa mi tam uz nebude pacit. Lebo je kam ist. A nie, nebolo to lahke, bala som sa, ako to zvladnu deti, ci si najdu kamaratov, zaroven som odisla od rodiny, predat byt, kupit novy, vsetko nove… ale zvladli sme, a ani sekundu som nelutovala. Nemusis sa prosit nejakemu panovi dolezitemu poslancovi. Maj trosku hrdosti predsa…

zuzulka558
4. feb 2025

@11bodka11 chápem ta no robotu treba. Ja som typ co by zatiaľ zobral bárs čo, roboty sa nebojim a deti majú aj otca, no tu zatiaľ robota je na výber, ale väčšinou tí,, poctivý,, podnikatelia ktorý budú poúčať druhých a za zamestnancov skoro nič neodvádzaju alebo vôbec, ja si zas sledujem na dlznikoch kto platí a kto nie ukáže od takých sa chvalabohu držím

11bodka11
autor
4. feb 2025

@kat_ neupinam sa. Poslala som milion ziadosti, no odozva ziadna. Toto bolo jedine co bolo trochu realne.

11bodka11
autor
4. feb 2025

@mane01 urcite sa neodstahujeme. Nie sme ziadny zapadakov na vychode. Sme na zapade v okresnom meste. Stavali sme tu dom na dedine 3,km od mesta. Plus este jedno mensie mesto je 20 km od nas,tam by som samozrejme isla bez problemov. Vzdy som si nasla pracu bez znamosti. Poslala ziadost,zavolali ma na pohovor a vzali. Dokonca aj po skole bez praxe. Ja nechapem co je teraz.

abbey1
4. feb 2025

@11bodka11 Prepáč, ale na materskej si bola koľko? Či plánovala si koľko byt? Vedela si, že raz sa zamestnať musíš. Plus bývaš k okresnom meste, nie niekde na okraji lesa v pustatine. Toto fňukanie, že mám vysokú a nikde ma nechcú. Nuž, na začiatok treba zobrať čokoľvek a nie čakať na zázrak.

11bodka11
autor
4. feb 2025

@zuzulka558 ved ja som chcela ist robit predavacku do stavebnin,boli by ma zobrali. Len otvaraju o 7 cize nerealne Nerobim sa dolezita ze mam VS tak teraz musim robit v kancli. Len ozaj do Lidla pri pokladni alebo upratovacku robit nepojdem. Mam aj kurzy nejake z predchadzajucich prac,statnicu z jazyka aj ked 15 rokov som nerozpravala. Mam prax. Vzdy ma vsade chvalili,ci v praci,v skole som patrila medzi najlepsich. Uz neviem ozaj kde robim chybu. Tento tyzden mi znama zacala robit v skole fakturantku,po znamosti. Ma len strednu aj to mimo odbor. Sestrina kamoska robila vo vyrobe na 3 zmeny. Teraz jej teta vybavila na ZS v administrative. Ja uz neviem preco je to take nespravodlive

11bodka11
autor
4. feb 2025

@abbey1 ved som chcela ist predavat do stavebnin no je to od 7. Deti sa zanesu same? Vysoka skola je nanic uplne,zbytocnost.

martinkatinka
4. feb 2025

Ja stale rozmyslam, ze odkial si... Stale len krajske, okresne mesto... Urad, skola az od 7:15.... U nas v Cadci su skolky od 6:30.
Roboty je tu dost, aj ponuk, len treba jednoducho ubrat z nejakych narokov.

11bodka11
autor
4. feb 2025

@martinkatinka Skolka je od 7. Skola 7:15. Rano otvara upratovacka s ktorou su tam deti kym pridu ucitelky.

11bodka11
autor
4. feb 2025

@martinkatinka ake mam naroky? Pisem ze by som sla aj do obchodu no deti musim ja zaniest rano

abbey1
4. feb 2025

@11bodka11 Kde robíš chybu? Zjavne chceš nereálny prácu s nereálnou pracovnou dobou, ktorú ti niekto prinesie na podnose.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
11bodka11
autor
4. feb 2025

@abbey1 ja som bola zamestnana pocas RD. Ratala som s tym ze sa tam vratim. No korona,potom ceny energii,vysoke uroky... Objednavky klesli o 80% a prevadzku nam zavreli

martinkatinka
4. feb 2025

@11bodka11 no stale spominas tu VS. A ze nechces skoncit niekde v kauflande....

11bodka11
autor
4. feb 2025

@lonely66 sme v dedine. Tu vzdy v skolke aj skole hlasujeme odkedy potrebujeme mat rano otvorenu skolku. Odhlasovali si takto. Starosta neotvori skolku rano o 6 ked tam bude jedno dieta. Vsetkym zanasaju stari rodicia alebo ludia chodia do prace na pol 8. Tak stihaju.

hankab
4. feb 2025

@11bodka11 s pracou to teraz nie je lahke, vsade sa vo velkom prepusta. V administrative vzdy bola a bude tlacenka, su to teple miestecka. No s tymi znamostami podla mna hrozne prehanas. Na vychode to takto funguje, ale na zapade? Za 15r prace v kancli sa mi nestalo, ze by ma niekde vzali po znamosti. Vsade chceli bud jazyk alebo skusenosti, alebo oboje to jedine zavazilo na pohovore. Ani nepoznam nikoho, kto by sa po znamosti niekam dostal bez skusenosti. Ved akykolvek nadriadeny prijima ludi pod seba, tak v prvom rade vyberie cloveka, ktory ma vhodne znalosti, aby vedel pracu vykonavat. Aspon teda ja si neviem predstavit, ze by som si ako sefka vybrala Jozkovu zenu len preto, ze Jozko sa mi prihovoril a pritom by som odpisala kandidata, ktory ma v zivotopise aj ine ako varenie kavy a otvaranie dveri. Cize ta snaha sa niekam silou mocou dostat po znamosti je fakt divna.

abbey1
4. feb 2025

@lonely66 Naša škôlka tie otvárala až o siedmej. My sme mali problém prísť aj 8:30. Raz som niesla dcéru skoro ráno, aby som na 7 bola u Dr a v škôlke prekvapená učiteľka, že až od 7 sú. 🙂
Ani som netušila.

abbey1
4. feb 2025

@11bodka11 Tak na začiatok zober upratovanie, Kauflandu, Lidl, čokoľvek.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
barborachors
4. feb 2025

@11bodka11 po anglicky nevies, si slaba šoférka,mas dieta... to su pre každého zamestnavatela red flagy jak hrom. Darmo mas VS, dnes toto uz nikoho nezaujma. Ak nie si mudr alebo judr, tak sa neohanaj nejakou vyskou, ktoru ma kazdy druhy. Rozum mi nebere, ak ma dakto VS a nevie aspon jeden svetový jazyk. Pises ze si z maleho mesta. Skor by som sa divila, ak by takáto zena ako ty, pracu mala. Nic v zlom ako. Vies ze je problém teraz vsade nielen v tvojom meste? Ze je tu polka UA a ze jednoducho tu zabrali pracovné miesta plus robia za menej? Vies ze sme prakticky jednou nohou vo vojne? Ze tu mame zle vojnove casy? Vies to? Tak ked to vies, tak bud rada ked budes za kasou, skola neskola, jest a byvat človek musi, ak nechce vyberať koše a spať pod mostom. Toto si treba uvedomiť. A muz by ta mal podporiť a nie aby do teba ryla jeho dokonalá a uzasna rodina, ci boha. Alebo kludne cakaj na zazrak, kym pani riaditeľka zazvoni a povie ti ze pred tebou takto caka desat chudier ako kura na sopel. Ja by som vzala tu kasu a sla sa preucit, urobit opatrovatelsky, základy nemciny a uz ma tu neni. Cokolvek, co ma vytrhne z tej biedy na svk. O tom xo sme si tu zvolili pomlcim. Ziadny investor sa sem nepohrnie a nevzniknu tu pracovné príležitosti ked si tu budeme podavat ručičky s Putkom... Zial.

zafir01
4. feb 2025

@11bodka11 ja teda neviem kde robíš chybu ...
Ja mám síce len maturitu ,ale mám tri práce ,z toho dve z domu a v administratíve , a jeden Kaufland ( pre moju potrebu socializácie ) ..mám čiastočne úväzky , čo je pri troch deťoch veľké plus .a som maximálne flexibilná . A to najmladšia mala teraz 3 roky a muž na tyzdnovkach ....
Keď sa chce ,tak sa dá . A teda nepôsobis dojmom , že hľadáš spôsoby a riešenia . Občas VŠ nie je všetko ,a zamestnávateľ radšej vezme ženu s nižším vzdelaním ,no väčšou chuťou sa učiť , pracovať ,tvoriť ....

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sisa_s
4. feb 2025

@lonely66 xkrat tu uz riesila pracu, ohana sa vs a statnicou z nemciny, pricom ceknut po nemecky uz nevie...raz chcela, aby jej niekto napisal univerzalny motivacny list, ktory by rozposlala po celom meste 😀 a riesila inzerat na pracu vo Vrabloch, takze neviem, co zrazu robi tajnosti, ked tu uz pol kona o jej zivote vselico vie...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
hankab
4. feb 2025

@sisa_s och, tak teraz uz autorku ciastocne chapem 😁 tiez pochadzam z tych koncin, vedela by som aj tipnut dedinu kde byva, aj vsetky 3 mesta ktore spomina.
Autorka, good luck, ale tam tazko najdes pracu v administrative. Ani len v NR nie, velmi mala sanca.