Ako napísať výpoveď, keď chcem mať nárok na odstupné?
Baby, pisem za svoju kamosku, potrebuje helfnut ako napisat vypoved, aby mala narok na odstupne.
Pozajtra jej konci rodicovska dovolenka, avsak nechce sa vratit do povodneho zamestnania, nakolko sa tam zmenili pomery, teda sef a je to zly clovek, taha firmu ku dnu a je okolo neho vela problemov.
Potrebovala by nejake paragrafy ako to napisat - teda znenie samotnej vypovede. Na internete je toho kopec, ale kto sa v tom velmi nevyzna a nevie v tom chodit tak si velmi nepomoze
Dakujeme
@karinkaeich ved toto, práve sa ozývam kvôli tomuto! Dnes tam šla, nový šéf a sekretárka boli na sluzobke, nikde nikto kompetentný, tak tam chvíľu pokecala s "novými kolegovcami" nechala na seba kontakt a šla domov. Je to v poriadku ?
Baby, Dnes tam kamoska šla, nový šéf a sekretárka boli na sluzobke, nikde nikto kompetentný, tak tam chvíľu pokecala s "novými kolegovcami" nechala na seba kontakt a šla domov. Je to v poriadku?
@pribinak mala si normálne urobiť nástup po RD. Do práce mala prísť až klasicky ako chodievala každé ráno. Nech v pondelok úplne v pohode ide do práce tak ako vždy chodila a ide na svoje pracovisko. Keby aj niekto pindal kde bola v piatok má svedkov, že tam bola. Prinajhoršom si na ten deň nechá napísať dovolenku pretože ho neodpracovala - ona tam mala zostať až do konca smeny - pre ňu bol totiž dnešok normálny pracovný deň či už tam šéf bol alebo nebol. V pondelok nech rozhodne trvá na zaradení do prac. pomeru alebo nech jej dajú výpoveď pre nadbytočnosť!! Tiež ju nemôžu odpinkať len tak - alebo prinajhoršom pôjde k lekárovi a donesie na ten piatok péčko ak jej ho bude on ochotný spätne oraziť - nie je to síce úplne kóšer, ale nech🙂
@alenah31 toto je trosku problem, ona sa ďalej ako po vstupnú halu nedostane, teda na svoje pracovisko ísť nemôže a v tej hale 8,5 hodiny kadit sa tiez nedá
Zaujímaju teda, ci to, ze tam dnes páchla na 20 - 30 min sa počíta, alebo nie.
Akebo ak by si na dnes vybavila pn-ku ci sa jej to ráta ako odpracovaný den, pretože ak chce poberať nezamestnanecke musi minimálne 1 den odpracovať
Dakujeme
@pribinak to je velmi zaujimave, to je co za firmu? Kompetentny tam je iba sef a jeho sekretarka? Pretoze ked prisla, uz mala mat vsetko nachystane a takto sa to moze brat kludne tak, ze oni sa schvalne zasivaju a proste ju riesit nechcu. Ja by som si veru na svoje pracovisko sadnut isla a cakala by som riesenie, cize bud ma niekto kompetentny posle domov s tym, ze sa poriesi vypoved z ich strany, alebo mi vypisu dovolenku na cerpanie napr. tyzden kym si nachystaju doklady... v pripade, ze by nie, tak tam sedim a ottravujem vsetkych okolo :P Existuju aj telefony, sef jej povedal ze sa ma ozvat v piatok ak si dobre pamatam.... tak to moze cez telefon vybavit s niekym vo firme a minimalne DV listok vie vypisat aj dakto iny.
V pondelok rano nech je tam a neda sa odpinkat, bez riesenia uz....
(Ale ja by som to urcite nezacala riesit tyzden pred nastupom do prace, to je tiez druhava vec...)
@simca06022011 šéf firmy je zároveň aj majiteľ, to ze sa zmenil šéf sa dozvedela pred necelými dvomi týždňami.
Cely problem je v tom, ze oni ju budu tak ako bývalých kolegov tlačiť do toho, aby podpísala dohodu, aby nemuseli jej vyplatiť odstupné, lebo je to celkom dost peňazí (peniazky potrebuje, ma dueta a to ma svoje problemi)
Určite ju tam nechce, je to jasne z toho, ze z pôvodnej zostavy tam uz nie je ani noha a ako sme písali uz minule, nemajú jej co ponúknuť
Ale nasa otázka je: započítava sa jej tam aj tých dnešných 20-30 min?
V pondelok tam majú poradu, tak je dost zvedava, ze co si nachystali a chce byt nachystana aj ona
@pribinak ci sa zapocitava dnesnych 20-30 minut, co tam bola? akoze do coho? ked sa k nej zachovali takto, tak ju isto ani neeviduju v dochadzke. musela by tam byt cely den. proste volat rano sefovi, ze co to ma byt, ked ju ani nepustia do prace. on si naschval dava nacas so vsetkym. nech sa nenecha odbit. na dnes jej isto dovolenku nepodpise. a v praci ma absenciu. no "super" situacia. v pondelok sa povyhrazat pravnikom jedine, alebo rovno aj za nejakym zajst. a trvat na vypovedi, ziadnu dohodu nech nepodpisuje, lebo ju okaslu, to je viac ako jasne
Na dokreslenie situácie, cela zmena sa udiala v priebehu dvoch mesiacov, vo firme neostal kameň na kameni.
Kamoska na z toho ta posledné dva týždne 4 žalúdočné vredy a kým sa to cele dorieši tak jej minimálne 3 prasknú
Asi to urobí tak, ze pošle šéfovi smska, ze si na pondelok berie dovolenku, ráta sa to aj takto? Môže sa stať, ze jej to spätne nepodpíše, povie, ze smska nie je plátna?
@pribinak ktovie ako to v tej firme vobec (ne)funguje teraz. napr. v nasej je to tak (cca 400 zamestnancov), ze dovolenku musi najskor schvalit priamy nadriadeny, potom este vyssi sef. inak si clovek moze ist piskat. navyse teraz je zakon taky, ze zamestnavatel ti disponuje celou dovolenkou, takze je len na nom, kedy a ci vobec ti ju da
@karinkaeich toto je mala firma, tak 10-12 ľudí
@pribinak ale zakony platia vsade rovnako (teda mali byt), minimalne sa nimi moze branit, keby islo do tuhsieho. som zvedava, ako jej sef poriesi ten dnesny den. ale isto ju nikde neprihlasil, ziadne odvody... no nechcem strasit, no vyzera to na dlho a kamoska to isto nebude mat lahke. este aby jej papiere vobec dal. ja mam podobnu skusenost z prveho zamestnania (no to som bola mlada a neznala tychto veci) 😝 drzim palce
Co sa jej tam ma zaratat? Ona dnes v praci tymto stylom nebola.. 30 minut je nic. Minimlane pred mesiacom to mala riesit pisomnym nahlasenim s tym ze vtedy pride do prace a ak ju nechcu nech to riesia hned. Netreba cakat do dna nastupu s tym. Cize nech sa nestresuje, vredy si lieci, pretoze keby robila veci tak ako sa ma, tak oni by tiez nic nemohli a teraz jej nikto nepovie presny postup. Netreba sa proste nechat odpinkat, mam na nieco pravo, treba si to dohodnut hned.. ved pockam kym mi vypoved napisu, pockam mi mi daju na papiery kedy mam prist a pod. Mam casu a casu.. ak mi ide o peniaze za odstupne. Ak nie tak idem si domov sadnut...
Pardon ak to vyznie tvrdo, ale obhajovat teraz niekoho postup tym ze vo firme su zmeny a pod. nebudem, na to tu nie sme 🙂 Fakt je taky ze oni sa zachovaju ako sa im bude chciet, ak neprejde vsetko v pohode v pondelok alebo kedy bude sef v praci, tak to vidim na sud.
@lydia4 ahojky🙂 bohužiaľ nárok na odstupné mať nebude - aby spĺňal podmienku na vyplatenie odstupného musel by dostať výpoveď zo strany zamestnávateľa (rušenie prac. miesta, celej firmy alebo zdr. dôvody, pre ktoré nemôže pracovať vo firme). Pokiaľ nemajú vyplatenú mzdu môže spolu s kolegami podať sťažnosť na príslušnom inšpektoráte práce alebo si ako celok (kolegovia spolu) najať právneho zástupcu, ktorý vec bude riešiť za nich. Čo sa týka aprílovej výplaty - zo zákona má ten zamestnávateľ vyplatiť mzdu za tento mesiac svojim zamestnancom najneskôr do 31.5. 2015. Nech si manžel zistí či za nich ten zamestnávateľ vôbec platí odvody - keby aj nie, manžel mať problémy kvôli tomu nebude (je to povinnosť zamestnávateľa), ale keď pôjde do dôchodku problémy by mať mohol - napr. na každej sociálke sa na to pozerajú inak.
@lydia4 ako sa k tomu vyjadril zamestnavatel? Inak precitaj si §69, ma narok na odstupne za dva mesiace ak da vypoved z dovodu nevyplatenia mzdy. Termin takteiz nie je do konca nasledovneho mesiaca, ale do dna uvedeneho v zmluve ako den vyplaty mzdy.
http://www.safework.gov.sk/?id_af=366
@lydia4 este jedna dolezita vec, on nedava hocijaku vypoved, ale okamzite skonci pracovny pomer, viac do prace nepride. Odstupne mu zo zakona patri. Na vas sa to uz da aplikovat, kedze ak do 15 dni od splatnosti mzdy (tj vyplatny den), nie je uhradeny zavazok, je tento paragraf o okamzitej vypovedi platny. A zamestancvoi patri dlzna mzda (u vas dva mesiace) + odstupne minimalne za 2 mesiace. Treba si hned potvrdenie pytat a nedat sa odbit, aby ste mali zapocty rokov, potvrdenia o prijme a pod.
@pribinak necitala sm prispevky, ale neexistuje taka vypoved, aby dostala odstupne (okrem porusenia vyslovene protizakonnych veci)....jej pomoze len sa dozadovat svojho miesta alebo nejakeho adekvatneho - oni sami ak sa ju budu snazit vystrnadit, musia jej nieco ponuknut....
@hanka_april vsak toto aj zacali robit, ponukli jej spat jej miesto, samozrejme, ze jej idu po krku a deptajuju, je to psychicky velmi vycerpavajuce a casom da sama vypoved, lebo je to nezvladnutelbe
Teror, mobing a to sa nda
Da vypoved a nedostane nic
@pribinak bohuzial.....
@simca06022011 ahooooj 🙂 Dakujem že si mi n apísala 🙂 Lbo presne toto niekto manželovi hovoril,že má dat okamžitú výpoved a má nárok na odstupné,lebo zamestnávatel porušil pracovnú zmlúvu.
No Riaditel mu povedal,že nemá peniaze....a že žena nemá tolko mínat... skoro ma roztrhlo od zlosti,že čo si to dovoluje a reku zanesiem mu tam tri deti a nech sa stará DEBIL :(
Baby to akoze vsetky zeny kt. Maju pracovnu zmluvu na dobu neurcitu a po skonceni RD daju vypoved dohodou nemaju narok na davku v nezamestnanosti?
@lydia4 vsak nech riaditel nemina tolko 🙂 este si preverte firmu na webe, ci nie je v konkurze, alebo nei je dlznik. Postupujte podla toho linku co som prilepila sem, musia sa ako zamestnanci aktivnejsie spravat, lebo tu firmu uplne vytuneluje zatial, kym ma cas... ked mu pride exekutor, zastavi ucty a posle ludom vyplaty ;) Treba to dat na sud, samozrejme aj s odstupnym to dat vymahat.

@pribinak prepac, ze sa miesam do diskusie, no neda mi to. pises, ze chlapcek ma 3r. 16.4., co je vlastne zajtra. a kamoska sa ma sefovi ozvat az v piatok. pozor!!! to je den, kedy ona musi fyzicky uz nastupit do prace, pripadne cerpat dovolenku, tu vsak musi mat schvalenu od sefa. takze premyslajte!!!