Ako sa stať asertívnejšou v práci?
Druhi si k nam dovolia len tolko, kolko im dovolime my - pravda pravduca, ale co robit, ak ste ludi nechali zajst moc daleko? Ked ste ako take teliatko, nebranili ste sa a teraz do vas kopu?
Jedna sa mi o pracu, nejak uz nevladzem, stale nejake konflikty s kolegynou. Ja radsej do konfliktu nejdem, lebo sefka sa za nu postavi a to aj v pripade, ze je pravo na mojej strane. Cim viac pracujem, tym menej si to vsetci vazia. A este si dovoluju. Ked je niekde problem, obvini mna, aj napriek tomu, ze tam bolo dalsich xy kolegov.
Postav sa pred zrkadlo a povedz si nie. A potom este raz a este raz a pridavaj usmej a usmievaj sa na seba a hovor dookola nie. Bude to trapne spociatku, ale pojde to. A v robote zacni od malych nie - prepac, nespravim to, mam svoju pracu. Nemozem, potrebujem telefonat atd... iba treningom sa ti to podari
@guiseppinka Ked poviem nie, tak mi robia peklo. Alebo povedia, ze by som mala zmenit pracu.
co znamena, ze ti robia peklo? a na vetu, zeby si mala zmenit pracu kludne odpovedz - nie dakujem ja som tu spokojna svoju pracu stiham len nechcem robit tu tvoju, mozno by si mala porozmyslat ty nad zmenou aby si stihala svoju pracu 🙂
A ako na to reagujes? Co sa stane ak ti to povedia? Co znamena, ze ti robia peklo? Je to presne o tom, ako si to napisala na zaciatku - dovolia si len tolko, kolko si nechas dovolit. Vies si najst inu pracu? Pretoze pokial ano, tak im mozes s krasnym hollywoodskym usmevom c.13, v ktorom vidno aj zadne ossmicky, povedat, ze ked das vypoved, tak im tu nikto nebude robit poskoka ako ty... pokial ale nemas moznost zmenit pracu, tak to budes musiet chvilu prezit, oni prestanu. Ked budes sebavedomejsia a zrusis ich, tak ich to prestane bavit.
@fairyy napisali sme skoro podobne, len teda ty si jej dala rovno krasny odpalkovaci tip
Zdravím, ja mám presne tento istý problém. Aj ja, by som už rada, niekomu niečo povedala v práci, ale ja som taká sprostá, že najradšej sebou nechám mávať. Viem, že mi to nerobí dobre, ale snažím sa, byť s každým v práci za dobré, a nikoho si nechcem pohnevať. Som v práci ešte ralatívne krátko (mám 20). Nechcem, zas vyzerať ako, že,, aha hentá soplanda, ešte len prišla, a už si otvára hubu''. Na druhej strane som introvert, a introverti to veľmi dobre poznajú, to nemusím rozvádzať. 🫣🤦
Hlavne sa kolegyne vzdy sefka zastane a to aj vtedy, ked som v prave ja. Moju pracu uz ako samozrejmost, ja sa snazim udrziavat kancelariu v cistote, lebo nechcem aby sme tam boli v spine a ona mi vytkne, ze som nevycistila kavovar. A to som v ten den umyla chladnicku, kuchynsku linku, mikrovlnku, dokonca okna v kancelarii, wc. A ona bez mihnutia oka mi vytkne kavovar.
Su to take doslova blbosti, ale ze sa nehanbi. Ked teda kolegyni poviem, ze kavovar moze umyt ona, kedze ja som gruntovala takmer vsetko, tak sefka sa ozve, ze mam robit aj kavovar, lebo sa moze pokazit.
@kvetinka_2 Mam to uplne rovnako, az na to, ze som starsia.
to je napln tvojej prace pratat? cistit okna a wc? ak nie uz to nerob... a na kavovar ja sa poznam aj by som prestala z neho kavu pit a oznamila sefke, ze nemam v naplni prace robit upratovacku kolegom
@fairyy Nie je to moja napln prace, ale samozrejme nejaky poriadok po sebe robit musime. Lenze ja to robim rada, mam rada cistotu a takto to dopadlo.
Vies o tom, ze keby sa ti pri tychto cinostiach nieco stalo, tak to nemas ako pracovny uraz? A mala by si z toho riadne problemy.
ak by to nebol takto hnusny kolektiv by si v tom mohla pokracovat samozrejme...ale tito ta len zneuzivaju preto pisem uz to nerob
Alebo si vymyslela, že budeme triedit odpad. A s plastami musime chodit na namestie, ktore je blizko miesta kde pracujem. Divne je, ze kolega to nerobi. Normalne hadze vsetko do komunalu. A pokial to nebudeme robit vsetci, tak v tom nevidím zmysel. To som aj povedala a bolo zle. Ja musim na to namestie a kolega to hadze vsetko do komunalu v praci.
@guiseppinka Ale my mame po sebe upratovat. Ale mas pravdu, uz to robit nebudem.
Ano, svoju salku, riady po sebe... ale nie okna... neviem ako na svk, ale v at ani upratovacka nemoze umyvat okna. Na to sa volaju specialne firmy a okna umyvaju chlapi
V zmluve mam, ze sa podielam aj na upratovani.
Tak na nastenku rozpis a striedajte sa po týždni alebo si rozdelte kto za čo zodpoveda a aká je frekvencia cistenia. Prečo by si mala robiť všetko sama? A prečo vôbec toto musíš robiť, nemáte upratovacku? V živote som niečo také nevidela, aby človek čo má na starosti odbornu agendu, musel robiť ešte aj upratovaca v kancelarii.
@miriamzba Mame v zmluve, ze sa podielame na upratovani. Ja som navyse taka, ze upratujem lebo chcem byt v cistom tam.
Autorka, nedávno som čítala knihu jednej psychologicky, ona písala, že sama tým prešla, robila asistentku profesora, podklady k jeho výskumom a tak, a samozrejme všetci z katedry ju našli s kadejakymi úlohami navyše a ona nikdy nepovedala nie, až to úplne prerástlo tam, že robila každý deň do večera - prácu niekoho iného. Potom sa naučila povedať nie. Sama pise, že následne príde akoby ešte horšie obdobie, lebo všetci okolo sa urazia a zarazia, že im dokážeš oponovať a postavíš sa za seba. Jej rada je vydržať, po 2 mesiacoch sa to podstatne zlepší, ľudia okolo pochopia nové pravidlá, prestanú nenávidieť a vybojujes uznanie a rešpekt. Ona sama zažila, že potom ako začala hovoriť kolegom rázne nie, tak ju prestali aj zdravit a tvárili sa, akoby bola vzduch... Ale po 2 mesiacoch prestali byť ofucaní ( ze odmietla robiť ich prácu) a znova ju "prijali", avšak už si k nej nedovolovali ako predtým a vážili ju omnoho viac.
Určite to nie je ľahké, ja sama neviem, čo by som to dokázala, ale držím palce a píšem to iba preto aby ta neodradila to prechodne nutné peklo.
Z vlastnej skusenosti Ti napisem, ze hovorit nie je jedna z najtazsich veci. Stalo ma to vela sily, alw povedala som si, ze musim. Pre vlastne dobro. Ano ludia boli nastvani, urazeni v style “no to nemyslis vazne” a pod. Nenechala som sa zveklat, nie znamenalo nie. To ze ludia boli v soku, to ani pisat nemusim. Roky som ludom pomahala, vybavovala, robila za inych. Teraz robim len to co chcem.
Ak mam v zmluve upratovanie, tak upracem ale po sebe.nie umyvat niekde okna alebo vysavat. Ostatni maju v zmluvach co????
Ja si aj poviem, ze veď vsetko je upratané a či sa kolegyňa nehanbí mi vytknúť nejakú blbosť, veď to je neskutočne mi vyčítať takéto veci. Mňa by ani nenapadlo kolegyni niečo vytknúť, keď vidím, že niečo neurobila tak to urobím ja, veď chápem, že sa nedá urobiť všetko. Hlavne človek je aj unavený, môže zabudnúť to sa stane. Len ona ma potrebu hneď na to upozorňovať, čomu fakt nerozumiem. A keď jej poviem, že kedy ona urobila to či ono tak sa jej šéfka zastane.
Alebo včera sme mali poradu, ja som mala smenu a keď prišla kolegyňa urobiť si kávu do kancelárie, tak sa začala rozčuľovať že kto nedáva pod to hrnček takto tam je voda a začala sa strašne rozčuľovať a nadávať. Akoby jej tam vsetko patrilo.
robi to lebo je vlezprdelka... ale s takou nevyhras ked jej povies naspat a ty si to kedy urobila? to 100% sa iba zduje a este ta roznesie vsade (napr sefke, ktorej uz vliezla po clenky dnu) ....ak nie si taka povaha, nechces skusit najst pracu inde? a skusit ci nebudes mat stastie na lepsi kolektiv? lebo uprimne ja nevravim, ze sa neda ohradit na toto, ludia co maju skusenost reagovat naspat trefne a promptne by si to aj chvilku uzili, ale sediet tam medzi nimi to nemoze byt prijemne nikomu
@fairyy Nevyhrám, to máš pravdu lebo keď som sa ohradila tak hneď utekala za šéfkou sa postavila na jej stranu a moju prácu úplne zhodila. Asi si trafila klinec po hlavičke, šéfka pri jednej porade aj povedala, že jej robí dobre keď jej ľudia lezú do ****. To už samo o sebe o niečom svedčí.
Len ma to hnevá, že fakt makám a nikto to neocení.
prave preto chod niekam kde si pracu cenia toto je toxicky tim v nom vedia fungovat len ludia co im vyhovuje chvalit sefa a nosit mu kolace ... a vzdy si najdu obet co bude robit za nich
@fairyy Vieš že to vidím rovnako? Mas úplnú pravdu, budem posielať životopisy inde, nedá sa takto fungovať dlhodobo. Nemôžem ani povedať svoj názor, lebo odpoved šéfky je, že si máme teda hľadať inú prácu.
Kolegyňa si ešte dovoľuje poukazovať na nejaký kávovar, pritom úplne ignoruje fakt, že som makala ako taká mulica. Nikto si moju prácu neváži.
Kvalitny trening zrucnosti...pravr dnes idem na 1 webinar na tuto temu. Cena cca 20 eur byva za take veci.investuj
Nuž to je tak, ukáž sa, sprav a už je to tvoja robota🤷. To je všade. Základ je povadat nie!!! Ja umyjem kávovar tým pádom ma nezaujíma ladnicka či iná vec v kancelárii. No v tvojom prípade je už tak trochu neskoro. Ak máš takúto šéfku čo nie je spravodlivá tak to je naozaj na zmenu práce. A v novej práci si hneď na začiatku nastav pravidlá. Nedaj sa zahnať do kúta výčitkami, alebo smutnými očami. Nemôžeš nechať aby s tebou manipulovali len preto aby si bola za peknú, alebo aby ťa prijali do kolektívu. Toto je práca, tu chodíš za peniaze. Doma máš rodinu a priateľov😉. Kolegynka si ťa pekne okukla, hlavne tvoje slabé miesta.

Robiť iba do výšky svojho platu, za nikoho nič. Nič naviac.