Ako sa stať učiteľkou na prvom stupni základnej školy?

kms
8. dec 2015

Dobrý deň,
viete mi prosím poradiť, čo si musím dorobiť aby som mohla učiť aj na prvom stupni ZŠ? Mám vyštudované učiteľstvo matematiky a geografie pre 2. st. ZŠ a SŠ. Alebo musím študovať zase 5 rokov?

applede
8. dec 2015

@kms preco chces ist na 1.stupen? ucis uz?

sardinka335
8. dec 2015

Na 1. stupen ZS potrebuješ mať vyštudovaný tomu príslušný odbor - ani matematiku a geografiu si nikto nemoze ,,dorobiť,, ale riadne vyštudovať.
Je to odbor - učitelstvo pre primárne vzdelávanie. Takže ak ti riaditel neudelí nejaku vynimku - lebo všetko je na svete možné tak ano, musíš zase študovať.

kms
autor
8. dec 2015

@applede nie neučím, no koketujem s myšlienkou učiť doma. a Na to musím mať vyštudovanú 1-4.

piacere
8. dec 2015

@kms veru musíš študovať znovu.... Ja mám tiež učiteľstvo 5-9. a na 1.-4. by som učiť nemohla... resp. ak by si nejaký zriaďovateľ zmyslel, že môžem, tak by som bola v platovej triede ako nekvalifikovaná.

katrin21
8. dec 2015

no, zalezi od riaditela.. ja som zase vystudovala 1-4 a ucila som tam malo, len vychovy doplnkovo oar hodin a ucila som 5-9 vytvarnu a hlavne hudobnu ( kedze som hudobnicka) .. a bola som triedna piatakom.....
Plat som mala normalne ako kvalifikovana, ale bolo to davnejsie, uz som 11r mimo skolstva... teraz je to uz prisnejsie asi...
Cize opacna situacia, ale fungovala normalne.. tak neviem..... zalezi asi od vedenia..

kliara
8. dec 2015

@kms - musíš vyštudovať znovu. Pretože učiteľstvo pre prvý stupeň vyštudované nemáš a na prvom stupni musíš predsa učiť všetky predmety, nielen matematiku a geografiu. Ale či pri domácom vyučovaní nie sú aj nejaké výnimky, to netuším.

kms
autor
8. dec 2015

@applede
@sardinka335
@piacere a viete mi poradiť, ktorá VŠ je lepšia BA - UK alebo TT? Alebo je ešte nejaká škola v BA a TT, čo kde by som mohla študovať 1.-4.?

katrin21
8. dec 2015

v TT sa urcite da...

kms
autor
8. dec 2015
kliara
8. dec 2015

@kms - určite by som si vybrala BA - UK.

liwka
8. dec 2015

@kms PdF na Trnavskej univerzite je veľmi kvalitná, ja by som isto radila Trnavu 😉

sardinka335
8. dec 2015

No, ja som bola spokojna na BA - UK, ale vyber školy zavisí aj od iných veci aspon pre mna - aka je forma študia, kedy su prednašky, dochadzanie do školy, či su to nejake bloky, vikendy atd...cena za študium atd..
Posielam link na na domace vyučovanie - mozno tam najdeš odpovede, ktoré hladáš. 🙂
http://www.domacaskola.sk

kms
autor
8. dec 2015

@sardinka335 ĎAkujem, pokukám 🙂

kms
autor
8. dec 2015

Tak , čo som pozerala Uk v BA a TT, tak to nestíham 7 rokov externe a na denne už pri malom nemám.... tak budem musieť ísť na to inou cestou, Ďakujem všetkým za pomoc.

sorciera24
8. dec 2015

@kms da sa urobit rozsirujuce studium za 2 roky....vobec nemusis studovat 5 rokov!

diablikovci
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katy2
8. dec 2015

@diablikovci precitala si si celu diskusiu alebo si si len chcela ulavit? najprv citaj, potom reaguj....

annazozelenehodomu1
8. dec 2015

@kms myslím, že Pedagogická fakulta Bratislava otvára rozširujúce štúdium , ktoré sa myslím volá primárne vzdelávanie, trvá dva roky. Popozeraj si stránku Pedagogickej fakulty UK Bratislava.

sorciera24
8. dec 2015

@annazozelenehodomu1 ano, je to tak , robi to PdF UK v BA a da sa to cez tuto fakultu aj cez instit v Ziline napr. .....

applede
8. dec 2015

učiteľstvo....nie je "práca"....je to "poslanie"...kto na to nemá z ľudského hľadiska tak by to robiť nemal...v žiadnom prípade....ty ako učiteľ nie len učíš niečo.....ale vychovávaš, stimuluješ názory a postoje či už menších alebo starších detí, nie si len človek čo niečo rozpráva čo sa on sám sa naučil...si psycholog, riešiš problémy, ktoré sú pre deti často krát tie najdôležitejšie, musíš byť kamarátom a pritom stanoviť hranice čo si dieťa môže dovoliť ešte a čo už je "po".... veľa krát si "bútľavá" vŕba pre deti.....preto názor....že učiteľstvo je na p...platené, je na najvýš prízemný....áno nie je to adekvátne ohodnotená práca, ale ved....každý môže byť napr. politik....to už je dobre platené ??? .....celkom by ma zaujimalo tvoje povolanie....
TT ako pedagogická určite áno, v tt aj na UCM sí môžeš dorobiť 2r doplňujúce, ale podrobnosti asi najlepšie zistiť si osobne a presne !!!!

applede
8. dec 2015

@diablikovci učiteľstvo....nie je "práca"....je to "poslanie"...kto na to nemá z ľudského hľadiska tak by to robiť nemal...v žiadnom prípade....ty ako učiteľ nie len učíš niečo.....ale vychovávaš, stimuluješ názory a postoje či už menších alebo starších detí, nie si len človek čo niečo rozpráva čo sa on sám sa naučil...si psycholog, riešiš problémy, ktoré sú pre deti často krát tie najdôležitejšie, musíš byť kamarátom a pritom stanoviť hranice čo si dieťa môže dovoliť ešte a čo už je "po".... veľa krát si "bútľavá" vŕba pre deti.....preto názor....že učiteľstvo je na p...platené, je na najvýš prízemný....áno nie je to adekvátne ohodnotená práca, ale ved....každý môže byť napr. politik....to už je dobre platené ??? .....celkom by ma zaujimalo tvoje povolanie....
@kms TT ako pedagogická určite áno, v tt aj na UCM sí môžeš dorobiť 2r doplňujúce, ale podrobnosti asi najlepšie zistiť si osobne a presne !!!!

mirage
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katy2
8. dec 2015

@applede asi to nepatrilo mne 😉 ja som tiez ucitelka... a nerobim to pre peniaze 😉

chiara27
8. dec 2015

@sardinka335 mohla by som sa spýtať...?v BA na UK je medzi predmetmi aj matematika?napr.v Komárne to je povinný predmet v odbore predškolská a elementárna pedagogika...ďakujem za odpoveď. 🙂

diablikovci
8. dec 2015

@katy2 ja viem že má skoncene učiteľstvo. Ale tak každý plače že tam na prd zarábajú a každý sa tam tlači. Prečo asi? Ja som napísala len svoj názor a to čo sa deje v školstve. Alebo ty si si chcela uľavít na mne?

diablikovci
8. dec 2015

@mirage ja viem že na ch... zarábajú a chodia na smeny piatky sviatky a pod. Učiteľ si vie predstaviť že napr 24.12. musíš ísť poobede do práce? Alebo na Silvestra ísť na nočnú?

applede
8. dec 2015

@katy2 ano nepatrilo....mi to tam potom skocilo druhykrat ...ja koncim tento rok, buduca ucitelka..a takyto primitivny nazor...aky tu bol vyjadreny ...ale ved to je v podstate jedno...🙂

diablikovci
8. dec 2015

@applede tak potom prečo sa sťažujú. Aj taká predavačka tiež musí byť psychológ lebo sa trosku a viac usmeje a uz zákazník kričí že sa mu skery do tváre alebo je neutrálna a tiez je zle alebo príde čosi reklamovať a rovno začne kričať po predavačke. A plno iných zamestnaní. Myslím si že keby si dajaky učiteľ vyskúšal chodiť na smeny tak by bol rád že má každých 45 min prestávku a nemusis 7,5hod robiť a za chrbtom ti kričia keď sa ti nepáči môžeš ísť za mreže a máme tu 100 iných miesto teba. JedNa reklamácia od zákazníka 15%dole z platu na pol roka a nikoho nezaujíma či budes mať čosi do huby alebo či ti budú chýbať tie peniaze. A ten zákazník aj tak zoberie tu vec a použije ju a ma z toho zisk.

sardinka335
8. dec 2015

Tu je ponuka na Pdf Uk BA ..prihlasky sa mali davno podavať..takže ,,příště,,.
https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Studium...
Ine fakulty treba popozerať - Zilina realizuje doplnkové ale to je asi daleko...treba hladať na ktorej fakulte čo ponukaju.
@chiara27 matematika tam je, ved ako učitel učiš aj matematiku tak potrebuješ sa tomu venovať, plus je to aj štatnicový predmet - teoria primarneho matematického vzdelávania.

applede
8. dec 2015

@diablikovci evidentne sa "nechapeme" resp, svoj prispevok som smerovala uplne inam....pretoze samozrejme ze v kazdom zamestani dochadzame do styku s ludmi atd ..... no nie su to deti, deti v puberte....ale to by bolo na dlho rozoberat .....ty ani len netusis, co vsetko obnasa byt ucitelom......kazdych 45min prestavky????....ale to ze ten ucitel niekedy nema cas s prepacenim ani sa kedy vystat....hmm... lebo bud ma dozor, riesi nieco v zborovni alebo rodicov, problemi v triede.. atd ..a to podotykam vacsinou byva najdlhsia pres 15 / 20min ako kde, ucitel nepride domov....a vylozi si nohy na stol.....tolko co ucitel presedi nad pripray do skol..aby tie deti nieco naucil, zaujal atd ..... su dalsie hodiny.... najskor tak ucitel s 10rocnou praxou si moze dovolit ist na hodinu ...s tym, ano viem co sa bude ako ucit..... predavcka odide z roboty....a tym to pre nu vacsinou konci, kym zas nepride do roboty .....a prepac ze si ta dovolim opravovat ....ale ucitel je 8hodin jednou nohou v base...alebo kolko vyc.hodin je s detmi a to neratam rozne vylety, skoly v prirode...ktore deti musia absolvovat...neidu tam preto ze...huraaaaa....ideme na vylet....lebo onaje cele tie hodiny zodpovedna za kazdu jednu hlavu ktora jej v tej triede sedi.....a podotykam stale ze su to deti!!!!...takze nech sa cokolvek stane.....a dnes je doba taka aka je ...za vsetko je zodpovedny a zo vsetkeho sa "spoveda" pedagog......cize.....takto by sme mohli rozoberat kazde jedno zamestnanie....je to chyba systemu ze je to takto nadstavene ako je, ale system nema nic spolocne s nazorom ktory by podla mna mal byt v prvom rade objektivny ....aspon v ramci mozni..hmm