Ako si dorobiť ďalší predmet, ktorý chcem učiť?

wallery86
24. jún 2022

Som učiteľka anglického jazyka, vyštudovala som jednoodborové učiteľstvo anglického jazyka a literatúry (II. stupeň VŠ), a teraz rozmýšľam nad tým že by som si chcela dorobiť ďalší predmet, ktorý by som mohla učiť. Google mi nepomohol, tak skúsim tu či mi náhodou niekto nevie poradiť, že ako to prebieha. Google mi dáva len doplňujúce pedagogické minimum pre absolventov neučiteľských odborov, ale ja som absolventka učiteľstva tak mám pocit, že to nie je to čo ja potrebujem. Je tu nejaká učiteľka, ktorá si dorábala ďalší predmet? Ako prebieha ten proces? Treba sa mi prihlásiť na učiteľstvo toho druhého predmetu externe a 5 rokov to študovať externe alebo aký je postup?

Vopred ďakujem za všetky rady.

antch89
24. jún 2022

@wallery86
Skús hľadať rozširujúce vzdelanie učiteľov. Kamoška učiteľka si tak dorobila angličtinu, pôvodne má slovenčinu a ruštinu. Angličtinu si dorobila za 2 roky.
Určite netreba ísť odznova 5 rokov študovať

sorciera24
24. jún 2022

rozširujúce studium.... normalne cez univezity....studium trva 2roky a budes kvalifikovana

blaazi
24. jún 2022

Ponuka PF UK v BA
vyučovanie ďalších aprobačných premetov)

2-ročné štúdium

Podmienky absolvovaného vzdelania pre prijatie

učiteľstva slovenského jazyka a literatúry
učiteľstva výchovy k občianstvu
učiteľstvo histórie
Uchádzač uvedie v prihláške jeden predmet

2. stupeň VŠ štúdia

v učiteľských študijných programoch a v neučiteľských študijných programoch s DPŠ

PODÁVANIE PRIHLÁŠOK UKONČENÉ pre akademický rok 2022/2023

blaazi
24. jún 2022

Skoro všetky pedagogické fakulty ponúkajú rozširujúce štúdium pre učiteľov, popozeraj weby, niekde sa dá ešte prihlásiť aj na budúci rok.

thea2
10. aug 2022

po novom (od roku 2022) ak chce niekto od tohto roku získať kvalifikáciu na nový ďalší predmet, tak musí absolvovať externé vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore daného predmetu a ak absolvuje jeho neučiteľský smer, tak ešte plus k tomu DPŠ na tento nový predmet, aby bol kvalifikovaným učiteľom pre daný predmet.
Štátna jazyková skúška z jazykovej školy v prípade jazykov ani rozširujúce štúdium v prípade iných predmetov sa už nebude uznávať ako kvalifikácia na daný predmet. Akceptuje sa len v prípade učiteľov, ktorí učili daný predmet do roku 2021 a v tomu roku chodili na/do toho roku absolvovali rozširujúce štúdium daného predmetu.

Skúste pozrieť do novej vyhlášky Ministerstva 1/2020 Z.z. - Príloha č. 1 Učiteľ: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
ú tam uvedené všetky požiadavky na učiteľov podľa predmetov a podľa typu škôl.

Ďalej, ak chcete nový predmet, budete potrebovať aj DPŠ presne na tento predmet, aj keby to bol tiež jazyk, aby ste boli podľa platovej tabuľky považovaná za kvalifikované učiteľa pre daný predmet. To už platí aj pre iné predmety, nie len pre jazyky.

thea2
10. aug 2022

pre absolvovanie druhého stupňa VŠ musíte absolvovať najprv prvý stupeň VŠ. Nedá sa ísť rovno na druhý stupeň VŠ neviem sleovenčiny, ak nemáte prvý stupeň VŠ pre učiteľstvo slovenčiny.