Ako vymáhať odstupné?

ivulka13
14. jan 2011

Po MD som nastúpila do inej firmy, pretože môj bývalý zamestnávateľ zrušil počas mojej MD živnosť. Keď mi končila MD, telefonovala som mu, aby mi poslal výpoveď, lebo som si už našla novú prácu. Poslal mi ju, ale vraj dohodou a bez odstupného. Nesúhlasila som s tým, lebo viem, že mám nárok na odstupné a tak som mu poslala nepodpísanú výpoveď naspäť. Neviem, ako by som mohla získať peniaze, na ktoré mám nárok, keďže už zrušil živnosť. Poradí mi niekto?

andzi
15. jan 2011

Nemáš nárok na odstupné, pretože nárok máš len vtedy, ak ti zamestnávateľ dá výpoveď pre nadbytočnosť alebo preto že sa zrušuje alebo premiestňuje, o taký prípad však nejde, pretože ty si sama požiadala o ukončenie PP, takže máš len 2 možnosti, buď dáš výpoveď ty alebo uzavrieš dohodu o ukončení PP, v oboch prípadoch nárok na odstupné nemáš. Živnosť ti zamestnávateľ nemôže zrušiť, pretože živnostník je SZČO, nie je v pracovnom pomere, ak robíš akože "na živnosť", tak v PP nie si a v takom prípade ani neukončuješ PP.

gapa
15. jan 2011

ak by si dala písomne zamestnávatelovi, že chceš nastúpiť, tak by ti musel dať bud prácu alebo iniciovať ukončenie pracovného pomeru on. Bud by sa snažil sa s tebou dohodnúť na ukončení PP dohodou alebo by ti dal výpoved (oboje s odstupným z dôvodu rušenia svojej firmy, v dohode by musel byť tento dôvod ukončenia PP uvedený, aby vznikal nárok na odstupné). Ale ak si si sama našla prácu a teda je v tvojom záujme ukončiť PP, ty iniciuješ jeho ukončenie, tak nárok na odstupné ti nevznikne. Ono je to taká ťahanica, ked ste nedali na papier popredu inú dohodu -spôsob ukončenia PP, teraz predpokladám ťaháš za kratší koniec.
Aj u nás vo firme sa posledná zamestnankyna dohodla so šefom, že jej nebude dávať výpoved, ale bude nadalej robiť vlastne všetko čo bude treba, bude čerpať dovolenku a si bude hladať prácu. Ked si ju nájde, ukončia PP dohodou. Jej PP trval ešte vyše pol roka.