Ako začať s externým účtovníctvom?

23. mar 2020

Ahojte,

Robim účtovníčku v jednej firme, účtujem najviac došlé faktúry. Chcela by som však už dlhšie začať s účtovníctvom externým firmám.
Neviem ale ako a kde začať. Hľadala som si na internete rôzne kurzy. Niektoré už mám za sebou. Tam učia od začiatku všetku teóriu. Ja chcem ale vedieť čo presne robiť v praxi. Chcem robiť komplexné účtovníctvo,ale nechcem to robiť zo začiatku sama. Neviete mi prosím poradiť čo robiť a ako s tým začať? Ďakujem 😊

lenuliatko84
23. mar 2020

Najskor si musis otvorit sro

tezuzy
23. mar 2020

Tak najprv zivnost, skor sa oplati ako sro ked este nevies ake budes mat prijmy…potom uctovny program…neviem odkial ste, ale skuste pozriet na zaciatok nejake firmy na spracovanie externeho uctovnictva vo Vasom okoli a mozno zacat pracovat pre nich…Vyhodou je ze ste tam viacere a pomozu ti zo zaciatku hlavne s praxou, ako triedit doklady ako si oznacovat a nahadzovat…Kurzy by mali mat aj prakticke vyucovanie, aspon co ja viem napr. MIDARO aj co sa tyka praxe s programom…Potom to ide len o skusenosti a “chytenie prace do ruky”…casom sa mozete osamostatnit. Ak ale nechcete ist touto cestou tak urcite na zaciatku si zobrat aspon predchadzajuci rok a ist fakturu za fakturou a pozriet si co bolo kde uctovane…neviem ci sa jedna o podvojne alebo len mensich zivnostnikov ktorym napriklad staci vies len evidenciu…Dost to pomoze v orientacii…Ak by ste cokolvek potrebovali kludne mi napiste…

cackaa
23. mar 2020

No pokiaľ chceš začať robiť účtovníctvo externe a niesť za to zodpovednosť, tak už teraz musíš presne vedieť čo máš robiť a mať slušnú prax. Ono je to trochu náročnejšie ako sa zdá. Možno by bolo fajn začať v nejakej účtovnej firme.

maminuska
23. mar 2020

ja ti len napíšem aby si to nerobila, nie takýmto spôsobom . Zamestnaj sa v nejakej účtovne firme , buď tam 3-5 rokov a potom začni . Ja mám každý mesiac na stole toľko domrvených účtovníctiev že sa mi chce plakať. Bez vzdelania, praxe , skúseností a hop do toho .
Robiť závierky, DPH , daňové priznania , zrážkové dane , mzdy , prehľady , hlásenia .. nie je žiadna sranda .

canany
23. mar 2020

Ja som snivala o uctovnictve, ale nikdy by ma nenapadlo, ze robit externe doma na s.r.o ci zivnost. Ta obrovska zodpovednost, pokuty, atd. Robim vo firme, co poskytuje sluzby externeho uctovnictva, mzdy a suvisiace pravne sluzby. To nie je len ovladat cenigovu a postupy uctovania. Ale aj dane a nielen dph a dan z prijmu. Ale aj dan z nehnutelnosti, dan z MV, postavenie konatela, spolocnika, vediet klientovi poradit ake odvody, kto kedy plati, co je vyhodnejsie, zapisnice z valneho zhromazdenia o schvaleni uct zavierky, vsetky postupnosti k tomu, co kto kedy, hlasenia, statistiky, transferovu dokumentaciu, cbcr hlasenia, vediet si zriadit el.pristupy na fin.spravu, stavim sa, ze polovicka co pisem ti nic nehovori. A cim viac sa v tom pohybujem, tym viac viem, ze nic neviem. Treba byt pravnik, danovy poradca, mzdar a uctovnik v jednom a kto vie, co este. Zavola klient, chce pomoct a treba vediet reagovat, citat zakony, vylozit klientovi, aby to pochopil. Nechcem nikomu brat iluzie, ale to nie je odrobit 8 hodin a ist domov. Treba sa neustale vzdelavat.
Najlepsie v ext,uctovnej firme sa zamestnat. Ja som spokojna, mam viacero klientov z viacerych oblasti, nie je to jednotvarne a teraz cez zaviekove dost o drzku.

madriamon
23. mar 2020

@lenuliatko84 blbosť

evittam
23. mar 2020

@lenuliatko84 Preco by si musela otvoriť sro?

evittam
23. mar 2020

Presne ako pise
@cackaa
Ak nemáš žiadnu prax tak ju najskôr získať. Najlepšie v nejakej firme co robí externe účtovnictvo a zamestnava účtovnicky. Bez praxe-no vela šťastia....

evittam
23. mar 2020

@maminuska Presne tak.

lenuliatko84
23. mar 2020

@evittam poznam vela externych uctovniciek a ked raz niekto robi za peniaze nejakej firme uctovnictvo,musi za to aj dane odvadzat asi.kazda co poznam ma s.r.o.inak sa to robi na cierno,teda pokial nerobi v uctov.firme

autor
23. mar 2020

Neviem,ci ste niektore necitali co som pisala..ale ano robim uctovnicku vo velkej firme a robim ju uz dva a pol roka..ale chcem robit uctovnictvo externe a komplexne,kedze sefka nas k nicomu nepusti a nijak sa nehybem a uz ma to nebavi..nepotrebovala som nejake hejty,chcela som pomoc...niektore ste mi pomohli,tym vdaka...

evittam
23. mar 2020

@lenuliatko84 No ale nemusíš mať sro. To že ty nepoznáš účtovnicku co to robi ako SZCO neznamená ze vsetky musia mat sro.

evittam
23. mar 2020

@lenuliatko84 Ci SZCO neodvádza dane. Len sro?
Odporúčam doštudovať zakony a potom tu tvrdiť ze ten co nema sro pracuje na cierno.

evittam
23. mar 2020

Nikto ta tu nehejtoval. Pises ze robíš najviac len faktúry...

lenuliatko84
23. mar 2020

@evittam chcela som len poradit a dau pani nezaujimaju tvoje hejty

daniela1911
23. mar 2020

U nás účtovali o DF aj pomocné sily - keď bol natresk, potom si to do rúk vzala účtovnícka, ktorá firmu “robila” - poopravovala, učesala a uzavrela mesačne.
Keď sa pozriem na to z druhej strany, sama som začínala triedením dokladov (po SŠ) a nahadzovaním živnostníkov, zo začiatku neplatcov DPH. A postupne som nabaľovala viac a viac až som skončila pri podvojnom, personalistika, veľkých firmách, platcoch DPH a aj auditovaných,....
Baby ti radia veľmi dobre, top pre seba urobíš, keď začneš spolupracovať s externou účt.kancelariou až vidíš prax. Veľa sa robí teraz “vzdialené softvéry” sú pripojené naraz účtovnícka, fakturanka, skladníčka...
Mám aj VŠ ale prax je úplne niečo iné.
A ešte ti poradím. Je to veľká zodpovednosť aj v tom smere, že môžeš nedajbože ochorieť... ale termíny sú všade!

evittam
23. mar 2020

@lenuliatko84 Este raz-len pre teba-nikde nikoho nehejtujem. A rady som poskytla. Myslis ze niekoho zaujímaju tvoje blbe reci? A hlavne nesprávne.

autor
23. mar 2020

@lenuliatko84 kasli na nu.. je velmi neprijemna.. ale okej dakujem vam vsetkym za rady 🙂

evittam
23. mar 2020

Kde som nepríjemna? Nemám rada zavádzajuce informacie. Slušne som na ne upozornenila a uz potom som len reagovala na nezmyselné útočenie. Nemôžeme všetci vediet vsetko. Staci priznať ze sa myli a nie po niekom co tomu rozumie vyskakovať.
A rado sa stalo.😉

lenuliatko84
23. mar 2020

@evittam ty na mna vyskakujes,ja so len chcela poradit.zamysli sa

evittam
23. mar 2020

@lenuliatko84 Kde som na teba vyskočila?!
Pises tu zavádzajúce informácie, ja ta slusne upozornim a ty ma osocis že hejtujem....Sa ty spamataj. A nepis hluposti ked tomu nerozumies. Pekny vecer.

daniela1911
23. mar 2020

@evittam píšem všeobecne... nie len k tejto diskusii ale aj v bežnom živote. Veľa ľudí neocení takéto rady, lebo si mysli, že je to buzeracia, premúdrelosť alebo závisť 🙈
Mnohokrát tu však na MK dievčatá radia veci, za ktoré sa bežne platí daňovým alebo personálnym poradcom.
A je to rozšírené aj medzi podnikateľmi.. každý z nich podniká na svoje meno a zodpovednosť a za to má príjem, ale svoje povinnosti si absolútne neuvedomujú... potom sú schopní žiadať aj obsluhovanie čítačky k elektronickému OP.

madriamon
23. mar 2020

@lenuliatko84 ak mám v niečom radiť, tak tam, kde sa vyznám 😉 lebo nehnevaj sa, píšeš blbosti.
autorke: dobre ti radia - zamestnať sa, prip. robiť externe pre účtovnú kanceláriu, kde ale prídeš do styku so vsetkym- účtovníctvo JU aj PU, daňové priznania, DPH cky , mzdy, personalistika, kadejaké výkazy, štatistiky, peňažné a nepeňažné plnenia, cestovné príkazy, ... v neposlednom rade komunikácia s klientmi, s úradmi, poisťovňami , špecifické situácie a ich riešenia.