icon

Ako zvládnuť neistotu dočasnej štátnej služby?

23. nov 2025

Ahojte, v septembri som začala pracovať ako asistentka na súde. Nastúpila som do dočasnej štátnej služby, ako zástup za pani, ktorá je na rodičovskej dovolenke a teda dočasná ŠS trvá iba pokým sa nevráti. V stredu mi z personálneho oznámili, že pani sa v januári vracia skoro o rok skôr do práce. Ako som sa neskôr od kolegyne dozvedela, tak ona to plánovala už skôr, že sa vráti aj im to oznamovala. Takže v čase môjho nástupu na 80% vedeli, že sa asi od januára vráti. Len potom nechápem, prečo zobrali mňa. Vracia sa pochopiteľne na svoju pozíciu. Ja teda koncom decembra končím po 4 mesiacoch. Ďalej mi oznámili, že možno sa uvoľní miesto na inom oddelení a tam by ma preradili, ale opäť do dočasnej ŠS s novou zmluvou, čiže išla by som opäť od začiatku. Od stredy neviem čo mám spraviť. Budúci týždeň v piatok mi končí skúšobná doba, takže ešte by som mohla odísť v skúšobnej dobe. Úprimne mňa táto práca neoslovila, moc ma nebaví, ale zase do práce chodiť musím a účty platiť tiež. Len zase nemám istotu, či si ma nechajú a ak hej na ako dlho. Uvažujem, že sa pôjdem zaevidovať na úrad práce a niečo si začnem hľadať. Už som si rozposlala aj nejaké životopisy.

Strana
z2
lukbe
23. nov 2025

Nechápem, čo spekulujes. Robiť vieš, aj si sa naučila nové veci, aj sa iste naučíš, ak ťa preradia. Ak ťa nepreradia, potom riešiť úrad práce, resp. niečo nové si môžeš hľadať vždy. Ake vždy to asi bude nove, tak len treba zamakať a pôjde to.

eleanor2510
23. nov 2025

@anonym_autor jediny zmysel odchodu v skúšobnej dobe by bol ten, ze by si mala narok na podporu a este by si sa stihla zaevidovat v tomto roku, aby si mala narok na normalnych 6 mesiacov, co uz od januara nebude. Ak takuto moznost nemas, tak je zbytocne o odchode vobec uvazovat

autor
23. nov 2025
@eleanor2510

@anonym_autor jediny zmysel odchodu v skúšobnej dobe by bol ten, ze by si mala narok na podporu a este by si sa stihla zaevidovat v tomto roku, aby si mala narok na normalnych 6 mesiacov, co uz od januara nebude. Ak takuto moznost nemas, tak je zbytocne o odchode vobec uvazovat

@eleanor2510 Nárok na podporu mám, predtým som robila 7 rokov. Hneď po skončení v starej práci som išla sem pracovať. Takže od roku 2019 robím v kuse 🤔

anonym_3605ed
23. nov 2025

@anonym_autor Ahoj, ja mam na súde dobre skusenosti, kolegyna tiez bola v docaske za RD a kedze jej prejavili to co tebe,ze tam bola spokojnost, tak po navrate kolegyne z RD ju dali na ine odd. a tam sa jej zapacilo tak,ze je tam dodnes a neuvazuje nad odchodom. Ano tiez bola neista ako ty, co je pochopitelne a tiez uz hladala pracu,ze keby nahodou, nakoniec to hladanie zrusila, lebo ostala spokojna. A druha skusenost s inou kolegynou, tiez zastup za RD- sudca bol s nou tak nejak lepsie stotozneny, aj ked bola nova (asi aj po tej komunikativnej stranke atd), ze ked dosla z RD tak ju dali na ine odd. lebo sudca si doziadal, aby mu nechali tuto co je za zastup. No a tato neskor dostala aj stalu statnu sluzbu a ta druha tiez dostane casom (samozrejme vnutornym vyberkom), lebo uz jej spominali, ze sa bude moct prihlasit, ked to bude zverejnene. Takze byt tebou ostanem a pockam ci si ta ozaj nechaju. Tak ci onak istotu na 100% nemas sice ani tu, ale ani na urade prace,ze do tyzdna najdes novu pracu. Vela stastia🙂

autor
23. nov 2025
@anonym_3605ed

@anonym_autor Ahoj, ja mam na súde dobre skusenosti, kolegyna tiez bola v docaske za RD a kedze jej prejavili to co tebe,ze tam bola spokojnost, tak po navrate kolegyne z RD ju dali na ine odd. a tam sa jej zapacilo tak,ze je tam dodnes a neuvazuje nad odchodom. Ano tiez bola neista ako ty, co je pochopitelne a tiez uz hladala pracu,ze keby nahodou, nakoniec to hladanie zrusila, lebo ostala spokojna. A druha skusenost s inou kolegynou, tiez zastup za RD- sudca bol s nou tak nejak lepsie stotozneny, aj ked bola nova (asi aj po tej komunikativnej stranke atd), ze ked dosla z RD tak ju dali na ine odd. lebo sudca si doziadal, aby mu nechali tuto co je za zastup. No a tato neskor dostala aj stalu statnu sluzbu a ta druha tiez dostane casom (samozrejme vnutornym vyberkom), lebo uz jej spominali, ze sa bude moct prihlasit, ked to bude zverejnene. Takze byt tebou ostanem a pockam ci si ta ozaj nechaju. Tak ci onak istotu na 100% nemas sice ani tu, ale ani na urade prace,ze do tyzdna najdes novu pracu. Vela stastia🙂

@anonym_3605ed Veď to, že tá neistota čo bude ďalej. Či si ma nechajú, teda či mi nájdu niečo alebo nie. Zase ísť na úrad neni terno, podpora ubehne a čo ďalej. 🤔 Snáď mi dajú čím skôr vedieť čo ďalej.

mateson2004
23. nov 2025

Podľa mňa sa rozčuľuješ zbytočne. Vedela si, že ideš na zástup.na RD. To znamená, že teba rátať s tým, že tá čo je na RD sa môže kľudne vrátiť skôr. Toto ti nikdy nikto nezaručí . Ani zamestnávateľ to nemôže s istotou vedieť. Určite by som na tvojom.mieste neodchadzala, nechala by som sa preradiť na to druhé miesto. Teda ak by som.nemala druhu robotu.

anonym_3605ed
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_3605ed Veď to, že tá neistota čo bude ďalej. Či si ma nechajú, teda či mi nájdu niečo alebo nie. Zase ísť na úrad neni terno, podpora ubehne a čo ďalej. 🤔 Snáď mi dajú čím skôr vedieť čo ďalej.

@anonym_autor Podla mna radsej zotrvaj a uvidis, zatial pracujes, takze lepsie ako keby si uz minala podporu na UP🙂

sssss123
23. nov 2025

ja by som ostala, veď to je zaujímavá práca

synne
24. nov 2025

Pri zástupe za RD nikdy nevieš ako dlho to bude trvať. Jedna kolegyňa bola doma 8 rokov. Ďalšej zomrelo dieťa pri pôrode. Baba čo prišla miesto nej ledva absolvovala BOZP a už aj končila. To dala kvôli tomu miestu výpoveď v predošlej práci, ale proste smola. Proste to ber ako to je. Keď nájdeš lepšie, pôjdeš preč.

Strana
z2