icon

Akú prácu vykonávate v zahraničí?

milka1988
9. apr 2024

Tak som včera čítala prispevok o odchode do zahraničia ( kvôli novému prezidentovi)
Ako teraz každý plánuje odchod do zahraničia alebo sa chcel vrátiť no radšej ostanú tam kde sú.
Samozrejme som premýšľavy typ a zacala som premýšľat kam by som odišla s dieťaťom a manželom ,keby bolo veľmi zle na Slovensku, a čo by som ram robila akú prácu,v akej krajine, a či by som si tam zvykla a tak 🙈
Tu robím handmade to ma živí ale čo by som robils v zahraničí? 🙈🤷🏻‍♀️

A teda k mojej otázke
Akú prácu ste si našli tí čo žijete v zahraničí, a v akej krajine? Mali ste tam niekoho na začiatok kto vám pomohol alebo ste tam išli sami s rodinou? Vedeli ste jazyk alebo ste sa ho tam naučili? Ake boli vaše začiatky kým ste si našli prácu ktorú robíte.

Ja som bola 2 roky v Kanade, ale robila som tam iba upratovačku nakoľko som sa v škole učila iba nemčinu a angličtinu som nikde nemala a neučila sa. 😃

Strana
z2
riyadh
9. apr 2024

@yelena159 ano mas pravdu.. 😊Len ked si mysli autorka ze sa znej v zahranici pose.. ru.. Lebo chudiatko si z myslelio ze odchodom upratovacky sa po.... Cela Republika.. Lebo fico Pele a to nie som volic ich..

riyadh
9. apr 2024

@milka1988 mnoo mna bavi tvoj status, skusenost v zahranici upratovacka,nechcem jej post znevaxovat, ale sa tu bijes do prs ako do zahranicia ides, Lebo vlada.. A Co ponukas? Upratovacku...takych tam je a este ta miestne zozeru 😂este ti na SK Bude dobre, Lebo ak mas podobne zmyslajuceho manzela, pre Vas cista katastrofa

sense
9. apr 2024

Pred x rokmi som zacala ako nanny. Zaklady jazyka som mala. Kanaratka mi poslala inzerat ci nechcem skusit, a vyslo to. V zahranici som polku svojho zivota

hopsas
9. apr 2024

@milka1988 ja poznám len jediného človeka čo prerazil v zahraničí bez jazyka aj vzdelania. Môj sused išiel do Nórska a keďže na lodiach pri rybách mu bola zima išiel do lesnej škôlky sadit stromy. Len mu ukázali ako sadiť, názorne bez jazyka a on teda sadil tri roky. Tak dlho mu trvalo kým sa jazyk naučil a teraz robí tiež niečo v lese ale už je na vyššom poste.

milka1988
autor
9. apr 2024

@taksomtu áno handmade sa dá robiť kdekoľvek, akurát by som zmenila samozrejme jazyk plus predaj cez Etsy je tiež navyše do plusu 🙂 tu na Slovensku mám už tri stránky keďže som začínala s jedným druhom vyrobkov, to ma slušne uživilo pred narodením malého, po narodení som zmenila sortiment ten ma živí teraz ešte resp k rodičaku ešte plus ( mám sro aj živnosť) a teraz som začala s ďalším druhom čiže v handmade som ako ryba vo vode a dalo by sa to robiť kdekoľvek
Lenže napríklad v tej Kanade kde sme žili 2 roky, by to asi na živobytie už nestačilo. Tam bola vtedy minimálka 11 cad, teraz to bude isto viac, neviem si predstaviť po čom by som tie veci tam musela predávať aby ma to tam živilo 😁

milka1988
autor
9. apr 2024

@riyadh len pre tvoju informáciu, ako Cleaning lady som tam bola veľmi dobrá, domáci si ma chválili ( upratovala som mnohé luxusne domy nie iba jeden dom) a za to mi aj dávali slušne naviac ;) keby som to chcela robiť iba čisto pre seba tak mám minimálne 25 dolárov na hodinu ( plus tips) by som si zarobila čo je viac ako tam je minimálka ;) nemusíš všetko hneď zhadzovať a urážať btw. A vravím že vtedy som tam anglický nevedela keď sme tam išli. Za tie dva roky som sa anglický aspoň čo to naučila 👌🏼👍🏼 a potom som pracovala ako pomocník na stavbách a tiež som si tam slušne zarobila ;) vďaka tomu by som si dnes dokázala urobiť aj kúpeľňu 👌🏼 v Anglicku som sa naučila piect a pracovala som tam ako cukrárka a piekla som výborne Slovenské koláče a torty.
Predstav si že som ručne veľmi zdatná a perfekcionista detailista a vďaka tomu akýkoľvek prácu som robila vždy bol každý spokojný. Ty by si teda nebola to mi je jasné lebo jedna upratovačka čo cukrarka je pre teba ponižujúca práca 😘 veľa šťastia ti želám narozdiel od teba

milka1988
autor
9. apr 2024

@yelena159 to už je na ňu škoda slov a čas míňať. Vie že si to môže dovoliť lebo sme na sociálnych sieťach, skrytý za nickom ale prečo to má niekto potrebu robiť neviem 🙈 možno si tým dvíha svoje ego že je lepšia múdrejšia šikovnejšia inteligentnejšia 🤷🏻‍♀️ no podľa mňa to robia ľudia iba s nižším IQ.

milka1988
autor
9. apr 2024

@hopsas veď to je super 👌🏼👌🏼👌🏼

riyadh
10. apr 2024

@milka1988 ja som nepovedala, ze je to ponizujuca praca, aj ja som si privyrabala brigadne pocas studia aj touto nedocenenou praxou, ale prerazit v zahranici ako upratovacka, ked uz nie som student, a musi ma ta praca uzivit, a pokial nevlastnim upratovaciu firmu a aby som nezila od "vyplaty" k "vyplate", asi treba viac v zahranici

nataly420
10. apr 2024

@riyadh u nás v Amerike upratovačka má 25 na hodinu 🤣 kľudne prežije z tej výplaty. Nechutná ženská si fun

andreatytler
10. apr 2024

@riyadh Poznam niekolko ludi ktori sa zivia upratovanim v Kanade. Nemaju upratovacu firmu a v pohode ich to uzivi. Rozsirujes bludy.

andreatytler
10. apr 2024

@milka1988 Ja by som zo Slovenska odisla koli ludom.
Skus si tu Kandanu este nejako prestudovat. Mam najomnikov z Ukrajiny a oni vraveli ze urcite provincie maju zvyhodnene podmienky emigracie. Podla mna budete velmi usupesni. Mate skusenosti. Vies jazyk (neviem ci aj muz). Muz ma skvelu pracu. Ty si velmi sikovna ak sa uzivis predajom svjich vyrobkov a flexibilna lebo neohrnas nos nad upratovanim. A hlavne si nad vecou a mas vystupovanie na urovni a nenechas sa znechutit zakernymi ludmi.
Ja som prisla sama, jazyk som vedela tak ze som sa dorozumela. Pracu v obore som nenasla. Zobrala som pracu v logistike - jednoducha kancelarska praca, ale stale sa meni. Nemam zaujem karierneho rastu. Ponukaju mi to, ale neznasam porady a mam rada ked mozem s pracou skoncit ked idem domov. Muz robi presne to iste. Okrem toho s muzom vlastnime 3 byty co prenajimame.

tundra
10. apr 2024

@milka1988 pokial by si uvazovala nad Švajciarskom,kludne mi napis.Odisiel som najskôr ja a po roku manzelka s detmi.Cestoval som 1000km na pohovor a zobrali ma.Odvaznym stastie praje,drzim palce.

milka1988
autor
10. apr 2024

@andreatytler daj si do tu lupy jej nick, hned ti najde kde komentovala a ona takto reaguje pomaly v každom príspevku. Uráža, ponižuje, je sarkastická až veľmi protivna a veľmi je nepríjemná ;) takže to hovorí za všetko

milka1988
autor
10. apr 2024

@andreatytler rozmýšľame nad tým stále, ale to o tých provinciach som nevedela že každá má iné podmienky to si pozriem určite 🙂

milka1988
autor
10. apr 2024

@tundra ďakujem nad švajčiarskom sme sice nepremýšľali ale človek nikdy nevie kam ho život zavedie 🙂

stanielka17
10. apr 2024

@milka1988 Kasli na nu, ona je zo svojho zivota velmi nestastna, je to citit normalne na kilometre cez obrazovku, a ma pocit, ze povyseneckym tonom a vysmechom to zakryje. Taky clovek ti nedokaze dat relevantnu radu. Dokola si ide svoje, ze "z upratovacky sa nikto neposerie", a vidis, ona sa ide z teba posrat cez dve strany diskusia, uz len preto, ze mas odvahu, vziat zivot do vlastnych ruk a mat sa lepsie. Podla mna je super, ze si sa vynasla a kym si nevedela jazyk, robila si rukami, a robila si to dobre. Uz to, ze si do zahranicia raz isla a dokazala si sa tam uzivit znamena, ze na to mas, tak neviem, co trepe, ze sa nikdy v zivote nepresadis. Ja som po prichode do Holandska nebola na tom ovela lepsie ako ty, teda vedela som po anglicky, ale po holandsky ani pol slova. A ukladala som knihy v kniznici a nahadzovala inventuru po prednaskach, kym som sa vypracovala a som tam, kde som. Mam dokonca aj malu firmu a pracujem na druhej. V Holandsku uz nie som, isla som dalej, ale isla som zo skusenostami, ktore som nadobudla tam.

milka1988
autor
10. apr 2024

@stanielka17 o Holandsku som neuvazovala vobec ale asi si niečo pozisťujem 🙂
Kanada je super na život, aspoň teda Toronto, ale je to strašne ďaleko, doma mám chorú mamku, sestru 16 ročnú, manžel rodičov, tak niečo bližšie bz bolo asi lepšie ako Kanada

tundra
10. apr 2024

@milka1988 Švajčiarsko😍

lalenka33
10. apr 2024

Mám veľa znamych aj chlapa vo Švajčiarsku. Kamošky robia upratovačky, predavačky, čašníčky, pomocné sily v kuchyni.Záleží od jazyka. Zarobia od 3000 frankov vyššie.Chlap so zručnosťami tvojho chlapa by nemal problém nájsť si dobrú prácu.

monika35a
18. máj 2024

@lalenka33 3000 Fr je strašne malo. Nezabudni, že výdavky na život a na zdravotne píoistenie je veľmi vysoké. Takze koľko ti ostane keď všetko odpočítaš? A nehovoriac o zom, že len makáš. Je tam progresívna dan, takze aj keď zarobíš zdanlivo veľa, ostane ti málo. Musíš mat stále rezervu, pre prípad, že ochories.

lalenka33
18. máj 2024

@monika35a tie baby, ale majú chlapov, ktorý zarobia o pár tísíc viac, tie ženy, tam z tých 3000 nežijú samé, to je samozrejme nereálne

tundra
18. máj 2024

Tu si môzte hodit povolanie a vypluje vam mzdu,podla veku.Napr.chyzna- priemer 48000fr
https://www.jobs.ch/de/lohn/?canton=ch&term=eta...

sense
19. máj 2024

@monika35a tak pri plate 3000 skôr v čistom ako hrubom by vyšlo Pramienverbilligung takže zdravotné by do vašej miery ak nie aj úplne bolo úhradene štátom. A v hrubom taky plat jedine ak nerobí na plný úväzok, pretože aj upratovačka ma aspoň tých 30chf ak nerobí niekde na čierno za 20 alebo 25 a to myslím ze už ani nie... A gastro ma tiež stanovené platy keďže majú gav

fadama
19. máj 2024

@milka1988 ja tiež robím upratovačku v hoteli a uživí ma to.
Na SVK by som sa nevrátila. Ľudia sú tam zlí a keď počujú čo robíš tak iba výsmech ako tu jedna pani premudrela.
Každá ti tu napíše aké veľké funkcie majú v práci.
No ja tu neverím nikomu, väčšina si vymýšľa ( nebolo by to prvý krát 😂😂)

maciatkolulu
19. máj 2024

@riyadh no a ja poznám v Rakúsku rodiny,kde robia ženské na polovičný úväzok upratovanie a v pohode žijú💪. Ono aj smetiari žijú a dosť pekne a aj iné" jednoduchšie" pozície,nie len top manezeri sú na tomto svete s top univerzitami a si predstav,prežijú,niekedy až veeeelmi dobre.

monika35a
19. máj 2024

@fadama máš pravdu, že ľudia sú závistliví a zhadzujú, pokial pracujú ako upratovačky, čašníčky. Neuvedomujú si, že aj oni aj keď sú podnikatelia a riaditelia, pokial neovládajú jazyk, aj oni by boli v zahraničí len najmenej platení personál. Treba sa ale spoliehať na seba a nie na druhých. V zahraničí si Slováci skôr uškodia ako pomôžu. Je to smutne, ale je to tak. Česť výnimkám

fadama
19. máj 2024

@monika35a joj to máš pravdu, že pomoc od Slovaka slovakovi nehrozí. Až na pár výnimiek. ☺️
Tu sa ženy na MK rady zhadzuju. 🤷

vevesh
19. máj 2024

@milka1988 ja mam kooopec znamych, co prisli bez jazyka (z roznych narodnosti napriec svetom)- niektori sa ho nenaucili a robia stale aj po 20 rokoch pomocne prace, niektori sa ho naucili a maju odborne prace az po vlastne firmy. Na karierny posun je jazyk dolezity, ale da sa naucit, aj po 50tke, ak clovek ma ambicie. A naopak, ak ludia su dostatocne priebojni, prebiju sa aj bez jazyka. Poznam cloveka, co ma v nemecku firmy a sam po nemecky vie na urovni 3mesacneho pristahovalca🫣 ale samozrejme, mas aj kopec ludi, co prislo s "hladnymi ocami" a nic svetoborne neurobili a ziju na socialkach- a pri slovakoch, co som mala ja moznost stretnut, ti, co na socialke neboli, mozem ratat na prstoch na rukach- tak ale verim, ze som mala len ja smolu na take typy ludi....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ (ps. na slovensku nikto z rodiny nevedel, ze dany ludia ziju zo socialky, vsetci mali "poriadne joby"...🤫🤫🤫🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️)

elzena2
31. júl 2025
@drago12587

Island ? Upratovac 3-6 tisic v cistom :D ak vies co a kde.. aj bez jazyka. Ale viac budes robit ako byt doma..

@drago12587 nie je Island prave tou krajinou, kde ako jedni z prvych zaviedli skratenie pracovneho času, ale ponechali celý plat?

Strana
z2