icon

Akú známku dať na konci roka?

18. jún 2024

Ahojte prosím vás nájde sa tu medzí vami učiteľka ktorá by sa vyjadrila akú by dala známku na konci roka ? . Čakala som že 2 však čítať na edupage viem . No dnes učiteľka že 3 pýtam sa prečo no lebo diktát tam má 3, 3, 5,2 akože ostala som v šoku . Áno nevie mi písať diktáty proste robí tam úplne banálne chyby a učiteľka prísna proste neodpustí chýbajúcu bodku či dlžné alebo bodku na konci vety . Zo všetkého má 2 len sjl jej bude svietiť 3 lebo diktát

dadis
20. jún 2024

@vkatush Inak nechapem, preco tie vahy ten pedagog rovno nenahodi do EDU a mama/dcera by hned videla vysledok.

vkatush
20. jún 2024

@dadis no, niekto nechápe, že to nenahodí učiteľka do edu (inak, roboty je s nahadzovaním známok niekedy jak druhá brigáda popri robote).
Ja zase nepochopím, že matka si nejde riešiť tieto veci rovno s učiteľkou, ale na nete (celkovo ten trend, že si poriešim problém s cudzími ľuďmi a nepôjdem priamo s tou osobou face to face). Ideálne počas roka a nie ani týždeň pred zaokrúhlením. Navyše mala by si to riešiť dcéra, vedieť aké má známky a čo jej asi vychádza. Učiteľky to stále vravia aj v predstihu (alebo sa stačí opýtať).

My sme si vždy známky riešili sami, nikdy nie rodičia. Či už čo nám vychádza, ako opraviť, čo zlepšiť,... A mali sme to v žiackej, kde bol napísaný dátum, známka, podpis a max poznámka, že začo to je. A vedela som, že je rozdiel domáca úloha alebo diktát.

dadis
20. jún 2024

@vkatush No, je to ich praca 🤷‍♀️. Tiez sa ma v praci nepytaju, ci sa mi chce vyplnit ten a ten report. Zase im to usetri na inom. Ved by to na "inom mieste" musela i tak podla tych vah manualne pocitat na kazdeho ziaka a tu jej to vyrata aplikacia. A ved odkial vies, ze to matka neriesila? A ty pracujes? Ja kazdy den do 17:30..kedy by som asi za pani ucitelkou chodila? Mozem napisat spravu cez EDU...ale vratme sa k zaciatku...neusetrilo by tieto dotahovacky, ak by si ta ucitelka splnila svoje povinnosti? Ved nie jazdy rodic ma k dispozicii takuto tabulku vah (ja ju vidim prvykrat), aby si to prerataval doma ma kalkulacke..

vkatush
20. jún 2024

@dadis
Ak by to riešila, vie odpoveď, prečo má dcéra takú známku a nepýta sa na koňovi. Ja vravím o tom.

Nie, nepracujem, užívam si ešte materskú a veľmi sa teším, keď nastúpim naspäť do školy k niektorým úžasným novodobým rodičom (klop klop, zatiaľ som naozaj mala skvelé deti so super rodičmi, kde sme nemali žiaden problém a veľmi dobré vzťahy, takže dúfam, že také budem mať aj ďalšie ročníky).
Na margo času. Aj učiteľky sú dlho v práci, tú prácu si musia často nosiť aj domov a v nej pokračovať. Akurát som riešila s kamoškou, že sme sa nevideli dlho. Lebo lebo už takmer 3 týždne chodí zo školy okolo 17tej a ešte do nejakej 21 dokončuje veci. A áno, vtedy je nahadzovanie známok najmenej, ale aj to ti už dá zabrať po takých dňoch.

autor
20. jún 2024

Dostala som sa až teraz tu . Nechce sa mi každému odpisovať tak len v skratke . Ku koncu zhoršené známky boli práve vtedy keď sa vrátila učiteľka triedna z PN . . Čo viem od zastupujúcej na rodičovskom povedala že je aktívna má hodine dosť. 3/4 práca dopadla na 2 . Koncoročna tak tiež na 2 . . Nie sme z mesta niečo aká váha som nemala šajnu že je . Veľká písomka teda aj tá koncoročna mala byť že si obháji známku aká by mala byť na vysvedčení teda tak to vraveli v škole . Je mi jasné že dlžné, bodky čiarky patriak ku gramatike a musí sa brať ako chýba. Iba som podotkla že je prísna. Popravde riešiť to nebudem . Akceptujem to už . Ale viem čo sa budem informovať v ďalšom ročníku , viem s čím musím s dcéru popravovatu . Nikto nespadol múdry z neba nemôžu byť všetci ,1 a 2 sú na tom horšie iný ako je moja dcéra .

Verím že táto diskusia pomohla aj iným objasniť ako to vlastne na iných školách je ja som o niečo múdrejšia

beronsche
20. jún 2024

Priemer má na 2, koncoročnu prácu napísala na 2 a aj tak jej dala uč. 3? Sa ti nečudujem, že sa ti to nepáči..
To bude nejaka premotivovana učiteľka...

kristiii
21. jún 2024

@vkatush ale veď aj podľa tých tabuliek, ktoré si pridala, má diktát rovnakú váhu ako napríklad sloh či čítanie, z ktorých má jednotky a len veľké písomky, z ktorých má dvojky, majú vyššiu váhu. Čiže uzatvoriť jej 3 pri priemere 2,2 len kvôli diktátom je proste nefér. Pani učiteľka asi nie len že nemá čas nahodiť do edu váhu známok, ale ani si naštudovať podobné usmernenia.

dadis
21. jún 2024

@vkatush To hovor kazdemu, ze ten pedagog tak pracuje kazdy den 🙄. To je taky problem uznat, ze ta ucitelka spravila chybu a nie rodicia su premotivovani? Chces povedat, ze ty by si takuto jasnu nespravodlivost u svojho dietata neriesila?

veronicka88
21. jún 2024

Odporúčam také tie zošity na vypĺňanie,zabiješ dve muchy jednou ranou.ty jej vieš z toho diktovať diktát a ona si sama vie vzplnat cvičenia. Takto sme trénovali do 4. Ročníka. Nie veľa ale dosť to pomohlo. A veľa veľa čítať. Aj tak si myslim a stojím za tým že má mať 2🙂nestojí na Tom svet.nech si užije prázdniny !

vkatush
21. jún 2024

@dadis riešila. Šla by som za učiteľkou, chcela vedieť, za čo presne sú tie ďalšie známky (lebo možno sú tie zlé znamky za väčšie písomky a nie za nejakú aktivitu) a chcela vedieť ako pracuje na hodinách. Ak mi tú 3 obháji, okey, beriem.
Ale ak viem, že si ju dieťa nezaslúži, že má na 2, tak by som to riešila (a od dcéry chcela, nech si to rieši skôr ako posledný týždeň, ak vie, že má všakovaké známky).

Neobhajujem ani učiteľku, ani matku, ani dcéru. Myslím, že cesta je niekde v strede.

autor
21. jún 2024

Dcéra počas hodín aktívna bola práveže . Aj som hej vravela prihlas sa že by si chcela opraviť aj tu 3 či 4 . Učiteľka hej povedala bude písomka potom môžeš alebo teraz musím jeho má horšie známky ako ty .
Pre príklad jej spolužiak má takéto známky z VL 3,1,3,4,2,2 priemer má 2,5 ani že ho nevyvolala že by si obhájil jednu či druhú známku a šupla mu 2 samozrejmé jeho mama rada lebo ma 3 trojky a aspoň nebude mať 4 . Moja dcéra má 1,2,1,2,1,1,2 priemer 1,4 a tu drb 2 , takže neviem prečo tá učiteľka je taká aj napriek tomu že ich 5 mesiacov neučila , veľa z detí malo lepšie známky lepšie boli naučený ako pri triednej .

Ten zošit som už včera objednala teda objednala mi ho jedna pani u ktorej som si zabezpečila raz týždenne doučovanie cez prázdniny na 2 až 3 hodiny . Prejde snou celé učivo 4 ročníka znova vysvetlí určite veci ak by trebalo a čo sa týka diktátor to že si pre ňu prichysta také kde budú chýbať bodky , čiarky , dlžné a samozrejme i,í ,y,ý a to bude mať takú úlohu domov a u nej bude písať diktát .

dadis
21. jún 2024

@vkatush Ved hej, kazda normalna mama by to riesila. Nie je teda jednoduchsie si viest tu evidenciu v EDU co najlepsie, aby rodicia a ucitelia nestracali cas otazkami o znamkach a mohli sa sustredit na podstatnejsie veci?

avanka
21. jún 2024

Áno, zvolila si super prístup. Chválim,takto si dcéra prejde učivo 4 ročníka, lebo evidentne tie rezervy má, nemá len 1,2, ale aj 3,4 a nie len z diktatov.
Vieš, každý učiteľ má svoju stupnicu, svoj prístup a svoje zdôvodnenie známky. Priemer by proste do úvahy brať nemal. Stačí jedna 3,4,5 z učiva, ktorému rozumies menej a môžeš mať aj samé 1 a už ti to ten priemer pokazí..
Ak s tým nesúhlasís, môžeš požiadať o preskúšanie.

učitelia sú rôzni a nič nenarobis. Mňa ešte napadlo, keď bol starší syn druhak na ZŠ, pani učiteľka mu uzatvorila 2 z matematiky na konci roka. To dieťa do 4 ročníka nemalo inú známku ako 1, priemer vo všetkých predmetoch 1,0. Tak ok,nechápali sme , šla som za učiteľkou a pýtam sa, že známku rešpektujem,aj keď s ňou nesúhlasím, ale kde má teda syn rezervy, na čom máme popracovať. Vieš, čo mi povedala? Že je múdry , šikovný, rezervy nemá žiadne, všetko vie, ale ona musela do vysvedčenia odzrkadliť, že je pomaly a všetko mu dlhšie trvá.
Tak mal sólovú dvojku, ktorú si nezaslúžil. Ale keďže mi to nedalo, šli sme do centra pedagogicko psychologického a tam zistili okrem nadpriemerne ho IQ poruchu pozornosti.
Takže aj takéto môžu byť učiteľky.
Syn je teraz prvák stredoškolák na ťažkej škole a už roky exceluje a výborne sa učí. Ide si za svojim, chce byť strojársky inžinier .
Len aby nebola dcéra demotivovana, vysvetli jej , že musí na sebe popracovať a na ďalší rok môže mať 2, kľudne aj 1. Píšte diktáty každý týždeň, nech sa sústredí na dlžné, makcdne, v kľude nech porozmysla. A na nepozornosť sú výborné aj odpisy textov z nejakej knizky.
Aj keď teda vy sa tešíte, ale 5 rocnik je ďaleko náročnejší a zlozitejsi ako 4. V žiadnom prípade by som nenadavala na učiteľku, aj keď ju už učiť nebude.

sense
21. jún 2024

@avanka inak cvičenie štýlom nielen diktovania ale aj odpisovania pomohlo aj mojej dcére.

luxus10
21. jún 2024

@avanka a idu synovi aj obe hemisfery mozgu naraz? je lavak, ci pravak?

avanka
21. jún 2024

@luxus10 pravák..to neviem, my sme to potom už ani neriešili. Dostal odporúčania,ale my sme nechceli,pracovali sme s ním. Teraz obcas potrebuje nakopnúť,ale inak je veľmi šikovný

autor
21. jún 2024

@avanka áno už som s ňou o tom rozprávala včera že to že sú prázdniny že budeme musieť zamakať . Je s tým úplne ok . Bude mať to doučovanie a plus ešte som s ňou dohodnutá že diktát a aj prepis textu a samozrejme čítanie . Plus že angličtinu aj matematiku si budeme opakovať cez prázdniny že aspoň raz týždenne do toho pozrieť a tak .
Viem známky su len známky ale do budúcna jej môžu chýbať určite veci ktoré jej pomôžu v inom ročníku takže musí na sebe zamakať to už vie .

Ináč jedna mamička dopadla tak isto ako my tá požiadala o preskušanie a pýtala sa ma či sa nechceme pridať že v pondelok skúšajú jeho syna takže môžeme zvážiť že či si chce obhájiť 2 alebo necháme tu 3 . Dcére som povedala že toto je na nej . Že ja už rešpektujem rozhodnutie učiteľky že keď si myslí že 3 tak bude 3 ale ak chce 2 a pôjde na tie skúšky tak by som to triednej oznámila

ivkaninka
Autor odpoveď zmazal
ivkaninka
31. jan 2025

Takéto znamky má dcéra. Výsledná známka sólová 3. Rovnako ako spolužiak so známkami 3,3,3,3,3,4. Učiteľka priemeruje percentá a nie známky.

lukbe
31. jan 2025

Majú stupnicu podľa %. Podľa toho asi dala známku. Stupnicu by si mala poznať. Iba ak ju citeľka nedodrzala, môžeš sa ozvať. A sólové známky sa neriešia. Známka ako známka. Má takú známku, aké sú výsledky.

ivkaninka
31. jan 2025

@lukbe učiteľka stupnicu dodržala, lebo za 75% je 3. Ale nemyslím si ze je to dobre. Celý rok dobré známky a jeden diktát to dokáže riadne zmeniť.

lukbe
31. jan 2025

Jednoducho ma tak nastavene bodovanie za diktát. Netvrdím, že by diktát nemohol byť za menej bodov. Nič s tým nenarobiš. Mala som to podobne, ale z iného predmetu. Niektorým lepšie išla ustna odpoveď, iným testy, iným písomky s otvoreným otázkami. Učiteľ by sa aj zbláznil, ak by nastavoval body ci system podľa toho, či sa to páči rodičom a žiakom. Mala také vysledky? Mala. Okrem toho, zo známok a diktátov niekedy rodicia robia dobrý humbuk. Nič sa nedeje. Prijmi to tak, ako to je.

luliu
31. jan 2025

@ivkaninka nemôžeš rátať priemer zo známok, keď je predmet znamkovany v %. Je stupnica, podľa bodov, teda % jej vychádza 3. Ale súhlasím s tebou, že to naserie

zuzinka888
31. jan 2025

@betulinka1 dcera maju bezne priemer ostatnych 4. Niekedy aj viac🙈.

majka2
31. jan 2025

Áno učiteľka oznamovala správne bohužiaľ aj moja má problem z diktatmi vychádza jej 1 a diktátom to vždy pokasle bohužiaľ aj naša je prísna no tie bodky sú dost dôležité ako sa to má naučiť keby stále všetko odpustala.

mondolina
31. jan 2025

@ivkaninka tie percentá zo známok čo má 75, 80, 80 % je bližšie k 3,
takže treba pozerať po percentá, nie známky.

zltalienka
31. jan 2025

@ivkaninka z časti chápem, mám syna, čo nosí z diktátu 4-5, ostatné sú za 1, občas 2, vysvedčenie sólová 2.
Ale v prípade známok Tvojej dcéry, tam má také 2, že keby mala o 1 bod menej, tak je to za 3. Takže tá 3 nie je "iba" za diktát.

ivkaninka
31. jan 2025

@zltalienka praveze iba v jednom pripade keby bola mala o jeden bod menej bola by 3. (Trojka je az 75%) Ostatne dve dvojky nie su na hrane. A este tam je aj jednotka. Nevadi mi to vobec. Aj napriek tomu, že ostatné má samé jednotky. Akceptujem stupnicu aj hodnotenie ucitelky.

autor
31. jan 2025

@ivkaninka Veľa záleží na učiteľke ona vidi aktivitu deti samozrejme známky vedia urobiť svoje. Niekto sa drží čo mu priemer ukazuje iný sa prikloni k lepšej známke iný zas k horšej. I keď fakt všetko ostatne ma percentuálne 1/2 a nejaká 3 a len ten diktát asi 4ka priemer . Do konca roka budú známky lepšie