icon

Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?

9. apr 2023

Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?

taminka1986
9. apr 2023

Jaaaj ked tie dochodky budu take ze z nich ludia v poho vyziju tak budu sediet na riti

taminka1986
9. apr 2023

@ autorka A mimochodom ked budes mat dostatocnu kvalifikaciu tak nebudes mat problem najst si pracu a pindat na dochodcov ze zaberaju pracovne miesta.

huginko
9. apr 2023

@sindla krásny slovník na takú inteligentnú dámu... 😁

sindla
9. apr 2023

@huginko môj slovník ťa pohoršil? 🙃

svetlonos
9. apr 2023

Tak vies co? Matika ti velmi nejde, jasnovidnost tiez nie - kedze myslis, ze 600€ je super na najom, energie, stravu zdravu, lieky popripade inkontinencne plienky.
Zavidis az hruza!!
Ty mas smolu, mas dve deti = choroby ocr a podobne. Za to nemozu dochodci. Keby si mala hlavu na ucenie, mohla si robit z domu na par hodin alebo v kancelarii na polovicny uvazok. A to ti pisem ako matka za chvilu dvoch deti. Tiez nerobim it ani managera, takze sa musim zariadit inak. Ale zavidiet dochodcom?? Vies, robila som v kancelarii, na recepcii, opatrovatelku, predavacku a normalne mivnebolo blbe aj upratovat domy popri materskej. Ale bohatstvo aby som zavidela dochodcom?? Sa preber a uvedom si, ze sa z teba nikto nezblazni ako zamestnavatel. Sk ma na ho... system. Zial SK ma na ho... system. Malo realne aby si nasla pracu ako predavacka na ciastocny uvazok a pod. Ale za to to dochodcovia nemozu! Nie kazdy dochodca ma 600€ je k tomu super fit, zdravy, vlastny nizkonakladovy domcek a zije vo dvojici. Keby som ti napisala, kolko som za 8 hodin tyzdenne zarobila tak ta aj rovno porazi.
Ak si sama, bez muza tak ti prajem aby si nasla co hladas ale ani z toho platu upratovacky tie deti neuzivis. Nalad sa inak, pretoze budes stala protivna a zatrpknuta a o tom zovot byt nema!

huginko
9. apr 2023

@sindla nepohorsil.vsak to asi inteligentni tak majú...

panelacikova
9. apr 2023

nečítam diskusiu, zareagujem len na úvod. podľa môjho názoru by mal existovať tzv. "dôchodcovský strop", v súčasnosti dajme tomu vo výške 700 eur, čo nie je málo /niektorí majú sotva 400/. kto dostáva menší dôchodok, môže si ísť zarobiť, ale len do výšky stropu. strop by sa upravoval každý rok podľa miery inflácie a iných ekonomických ukazovateľov podobne, ako sa upravujú iné dávky. totiž pokladám za mimoriadne nespravodlivé, že niektorí dôchodcovia majú extrémne vysoký dôchodok (sú aj takí) a popri tom si ešte dvojnásobok dôchodku zarobia, pričom mladým berú prácu.
a poznám takých osobne.

skôr by som pristúpila k alternatíve, aby sa zvýšili dôchodky tých ľudí, ktorí majú ledva 400. celý život väčšinou ťažko pracovali a teraz, keď je všetko drahé, tak majú čo robiť, aby vyžili. mnohým pomáhajú ich deti, lebo len lieky týchto dôchodcov vyjdú na 30-100 eur mesačne (mnohých). zrovnala by som to na 700 (strop). a hotovo. príde mi to vážne nespravodlivé. teraz píšem o ľuďoch, ktorí majú v súčasnosti 70-90 rokov, fakt sa nadreli a dostávajú smiešne dôchodky (aspoň tieto vekové kategórie by mali dorovnať s pomysleným stropom, zaslúžia si).

lenkakravcova
9. apr 2023

@autorka:
K tým výpočtom:
Dôchodca platí všetko to čo i niekto iný..
Napríklad
- 150€ ohrev (teplo nie je zadarmo, ani vykurovanie ani tepla voda)
- 50€ elektrina
- 200€ jedlo (len 2€ dáš denne na raňajky a večeru o chlebe, masle, plátku šunky a syra)
- 15€ daň a komunálny odpad (rozratane na mesiac)
- 20€ TV, internet
- 10€ mobil
- 50€ ošatenie a obuv, ak nechce chodiť celoročne v starom
- 10€ drogéria a kaderník ak šetrí a len zostrihá
--------
Už som na 510€ a ešte stále nemám v tom zarátané napr ani taký toaletný papier 10€ 😀 lieky 100€, benzin alebo cestovné k lekárovi 20€, zubné kľudne 20-200€, nie to ešte voľnočasové aktivity ako 5€ do zvončeka.

Žiť z 600€ sa dá. Ale vôbec to nie je užívanie si ako odpisuješ. Nie to žeby človek ušetril. Keď prežije než dlhov tak je rád. Nedajbože sa mu pokazí práčka a je v....

nepic
9. apr 2023

@ukulela
Poprosím ťa,vieš dať nejaký kontakt na tých lekárov ktorý nemajú komu prenechať ambulanciu? Kľudne aj do súkromnej správy. Ale nie za 100+ tis €,ale normálne tak,ako tam oni prišli-keď v nemocnici boli nepoužiteľný,tak takých lekárov väčšinou presúvali na obvod. Ďakujem.

sindla
9. apr 2023

@huginko tak sa nerozhorčuj drahá, takto na večer 😊

huginko
9. apr 2023

@sindla kvôli tebe isto nie... 😉

sindla
9. apr 2023

@huginko 😅😅😅😅

panelacikova
9. apr 2023

@lenkakravcova 15 eur daň a odpad, to si prehnala, nie?

jamimo
9. apr 2023

@sense neviem kde autorka žila doteraz, my doma ako deti, roky 70-80, mama pracovala dvanástky smeny ranné aj nočné. Zobrala nočné, aby zarobila o 500 Kčs viac 🤔 Otec ranné, poobedné, nočné smeny, 8, 10, 12,16 hodinové, 18, aj 24. Nikto im nepomohol, nepamätám si, že by starí rodičia pomohli s opaterou, napriek tomu že boli už dôchodci. V noci bola pár x u nás krstná mama aj to ofrflala, najviac pomáhal mamin brat, vodil ma aj zo škôlky, menili si smeny aby to vychádzalo. Mama spomína, že by vraždila keď ma mala zobudiť o pol 5 ráno ako 1 ročnú a hajde vo fusaku v mrazoch cez pol mesta do jaslí. Koľkokrát sa nezmestila do autobusu... Keď prišla do práce 6:05 hod, musela nadrábať pol hodinu. Tak bolo za komunistov dobre... Ubehlo cez 40 rokov a nič sa nezmenilo. Žiadna prorodinná politika a legislatíva. Finančné balíčky toto nevyriešia. Či niekto verí politike R. F. o sociálnych istotách?
PS: mama má dôchodok 560 eur, otec 520, mama má brigádu, chodí upratovať, povedala že bez brigády by boli na LTT. Tvrdí, že ak by bola sama, nezvládla by to finančne (byt, energie, fond opráv, strava, vitamíny...) a museli by sme to nejak riešiť. Všetky väčšie výdavky už teraz , injekcie mimo poisťovňu a pod. hradíme my deti. Ak si myslíš, že sa dá vyžiť dôchodcovi z 600 € tak klobúk dolu!

panelacikova
9. apr 2023

@lenkakravcova aj 50 eur ošatenie a obuv (ak píšeš mesačne), je prehnaná suma. s ostatným súhlasím.

konik1402
9. apr 2023

Mas uplnu pravdu, niektori dochodcovia naozaj zaberaju miesta mladym ludom - aj ked to znie surovo. Moji kolegovia (dochodcovia) v statnej sprave nepracuju preto, ze nevyziju z dochodku. Vsetci su uz zabezpeceni, deti maju na poriadku. Pracuju, lebo sa doma nudia, nevychadzaju s vlastnou rodinou a v zamestnani si pozdvihuju svoje ega a dolezitost vdaka dlhorocnemu teplemu miestecku. Mnohi ani neovladaju PC zrucnosti - co sa da v dnesnej dobe povazovat za urcity druh negramotnosti. A to nehovorim, ako svojou skostnatelostou komplikuju pracu ostatnym. Predcia ich dokonca mnohi praktikanti. Vyuzivaju vsetky PN- ky podla zakona a celkovo sa velmi dobre orientuju vo svojich narokoch od statu. Takze sa ti vobec necudujem, ak pracujes v podobnej oblasti a miesto ti zabera takyto "chudak dochodca". Su vsak aj dochodcovia (urcite nie v statnej, alebo verejnej sprave), ktori su z financnych a existencnych dobodov nuteni pracovat aj na dochodku. Tych sa vsak tato debata netyka.

iv007
9. apr 2023

@panelacikova uvedomujes si, ze ti ludia s vyssimi dochodkami aj nasobne viac penazi odviedli do statu? A zrejme prispeli aj takym co nikdy nerobili alebo robili nacierno?! Ja poznam ludi co maju dochodky 600 aj 900eurove, ale si to odmakali a nevidim dovod na nejaky strop.

slavomira236
9. apr 2023

Mama ma dochodok 300 eura nema pozicky ale plati vela za byt kedze menila sa strecha na bytovke vytah a este ked budu zateplovat..v meste mame najdrahsie teplo.. ona ceky dochodok dava na byt takze robit musi dalej

viestta
9. apr 2023

@nepic lenze vtedy tie ambulancie patrili OUNZ a ten ako taky zabezpecoval vsetko, od pristrojoveho vybavenia, cez plat sestricky, kurenie az po dodanie blbeho leukoplastu. Odvtedy ti lekari do svojich ambulancii investovali tisice, desatisice z toho co zarobili. Vies aj ten USG pristroj co ho denne pouzivaju kupili na lizing, ktory splacaju zo zisku. Nedostali ho od "okresu".

nikyball
9. apr 2023

O akú prácu je tak veľky záujem že ju blokuje nejaký dôchodca? To by ma fakt zaujímalo. Dnes nerobia len tí, ktorých sa nechce. Asociáli a lenivci , vrchol trápnosti je vyhovárať sa na dochodcov

grammarking
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
9. apr 2023

Otec pracoval ešte pár rokov aj keď bol na dôchodku, nakoniec šiel do dôchodku a dostal aj odstupné tak aj preto šiel

panelacikova
9. apr 2023

@iv007 tí ľudia, ktorí majú hranicu 70-90 rokov, odvádzali v danom období do štátnej kasy tiež dosť veľké sumy na ich vtedajšie platy. rovnako, ako odvádzajú súčasní zamestnanci. teraz ich máme zatvoriť do katakomby o chlebe a vode, len preto, lebo za 50 rokov šlo všetko 20-násobne hore? možno i viac? oni si nezaslúžia rovnaký dôchodok, ako "šťastlivec", ktorý má 59, o pár rokov ide do dôchodku, ale na rovnakej pozícii bude mať oproti tým starším možno dvojnásobne vyšší dôchodok? ak uvažuješ takto, môžeš sa tak akurát hanbiť. ja mám osobne rodičov vo veku pred 80-kou a obaja sa nadreli. robili celý život, takmer žiadne PN-ky, žiadne vynechávačky, sem-tam (málokedy) s deťmi, ojedinele. a majú v priemere 430/jeden. za čo? za to, že viac než 40 rokov odvádzali na danú dobu kopu peňazí do systému? zaujímavé, že nespomenieš cigánov, ktorým sa zázračne dávky dvíhajú, pričom mnohí hovno robia celý život.

nepic
9. apr 2023

@viestta
A to akože nemal zohľadnené v platbách od poisťovne tie náklady?či to platil z vlastných zdrojov? Keď patrili pod OUNZ tak mal ten lekár aj trocha iný príjem a býval normálne v štátnej bytovke s ostatnými ľuďmi. Napr taký vodič kamiónu mal vyšší príjem ako obvodný lekár.

iv007
9. apr 2023

@konik1402 mam podobnu skusenost v blizkom okoli..65 rocne uradnicky ani za boha ostat doma na dochodku.Plat cca 1000, dochodok cca 600, hocikedy PN, lekar, dovolenka.Ja chapem ze kazdy si chce par mesiacov prilepsit a peniaze zachutia, ale treba vediet odist pri zdravi a uzit si aj ten dochodok.

panelacikova
9. apr 2023

@konik1402 úplný súhlas. aj ja osobne sa s týmto stretávam v školstve. nech si hovorí, kto chce, čo chce, učiteľ pred dôchodkom naozaj nemá nízky plat, vyjde mu aj slušný dôchodok a popri tom učí. a 20 ďalších v meste "čaká", kedy ráči odísť. a stretávam sa s týmto aj v oblasti zdravotníctva. zaujímavé, že v ZA, všetko, čo som pochodila lekárov, a teda nebolo toho málo, sú ľudia, ktorí nie sú dôchodcovia. mnoho ich je mladých a šikovných. absolútne nesúhlasím s vyhlásením v niektorých príspevkoch tu, kde uvádzajú, že kto bude liečiť? ordinovať? však lebo tí "starí" majú kopu skúseností. ale že mladí naberajú rôzne nové metódy, výskumy, žijú neustálym štúdiom noviniek, toto nenapíše nik. presne ako píšeš, stretla som sa aj s lekárkou, korytnačkou, ktorá má pred 80-kou a neustále donekonečna lieči rovnakou metódou, hoci existujú aj lepšie, novšie metódy. len čo pacient prešiel k mladšiemu, všetko šlo akosi ľahšie, rýchlejšie a cíti sa lepšie (opäť skúsenosť známeho). a ten mladší pritom nemá 25 rokov, ale 50. nevidím dôvod, prečo nemôže lekár dôchodca ísť do dôchodku a ostatní sa "poposúvajú" kariérne, ako bolo za múdreho baťu.

mikadooo
9. apr 2023

Tiež plánujem tak. Ak je mladší šikovnejší ako ja, tak predpokladám, že mu dajú prednosť 😁. Žiaľ, mladší sú aj nenažranejší, tak niekedy zamestnávateľ uprednostní toho staršieho a pokojne mu dopraje penziu aj plat. Vždy je to predsa niečo za niečo. Prečo by mal starý ale spoľahlivý odísť, len preto, že má dôchodkový vek? Ak je mladý dobrý a spoľahlivý, určite si prácu (v mojich končinách) nájde. Ďalšia vec je, že v niektorých profesiách tých starých pomaly na kolenách prosia, aby ostali, lebo mladí o danú profesiu nemajú záujem. Nuž a tretí point, od svojej 25ky počúvam, ako sa my už dôchodku ani nedožijeme, budeme robiť až kým nepadneme, lebo detí sa rodí stále menej, takže kto bude robiť na naše dôchodky? 🤷🤷🤷. Takže, nad toto dilemou sa vôbec netrápim, nastavila som sa tak, že budem robiť až kým nepadnem 🤪.

panelacikova
9. apr 2023

@iv007 a OK, ak odviedli a odmakali si a naozaj roky pracovali, tak nech nemajú strop. ale nech nemajú možnosť si zarobiť ďalšie peniaze. nech im vyjde hoci aj 1500 eur dôchodok. majú dôvod robiť a zaberať miesto mladším? píšem mladším, nie "deťom", ktoré práve opustili bránu VŠ.

iv007
9. apr 2023

@panelacikova V akom veku isli tvoji rodicia do dochodku? Asi nie v 62-64.Tato tema je o pracujucich dochodcoch, tak preco sem tahas temu ciganov? Za to sa mozes hanbit skor ty

oli18
Autor odpoveď zmazal